- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
A német átlagbér 42000 EUR évente, nettó kb. 3000-3200 EUR havonta. Egy mid fejlesztő 5-6 év tapasztalattal 4-5000 EUR havi nettót keres. Tehát nálunk átlagbérért megkapja az ottani átlag felettinek számító munkaerőt, de az az 1000 EUR különbség már nem akkora, hogy a magyar munkavállalónak megérje miatta kitelepülni.
-
Baltazár123
őstag
Azért dolgoznak kevesebbért, mert elméletben találnak helyette olyant, aki elvégzi a munkát annyiért, amennyit a cég gondol érte az adott országban. Ha a cég nem talál embert olcsón, akkor ki fogja fizetni a magas bért, de át is gondolja azt, hogy akkor érdemes-e az adott országban maradnia.
Van egyfajta tehetetlensége is a dolognak, mert a cégek nem ugrálnak olyan könnyen, de érted, ha német béreket kell fizetnie Magyarországon, akkor lehet inkább úgy dönt, hogy visszamegy németbe vagy keres egy másik országot.
-
ben2
aktív tag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Nem 7 számjegyű általános átlagjövedelemről beszélek, hanem azokról a szektorokról, amelyek képesek nálunk is elvégezni ugyanazt a minőségű és mennyiségű munkát, amit ezért a pénzért nyugaton elvárnak. Az ilyen területeken dolgozók részéről teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy miért dolgoznának sokkal kevesebbért itt, ha pár száz- vagy ezer kilométerrel arrébb simán talál munkát a többszöröséért is. A hangsúly a "sokkal kevesebbért"-en van, mert az ember természetesen hajlandó engedményekre, hogy ne kelljen külföldön élnie, meg ha van saját lakás, nagyi vigyáz a gyerekre, stb. akkor a megélhetési költségek is alacsonyabbak, de van egy szint, ami alatt egy magyar cég sem talál munkaerőt, ez pedig adott esetben bezony elérheti a 7 számjegyet.
-
ddekany
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
Azt amit jelenleg havi 1M+ Ft-ból meg tudsz venni, az emberek 99% a büdös életben nem állítja elő egy hónapra vetítve. Nyugaton se. Szóval ez totál beteg, és vagy fenntarthatatlan, vagy folyamatos kizsákmámyolás áll mögötte (pl. másik országé). De nem is ez a gond általában, hogy nem tudnak minden szart megvenni. Hanem hogy az alapszükségletek ára (lakhatás, egészségügy, oktatás - főleg ahol nincs szociálisan ezekből megfelelő, pl. USA) olyan magasra szökik az ilyen gazdag országoban (mint Magyarország is - de, azok vagyunk), hogy aki átlag alatt keres, vagy kiesik ideiglenesen a munkából, az könnyen bajba kerülhet. Jólét is van, meg létbizonytalanság is egyszerre.
-
ben2
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
A 7 számjegy az kb. 3000 EUR. A magyaroknak (már aki van azon a színvonalon) nem extrém bérkövetelései vannak, hanem a nyugati standard béreket kérik a nyugati standard munkákért.
Vannak cégek, amik megadják és persze vannak, amik még mindig úgy tekintenek Kelet-Európára, mintha az India vagy Kína lenne.
A magyar cégeket meg hagyjuk, azok még mindig ott tartanak, hogy szívességet tesznek azzal, ha egyáltalán bejelentenek.
A 7 számjegy tehát nem extrém, csak normális munkahelyet kell találni, ami nem az olcsóságért jön ide. Normális munkahelyet találni persze nem könnyű, ahogy normális házastársat sem, ez is része az élet kihívásainak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének normális munkahelyek vagy házastársak. -
GhostVector
tag
Az egy kicsit kemény.
-
ben2
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Lakásfelújítás, garzon, az össz fűtés egy darab FÉG parapet. Már elég avétos, gondoltam lecseréljük. Lehet kapni HUNOR típust kb. 165 ezer forintért, ennyit megér, mert csavarra pontosan egyezik a FÉG-el, azaz semmilyen átalakítás, engedélyezés, gázterv, stb. nem kell hozzá. Kijön a gázszerelő, felrakja a 3 csavarra, beköti egy flexibilis csővel, aláírja a papírt és kész. Kb. fél órás munka, de max. 1 óra, ha tökölni kell a berozsdált csavarokkal.
Megveszem a készüléket, kiszállítják.
Felhívok egy random gázszerelőt, azt mondja 200 ezer forint a felrakás.
(Szerencsére nem sürgős, mert nem lakjuk a lakást életvitel szerűen és a régebbi parapet még üzemel, így fuck off lett a vége.) -
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ismerős amit írsz, sok tekintetben hasonló a helyzet itt is.
A 7 számjegyet mondjuk nem a kezdőkre írtam, az a következő hsz-ben a 700K-ra vonatkozott.
#93 Exodius: kb 10 éve az egyik ismerősnek megvolt a nettó egymillió, elég spéci szaktudással, de akkor még talán doktori nélkül, vezető - de szakmai - pozícióban. 10 éve... azóta persze külföldön van. Speciális tudással, jól pozicionálta magát. Managerek szintén akörül vittek haza akkoriban, ha jól emlékszem.
-
Exodius
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
"Na mindegy, nem panaszkodom, nekem megvan a 7 számjegyű nettóban és nekem ez megfelel"
Nekem is tetszene hasonló! Mi kell, hogy bejussak hozzátok?
-
-
HantekDSO
aktív tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Most cserélt ki egy "szaki" nálunk csekély 120 ezerért, fél órás munkával egy mosogató csaptelepet. Gondolod nem vagyok tisztában "a szakik óra és napidíjaival"? Sajnos nagyon is tisztában vagyok! 4 elemivel többet keresnek, mint egy tanár... (Kéretik az "akkor mennyé teis szerellönek" tipusú hozzászólásokat mellőzni)
-
-
Baltazár123
őstag
7 számjegyűt írtál, az milla feletti nettó, ami szintén nem lenne sok egyébként tekintve a lakásbérlet árakat és a megélhetési költségeket, de azért Magyarországon kezdő bérnek azért erős, még úgy is hogy vannak, akik megkapják ezt.
Nekem inkább az a fájdalmam, hogy a multi cégek EUR-ban vagy USD-ben nem látják ezt a brutális inflációt, amit mi magyarok és értetlenül állnak a magyarok bérkövetelései előtt. Sajnos az EUR/HUF árfolyam se követte le az eltérő inflációs pályát, sőt, ugye mesterségesen erősen tartják. A központ meg néz boci szemekkel, hogy 20% emelést akarnak a magyarok, merthogy ő nem tudja EUR-ban ennyivel emelni az árait.
Sajnos pont emiatt is, az infláció követő emelést leállították már sok éve, a teljesítmény alapú emelésért meg tényleg oda kell rakni magát az embernek és még úgy se sikerül minden évben. Ha meg sikerül, akkor is max 3-5%. Na mindegy, nem panaszkodom, nekem megvan a 7 számjegyű nettóban és nekem ez megfelel, ahol vagyok és nem akarok váltani, mert máshol se jobb a helyzet egyébként, de azért érzem a bérem elinflálását. Csak közben meg ugye részvények meg egyéb befektetéseim, pl 2014-es lakásvétel és kiadás hoz annyit, hogy kompenzál, de nyilván enélkül kéne legalább inflával növelni a bevételeimet. Sajnos ezt kimondani könnyebb, mint megcsinálni és nem azért mert meg se próbálom, hanem kb eddig tudtam én eljutni, ez van.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
nálunk a kőműves azt mondta, h ha a melós nem kapja meg a 3500 Ft/h nettó, akkor másnap már nem jön... Mester és "tanítványa", alig fél napos munka, 60k + anyag, számla nélkül. Az anyagot én vittem, vettem, nem ők mászkáltak érte. Klímát -előkészített helyre- fal egyik oldal+másik oldal, 65k-ért rakták fel barátilag, mert vizet, kazánt is ők szerelték, klímát is ők hozták (ez meglepően az árukeresős ár körül volt). Persze ezek nem számlás árak.
Ez van, elfogytak a szakik. Mindenki celebjutúber akar lenni. 
HThomas: Azt sejtem, h a Grönlandi háborús helyzet miatt is emelkednek majd az árak...

-
válasz
HantekDSO
üzenetére
Remélem nem írtam le olyat, ami hatalmas indulatokat generál majd, de hát én ezt látom... ügyes pályakezdő, aki még az egyetemet tolja simán kapott nettó 700 felett, aki meg olcsó, az sokszor olyan is, csak a pénzt viszi a betanulás, aztán ki kell rúgni... na mindegy.
Egyébként meg, ha azt nézem, mennyit drágult mondjuk az élelmiszer, akkor a HW arányaiban már nem is lett volna éppen annyira drága... amíg nem jön valami aktuális krízis, ami miatt borul minden és vagy kilő az ár, vagy meg sem tudod venni, mert nincs.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Egy beszélgetős műsorban mondták, hogy egy ügyvéd gázszerelőnek ment, de viccen kívül. Mondjuk én is inkább a csöveket szerelném mint a paragrafusokat molyoljam

-
válasz
cpt_sanya
üzenetére
Mondjuk ha nem kéne munka miatt otthonra relatíve erős gép, akkor lehet én is elgondolkodnék a GF Now-n, jelenleg az Ultimate csomag se annyira vészes... most még.
Másfelől meg az csak játék, nálam pl a Lightroom is kihasználja a GPU-t, és örülök, hogy nem kell annyit várni a képekkel...
Az "átlag" meg szerintem soha nem is vett erős gamer gépet, ez illúzió. Ha meg azt nézem, hogy mostanában egy jobb IT-s fizu (ha már IT portálon vagyunk) bőven nettó 7 számjegyű forintban még itthon is, akkor azért egy közép-felső kártya simán kijön belőle pár évente, ha valakinek kell.
-
cpt_sanya
tag
Nem kihajításról van szó, az átlag nem fogja tudni megengedni az új erős vasat. És ez marad alternatívának vagy a konzol. De konzolnál meg egy PC-s elfelejtheti az eddigi játékait. Vagy össze zsugorodik a Pc-s gaming piacc. És bele áll az is a földbe, plusz mivel kifog esni nem kevés játékos, így a játékok ára is emelkedni fog tovább ami megint elindít egy ördögi kört.
-
Baltazár123
őstag
a gamepass ára sokáig támogatott volt, pont azért, hogy elérjék a szükséges "penetrációt" (hú de undorító szó ez).
Azt mondják, hogy még most is némileg ráfizetéses. Én mondjuk eleve nem is értettem, hogy miért bohóckodik az MS a géminggel, amikor elbukták a hülyeségük miatt one generációt. Azt olvastam, hogy igen, amit te is írsz, a hosszútávú elképzeléseik szerint van benne fantázia, a cloud szolgáltatásuk terjedését várják a géming szektortól is.
Én azon se lepődnék meg, ha eladnák a csába az egészet, csak ugye már annyi pénzt égettek el a gémingre, hogy lehet a tehetetlenség viszi előre az egészet egy ideig, de eljöhet a pont, amikor lezárják ezt a történetet. Nekik máshonnan jön a profit és olyan sok, hogy nem is tudnak vele mit kezdeni, azért is vágtak bele a gémingbe, hogy a brutális pénzheggyel, amin ültek, kezdjenek valamit. A sonynak meg ugye a túlélés záloga a géming, bár ahhoz képest csipkedhetnék ők is jobban magukat.
-
nonsen5e
veterán
válasz
cpt_sanya
üzenetére
Szép és jó, hogy évi 100€ a GeforceNow, de amint a játékosok többsége kihajítja az erős otthoni gépet, hogy játékot streameljen helyette, abban a pillanatban fog az ára 400€ vagy 500€-ra emelkedni, reklámok megszakítani a játékot, havi 19 órára csökkenteni a playtime limitet, és bizonyos "prémium/új" játékokat meg csak egy spéci drágább csomag mellett fog engedni játszani.
Csak nézd meg, hogyan lőtt ki a Gamepass ára is az elmúlt években.
-
mert baszunk normálisan programozni
Ez legtöbbször a managementnél dől el, a programozó azt csinálja, amit kérnek tőle.
Kimatekozzák, hogy nem éri meg egy ponton túl optimalizálni, mert a HW relatíve olcsó és fizetőképes célközönség úgyis megveszi az újat. Na ez a trend most változhat majd. -
cpt_sanya
tag
Tökjó feljönni ide és olvasgatni az itteni emberek hozzá állását , ami az átlag emberek valóságával, nagyon nincs öszhangban. Ami a konfigokat illeti. Na most adott a kérdés , a játék gyártók kire terveznek? Az olyan eitista emberekre mint az itt forumozók 80%-a , vagy arra a valósághoz közelibb felmérésre mint pl a steam felmérései. Meg értem én, hogy fúj felhő meg legyen ott fizikailag is a gamer PC. De ha csak a GforceNow-t nézzük évi 100 € letudja az átlag ember igényeit fedni. Több 10 évnyi előfizu adná ki a difit. És nem teszívsz az elavulással karbantartással üzemeltetéssel.
-
Exodius
őstag
Reszelgessék szépen a játékokat és a motorokat. Egyszerűen hangzik így leírva, de rengeteg múlik rajta. Mindset-váltás és csókolom. Már rég meg kellett volna történnie.
Lassuljunk kicsit le, vegyünk elő olyan játékokat a múltból, amiket ki akartunk pipálna, akkor mikor megjelent, de nem bírta a vas.
A cégek fizessék meg a játékfejlesztőket és végezzék rendesen a munkájukat. Lassítsanak. Aztán aki nem csinálja, az kipusztul magától, ha a játékosközönség nem lenne annyira debil, hogy életben tartsa., hanem büntessen.Sokmindent én sem tudok most így hirtelen, csak dühös vagyok.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
6700XT vagy 6750XT nem sokkal dragabb, de 12GB RAM-juk is van
-
GhostVector
tag
Szerintem nem. Kevés.
Ha valaki újabb játékokkal akar jobb minőségben játszani, akkor kell a nagyobb. Árban sincs akkora különbség az olyan VGAk esetében, amikből van többféle vRAM változat, hogy megérje a kisebb. -
ddekany
nagyúr
Technikai optimalizálással lehet nyerni, de aligha nagyságrendileg. Igen, itt most csak memória felezésről van szó, de tippre leginkább csak kicsit homályosabb textúra, meg lekapcsolnak pár eye candy-t. A valódi ütös különbség onnan tud jönni, ha a legelejétől más hardvert feltételezve állnak neki. Lásd ma már szinte retró játékokat, ami 10x gyengéb hardveren futnak, de nem néznek ki 10x rosszabbúl egyáltalán (érzetre... ez nem mérhető). Tehát érzetre, az sokkal jobban optimalizált (jobb minőségű kód), pedig nem az, csak eleve más kompromisszumokat hoztak, és nem utólag kellett kapkodni, hogy mit kéne kigyomlálni, meg refaktorálni.
Ha így halad tovább a világ, akkor tán még durvább változás fog eljönni. Akinek van rendes gépe otthonra (nem csak mobiltelefon), ott a szükséges minimum, ami tömegeknek eleve van, az az IGP-s notebook. Ha elborult ára van az extra hardver erőnek, miközben egyre nehezebb megélni, akkor kevés ember marad, akinek el lehetne adni a játékot. Tehát, majd IGP-t kell célozni... Amúgy manapság már elég részletes 3D-s látképet lehet azzal is adni, hogy a játékmenet ötelteket ne szabotálja el. Vagy, a norma az lesz, hogy csak mobiltelefon van, "rendes számítógép" nincs, és akkor a két célplatform az "úgy is van mindenkinek" mobil lesz, és tehetősebbnek/elszántabbaknak a konzol.
-
Alusky
senior tag
Bele, csak el kellene felejteni az erőből oldjunk meg mindent mentalitást, mert baszunk normálisan programozni.
-
Nem, nem úgy definiálom a nem keveset
WQHD-re felugorva nem lesz annyira sokkal több a VRAM-igény (jellemzően +1GB vagy kevesebb), ami kényelmesen elment fullHD-ben, az el fog menni WQHD-ben, ami pedig necces volt, ott vissza kell venni valamiből, pl. a textúrarészletességből. Kapásból megnézve 3 új játékot (AC Shadows, Doom Dark Ages, Clair Obscur), a tesztek alapján ezek mind mennek WQHD-ben med / high beállításokkal. De ha mondasz melléjük 30-60 új játékot, amik nem, akkor meggyőztél
Nyilván, ha úgy definiálod a "fullHD felettet" hogy WQHD + überultra, mert ultra alatt nincs élet, akkor más a helyzet

-
sawwy007
csendes tag
Mikor elég 8 GB VRAM?
1080p játékok (középső-magas beállítások) – versenyjátékok (CS2, Valorant, Fortnite, Apex stb.) és kevésbé VRAM-igényes címek simán mennek.
Alacsonyabb részletesség / ray tracing kikapcsolva – ha nem ragaszkodsz az ultra textúrákhoz, még karbantartható a teljesítmény.
Budget és mainstream felhasználás – olcsóbb buildnél még mindig van létjogosultsága.Mikor már nem elég 8 GB?
Modernebb AAA játékok magas beállításokon – sok új cím már 10–12 GB-ot is használ akár 1080p-n.
1440p / 4K gaming és ray tracing – VRAM gyorsan limitbe ütközhet, ami textúrapop-int, stutteringet vagy FPS-esést okoz.
Tartós jövőbiztosság – 1–2 év múlva még több játék fog 8 GB fölé menni, így a jövőállóság kérdéses.Néhány gyártó továbbra is 8 GB-os modelleket ad ki, mert még mindig van piaca a 1080p-s, költségtudatos játékosoknak.
Hardvertesztek és közösségi vélemények egyre gyakrabban emelik ki, hogy 8 GB kezdi „limitnek” érezni magát. -
ben2
aktív tag
Bármennyi vram elég bármire, ha rendesen optimalizálják a szoftvert.
Mármint olyan értelemben, hogy adott egy cél, egy látvány, játékélmény, funkció, akármi, adott egy referencia hardver, hogy ebből kell kihozni minél kevesebb kompromisszummal és az esetek jelentős többségében valahogy meg lehet oldani.
Anno a C64 64kb-jából olyan dolgokat hoztak ki, amit maguk a hardver fejlesztői is lehetetlennek tartottak.
Csak ugye a PC szoftver fejlesztők megszokták, hogy ha az optimalizálatlan szoftver (amit a kiadó nyomására félkészen kiadtak, aztán patcheltek még két évig, mire használható is lett) gyengén fut az erőforrás pazarló OS-en (Windows), akkor a user a hibája, hogy miért nem vett erősebb hardvert. Ha ennek az időszaknak vége szakad vagy legalább kicsit visszaszorul a gányolás, már az is jótékony hatással lehet a PC szoftverek minőségére. -
HantekDSO
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Biztos ami biztos, egyelőre még nem dobom ki a 4164-es DRAM-jaim!

-
hokuszpk
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
csak rá ne jöjjenek, hogy a gyorsítótárhiányos ssd -k mintájára lehet az alaplapi ramból is foglalni.
* ja olyan már van, igp -nek hívják
-
hokuszpk
nagyúr
8GB -s RTX5090 -et a népnek !
-
GodGamer5
addikt
NEM.
Ezért kár vort cikket írni.
Lowon el lehet bohóckodni, meg 0 gépigényű indie játékokkal de amúgy esélytelen. -
Ez sem igaz ebben a formában. Lesz játék, aminek kevés a 8, WQHD-ben közepes feletti beállításokkal nem is kevés - de lehet kompromisszumokat kötni. A kérdés sokkal inkább az, hogy jelentős, fájdalmas vizuális kompromisszum nélkül el lehet-e férni 8GB-ban - arra meg tesztek kellenének, nem filozófia

-
Ha 1080P fölött játszol, akkor röviden és tömören, nem...
Ennyi.
-
Baltazár123
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
a gothic 1-2-t valami ócska levetett volt vállalati laptopon játszottam ki 2009- ben, talán a t60 vagy t61 volt, dgpu nélkül természetesen és elment így is. olcsón eladták, mert rossz volt az egyik usb-je és ez volt az otthoni laposom egy ideig.
tudnának optimalizálni sokkal jobban ,de az idő és fáradtság, meg olvastam egy olyant is, hogy durva fluktuáció volt egy időben, mert a programozók legaljának számítottak a játék készítők, fizetés szempontjából és csak ugródeszkának kellett sokaknak. Emiatt a fejlesztés is inkább modulokban történt és kevésbé volt szempont a testreszabás, fontosabb szempont volt, hogy az utód hamar folytatni tudja a munkát.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A gyakorlat pont nem ezt mutatja. A mai GPU-k arra vannak felkészítve, hogy vagy az vektorfeldolgozó működik vagy a mátrixfeldolgozó. A kettő együtt tipikusan nem jó, mert fizikailag nincs annyi regiszter beépítve, hogy együtt hatékonyan működjenek. Az NVIDIA ezt most nagyon kiszámolta, mert a regiszter nagyon tranzisztorigényes, ezért mérték patikamérlegen, hogy végül mennyi lesz benne, mert maradtak ugyanazon a gyártástechnológián. Ezen a ponton kapott a Blackwell egy kis hideget a megjelenéskor, amikor többen kimérték, hogy némelyik Ada Lovelace dizájn gyorsabb az egyes játékokban, tehát a 4080 jobban teljesít valahol, mint az 5080, főleg azokban a címekben, ahol a regiszternyomás kritikus. És ez máig így van, mert az NVIDIA lépett egy furát, ugyanis az Adában egy warp 16 munkaelemből áll, tehát ebből lesz legjobb esetben 32x16 munkaelemnyi regiszterterhelés. Ha nem fér bele a regiszterbe, akkor a warpok száma csökken, de ajánlott elérni egy minimumot, hogy jó legyen a sebesség. Na most a Blackwellben maradt a regiszterterület 64 kB, és a warpok száma is maximum 32 lehet, de egy warp már 32 munkaelemből állt, vagyis ugyanannak a shadernek az egy warpra levetített regiszterterhelése az Ada regiszterterhelésének a duplája lesz. Tehát az NVIDIA megduplázta a blokkon belüli ALU kapacitást, de nem igazította hozzá a regiszterterületet. Emiatt van az, hogy azok a játékok, amelyek tipikusan jól vannak felépítve, és az Ada limitjére vannak szabva, nem működnek olyan hatékonyan Blackwellel, mert kifutnak a regiszterből, ugyanis amíg teszem azt egy shaderrel az Ada mondjuk képes 32 warpot futtatni úgy, hogy pont elég a regiszter, addig ugyanazzal a shaderrel az Blackwell már csak 16 warpot futtathat, vagyis garantált lesz, hogy a feldolgozó az esetek egy részében nem tud dolgozni adat hiányában.
Tehát az Adához képest a Blackwellnél nem kicsit romlott a regiszternyomás helyzete. És ha megnézed a mai hardvereket, akkor a rendszer adta keretek között felállítható, hogy az optimálisan megírt shaderekkel egy munkaelemnek mennyi regiszter áll rendelkezésre. A Turing, az Ampere és az Ada esetében 128 bájt, a Blackwellnél 64 bájt, az RDNA 1-2-3-4-nél 204,8 bájt. És az a helyzet, hogy egy munkaelemre levetítve 64 bájt terhelés, vagyis legalább 16 regiszter felhasználása azért manapság rohadt tipikus még az egyszerűbb shadereknél is. Ez mondhatni a minimum, aminél kevesebbre nem éri meg tervezni. A közepesen komplex shaderek vannak úgy 96-128 bájtnál, a komplexek pedig 200 bájt fölött.Szóval az a helyzet, hogy még a legegyszerűbb shaderekkel is eléggé regiszterszegény lesz a Blackwell. A Turing, az Ampere és az Ada, vagy az RDNA 4 sokkal inkább rendelkezik a megfelelő regiszterkapacitással, hogy egyszerre menjen a mátrixfeldolgozó, illetve a vektorfeldolgozó. De ez önmagában nem sokat jelent, mert az NV célja a Blackwell lenne, ami ebből a szempontból a legrosszabb dizájn ever. Egyébként pont erre a problémára vezette be a Blackwell a register reassignment képességet, amivel a setmaxnreg utasítás megengedi, hogy egy szálcsoport átcsoportosítsa a regisztereket a saját munkacsoportján belül. A probléma ezzel az, hogy fizikailag van kevés regiszter, tehát bárhogy csoportosítod, valahol mindenképpen szopni fog a hardver, mert szoftverből nem tudod megduplázni a beépített regisztertárat, amire igazából szükség lenne, hogy ezek az irányok működjenek. A setmaxnreget leginkább arra használja az NV, hogy a DLSS-t konfigurálják, de a játékfejlesztőknek nem teszik kihasználhatóvá, mert túl limitált a működése, és nagyon el lehet vele baszni a program futtatását. Meg igazából a játékfejlesztőknek arra lenne szükségük, hogy ezt a futtatási időben korrigálják, mert ha éppen nincs mátrixmunka, akkor tök feleslegesen limitálnak, csak szándékosan lassítják a hardvert, miközben működhetne gyorsabban is. De az NVIDIA megoldása nem támogatja a futtatási időben történő módosítást, előre el kell dönteni, hogy igen vagy nem, ha mellélőttél, akkor így jártál. Az RDNA 4-nek van dinamikussága, mert az nem wave, hanem szál szintjén működik, tehát azt futtatási időben is lehet változtatni. Ezt tudnák használni a fejlesztők, viszont az RDNA 4 annyira regiszterdús architektúra, hogy túlságosan még nincs értelme ezzel trükközni rajta. De nem kizárt persze, hogy a Redstone négy modulja már sok AI munkafolyamat lesz egyszerre, és azt már nem tolja ki a dizájn izomból, tehát használni kell majd az s_alloc_vgpr-t.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Tomb raider 2013, Halo Reach szvsz tök jól néznek ki ma is és röhögve futnak egy intelHD530 integrált izén.
-
flexxx2
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
pedig ez mindenhol így van, csak nézd a motorsportot, ott is hatalmas erőforrások kellenek manapság, hogy 1 másodperccel gyorsabbak legyenek,
vagy pl kutatás: CERN mennyi + energiát igényel, ha tovább akarjuk gyorsítani a részecskéket -
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Most még, de a kilátások nem annyira jók...
https://prohardver.hu/hir/geforce_maris_limital_europai_disztributor.html -
E.Kaufmann
veterán
-
E.Kaufmann
veterán
Mondjuk ennyi miatt ne sírjanak a vevők, fél nap alatt kitermelik... (már persze amikor a szabályzás hagyja, hogy a maszekok rendesen üzemelhessenek a piacon az állami intézmények esetén meg én nem sajnálom, ha az adómból több kell a CT-re adni, inkább arra, mint a botlábúakra...)
-
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
Fejlesztőként hasznos, nálunk mindenkinek az alap setup két monitor volt, régebben WUXGA, aztán WQHD. Filléres tétel igazából. Esetleg dual-4K ahol indokolt, bár annak kevésbé éreztem szükségét, kevesen használják ki... Persze egyéni preferencia, volt, aki egy monitorhoz szokott (virtuális desktopokon és heves alt-tabozással) és zavarta, hogy kettő monitor van előtte, aztán volt aki három monitoron dolgozott, a harmadikon fixen kinn volt neki ha jól emlékszem valami diagnosztikai cucc, amit bármikor kényelmesen le tudott olvasni, ha kellett...
Én azt nem szeretem a kétmonitoros konfigban, hogy nem elég flexibilis, mert ott van középen a törés a két monitor között. Logikusabb akkor már 21:9, vagy 32:9 és egy monitorral megoldani. 21:9 játékra és videókra is tök jó, a 32:9-ből meg sajna még nincs sok opció (Odyssey G9 57", 7680x2160 talán az egyetlen).
-
Baltazár123
őstag
én is dolgozom rajta, de nekem elég, azért meg nem fogok venni sok monitort meg nagy monitort, hogy a kollégák előtt flexeljek
van egyébként ilyen kolléga, aki küldte a képet, hogy őneki mi van otthon
Van, akinek viszont muszáj, főleg a fejlesztőknek. Nekem csak nyűg lenne a több monitor, de ha akarom akkor laptop + monitor mehetne együtt, de azt se szeretem.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
Én azon dolgozom HO-ban, szóval igen... egyébként most ránéztem és elvileg még mindig van másfél millióért az iPonál 5090 raktáron, szóval öröm és boldogság
-
amivel elég lehet ennyi VRAM a tipikus Full HD-s igényekre, vagy akár WQHD-re is.
Itt kezdődik a probléma, 2026-ban nem akarok se FHD-val, se WQHD-val foglalkozni, a 4K az abszolút minimum, de inkább fölötte (5K2K, esetleg 6K). És nem feltétlenül a játék miatt, hanem azért mert a korábban használt 2 db WUXGA, majd WQHD monitor ésszerűen kiváltható egy darab 5K2K-val, ami kényelmesebb minden szempontból, akkor elvárom, hogy a játékok is azon menjenek. Szerencsére a felskálázás nagyjából megoldja a dolgot, az 5070Ti-t egyelőre nem érzem kevésnek, de ha előre tudom, hogy ilyen mizéria jön, akkor betárazok 5090-ből... -
janeszgol
félisten
válasz
powerage76
üzenetére
Engem nem zavarna, ha a jatek PC, jatek konzol kikerulne a lakasbol a felhobe. Attol privat szferad lesz, mert a telefon, laptop, TV marad a haztartasban.
-
Baltazár123
őstag
Most még nagy a zsizsegés, mert sok az előre hozott vásárlás, aztán a magas árak miatt az egész PC gépépítgetés beleáll a földbe, mint a gerely. Szépen mindenki rájön, hogy a jelenlegi konfigja nem is olyan rossz és használható, kompromisszumokkal és nem kell a ruháját megszaggatni bánatában, ha egy játék mondjuk csak meden fut és nem high ultra-n.
Kicsit azért már szerintem az igények is kezdtek egészen hülyeségbe fordulni. Ismerős 1 játék miatt (indiana) akart komplett gépet cserélni, pedig AM5 van neki és ha már ennyire fontos neki, akkor elég lett volna procit és gpu-t, nade az röcög most és akkor legyen a top PC. Kérdeztem tőle, miért nem konzolon játszik vele? Mert van neki. Ja, arra nem is gondolt és végig játszotta PS5-n, ahol a tesztek szerint gagyibb a beállítás, mint PC-n és láss csodát túlélte, hogy nem high maxon játszotta végig
A mostani gépe meg könnyen lehet, hogy akár 5 évig is kiszolgálja őt simán. -
Bűzös
csendes tag
válasz
WayneGace
üzenetére
Egy AMD 6700xtm van 12gb vel . Nem egy erőgép , de én egy maradi gyerek vagyok . Arra , hogy kéthetente leüljek felnapot játszani bármivel nekem egy predator 200 hz FHD monitorom van . Sokszor úgyérzem ágyúval verébre. Mire kijátszom a stalker 2 őt újra divatbajön a trapézgatya. Maga az zavar , hogy idiótának vagyok nezve és megpróbáljuk megmagyarázni , amitől nevetseges ez az egész.
A másik nézőpont szerint sgerintem a konstans fejlődés lineáris teljesítménnyel sokkal jobban életbentartaná , az amúgyis tetszhalott PC szegmenst.
De ez a nagy volumenű amplitúdó szerű lüktetés olyan visszaesésekhez vezet , hogy lassan előveszem a ps2őt... -
WayneGace
őstag
Mivel sok hozzászólást és kattintást generál ez a téma, ezért van belőle sok. Egyrészt sokakat érdekel, másrészt olyanokat is, akiket nem érint, mert már rég 16GB-os kártyájuk van. Hogy elég-e? Teljesen egyéntől függ, valakinek bőven, valakinek nem, attól függ mire használja.
-
Mit mondjanak? Azt, h "beszoptátok, 8 GB rammal ezek a mai játékok a fancy fícsörök nélkül csak C64 grafikával bírnak..."?
jah, igazad van amúgy. Ahogy valahol olvastam, h a programozás is megfordult, régen 90%-ot írtak, a többit hozzárakták innen-onnan, ma meg 90% feletti valami bugázott kód githubról vagy AI vagy valami. Tehát olyan amilyen és ez a játékokra is igaz lehet. Ha megint sikerülne kicsit az optimalizálással is foglalkozni, akkor lehet, h a 8 GB sem vészes, voltak jó játékok fele ennyi rammal is... -
Zolbodi
friss újonc
4gb vram is bőven elég. Max nem 1440p be meg 4k-ba tolják majd az emberek, 1080p-re a 8gb meg sok is. A játék fejlesztők legalább rá lesznek kényszerítve az optimalizálásra, amivel hosszú távon a játékosok profitálnak majd.
-
powerage76
csendes tag
Szerintem ez még csak az eleje. Most még csak a nyolc gigába kell beletörődni és racionalizálni magadban. Aztán a többi hardver is egyre drágább lesz. Aztán az AI bedől, de bevétel az kell, úgyhogy előfizethetsz majd felhős PC-kre amiket az eredetileg AI-nek épített szerverfarmokon futtatnak és az elején sokkal olcsóbb lesz, mint a fizikai vas.
Le merném fogadni, hogy az egyik távlati cél az, hogy amennyire lehet, szűnjön meg az otthoni PC meg a helyben tárolt tartalom és a privát szféra. A fórumon meg azon fognak vitatkozni, hogy a radeon vagy geforce előfizetés jobb-e. (A radeonon több lesz a reklám, viszont a geforce heti kétszer kötelező testüreg vizsgálattal jár.) -
Bűzös
csendes tag
Nem szoktam fórumon írni , de ez tul van az ingerküszöbömön.
Az a helyzet , hogy kíváncsi vagyok a veleményetekre ... Tudom , hogy rosszul vagyok bekötve , dízel kocsival járok , 1990 be születtem , és szerettem az üveges kólát , tudok enni sírás nélkül húst...
Az élet minden területéről azt hallom ami a józan észnek ellent mond , jobbára le is nyomják a torkunkon azt ami nem ésszerű. (Elemes kocsi, Pet palack visszaváltás ) .
Eddig legalább ide tudtam menekülni , mert kb ésszerűen mentek a dolgok.
Most meg ...
Annyiba fog kerülni a 8GB mint eddig a 16 (vagy többe) , de nem baj ez jó is lesz neked , mert majd úgy csinaljuk , hogy elég.
Akkor eddig voltam átk*rva vagy ezután leszek?
Félreértés ne essék nem az a baj , hogy nincs , hanem , hogy magyarázzuk a bizonyítványt....
Ti nem érzitek ezt?
-
janeszgol
félisten
A múltkor azt mondtam itt, hogy fhd-ra max 60 fps mellett eleg a 8 GB vram. Akkor egy normalis beszelgetesben megcafoltak, igy jobban utananeztem.
Hat nem mindig eleg. A sugarkovetes kilove. Akkor eleg lehet. Igen am, de ekkor sem tutira eleg, neha eppen a hataron van. 7-7.5 GB foglalt vram az nem azt jelenti, hogy eleg a 8 GB, hanem azt jelenti, hogy nem eleg.Intel b580 vs rtx5060 viszonylataban neztem. Utobbi jo 20-30 szazalekkal erosebb gpu-ban. Viszont ez nem mindig latszott a jatekoknak. (Sugarkovetesnel meg megfordult a dolog.)
Amugy az lehet, hogy a mai technologiak, eljarasok egy resze rosszul van kezelve, implementalva, vagy total felesleges is. Ezt esetleg - ahogy a cikk is irja - ez a valsag rendezheti.A mai fejlesztokre bizni a cpu-gpu feladatokat... Hat nem tudom. Ilyenkor mindig eszembe jut a Crysis, aminek a legendasan nagy gepigenye kimerult abban, hogy mindenhol, a szarazfold alatt is szamolta a vizet.
Vagy az, hogy pl a GTA-t jobban optinalizaljak a rajongok. -
hapakj
őstag
igen, de épp azt írtam, hogy ezek a shaderek egyszerűek, tehát kevés regisztert használnak. bőőőőőven van kapacítás a mátrixfeldolgozóknak.
Meg épp nvidián van képesség arra, hogy az L1 cached dinamikusan shared memorynak vagy regisztertáblának használja és hát a gbuffer renderelő shaderek nem igazán használnak shared memory-t, szóval mehet mind a mátrixfeldolgozóknak

-
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem ez a gond, hanem a mai GPU-k alapvető működése. Mindegyik mai hardvert úgy tervezték, hogy egyszerre egy shadert tud futtatni egy multiprocesszor. Ilyenkor az a shader lefoglalja a szükséges regiszterterületet, és annak megfelelő számú wave-et indít, amennyi regiszterterület rendelkezésre áll fizikailag. Viszont a GPU-k alapkoncepciója a memóriaelérés átlapolása. Vagyis azért nem számít, hogy annyi folyamat kéri az adatot a memóriából, mert rengeteg wave ad le igényt és vár egymás után, vagyis jellemzően lesz olyan wave, ami futhat addig, amíg a többi vár. Ez akkor változik meg, ha elkezded befogni a mátrixfeldolgozókat, mert azok is ugyanazokat a regiszterterületeket érik el. Tehát pusztán a mai GPU-k elvi működéséből eredően, radikálisan szűkül annak a lehetősége, hogy lesz olyan wave, ami futtatható, amíg a többi az adatra vár. Ezért van az, hogy se az AMD, se az Intel, se az NVIDIA nem javasolja azt, hogy a grafikus számítások mellé jelentős mennyiségű, matrixfeldolgozást igénylő munkát szúrjanak be a fejlesztők, márpedig a neurális tömörítésű textúrák dekódolása ilyen feladat, mert állandó munkavégzéssel jár, hiszen a beolvasott textúrákat minden egyes képkocka során újra és újra ki kell kódolni, és a mai játékok által használt tartalom mennyiségével számolva ez összesen bőven 3-5 ms-ig tartó munka még az erősebb GPU-kon is. Ha a képfeldolgozás során egy GPU 3-5 ms-ig csak úgy tud dolgozni, hogy a memóriaelérés az esetek egy jó részében nem lapolható át, akkor az órajelciklusok kb. 20-30%-a no operation lesz, mert adatra vár a hardver.
Ezen majd az fog segíteni, amikor a GPU-k bevezetik a dinamikus regiszterallokációt általánosan. Van már erre kísérlet az RDNA 4-ben, de még nem alkalmazható állandóra.
-
Baltazár123
őstag
muszáj lesz beleférni, mert nem vagyok hajlandó most ennyit kifizetni újabb vga-ért, amennyibe most kerül egy 16gb-os és csak drágulni fognak egy ideig . Igen, tudom, hogy ezt lehet megbánom majd, de 2-3 évet szerintem kibírok az rx6600-al. Amúgy is a steam box és az új xbox6 elég vonzó termékek és akkor már inkább azokba menjen a pénz, már ha az árazásukat nem cseszik el teljesen.
-
hokuszla
senior tag
-
jerry311
nagyúr
Nem az a kérdés, hogy be lehet-e férni, hanem hogy meg kell-e vásárolni ezeket...
-
-
szdani89
csendes tag
Persze hogy bele! Pár évig kihúzzuk ezzel. Nem kell mindent maxra tenni egyelőre.
-
Duck663
őstag
Röviden? Bele! Még 4K-n is!
Nézzük meg, korábban milyen játékok készültek, milyen vizuális minőséggel és azok mennyi memóriát foglaltak. Ezek után ez nem is kérdés. Semmi mást nem kell tenni, mint az alkalmazott technológiákat újragondolni, és tulajdonképpen hátralépni kettőt, miközben a memória mennyiségi korlátja miatt, új a memóriahasználattal óvatosan bánó technológiákat kell fejleszteni.
-
Low Noise
senior tag
Igyekezni kell megvenni egy 16GB os kártyát az RTX 5080 kivételével úgy nézem még nem szabadult el a pokol, nem történt jelentős ár változás.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Oké, egy játékban ez nem ilyen egyszerű. Amikor egy példaprogramot nézel, akkor semmi más nem terheli a VGA-t. De egy játékban több ezer shader is fut, sőt, manapság akár tízezer is. Ilyenkor felmerül az a probléma, hogy van egy funkció, ami használja a mátrixfeldolgozókat, és azokhoz szüksége van a regiszterekre. Mellette fut egy másik shader, ami a vektorfeldolgozókat használja, de ugyanazokra a regiszterekre van szüksége. Ilyenkor a regiszternyomás nagyon rossz lesz, mert két eltérő feldolgozón futó shader küzd ugyanazért a regiszterterületért, és ezáltal az eredeti shader sebessége is belassul. Ez azt jelenti, hogy ha hozzávetőleg, klasszikus BC tömörítéssel 100-120 fps-sel fut a program, akkor neurális tömörítés dekódolásával abból könnyen lehet 20-40 fps, hardvertől függően, mert nem csak maga a tömörítés dekódolása a veszteség, hanem az is, hogy a normál shaderek ezentúl nem tudnak ideális mennyiségű wave-en futni, mert nincs elég rendelkezésre álló szabad regiszter hozzá. Ez pedig a normál shader futtatási sebességét drasztikusan lelassítja amiatt, hogy nem tudja átlapolni a rendszer a memóriaelérés késleltetését. Ezzel a jelenséggel találkoznak azok, akik ezt kipróbálták, és emiatt nem kifejezetten reális irány jelenleg, mert nincs dedikált regiszterterülete a mátrixfeldolgozóknak.
Azért kell egységesíteni, mert jelenleg minden gyártó más layout dizájnt használ. Ez még architektúránként is eltérő. Tehát jelenleg hiába készül a Microsoft kooperatív vektor, a hardverek még gyártón belül is mások a layout tekintetében, vagyis egy shader path helyett úgy 15-20-at kell írni.
A Valve ezzel a problémával küzd jelenleg, ugyanis leportolták az FSR 4-et Protonra a Vulkan saját, kooperatív vektor-szerű kiterjesztésén keresztül, de nem tudják reálisan hordozni az eltérő hardverekre még akkor sem, ha azok támogatják a használt kiterjesztést. És ez a Microsoft API-ján is így van, vagyis minden egyes gyártó, minden egyes eltérő layout dizájnjára eltérő kód szükséges, mert maga az API se a DirectX 12-n, se a Vulkan esetében nem fedi el a hardveres különbségeket. Erre lesz majd később az bevezetve, hogy a Microsoft definiál pár új formátumot, illetve egy logikai layoutot. Ezt kell támogatniuk majd a gyártóknak, hogy egyetlen shader kódból is működjön ez az irány. Majd az új Xbox gépek is ezeket fogják használni, hogy egyben le legyen fedve a konzol és a PC. Ez azt is megoldja, hogy később esetleg jön egy új hardver, és már nem fut jól a shader, az új módszerrel ez a lehetőség sem állhat fenn, mert a különbségek logikai szinten lesznek kezelve. Hasonló módszerrel megy majd, mint a wave intrinsics kezelése az SM6-tól, de ez kb. 2028-tól esedékes, mert az SM7-hez vannak ezek a változások előirányozva.
És abban igazad van, hogy ennek nem így kellene lennie, de az egészet a Wave Matrix kezelte volna, ami az SM6.9-hez jött volna, de nem jött, mert a Microsoft nem tudott megegyezni a gyártókkal erről.
-
csibe1
veterán
"Az idei év nagy kérdése: bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?"
"Technikailag igen, de el kell felejteni pár dolgot, amelyek nélkül régebben is volt élet."A többi utána már csak a szokáso, hosszú lére eresztett blabla, amit a szerzőtől megszokhattunk.

Sok a "szakszövegnek tűnő valami, de semmi konkrét beállítás leírás.
Esik a színvonal, de ezen már meg sem lepődök...

-
omfgk
veterán
Az RTX 3070 öregedését követve... nem, nem lehet beleférni.
3080 sokkal jobban áll a 10GB-al. Kb most itt tartunk a játékokkal.És egy 3080 DLSS-el még nagyon jó kis kártya.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Sajnos nem. Olyan jelentős lassulással jár, hogy nincs értelme még alkalmazni. Plusz maga a szabvány majd valamikor az év végén lesz kész. És már készül a javított verzió, mert a fejlesztők jelezték, hogy nem lesz úgy jó, hogy minden egyes dizájnra külön neuronháló kell. Ebből valamikor 2028-ban lesz valami, amikor a Microsoftnak sikerül majd egységesíteni az AI hardvereket a gyártóknál.
-
hapakj
őstag
Szerencsére az nvidia féle Neural Texture Compression jelentősen segít a VRAM mennyiség problémájának megoldására
-
HantekDSO
aktív tag
"bele lehet férni 8 GB VRAM-ba?"
Erről a nemzethy gázszerelő jut eszebe, amikor megkérdezték tőle: mire elég a vagyona? A válasza: "Van amire sok, van amire elég és van amihez kevés" Szóval ez így egy nagyon ostoba kérdés!!!
-
tsi
tag
Még jó hogy a játszós meg a vésztartalék gépben is 16G-s VGA csücsül, 32G ram mellett, úgyhogy hála istennek egyelőre mindegyik mindenre is elég... De céges oldalon ahol röntgenekhez meg CT-khez rakunk össze munkaállomásokat látványosan érezhető a cumi... Elég csak múlt év végével összehasonlítani, gépenként kb. 2-300.000 a plusz, és mindez három alkatrésznek köszönhetően...
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i7 9xx "Bloomfield" (LGA 1366)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Call of Duty: Warzone
- Okos Otthon / Smart Home
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- EAFC 26
- E-book zenészeknek
- AliExpress tapasztalatok
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- iPhone 11 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4346, 100% Akksi
- Lenovo ThinkPad P1 Gen 4 i7 32GB RAM 1TB SSD NVIDIA RTX A2000 2560X1600 400nit Garancia 19 hónap
- LIDL akkumulátor és generátor teszter
- BESZÁMÍTÁS! LG 29WP60G-B 29 75Hz IPS UWFHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ez van, elfogytak a szakik. Mindenki celebjutúber akar lenni. 

WQHD-re felugorva nem lesz annyira sokkal több a VRAM-igény (jellemzően +1GB vagy kevesebb), ami kényelmesen elment fullHD-ben, az el fog menni WQHD-ben, ami pedig necces volt, ott vissza kell venni valamiből, pl. a textúrarészletességből. Kapásból megnézve 3 új játékot (AC Shadows, Doom Dark Ages, Clair Obscur), a tesztek alapján ezek mind mennek WQHD-ben med / high beállításokkal. De ha mondasz melléjük 30-60 új játékot, amik nem, akkor meggyőztél