- Akciófigyelő: Ajándékokkal érkeztek meg az új Dreame porszívók
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel 10a – évismétlés
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
aktív tag
Látom neked se erősséged az olvasás (az emoji halmozás bizonyára túl sok energiát felemészt.)
Hátha most:
#184 ben2:
"Akkor elég lett volna a címet átírni 40 évre.
Onnantól van értelme a történeti visszatekintésnek, ha azzal jobban megértjük, hogy honnan és milyen lépéseken keresztül jutottunk el a jelenlegi állapotig.
Ebből a szempontból van csak értelme azokat a CPU-kat kiemelni, amelyek meghatározóak voltak egy korszakban.
A 68000 és a 486 DX nélkül nem igazán értelmezhető a Celeron 300A fontossága, mert pont a kontextus veszik el.
Ahogy a többiek is említették, valójában vissza lehetne (és kellene is) menni a 8 bites időszakba, és a 6502, Z80, 8088 CPU-kkal kezdeni a sort, mert azokkal kezdődött minden, aztán a 80816, 68000 és így tovább."Tehát: nyilván kell húzni egy határt, ameddig visszatekintesz és ha már az otthoni gépek legendás processzorai a téma, akkor érdemes onnan kezdeni, ahonnan a consumer számítástechnika indult.
-
elfelejtette
veterán
Hehe, régi szép tuningos idők...
Nekem csak egy ócó K7S8XE R3.0 lapom volt egy rosszul választott 2600+ procival (a gyengébb, 133MHz FSB-s, ráadásul szorzólock-os), ezt 2133MHz-ről 2400MHz-ig tudtam húzni (150MHz FSB). A hűtő egy Glacialtech Igloo2520 Pro, full réz változat, 5k volt az ára újonnan, és a 2600+ procit simán 50 fok alatt tartotta.
Volt még húzott S754-es Sempronom is (1.6@2.2GHz), 2x512 DDR500 Kingmax rammal. De a legbüszkébb a vmoddolt Galaxy GeForce 7300GT-re voltam grafitos voltmoddal 500/1400MHz helyett 785/1680MHz-en ment, akkor halálozott el, mikor a 800MHz-es GPU órajelet próbáltam elérni...
Na meg persze ott volt a kollégának épített C2D E8200, amit egy Scythe Ninja 2 hűtővel használt passzív üzemben a gyári 2,66GHz helyett 4GHz-en. -
ben2
aktív tag
-
bambano
titán
A modern cpu-k? Az intel meg a 6502 meg a zilog az mind játékszer a rendes modern cpu-k mellett.
Az a mondás, hogy "A modern CPU-k az Intel 4004-el kezdődtek" nem igaz. Értem, hogy sokan csak bohócligás számítógépet láttak eddig, de az nem teszi semmissé a rendes vasakat, csak tájékozatlanná azt, aki ilyet kijelent. -
ben2
aktív tag
válasz
Graphics
üzenetére
Tévedés.
A modern CPU-k az Intel 4004-el kezdődtek és a 6502 majd a Z80 vitték le arra a költségszintre, hogy elindulhatott a home computerek forradalma.
Tehát nem az a kérdés, hogy egyáltalán az informatika honnan datálódik, hanem hogy az otthoni gépekbe szánt CPU-kat mikortól érdemes felsorolni. -
Viktor77
titán
Törölhető.
-
ben2
aktív tag
Akkor elég lett volna a címet átírni 40 évre.
Onnantól van értelme a történeti visszatekintésnek, ha azzal jobban megértjük, hogy honnan és milyen lépéseken keresztül jutottunk el a jelenlegi állapotig.
Ebből a szempontból van csak értelme azokat a CPU-kat kiemelni, amelyek meghatározóak voltak egy korszakban.
A 68000 és a 486 DX nélkül nem igazán értelmezhető a Celeron 300A fontossága, mert pont a kontextus veszik el.
Ahogy a többiek is említették, valójában vissza lehetne (és kellene is) menni a 8 bites időszakba, és a 6502, Z80, 8088 CPU-kkal kezdeni a sort, mert azokkal kezdődött minden, aztán a 80816, 68000 és így tovább. -
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Igen

-
KROK640
nagyúr
válasz
Sanchez638
üzenetére
Nekem egy E2140-esem van, ami mellesleg tud 4GHZ feleltti értéket is

-
Sanchez638
addikt
Jó kis E8400, E2160. Imádtam a Celeron 1200Mhz-t. I3 2120.. I3 8100.. Athlon X2 260.
A 2500K/2600K-val pedig az intel komolyan elszámolta önmagát. Szerintem nem ezt akarták akkor kihozni.
-
Graphics
Jómunkásember
De ott van még a konzumer piac hajnaláról a MOS Technology 6502 , ami például Atarikban kapott helyet, és olcsóságával egy népszerű szelete volt annak a szegmensnek is.
( Van itthon egy Atari 800XL, szóval hazabeszélek...)
Ez a processzor volt az Apple II sorozat, a Commodore PET, VIC-20ben is.
És kb ezek hatására is lendült meg az IT egy része. -
ben2
aktív tag
A sort kezdhettétek volna a Motorola 68000-es szériával, ami a 80-as évek közepétől a 90-es évek elejéig meghatározta a consumer informatikát.
A 486 DX-eket is kár volt kihagyni, mert pont azokkal vette át a vezetést az Intel a Motorolától. -
CirrMee
addikt
Nálam ahány 750 -es járt javításon, hőcsöves hűtővel mind bírta a 4GHz tempót - ha volt alattuk normális alaplap, illetve normálisan szellőző házba voltak szerelve.
Az meg egy másik történet, hogy abban az időben, amikor a gépem alapját ez adta, az asszonynak a gépében történetesen egy emlegetett (szintén nem alapon járó) Phenom szolgált. Amikor cserére került nálam sor (2600k váltotta), akkor nem is volt kérdés, hogy a lassabb félkonfig fog menni a háztól. Remélem kitalálod melyik volt az, ha a 750 -es félkonfig ma is megvan - épp egy retro konfig készül belőle, miután végigszolgált minket, és a szüleimet is. -
negro
őstag
3,7 -re huztak azokat inkabb tobnyire. Ne tulozzunk.
Ami azonos aron volt PII 980 -is ment akar 4,7ghz-en, nagyon jo hutes es MB mellet de nem ez volt jellemzo es tartos hasznalat. Az alap 750-el az alap 965(3,4ghz) volt egalban kb. Alkalmazas es jatek fuggvenyeben hol egyik hol masik volt jobb. [970 vs 750] De mivel egy 955(3,2ghz) BE is, ha nem is 4, de 3,7ghz biztos ment a gyari hutojevel is kb. es mivel olcsobb volt bo ~25%-al mint a 750 nagyon is jo valasztas volt es igy tovabb. Mi tobb az AM3 alaplapok is olcsobbak voltak mint az LGA 1156. Olcsobban kaptal azonos teljesitmenyt az a lenyeg. De majd most akkor jon fogyasztas kartya...
-
-
negro
őstag
-
-
KROK640
nagyúr
Nekem a Phenom 9500 (igaz az Phenom 1) jött az I3 4330, és kétszer anyni FPS-t tudott ugyanazzal a VGAval minden játékban, mioiközben érezhetően gyorsabb is volt vele a rendszer.
Nem tudom neked milyen I3 volt az alternatíva, meg ugye Phenom II, de akkor is élek a gyanúval, hogy lehet ferdítettel neked a boltban ...#161 Atom_Anti : Van itthon egy 12400F ráadásul Z-s lapban

-
troviko
senior tag
Nem kérdőjelezem meg a cikk írójának rangsorát, de nekem csupa "bukott" procim volt, és nagy megelégedettséggel használtam őket sokáig.
Az első saját tulajdonú PC-m, egy Prescott magos Mobil Pentium 4-es laptop volt, dedikált Radeon 9700M VGA-val. Mikor új volt, kb. 3 évig verte az összes ismerősöm összes asztali gamer PC-jét az összes tesztben és játékban (FPS szinten).
6 év után ment tönkre a gép, utána SOS kellett vennem egy új gépet, és - főleg büdzsé okán - egy asztali gép mellett döntöttem. 2009-ben 200K-ból kellett összeraknom egy konfigot, monitorral együtt. Ez akkortájt sem volt nagy összeg, a boltban, ahol vettem, mondták, hogy ha ekkora összeg áll rendelkezésre, akkor egy olcsó alaplap és bele egy Phenom II 955, mert annyiért, amibe az kerül i3-at lehetne venni, de az sokkal gyengébb. Összességében tehát lehet, hogy a Phenom bukás volt, de ár érték arányban igenis jó cucc volt. És mondom a poént. Az alaplapot nem sokkal később cseréltem (kb. fél év múlva), a proci viszont egészen 2025. szeptermberéig aktív szolgálatban volt. Az tesők között is 16 év. Köszönöm Phenom II!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
kisfurko
üzenetére
"Valaki itt említette a 8088-at, na hát az egy ritka nagy fos volt, akár csak a ráépülő IBM PC. "
hátigen, ha az Intelnek akkoriban kompetens marketingrészlege van, akkor 8086SX -nek hívták volna. Lehet szidni a ráépülő IBM PC -vel párban, de azért csak ez a proci alapozta meg azt a piacot, amit sokan már tizenpáréve várnak, hogy kipusztul. Itt kérem nem egymilliárd légy tévedett, hanem legalább a duplája.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Lacza_26
üzenetére
Hát igen, vagyunk páran!
Kb. hasonló PC életciklust toltam én is, mint Te, csak nekem a 386, 486, 5x86, 300-as Celeron után hozzájutottam egy igazi PII-es Klamath-hoz, majd volt egy 1.8A cerka, azt egy 3.06-os P4 Nortwood az első HT-s CPU követte, E6600 volt a C2D 3,2GHz-n (mai napig megvan a proci), majd szintén Q9550 --> 3,4GHz-n, stb... -
Lacza_26
aktív tag
Mennyi őskövület
van itt te jó isten
velem együtt. 386, 486, Celeron300 és a többi és a többi. Nekem Tualatin 1400 Cerka volt az első csodaprocim 1800 felett ketyegett egy Asus Tusl2c alaplapban. Core 2 Duo 6300 nálam is 3 giga fölé ment régi szép idők. Az utolsó tuningolós procim egy q9550-es volt majdnem 3600-ig jutottam vele. -
8th
addikt
P4 6xx széria? Pentium E2000 széria? Használtan mindkettő filléres proci volt a maga idejében és brutális tuning potenciál volt bennük. A P4 661-em egy filléres ASRock alaplapban (akkoriban az asrock még fapados másodvonal béli almárka volt) alapfeszen 250 FSB-vel 4500 MHz-en atomstabil volt és még nem melegedett vészesen a gyári rézmagos hűtővel. Akkoriban az általunk lanpartin tolt játékokat brutálisan vitte egy X800XT társaságában. E2140/60/80 ugyanez. Remek cucc volt mindkettő.
-
Akkor már inkább az Alpha... na az forradalmi volt, jól el is lopta az intel az FPU-s tudást...
A maradék gárda ment K7-et csinálni, ha még jól emlékszem...
De idevehetjük még az ARM-okat, amik jóval kevesebb tranzisztorból hozták a teljesítményt...
Az x86 a 486-tal, de inkább a DX2-vel tudott felzárkózni a konkurenciához.
Valaki itt említette a 8088-at, na hát az egy ritka nagy fos volt, akár csak a ráépülő IBM PC. Ha mond valakinek valamit, hogy multiplexelt busza volt...
Igazából az elmúlt 30 év már unalmas volt az előtte lévő időkhöz képest, addigra sajnos sok neves gyártó kénytelen volt beadni a kulcsot a tömegtermelt dzsunka x86-ok, no meg az egyre növekvő fejlesztési költségek miatt.
Nekem a Berkeley-s RISC az egyik kedvencem, de az még a 40 évbe se fér bele
Szoftveres oldalról meg az eredeti ARM és 68000. -
hardzsi2
aktív tag
A 300A nálam is Abit-ban futott emlékem szerint stabilan 450-en.
Szerencsém volt továbbá az Athlon 64-hez és még a garázsban porosodik jópár éve egy komplett Core2Duo konfigom is, amelyen, ha nem is ultrán, de azért futott a Kárjzisz...
Elég ritkán cserélek/cseréltem konfigot, de úgy tűnik sikerült kifognom párat a legendásakból. Most pedig, hogy nem játszom már, a nagy épített dobozokat leváltotta a kis helyigényű Skylake NUC, amely 8 év után átadta helyét a NucBox M7-nek (talán ezzel pár játékba is belenézhetek újra). -
tasiadam
veterán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
Szapultuk az intelt, hogy sokat eszik a 10-11-gen, es meleg. Ja. Az 5800x se huvos, es az aramot sem termeli. 140+ wattot siman bever. Az 5950x meg ugye a duplaja, ha elengedjuk a kezet es tudjuk huteni
-
bambano
titán
válasz
Ereshkigal
üzenetére
a proc + alaplap + oprendszer trió összességében egy zajos, inkompatibilis, sokat fogyasztó kazán lett.
nem volt lelkierőm szétszálazni, hogy melyik a hibás.
kolléga eladott itt a hardveraprón egy intel nuc13-at, viszonylag jutányos áron megvettem, sokkal elégedettebb voltam vele. -
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
ergoGnomik
üzenetére
igen, Tualatin is befért volna, azt is szépen túl lehetett hajtani csak nem ugrott be.
de a Coppermine se volt rossz, a 566 -os cerka napiban ment 850 -et ; a 633 -as 950 -et ; de volt belőle ilyen p3 800 is, az nálam 1 Ghz körül futott ( 8 * 124 = 992 // azért linkelem, mert 800 -as volt default 133 -as fsbvel is. // )* Celeron 300A igen, a Malay "SANDOKAN" verzió volt az igazi.
-
Baltazár123
őstag
Az AM4 generációban lehet, hogy erő szempontjából az 5800x3d volt a legerősebb, de soha nem terjed el igazán. Most meg már csak használtan lehet venni, igaz horror áron. A kisebb verziója, az 5700x3d sokkal jobb ár/teljesítmény mutatóval jött, de inkább a 3600 vagy az 5600 jobban meghatározta azt a korszakot. Mindegyik nagyon jól sikerült és a mai napig is jól használható, népszerű és sokat eladott procik. Még manapság se rossz választás egyik se.
-
ergoGnomik
aktív tag
Z80A-t az Enterprise-osok felhúzták 6MHz-re, amit a processzorok többsége bírt, de a 7,12 MHz-et már nem, ahhoz Z80B kellett. A SuperCPU64/128-ban 20MHz-cel küldték a 65816-ot, de legjobb tudomásom szerint csak 14 MHz-est gyártottak belőle. A PAL Commodore 16-osok és plus/4-esekben ha átállítottad a TV szabványt NTSC-re, akkor kép ugyan nem volt, de cserében 25%-kal túlhajtottad a gépet. 
Mellesleg, Coppermine helyett nem inkább Tualatinra gondoltál? És nem tudom mennyire volt legenda, de én hallottam pletykát 4×50 MHz-re húzott Am5x86-osokról is.@cikk:
A Celeron 300A azért nem volt egyértelmű diadalmenet. Két helyen tokozták ezeket: Malajziában és Costa Rica-ban. Jellemzően a malájok megfutották a 450-et a Costa Rica-iak meg nem. Szerintetek nekem milyen jutott?
-
ergoGnomik
aktív tag
Nem. Ha egy rendszerben egynél több processzor van, akkor az többprocesszoros. A "magosság" a processzorok jellemzője. Azt mutatja meg, hogy az egy "uncore" rész mellé mennyi "core" elemet pakoltak össze az adott CPU-ban. A párhuzamos végrehajtás szempontjából persze ez elmosódik. De ha teszem azt anno beleraktál egy négy foglalatos szerver alaplapba négy egy magos Opteront, akkor ugyanúgy négy független szálad volt, mint egy egy foglalatos alaplapba rakott négy magos Opteron esetében, de akkor is, az előző többprocesszoros, az utóbbi egy processzoros rendszer.
-
Ba cy lus
addikt
Nekem az első alaplapom (bár ez így nem teljesen áll, inkább csak ez volt az első gép, amit már én raktam össze) egy Abit KV7 volt. Vagyis csak lett volna, mert kapásból hibás volt, nem indult. Azért később még volt Abitom, egy AN8 Ultra, amit használtan vettem. Az elég sokáig szolgált hibátlanul, végül lecseréltem, eladtam, tán még mai napig működőképes valakinél.

-
petymeg
addikt
Hasonlóan volt nálam is, először használt cuccok, Celeron procik közép vagy alsó polcos vga, gagyi Codegen táp meg ház. A szüleim nem nagyon tömtek pénzzel, amit összespóroltam, abból fejlesztgettem. A 2005-ös konfigom volt már a gagyitól egyel jobb C2 Duo + HD4850 felső kategóriás! VGA 22" Asus IPS monitor, Asus ház, Cooler Master táp. Élvezet volt rajta ArchiCAD-del dolgozni meg persze játszani is. De akkoriban már elég jól kerestem.
-
petymeg
addikt
válasz
FlasH-BacK
üzenetére
A Celeron D se volt rossz, szét lehetett hajtani. Egy Abit IS7E lapban volt nálam. Hol van már az Abit? Vagy 15 éve becsődölt. Pont ez a IS7E egy cserelap volt, mert az elődje hibás volt. Sose volt előtte meg utána se hibás alaplapom, szóval biztos nem véletlenül csődölt be.
-
petymeg
addikt
Nekem ezekből csak a Core 2 Duo E7200 volt meg.
P75-->Cyrix 6x86-->K6-2-500-->Celeron 1,6-->Celeron D 2,66-->Core 2 Duo E7200-->Core 2 Quad Q9300-->i5-3570-->i7-7700-->i5-12600K a jelen és a jövő 1-2 hónapon belül Ryzen 9800X3D életem második AMD-s rendszere lesz 30 éves PC-s pályafutás alatt.
-
DraXoN
addikt
válasz
FlasH-BacK
üzenetére
Emlékszem az én bartonom valami mobil példánynak készülhetett eredetileg (a száma alapján) de asztali tálcás lett végül. 1866Mhz gyári órajel és gyári feszültség helyett ment 2400Mhz-en gyári feszültségen (2200Mhz volt a 3200+ barton).. egészen 2800Mhz ig jutottam vele ahol még stabil volt +0.2V hozzáadásával (ahol hűtéssel nem bírtam, "Thermaltake Extreme Volcano 12" volt a legbrutálisabb amit akkoriban szerezni tudtam még épkézláb áron és nem volt vízhűtés).. brutál volt ott a teljesítmény, a 2600Mhz még használható is lett volna, de ott is már annyival hangosabbra kellett venni a hűtést, hogy inkább hagytam 2400Mhz körül. Abit NF7 (nem S változat) lapban jól működött..
A VGA Gecube Radeon 9550 128Mb ... ohh mikor megjelent a Half-Life 2 ... de jó is volt
-
FlasH-BacK
senior tag
Hiányolom a listából:
AMD K6-III processzorcsalád. Az elődhöz (K6-2) képest jelentős előrelépés volt a processzorba integrált 256 kB L2 cache, ami így már nem buszfrekvencián (66/100 MHz), hanem a CPU órajelén (333-550 MHz) üzemelt. A Pentium I procikat leiskolázta, ám ekkortájt (1999) már jöttek a Celeronok és a P3-mak, amik ellen a K6 az SSE utasításkészlet nélkül jelentős hendikeppel indult (viszont volt 3DNow!-ja...). Ezzel együtt, bizonyos alkalmazásokban - azonos órajelen - odaverte a sokkal újabb Intel architektúrákat is, innen ered, hogy sokan legendaként tekintenek rá.Athlon XP 2500+ (Barton):
A cikkben az szerepel, hogy "ha igazán ki akartad hozni a maximumot a CPU-ból, akkor a foglalaton található érintkezőpontokat kellett valamilyen vezetővel (például ezüstpaszta) óvatosan összekötni"
A magasabb lehetséges szorzók miatt kellhetett, de általános körülmények között bőven elég volt a 2500+ 11x-es szorzója, jobb alaplap alá tudott rakni 220-230MHz FSB-t, amivel pont kihajtotta a magot.Egész pontosan az overclockers.com fóruma szerint:
"UNLOCKING
The Duron , Athlon Thunderbird , Athlon XP Palomino processors have the multiplier locked from the factory , and to unlock it you must connect the L1 bridges [...]
The Athlon XP Thoroughbred core and Barton processors have the multiplier unlocked from the factory , so any motherboard that has the option for multiplier setting can adjust it . The processors under 2000+ have the 5X-12.5X range available , and the 2100+ and higher have the 13X-18.5X range available . The exceptions are XP2600+ / 333FSB and Barton 2500+ , wich have the 5X-12.5X range available . To toggle between ranges , you need to connect/cut the rightmost L3 bridge ." -
granini
őstag
Megpróbáltam irányitott hipnózissal visszaemlékezni.. Tehat asszem még általános isiben 7-8. osztál körül lett az első gépem, az XT.. előtte kölcsön C64 volt csak..
IBM XT -> 286 -> 486 DX 66Mhz -> 486 DX 80Mhz (ezt megsütöttem tuninggal amikor 100-ra jumpereltem..
) -> aztán lett valami Pentium 133 -> Pentium MMX 233 (ez ment 266-on) -> valami Celeron 1200Mhz -> Core2Duo, talán 1600Mhz ? -> Intel Core i5 2500K Sandy Bridge -> Coffee Lake i5 8600K -> aztán váltottam : AMD 5800X -> és most van AMD 9800X3D..Mint itt sokan, én is elmúltam 40 mire úgy kerestem hogy mindenből a kompromisszum nélküli legjobbat tudtam megvenni, újat, nyilván nem túlzásokba esve.. előtte mindig "sohanem a legújabb szériás / legjobb" gépem volt, mindig kompromisszumos volt.. és mindig olcsóbb alaplapjaim is voltak.. tehát a fenti CPU-kat sohasem a megjenelésük utáni 1 éven belül vettem.. sőt.. mindig jóval később, sokszor használtan.. gondolom ismerős az érzés.. ay 5800X volt az első amikor megjelenés körül vettem új procit..

Egyébként a VGA kártyák is megérnének egy külön cikket.. nekem anno a Trio S3, meg
-
hobizoli
nagyúr
egyebkent a K7-nel a "hidak" a CPU aljan a labain is ki voltak kivezetve
az Abit alaplapoknak az ujabb 5 erintekezos L1-nel (130nm-s Thoroghbred es annal ujabb K7-k) meg mar nem is kellett osszekotogetni semmit, mert azok valszeg megcsinaltak az alaplapon ezt,es ott barhova tudtad allitani a szrozot 5x-23x kozott a BIOS-ban
ezt a KD7 (KT400), KV7 (KT600), KW7 (KT880) 100%, hogy tudta -
CirrMee
addikt
Vártam egy ideig, de nem nagyon dobta be senki, megteszem én:
-i5 750: egy normális hűtővel (részemről Freezer 13) simán fel lehetett tolni 2.67GHz -ről 4GHz -re. Ha jól rémlik, pont ezért később a BCLK kapott is némi "büntetést" (órajelgenerátort bepakolták a prociba), hogy ne lehessen büntetlenül úgy felfelé tornázni, mint az 1gen esetén...
-Pentium 3 750 (100MHz FSB): vízzel sikerült összehozni 133MHz FSB mellett az 1GHz -es tempót. Mivel az 1GHz -es családtag csak később került piacra, nem egy lan partin "sztár" volt ez a gépem. Akkora ugrás nem volt, mint a Celeron 300A/366/566/i5 750 által lehetővé tett órajel növekedés, de akkoriban az egy "álom határ" volt az átlag embernek.
Igen, akkoriban még nem egészen úgy működött a tuning sem, mint ma. Akkor hiába lehetett finoman tolni az FSB -t, csak bizonyos órajeleken szinkronizálta rendesen a PCI/AGP buszt. A P3B-F vasamon alapjáraton csak a 66/100MHz volt ilyen, bizonyos retro oldalakon ma is csak ez olvasható. Aztán újabb BIOS -al megoldotta az ASUS, hogy "szabvány" freki legyen rajta a 133MHz, onnantól mehetett az 1GHz.
A videokártya is rémlik, akkoriban ha minden igaz, egy Voodoo 3 3000 volt a gépben. Az sem úszta meg, a 166MHz -es órajelet feltekertem 210MHz -re, annak is csodájára jártak akkoriban. Persze a játékok, illetve a benchmark programok is meghálálták ezeket a dolgokat.-Celeron 366: néhányat alapjáraton, sokukat trükkös hűtéssel, de fel lehetett tolni 550MHz -es tempóra - szintén a jó öreg 66->100MHz FSB trükkel).
-
Duck663
őstag
A lista szereplőiből többhöz is volt szerencsém! Sőt jobban belegondolva egyik-másik még valamelyik szekrényben meg is lapulhat.
Emlékszem az Athlon XP valaminél először ceruzával húztam össze a két kis érintkezőpöttyöt, nem akartam fixre csinálni, aztán annyira jól sikerült a "rajzolgatás", hogy úgy is maradt! -
NightGT
senior tag
12400f bclk OC-s lapon a gyári 4.0 helyett 5.2 Ghz-n szintén nem rossz
-
3shae
senior tag
-
bambano
titán
Ha x86-os vonal:
- van egy marék Xeon E5405 meg 5320
- van egy marék 2700k-ból faragott és hasonló e3-1240-vx desktop "xeon"
- volt nekem is 300A cerka, 450-en hajtva, dual cerka, 160-on járatott 133-as 5x86, ezeket szerettem. semmi mást nem tuningoltam ezt a kettőt leszámítva
- melóban volt pentium pro-s szerver, bazira nehéz volt. a könyvelő ledobta az ékszíjat a ppro árcédula láttán
- volt dual tualatin p3-as desktopom, azt is szerettem, míg el nem durrant az alaplapja, az az msi lap kisebb legenda lett azóta.
- ami van itthon, és nekem legendás lett, az a core 990x, 3 csatornás memóriavezérlővel, több, mint 10 évig az volt a desktopom.
- van 8700k, sose laktam be igazán
- 5950x az egy nagy túrós bukta lett nekem
- 1355h meg ultra 7 255h. ezeket szeretem.
- volt t62-es thinkpadem pentium m procival, az minden szempontból egy agyonüthetetlen gép volt. ja nem, bga reball...
A 5405-ös xeon önmagában nem egy nagy durranás, de belerakva az ibm 3650 első generációs szervereibe, a legendás 7979-cel kezdődő termékszámú cuccokba, az valami. 2U rack szever, 2009-ben vettük és még megy, most selejtezem.
De például a z80 procival felszerelt Zyxel modemem is megérne egy misét, egyedül az tudott 19200-at akkoriban.
Ha nem x86:
- az első nagyobb gép, amit láttam, de már nem 30 éve, hanem majdnem 50 (
) egy tpa volt.
- volt spuersparc v8 a kezem alatt, meg később ultrasparc is, azokat is szerettem
- de a fő kedvencem a KA65A, a Vax 6510-ben. Az szerver volt, a többi csak bohóckodás.
- dolgoztam turbó S/360-on, annak is elképesztő tudása volt. 60-as évek, full virtualizálható virtualizáció (nested virtualisation vagy minek hívják ma), rendes szerviz processzor, stb. csak az még keveset tudott oprendszer szinten ahhoz, hogy szeressem, de maga a hardver elég jó volt.leolvadó 14900ks rotfl, meg spectre, meltdown és hasonlók, ilyenekért anno golyó járt.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A nagyobb egyetemeken mind volt ilyen cucc, bárki hozzáférhetett.
Egyébként itthon nekem sem volt se KA65A, se supersparc. A dec árult decstation-öket, azt elvileg lehetett volna keríteni, de az mips volt, meg a sunnak is volt sparcstationje, sparc meg hypersparc procikkal. Abból van kettő itthon
-
fatal`
titán
12900K? Még viccnek is rossz.
-
almos94
aktív tag
Mikor megláttam a cikk címét, akkor nagyon bíztam benne, hogy az i5 2500K helyet kap a listán. Nem csalódtam!
Kedvenc processzorom volt, 2011-2021. között szolgált a gépemben, nem igazán tudta semmi sem megizzasztani.
Azt a napot pedig soha nem fogom elfelejteni, mikor 5103MHz-re sikerült húznom egy a maihoz hasonló fagyos téli délutánon. -
Z_A_P
addikt
(elmorzsol egy konnycseppet a szeme alol)
-
Cefet
aktív tag
Haha... összeült a Prohardver Vének tanácsa...
Ja... jól voltak a Celeronok. 450-en, 850-en mentek.
Amikor megjelent a Core 2 Duo, az Athlon64-ek ára megfeleződött. Tényleg... egyik napról a másikra. -
-
-
hobizoli
nagyúr
200MMX jo volt, csak horror draga is
kevesen engedhettek meg akkoriban
vagy akkor vmi mason kellett sporolnimi 2 haverral vettunk inkabb egy-egy M2-s 6x86MX PR300-t
ez 233MHz volt alapbol ez a 166MMX es 200MMX kozott volt sebessegben 18-20k-ert
akkoriban egy 166MMX sima 30k felett volt, a 200MMX 50k felettALU-ban a M2 siman gyorsabb volt alapon is
berantottuk 3,5x83,3MHZ-re =293MHz es vitte

ugy mar a 233MMX-t is alulrol karcolta FPU-ban is, de a 200MMX-nel tuti gyorasbb volt, mert a magasabb FSB-vel a rendszer keresztmetszete is nott
de vettunk hozza 64MB SDR100-t*, egy 3DFx Voodoo1-t meg egy ET6000 4MB-s MDRAM-s Hercules Dynamite 128-t
vmi VGA nyilvan a 200MMX-hez is kellett, de a budget ritkan engedte meg mar ezt a koritest...es volt a hazikoban elol-alul egy befujos 80mm-s venti, ami szerintem nagyon fontos volt mar akkoris, hatul az osszes kartyahely takarolemeze is ki volt szedve, hogy ne szoruljon be a levego
osszessegeben ezzel siman gyorsabb volt a gep game alatt kb ugyanannyi ammobol epitve, mint 166-200MMX egy S3Trio vagy S3 Virge-l meg 8-16MB RAM-l....
*: 64MB RAM-bol meg azt is siman meg lehetett csinalni, hogy a CD iro SW kapott 8MB extra buffert az irashoz, meg kevesebbet swap-lt a Win is HDD-re
ez frutti 8MB-RAM-nal felejtos
LAN party-n is ment ott a nyekeges, hogy jaaaj mennyi lemezt elqrnak buffer underrun-l
en meg mondtam:
rakjatok be tobb RAM-t meg az irasra egy kulon HDD-t
erre az egyik: kinek van arra penze?
....hat a 166MMX-d arabol lenne neked is
a CD irasa sem ugy ment, hogy egyszem particionalt HDD-n van a kiirando cucc a D:-rol meg kozben a Win C: swap-l is, a HDD fej megy oda-vissza seek-l, meg kozben a legy se repuljon el a gep 2-3m-s kozeleben se...hanem egy kulon HDD volt neki
LAN party-n csak neztek hogy 3 "szakadek" szájrix-n, hogy megy a game, osszes tobbi gep P120-133-166 166MMX-k voltak, 8-12-16MB RAM-l, meg volt egy akkor csucs CPU a P2 is
de igazan rendes VGA egyik mellett sem volt, csak szokasos "vmi kép legyen" S3 Trio-k meg 1-2 Virge, 3D gyorsito is csak a mieinkben
nem volt egyensulyban a gepuk
a draga CPU miatt mashol mar sporolni kellettegyik Quake2 menet vegen kerdezte az egyik nezo apuka, hogy sracok, ugye ezek is P2-k?
neeem, ezek Cyrix-k
nem hitte el
eleve egy Midi AT hazban volt a gep, a P2 mar ATX volt
levettem neki a hazrol a burkolatot, hogy ez P1 baastya, meg ujra is inditottam neki az en gepemet, hogy a POST kepen a sajat szemevel is lassa, hogy "6x86MX CPU at 293MHz"
nezett igy:
meg 64MB RAM

nyilvan +40-50k-bol azokba is mehetett volna a jobb "gamer" VGA meg tobb RAM is, de ~50k akkor(!!) masfel havi atlagkereset volt
...most meg a sirnak itt a DDR5 arakon

most is +50k-t kell egy gepre kolteni, be vannak halva tole, pedig akkor ez sokkal nagyobb aranyu kiadas volt aranyaiban nezve, mint manekem ez a VGA fontosabb lehet tema onnan jott, hogy 1996-ban volt egy Pentium 75-m 8MB RAM-l meg egy akkoriban eleg jonak szamito Miro "S3-868" 2MB VGA-val
volt az a MPEG tesztvideo, amikol egy Cessna-bol kiugrik egy ejtoernyos... biztos emlexik ra vkina azt ez 800x600-ban 30fps-l tudta teljes kepen is
havercsavo gepe P100 16MB RAM S3Trio VGA... neki ablakban tudta 24-25fps-t, full screen mar csak 16-18fps =szaggatott a lejatszas
persze akkora volt a feje, hogy majd szet robbant, mert en gepem volt 220k az ove meg 300k akkor(!!)de ha atraktuk az en VGA-mat neki, ugy az is tudta a 30fps-t egybol
szoval mar akkor sem mindig a dragabb CPU volt a megoldas
es joval olcsobb volt a ket VGA kozotti ardiffi, mint a ket CPU kozottiP100 akkoriban ~80k-ba kerult, azaz bő 2 havi atlagkereset volt csak az a CPU, P75 meg huszonparezer volt "'csak"
-
motown5l
senior tag
Az Athlonok miatt kezdett megjelenni a 64 bites Windows.
Nekem ano ,az,Athlon 64 3000 procim volt.
Rgy nvidia geforce MX 440 volt hozza -
Goose-T
veterán
Nekem volt egy 200MMX-em annak idején, ami szemrebbenés nélkül ment 233-on. Előtte egy Cyrix 6x68MX-em volt, a Pentium 200MMX ahhoz képest látványosan erősebb volt. Pedig csak a procit cseréltem ki az alaplapban, minden más ugyanaz maradt körülötte. A kortárs AMD K6 sem volt erősebb igazán nála. A 3D-korszak hajnalán nagyon sokat számított az erős FPU.
-
e-newsee
addikt
Emlékszem, akkori évfolyamtársamnak ilyen volt a gépében. Videót dekódoltunk át vele valami olyan formátumra, hogy a DVD lejátszóm lejátsza. Eltartott vagy egy órán át.
Aztán utána pár hónappal megvettem én is a saját gépemet egy Core2Duo E4300-zal, és ugyanazzal a beállítással ugyanazon videó kódolása feleannyi ideig sem tartott.
Akkor az álleejtős tempó volt. -
anaqer
veterán
A P55C azért nem volt egy olyan nagy durranás.
Megtolták iszonyat marketinggel (színes nyuszómuszó ruhás spotok, akinek még megvan...), de a plusz utkészlet abban a formájában kaksi volt* (FPU-val cserélgettek, ne már), és csak az extra cache miatt láttál bármiféle plusz teljesítményt.
*és hogy ne legyünk elfogultak, a 3DWhen?, na az meg aztán tényleg mi akart lenni...
nagyon ment mindkét oldalon a parasztvakítás abban a generációban. -
Érdekes ilyeneket olvasni már csak a nosztalgia miatt is.

Kissé viszont rövid és tömör lett, nem volt intel asztali procim de Pl a Nehalem architektúra is megért volna egy pár sort, ahogy annak idején ‘A nehalem köszöntése’ ott szerepelt a pc magazinok címlapján.
Régebben logoutra írt valaki az ATi/AMD és GeForce vga-k hőskoráról na az jó hosszú és igazán élvezetes volt olvasni hogy lépdeltek előre egymás mellett vagy egymást jócskán beelőzve.

Mindent összevetve köszi a cikket!
-
Alaaf Pi
őstag
hiányolom a nem x86 procikat az egy szem Apple-t leszámítva.
-
E.Kaufmann
veterán
Rocco-Rocco, nem ér felvágni
Átlag magyarnak itt a PH-n ez jutott, ami
Nem mindenki viaszolt az adatközpontban 
Árult volna a DEC otthoni hülyegyerekeknek gépet mint az Alma, még most is létezne, nem pedig már az a cég is beolvadt, akibe beolvadtak
Nézd meg, hogy indult az nVidia. Segához gyártott gyorsítókat, most meg az egész világ a kis kínai bőrjakóját fizeti
-
Graphics
Jómunkásember
i5-2500K és 3570K is jó proci volt, nekem a sima tuningmentes is volt i5-2320-2400-2500 és talán S is valamelyikből.
A Ryzen 1-2. gen még kimaradt, én a 3600-assal pattantam fel erre a vonatra , és elnézve az árazásokat maradok is még rajta 2-4 évig szerintem. ( 3700X)
Új hozzászólás Aktív témák
- Katonai Rugged laptopok Panasonic Toughbook 5-6. gen gar.
- HP ProBook 445 G9 14" Ryzen 3 5425U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- LENOVO ThinkPad T14 Gen 2i - i7-1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB CM MasterBox MB520 TT 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) regiszterei.
ezt én is benéztem.

) -> aztán lett valami Pentium 133 -> Pentium MMX 233 (ez ment 266-on) -> valami Celeron 1200Mhz -> Core2Duo, talán 1600Mhz ? -> Intel Core i5 2500K Sandy Bridge -> Coffee Lake i5 8600K -> aztán váltottam : AMD 5800X -> és most van AMD 9800X3D..