- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz morcosharcos #15 üzenetére
Fentebb totron összefoglalta egy szép litániában a konzumidiotizmust és a fogyasztói társadalmat..
Én meg vagyok olyan hülye hogy azt a kocsit amivel évek óta jövök megyek, szó szerint roncs állapotból mentettem vissza két évnyi szabadidőmet rááldozva.
Szórakozás is volt valahol. A mókás része meg az, amikor állok vele a pirosnál, és a szomszéd sávban álló ilyen hűdemodern műanyag elemes kocsiból, mutogatják a a hüvelykujjukat felfelé.Megtehetem, Flúgos vagyok...
-
Ha letiltotta akkor nyilván nem kíváncsi a véleményekre, akkor miért is írna kommentet ide. Fuck logic.
Ez a nyitok egy második posztot, hogy ki lehessen pofázni a másik embert mert ő letiltotta a kommentelést meg tipikus Facebook szint.
Ugyanez a hiszti megy akkor is mikor valaki letiltja a másikat.
Az, hogy itt miért fizetős még mindig a rejtés funkció az meg, hagyjuk is... Csomó ilyen felesleges konfliktust megoldana.Ha nem akarja a porszívó használati utasítása, hogy lábbal nyomjam le a vezeték feltekerő gombot, miért tervezik úgy lábbal legyen kényelmes használni?
-
Most nem kizárólag az informatikai eszközökről beszélgetünk.
A karórák esetében el lehet kérni az új óra árának akár 40%-t.
A gazdája általában kötődik az órához. Ha nem, akkor nem is viszi javítani.
Egy egér mikrokapcsolóját cserélni a szerviznek, nem éri meg. A javításra eső rezsióradíjat nem fogja kifizetni a megrendelő. Olcsóbb az új egér. Arról nem is szólva, hogy a dohányos egere belül is be van fedve egy sárgás trutyiréteggel. Nincs ember aki szívesen javít ilyen eszközt.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Kisgépkezelő
senior tag
Nézd maga a poszt amellett érvel, hogy ha valamit a hülyének is megéri javítani, akkor azt akkor is meg kell javítani, ha az ember sz@rja a pénzt. A posztoló még hozott is egy személyes példát, hogy van egy újkori árán 4 millió forintos akármije, amit megjavított (magyar átlag nettó órabérrel számolva) 35 000 munka + 15 000 anyagköltségen, te meg felhozod, hogy háááááááát ez nem biztos, hogy megérte. Még ha szerinted nem is éri meg 4 millióért
bicótfalra, keretbe való pucccogós bizgentyű
-t venni, akkor is anyagilag biztos megéri a javítás. Ha másért nem azért, hogy eladja 3 millióért és az árából vegyen egy egész jó 35 ezreset. -
Graphics
Jómunkásember
Áh, olyankor mindenki a szőnyeg alatt kuporog... Én már sokszor kértem meg olyan fórumtársat, aki itt nekem esett, hogy menjünk el egy nyugodt kávézásra, értelmesen beszéljük meg... Nulla reakció...
Csak a neten megy a szájkarate... Élő szóban már nem szólal meg.
Én anno egy egykori mobilarenás szerzővel voltam túlságosan kritikus, bevallom túltoltam. ( 10 éve talán...)
Találkoztunk személyesen megbeszéltük, azóta is összefutunk évente 1-2 alkalommal, ha épp arrafelé visz utam, szerencsére minden megbeszélhető, ha van rá hajlandóság.[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Narxis
nagyúr
Kellene Sztárbox alapján egy PH!-s sztárbox-ot szervezni, ott meg lehetne beszélni ezeket.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Rive
veterán
válasz Kisgépkezelő #42 üzenetére
Hogy megértessem valakivel, akinek falra, keretbe való pucccogós bizgentyűje van, hogy nem feltétlen mások lettek furák
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
válasz Kisgépkezelő #36 üzenetére
Szerintem meg csak lesz@rom a vérbiciglisek sznobériáit
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
sanzi89
addikt
válasz NvidiaRTX #25 üzenetére
A te bejegyzéseidet meg értelmetlen olvasni, a sájat bejegyzéseidet írd egy naplóba és ne borzold vele a Logout közösségét. Senkit nem érdekel a kötekedő, kioktató, lekezelő vélemenyed. Kész, bumm, szevasz, lehet lapozni.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
totron
addikt
válasz Hieronymus #37 üzenetére
Prémium eszköz nem olcsó. Mi nálad az alapanyag?
PC boltok esetén meg épp azt mondják, hogy pl. monitor-kiegészítőkön van a nagyobb árrés, a főterméké sovány, tehát a mellékszolgáltatások viszik a boltot. Említett szervizeknél ez pont fordítva van akkor?
-
Nagyon sok járműkereskedő szolgáltat szervizellátást a vásárlóinak.
A kereskedő viszont kereskedő. Nagyobb haszna van a ez eladásban mint egy 15 Fontos alkatrész cseréjében.Felénk van kis javításokra szerveződő organizáció. Általában a helyi önkormányzat szponzorálásban lehet apróbb javításokat elvégeztetni, ha van a csapatban szakember hozzá. Ez a kerékpár javítás is ez a kategória.
Ha nincs ilyen szerveződés a közelben, akkor házi javítás a megoldás. (kivéve a biztonsági eszközöket)
Egy örökségünket meg kell érteni.
Az antik szoci időkben a termékek voltak drágák. A munkaerő volt olcsó. A javítás minden esetben kifizetődő volt.
Ma a munkaerő drága, a termékek olcsóak.
Régen minden a szeméttelepen kötött ki. Ma nagyon sok minden már alapanyagnak számít.
Már az nagy előrelépés, ha a tönkrement eszközök a hulladékudvarba kerülnek és nem a szeméttelepre.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Rive
veterán
...újat 15 Fontért, amit feltettem további 10 Font elköltése után (szerszámok). Ez belekerült vagy 15 órámba..
Nem tudom az ottani órabéreket, de 15 óra az már ittenin is egész jó biciklit tud kiadni.
..új burkolatot pedig kaptam 12 Fontért. A művelet 10 perc volt max....
Plusz amíg beszerezted a pótlást és megszerezted a tudást a cseréhez.
Nem, egyáltalán nem triviális.Szóval, hacsak nem a kütyüzés a hobbid (azaz szórakozásba számolod az ezzel töltött időt: és, ha van annyi időd) akkor egyáltalán nem egyszerű a döntés.
Javítós ember vagyok én is, de amióta jóval kevesebb az időm, azóta egyre több cucc megy a kukába: a régen javításra félretettek közül is./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
"...nem vagyok kíváncsi senki kötekedő, kioktató, lekezelő véleményére ..."
Elfogadható érvelés. DE!
Nem szoktam olvasni a hozzászólást megtagadó írásokat.
Nem vagyok kíváncsi a megmondó emberek véleményére.Gondolom ez is elfogadható érvelés.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Graphics
Jómunkásember
Igen, gondolom , hogy túlreagálom.
Meg őszintén, én ebbe több időt és energiát sem teszek, total értelmetlen.
.de valóban, érdemes átbeszélni, és ha ez majd zavarja, akkor talán nem ad táptalajt... Végülis hálásak lehetünk neki.Nekünk adja a kommunikáció lehetőségét
Zárjuk is be A kommentelés lehetőségét
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Graphics
Jómunkásember
Jó, de ha nem érdekel mas véleménye miért írod a bejegyzést?
Mert ez így kicsit egyoldalú kommunikáció... A bejegyzéseidben rendre szidsz valakit, de nem hagysz teret a vitának...
Értem, votl ilyen főnököm... 10 kolléga mondott fel a hasonló hozzáállása miatt.., hogy más véleménye nem érdekli...
Kicsit frusztrált személy volt szegény, egymaga maradt, és még mindig másban keresi a hibát...De ő biztosan nem lehet az oka..
Te most azokban, akik a hátad mögött vitaklubot nyitnak, de örülj neki, mert kapsz visszajelzést, a votl főnököm nem kapott soha, és igyekezett csak olyan emberekkel körbevenni magát, akik egyet értenek vele... Bólogatnak neki...
Néha azért fogadd el, vagy legalább gondolkozz el más álláspontján, nem mindenki hülye és nem te vagy mindig a helikopter sem.
És Te mondod, hogy a hátad mögött van nyitva a vitaklub? Akiről a posztod szólt, ő mit mondjon erre? Te meg az ő háta mögött kezdted el ezt... És csinálod mindig, ha valamivel nem értesz egyet.
Ez nem oké, nagyon nem.
Ha abszolút nem akarsz szociális tevékenységet folytatni itt, akkor ez a fórum nem lesz neked való... Itt emberek oda-vissza kommunikálnak , nem pedig szidják a másikat bejegyzésekben... Topicokban, nem pedig olyan bejegyzésekben , ahol azért nem lehet hozzászólni, mert másnak nem is legyen véleménye.Legalábbis eddig szerintem ez nem votl jellemző, nem tudom miért akarod ezt így erőltetni...
A többiek részre meg... Hahó, olvasd már el, ezt csinálod jelenleg Te... Te kezded ezt a fotelhuszár sort, Te vagy a kiváltóha, te mozgatod ezt ..
Te oktatod ki az embereket, hogy miért úgy akarják csinálni a dolgokat, mert Te nem úgy csinalnád... Nem fogadod el, nem kezdem el linkelni a lezárt bejegyzéseid, de nagy részük csak erről szól... Hogy baszodjon meg, aki nem ért veled egyet ...
Mini diktatúrát játszol itt...
[ Szerkesztve ]
-
válasz morcosharcos #27 üzenetére
Egy kicsivel korábbi cikkre volt reakció.
-
morcosharcos
őstag
WTF? ez a bejegyzés "szólt valakiről" konkrétan? nekem nem esett le.........
[ Szerkesztve ]
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
Pikari
addikt
értem. így már kissé más a helyzet. futo001 bejegyzése sokkal költségesebb eszközt sugalmazott, a biciklis példája alapján.
én még annyit fűznék ehhez hozzá, hogyha az a 40 ezres eszköz javítható viszonylag egyszerűen, akkor megéri a próbálkozást... de ha heteken keresztül kell hozzá internetes emberekkel tudományos konzíliumot ülni, akkor valószínűleg én is inkább kidobnám, mert az idő is pénz (és a javítás közben felszedett tudás kevésbé kárpótolja az elvesztegetett időt).
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
NvidiaRTX
őstag
Hú emberek mi folyik itt.
Azért tiltom le mert nem vagyok kíváncsi senki kötekedő, kioktató, lekezelő véleményére miután én leírtam egy véleményt az esetről aminek szemtanúja voltam.
Senkinek nem kötelező reagálni rá ez csak a ti nembírtoka.....tokonmegmaradni hozzáállásotok, hogy minden egyes dologhoz oda kell írnotok valamit. Ki kérdezte? Azzal hogy letiltom a hozzászólást a SAJÁT bejegyzésemnél arra kívánok utalni hogy NEM ÉRDEKEL más véleménye. Kész. Bumm. Szevasz. Lehet lapozni.
Többiek:
De amúgy látom nagyon félreértettétek itt a dolgokat és csak a szokásos túlgondolás már megint.
Akkor még egyszer leírom.. adott egy GAZDAG ember aki 500FT-os alkatrésszel akarja megváltani a világot.
Erre jönnek azzal, hogy így a szemetelés úgy a szemetelés így a javítás úgy a javítás... ti miről beszéltek már megint?
Sok álszent... mert ti aztán biztos nem pazaroltatok még el semmit vagy dobtatok el semmit ami növelte a szeméthegyet, meg garasoskodtatok vagy éppen nem szórtátok a pénzt kétkézzel...
És akkor elkezdenek egymásnak esni itt már megint... na látjátok ezért tart ott ahol ez az ország mert pont ilyen emberekkel van kikövezve a jövő akik mindenbe beleütik az orrukat, egymásnak esnek ha már más a véleményük és kioktatnak mindenkit mert ugyebár MO a 7 millió fotelhuszár országa.
qqcqqc: (hú ezt a nikknevet...)
Remélem megkaptad a választ arra, hogy miért nem reagálok arra amit ti utánam nyittok vitaklubbot, hogy kibeszéjjetek a "hátam mögött".
Pont ezért nem, mert ÉR TEL MET LEN VE LE TEK VI TAT KOZ NI.
Bódog karit.S23 Ultra / Watch 6 / LG OLED 65" / 14600KF / RTX 4080 S / Lian Li / S3000 Pro
-
Pikari
addikt
nem mondtam meg, pusztán elmagyaráztam a logikát amögött, hogy miért javasolta mindenki azt... ha nem hiszed, olvasd el újra, amit írtam.
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Graphics
Jómunkásember
Nem igazán értem a fórumtárs tevékenységét, de valószínűleg tényleg nem kerek valami ott..
Van, aki szerint színt visz a PH élete, de nem érzem ezt a színt annyira jónak... Totál megváltozott hely lett a PH is...
Elfogadás? Dehh... Persze én se fogadom el őt... Nem értem a felesleges feszengetést, a felszínen maradási kényszert az ilyen óvodás posztokkal...( be és megjegyzéseivel)
És egy szaros billentyűzet kapcsán fakadt ki belőle... Komolyan, 2024-ben ez a legnagyobb gondja, hogy más hogyan akarja megoldani a problémáit?
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
a használt szerverram árán általában egy darab nullával kevesebb van az árcédulán, mintha újonnan vennéd, persze ez erősen függ attól, hogy milyen ram.
hogy megéri -e benyelni számla nélkül az árát, ez mindig a konkrét körülményektől függ.
-
bambano
titán
válasz morcosharcos #15 üzenetére
"Én javíttattam már meg személygépkocsit": most én is ezt csinálom a mai műanyag autók mellett nehéz lemondani egy relatíve rendes vasról.
de mondok ellenpéldát: villanytűzhelyünk van, négy platniból a második is megadta magát pár hete. Alig lehet szakembert találni, aki megjavítaná, olyat meg pláne, aki megfelelően szakképzett és megfelelő vizsgákat letette, amivel belenyúlhat a tűzhelybe. Felmész a jószaki.hu-ra, kiválasztod a szakembereket, írsz, telefonálsz, nem válaszol. Rakás időd elmegy rá. Szétnézel a weben, kontakt emailt begyűjtöd, részletesen megfogalmazott árajánlat kérőt elküldöd, nincs válasz. Felhívod, negyed órán át motyog mindenféle marhaságot az orra alatt, majd kiböki, hogy nem vállalja, és még negyed órán át feltesz további 20 kérdést, amire a válasz benne van az árajánlat kérődben, és egyébként is elmondta már, hogy nem vállalja, de azért még beszélget. És utána elküldöd a fickót is. Az is gond, hogy felhajts pótalkatrészt. És ha most megcsináltatnám a két rossz főzőlapból legalább az egyiket, mi a biztosíték, hogy a két jóból nem pukkan el megint egy két hét múlva? Ha veszek másikat, akkor újat kapok, és megkapom azt a technológiai fejlődést is, amit az előző megvásárlása óta beletoltak az iparágba. Sok szempontból egyszerűbb venni egy újat, mert pl. konkrétan a villanytűzhelynél a kereskedő kötelez szakemberes beszerelésre és biztosít embert.
Az informatikával meg úgy vagyok, hogy nagyon sokszor összességében olcsóbb újat venni, mint hákolni a régit. Egy 6-8 ezer forintos egeret úgy hajítok ki, ha elromlik, mint a szél. Az időm többe kerül.
És akkor lehet ilyen jótanácsokat is kapni itt a fórumokban. Egyszer pl. kerestem cégnek szerver ramot, és a tanácsok zöme azt magyarázta, hogy vegyek használtan. Ugyan számlát nem tudnak adni róla, ugyan a megbízhatósága erősen kétséges, az ára ahhoz képest nem elég jó, de a sok fotelrendszergazda szerint használtat vegyek. Miközben ha ki kell mennem a helyszínre, az út többe kerül, mint a spórolás.
Szóval teljesen át tudom érezni a kolléga véleményét. Nem állítom, hogy univerzális, de sok alapja van.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
morcosharcos
őstag
Én javíttattam már meg személygépkocsit úgy, hogy teljesen egyértelműen jobban jártam volna, ha használtan veszek ugyanabból a pénzből egy másikat, még olcsóbban is kijöttem volna, és ezt a műhely el is mondta az elején. De megszoktam az akkorit. Szal ez azért érzelmi kérdés is, mind a költséghatékonyság, mind pedig a környezetvédelmi megfontolások mellett. Mer itt például annyi lett volna, hogy ha másikat veszek, akkor az a használtautó nem, teszem azt, két hónap múlva kezdi el szennyezni újra a környezetet másvalaki segge alatt, hanem 2 hónappal hamarabb. Szal mondhatjuk, full a megszokás/beleszarás/kötődés vezérelt.
Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
morcosharcos
őstag
Meg ökörség is szerintem, egy kis gépgyártó cég egy sima, legegyszerűbb műszerészesztergával, meg némi méréssel is bármilyet kifarag neked....... gondolom csak olcsóbban kijön, mint egy új váz.
Én pl. (csak hogy tovább bosszantsam azokat, akik nem javíttatnak) a sérült bevonatú, de anyagában teljesen acél teflonserpenyőimet rendszeresen elviszem Debrecenben a "szomszéd" műhelybe, ahol kihomokszórják a bevonatot, hogy sima acélserpenyőként tovább tudjam használni, és ütnek bele egy perforált cső fémnyelet a gyári műanyag helyett, vagy ha ilyen szegecselt, félig fém, félig műa. nyele van, akkor ponthegesztenek egy toldást rá. És máris van egy zsírúj serpenyőm, ami sütőálló, és effektíve örökké használható.Kennedy: “Democracy is not perfect, but we have never had to put a wall up to keep our people in.”
-
bambano
titán
Az alapprobléma az, hogy elvileg a javítás teljes költségét kell nézni, és manapság az már igen magas lehet. Van, hogy olcsóbb kihajítani és újat venni, mint javítani.
Másrészt meg ha megjavítod, akkor az nem egy új cucc lesz, hanem egy régi cucc, aminek egy alkatrésze újabb. Vagy bedöglik a maradék, vagy nem.
Ettől még persze konkrét esetben lehet igaza a másik posztolónak.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Viktor S
csendes tag
A váltótartófül beszerzése egy nagyságrenddel nagyobb szívás, mint a váltóé. Ott egyértelműen fel van tüntetve a típusszám (pl. Shimano RD-5700). De minden átok kerékpárgyártó majd minden modelljén más formájú az átok fül. Lehetne:
- egységes
- adjanak egy marékkal az eladott vázhoz
- a gyártó tegye egyszerően rendelhetővéDe jellemzően ezek egyike sem valósul meg egy egyszerű fogyó alkatrésznél. Az meg, hogy felmerült egy drága binga kukázása emiatt a szervizekben, az egészen meredek.
-
dqdb
nagyúr
(2) de ezt a javítást valami aliexpresses vacakkal akarja megoldani
Periférfiáról volt szó. Mind egér, mind billentyűzet esetében a tipikusan cserére szoruló alkatrész a mikrokapcsoló, amelyeknél a legtöbbször a következő lehetőségek vannak:
1. sehol sem kapható az adott típus, csak AliExpressen (vagy Taobaón)
2. akad itthon a Mouser. Digikey és társai kínálatában, de legalább 1000 darabot kell venni
3. akad itthon a Mouser. Digikey és társai kínálatában, tudsz pár darabot venni, de ötszörös-tízszeres áronEkkor te mit választasz? Fúj, aliexpresses vacak felkiáltással kidobod a 30-50e forintba kerülő és amúgy cserealkatrésszel és egy forrasztópákával percek alatt javítható perifériát, vagy megrendeled a fél-egy dollárba kerülő és amúgy eredeti kapcsolót az AliExpressről?
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
morcosharcos
őstag
válasz Kisgépkezelő #9 üzenetére
Az jó üzleti modell Mármint neki.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Azt hiszem nem vagyok annak a topicnak az olvasója, ahol ez az eset felmerült, úgyhogy a részleteket pontosan nem tudom, mindenesetre most pont a hó elején én is javítottam valamit olcsó aliexpresszes vacak felhasználásával. Javíthattam volna drágábban is, mert pl: itt a hardveraprón egy kolléga ugyanazokat az alkatrészeket. Furcsa mód az ő boltocskájában is pont ugyanahhoz a kb. 100 termékhez árul pótalkatrészt, mint az alis bolt (gyártó + cikkszám egyezik) csak épp háromszoros áron és még a postát is nekem kell állnom.
-
morcosharcos
őstag
Én (egyébként humánosként, közöm nincs az IT-hez) minden rosszalkodó számtech eszközt addig b@szok, amíg meg nem javul, nem számít milyen régi, pedig hegyszám vehetném az újat. Soha nem dobok ki olyat, ami tökéletesen betölti a funkcióját, és fillérekből meg lehet javítani, vagy szoftveresen "ingyen" helyre lehet pofozni. Van pl. itthon most egy x13 gen3 thinkpad, amit az irodám költségelszámolására vettünk, szal gyak. leírom az adóbefizetéseimből, remek gép, tényleg kitűnő, de mivel szöveget szerkesztek, és hozzászoktam ahhoz, egy ősrégi t450-et használok, egyszer már cseréltem rajta billet mert széjjelvertem a sok gépelésben, illetve egyszer belső akksit.
Lehet csak én vagyok elcseszve, de ami működik, vagy nagyon könnyen megjavítható, a világon semmi értelme kidobni. Legalább annyira együgyűség, mint 100 mondatban kitárgyalni azt, amit el lehet mondani kettőben is kényelmesen.
-
Pikari
addikt
Amit leírtál, egy tünet.
Pl a biciklis példád elég jó. Viszont a következtetés, amit levontál belőle, nem mélyreható.
Azt emlegeted fel, hogy a probléma az, hogy az ember valamiért nem vesz meg egy 5 ezer forintos kínai váltókart, és teszi fel az 1 milliós bicajra, hogy megjavítsa - hanem ehelyett inkább vesz egy 1 milliós bicajt megint. (csak mondtam hasraütésre pénzösszegeket, biztos nem annyiba kerül, a példa szempontjából nem fontos, engem meg pont nem érdekel).
Gondolkozzunk, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki ezt a műveletet meg tudja csinálni:
-Meg kell állapítani, hogyan tudod szétszedni a régit - a te esetedben lehetséges volt, és szét is tudtad szedni. Amennyiben ez nem lehetséges, megállapítani, hogy a régi váltó zsinórja használható -e, újat kell -e kihúzni, stb.
-El kell olvasni, hogy mi van a váltóra írva, vagy ki kell googlizni a bicaj dokumentációját, ne adj isten, megszámolni, hány darab sebesség van a bicikliben, hogy lehetőleg egy nagyjából kompatibilis váltót tudj találni. A te esetedben nem a váltó volt a szar, csak a tokmánya, így aztán máris megúsztad a probléma 99%-át.
(Amúgy nekem hasonló váltós gondom volt tavaly, két tubus pillanatragasztóval oldottam meg, már több, mint egy éve elvan így, de ha megint elkezd széttöredezni, akkor megint kap 2 tubust a pofájába, és megint elmegy két évig. )
-Keresni egy webboltot, vagy apróhirdetést, megrendelni a szükséges alkatrészeket.
-Várni a futárt, felvenni a telefont, odaadni neki az utánvét árát.
-Felrakni rá az új váltót (jobb esetben néhány csavar ki és becsavarása árán).Az általad említett példában szereplő embereknek a baja az, hogy a fent említett ÖSSZES lépés kifog rajta agyilag.
Nem arról van szó, hogy esetleg nincs tisztában azzal, hogy ezt javítani lehetne valahogy, vagy hogy valamelyik lépést nem tudná kivitelezni.
Hanem inkább az van, hogy mióta ez a 24/7 okostelefonfüggés, okostévé előtt napi 8 órában való nyáladzás tömeges jelenséggé vált, azóta az emberek funkcionális IQ-ja kb 50%-al csökkent. Nem tudják megkülönböztetni a gépen futó programokat a weboldalaktól, nem értik, mi az a fájlrendszer. Sőt, ha mondasz nekik egy olyan összetett mondatot, amiben szerepel az ÉS vagy a VAGY szó, azt már nem fogják megérteni.
Ha biciklit is javítani akarnának, csak állni fognak előtte, és 3-4 órán át ülvötve össze fogják magukat fosni, nyögdécselve, lökködve a biciklit ide-oda katatón állapotban, várva, hogy a bicikli meggyógyuljon valami misztikus erő által.
Mintha isten átka ereszkedett volna le, büntetésül és elvette volna a józan paraszti észt, és mindenkiből értelmi fogyatékost csinált volna.
-
-
totron
addikt
A dobd el elve csupán egy tengely, amire felfekszik a homályos tekintetű birka lét, így a többségi lakosnál különösebb miérteket keresni is felesleges, csak tapossa a rendszert emberünk.
Javításhoz, javíthatósághoz eleve azon a színvonalon is kell mozogni ahol érdemes javítani. A legtöbb ember kultúrájában - pénzügyi vagy örökölt alapokból fakadóan - nincs benne a nem gagyi iránti igény, egyáltalán: nem is tudnak a kommerszen felüli világról, kivéve ájfon. A többi produkt meg hát nem hosszú távra készül, nem cserélhető semmi rajt, nem fogja megörökölni onoka és ezt tudja is mindenki. Aminél ezek az opciók élnek azt meg jellemzően irreálisan drágának tartják, nem is minden alap nélkül. Nehéz belőni az igazságot, tömegtermelés nélkül még mindig 3 tv /utca szintjén mozognánk.
Vannak szép számmal, akik anyagiak okán csak beleragadtak a körforgattatásba és egyébként teljesen értik amiről ez a cikk szól, kényszerműködésükre viszont sajnos pont megegyeznek a fent vázolt mentalitásúakkal - és ezen a pontont tragédia a jelenség. Hiába látják be és látják át, sokaknak élethosszon át nem jut ki a minőségből.Hogy anyagi lehetőségek és tudatosság, mint önérdeket is magában foglaló - hiperideális esetben azon túl is nyúló - előrelátás egyszerre létezzenek valakiben, nos az nem a leggyakoribb. Gyakran nem is tudja értelmezni, ha szembe jön vele ilyen együttállású embertárs és annak választása vagy épp nem meri elhinni, nem mer egy nagyobb, indokolt kiadást generálni, ha saját magával történik végre megteremtődik a pénzalap. S akkor a bütykölői affinitást, mint olyat nem is vettük bele a listába, ahhoz is kell külön képesség, tápláló sikerélmény. Pech, hogy ilyen tényleges beltartalommal bíró sikerélmény-butikok viszont sehol nincsenek, ezen a ponton aztán rendszerint meg is áll tudomány... el sem tud indulni igazán.
Akinek nem ügyes a keze vagy nincs ideje, az a szerviznek ad munkát, ez sem feltétlenül baj. Az előfordulhat, hogy műszaki véna, egó erősködik és ciki vagy nem, egy láthatóan sikertelen kísérlet eredményét kénytelen szakértő szemek elé tárni végül az ember. Ebben az esetben nem ez történt.Hasonló a hasonlónak örül, van, hogy ez a hasonló egyszer csak egy félelmetesen szűk halmazt kezd el képezni. Hogy pontosan meddig érdemes kapaszkodni a meggyőződésekbe a világ működésével szemben, na az egy jó kérdés. Bezárással egyelőre nem honorálják a dolgot, fura pillantásokkal igen, de azt meg le kell kakkantani.
Kihalóban a mesterek mellett, tanoncként való tapasztalás intézménye, az önellátó gazdaságok, ezek nélkül viszont kreatív tudást nehéz, ha nem lehetetlen beszerezni. Helyette van üresség. Hiába van termelés, ha csak készre szereltség van, hiába van tudás, ha nincs min alkalmazni. -
lornname11
csendes tag
Az a fura az emberben, hogy ha hiba keletkezik valamiben, és megpróbálja megjavítani ahelyett, hogy kidobná, akkor már fillérbacónak számít? Az emberi kapcsolatoknak is így kellene müködnie...
Sokkal élvezetesebbnek tartom a hibák helyrehozását, mint a pénztárcám karcsúsítását nézni. -
őstag
Újabb roppant megosztó szösszenet az Embertől, Akihez Nem Lehet Hozzászólni (direkt írtam így).
Az első reakcióm, hogy megetetném vele az összes szemetet, amit ezzel a mentalitással termel, ipari kecsöppel, hogy jobban csússzon.
Ha valamit meg lehet javítani, pláne olcsón, akkor azt meg kell javítani. Felhívnám a figyelmét arra, hogy ez lassan életbe lépő uniós előírás is.
Az meg különösen írritáló, hogy az indok a kifakadásra az, hogy igazából az akasztja ki, hogy ha van pénze "drága" gépre, akkor miért nem szórja a dellát, ahelyet, hogy spórolna. Az eszébe sem jut, hogy lehet, hogy azért van pénz a gépre, mert nem költ a másik feleslegesen?[ Szerkesztve ]
-
alcsa
senior tag
Köszönöm, hogy ilyen szépen kifejtetted azt, amit én csak egy egysoros mondatban akartam a poszt alá írni, ha nem lennének letiltva a hozzászólások .
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest