Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• forumpista

aktív tag

válasz dcsabika84 #135 üzenetére

Lol.

Csak ismetelni tudom magam: ha te az a fajta senior vagy aki keptelen dolgozni ha a feladat nincs az utolso szogig elore specifikalva, akkor elso korben fognak kib@szni teged az AI miatt, mert csak egy mezei junior vagy.
    Es csak szerencsed van hogy eddig nem szerveztek ki a melodat indiaba, mert erre ott is kepesek.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #132 üzenetére

Hint: odamesz a leadhez es megkerdezed. Ha nem tudja a valaszt megkerdezzuk kozosen a PM-et.
    Ha o sem tudja akkor majd o elmegy az ugyfelhez.

De most komolyan ha ez a feladat leirasa:
    ”itt ez a kep, furd fel a falra a teve fole kozepre”.
    Akkor te elmesz az ugyfelhez megkerdezni hogy milyen sulyu a kep, mikozben ott van a kezedben? Nem a te dolgod lemerni?

”a tv fole kozepre” az neked nem egyertelmu? Tenyleg az ugyfel merje ki vonalzoval hol van a kozepe?
    Ott van elotted a fal, te vagy a senior komuves, komolyan az ugyfeltol varod hogy megmondja hogy milyen fal?

Csak megerosited bennem, hogy te valami rettento oskori, rendkivul egyszeru rendszeren dolgozol ahol minden 100%-ban specifikalhato elore.
    Megsugom, a szoftverfejlesztes 99%-a nem ilyen, olyannyira hogy sok esetben az ugyfel sem tudja mit akar.

• forumpista

aktív tag

válasz dcsabika84 #127 üzenetére

En is orulok hogy nem alattam dolgozol.
    Ugyanis a mindent le kell specifikalni az utolso szogig vs semmit nem kell lespecifikalni kozt eleg szeles a ter. Es senki nem mondta hogy nem kell semmit leirni, mint ahogy ha beszereztel egy informaciot azt is beleirhatod a ticketbe hogy meglegyen irasban.

De ha ezt ilyen egybitesen latod, es neked tenyleg mindent elore le kell specifikalni az utolso szogig mert csak ugy tudod megoldani a feladatot. akkor te egy sima junior vagy. Es csak sajnalni tudom a ceget ahol teged seniorkent alkalmaznak.

A repulogep ipar meg megint nem tudom hogy jon ide, b@szki jo hogy nem atomeromuves peldat hozol.
    Teljesen mas a tervezesi ciklus, az elet ciklus (hany evente jon ki uj repulogep tipus, 20-30 evente?), teljesen mas terulet (safety critical vs nem), es ugy egyaltalan a repulogep csavarjanak k.rvar semmi koze a szoftveriparhoz.

De mar varom amint majd egy atomeromu turbinalapatjanak a tervezesi processzet probalod rahuzni random gui-s felulet implementalasara…

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #126 üzenetére

Igen, a vilag ketharmada agilisen programozik.

Mert a megrendelo k.rvara nem tudja megmondani neked hogy hanyas csavarral meg tiplivel tedd fel a kepet, es ha te a megrendelotol varod ezeket az infokat akkor nagy sz@rban leszel.

De csak ismeteli tudom magam, ha ti az utolso szogig lespecifikalt ticketet vartok, akkor ahol ez megvalosul ott fognak titeket kivagni a leghamarabb az AI miatt, mert ott az AI-nek sem kell gondolkodnia, csak butan vegrehajtani a specifikaciot.

• forumpista

aktív tag

válasz dcsabika84 #124 üzenetére

“Na, ezzel mit kezdenél?”

Pont azt amit irtal. Ezeknek utanna jarnek. Errol beszelek b@szki, hogy egy senior attol lesz senior hogy nem kell neki szajbaragosan leirni mindent, hanem utannajar, megerti, beszerzi a szukseges/hianyzo infokat es megoldja a feladatot, akkor is ha csak 3 mondat van leirva, eredetileg.

Ha mar a kepes peldadnal maradunk, ha nekem a ticketbe bele kell irni hogy pontosan hany mm tavolsagra a plafontol, az oldalfaltol legyen a kep, hogy hany mm atmeroju lyukat furjon hanyas furoval es milyen melyre es egymastol milyen tavolsagra, hogy milyen csavart hasznaljon hogy milyen szogben alljon a kep stb stb, ahhoz hogy megold a feladatot, akkor te nem szenior vagy csak egy junior.
    Mert a ticket amit egy seniornak szanok igy fog kinezni hogy: “itt ez a kep, furd fel a tv feletti falra kozepre”.
    Amivel nincs baj egeszen addig, amig nem hivod magad seniornak es nem akarsz seniori fizetest azert a meloert amit egy utcarol beeso betanitott segedmunkas is meg tudna csinalni.

Arrol mar nem is beszelve, hogy az elozoekben emlitett reszletes szintu specifikacio eseteben akar meg is csinalhatom a feladatot, mert semmivel sem tart tovabb. (Sot hogy temanal maradjuk, ilyen szintu specifikacio eseteben a legocskabb AI is meg fogja oldani a feladatot).

• forumpista

aktív tag

válasz opr #113 üzenetére

Ezek teljesen komolytalan kutatasok.

Alapbol onnan indulunk, hogy kb 50 eve azon kuzdenek a menedzserek hogy hogy a p.csaba merjek meg a programozok hatekonysagat, mert kreativ munkanal nem mukodnek a hagyomanyos modszerek.
    Es konkretan a mai napig erzesre megy (meg mindenfele eves 360 fokos ertekelesekbol fakado feedbackeken) hogy ki mennyire jo programozo, full szubjektiven…
    De tovabbmegyek, maguk a programozok sem tudjak megmondani hogy pl. mennyi ido lesz egy feladat, bohockodnak mindenfele kartyakkal meg pontokkal, meg scrum meg kanban meg mindenfele agilis szirsz@rokkal.
    Es a vegen ugyanugy a tobbszorose lesz a rakoltott ido a 6. szkopvagas utan is, amikor mar csak a feature felenek a harmadanak a negyedet kellene leszallitani…

Es akkor jonnek a mindenfele kutatasok az AI-rol, mikozben emberekre nem vagyunk kepesek megmondani ezeket a szamokat, de biztos hogy 25%-al gyengebb az AI az emberhez kepest, igaz nem tudjuk mit tud az ember…

• forumpista

aktív tag

válasz GreasyDollar #106 üzenetére

Nem, ok azt vitatjak hogy ez az AI-nak nevezett valami munkanelkulive fogja tenni a programozok jelentos reszet.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #102 üzenetére

Bizony, en meg emlekszem amikor a ‘90es evekben a nagy oregek megmondtak hogy a mobiltelefon semmire sem lesz jo, csak menedzser parasztvakitas. Ugy is lett, a jo oreg kurblis vezetekes telefont azota sem valtotta ki semmi.

Sot, ennel nagyobb parasztvakitas mar csak az okostelefon volt, arrol is de sokat hallgathattam hogy soha nem fog elterjedni mert ki az a hulye aki naponta toltene a telefonjat. Nem is futott be soha, pedig a Nokia mar majdnem atvaltott okostelefonra, de aztan rajottek hogy a nyomogombos az isten, azota is ok a piacvezeto mobilgyartok.

Na de a cloud, az aztan meg is szunt letezni, teljesen igazad van, a mai fiatalok azt sem tudjak mi az. Csak az on-prem, az lett a meno, cloud ma mar csak a muzeumban van.

Kakukkos orak vagytok egy digitalis korban es mar szegeny John Mclain isem tudja megmenteni a helyzetet.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #92 üzenetére

"a gpl konkrétan nem engedi meg, hogy gpl alá rakott kódból bemásolj üzleti szoftverbe."

Hogyne engedné. Csak fertőzi. Kérés esetén ki kell adni a kódot amit származtatsz belől. That's all.
    Szó nincs semmiféle TILOS-ról meg bármi hasonló általad vizionált dologról.

Hozzáteszem, sok sikert ezzel az AI cégeket perelni, mert annyi közük van hozzá, mint a github forráskódjának a githubra feltöltött kódokhoz. Semmi.

A valóságban egyetlen egy dolgot tudsz perelni:
    ha Pista Kft előfizet a Claude-ra, maj a Claude AI ügynöke ír egy kódot Pista kft-nek amiből Pista kft csinál egy üzleti szoftvert és ebben a szoftverben van GPL-s kód amit az AI rakott bele, akkor Pista kft (nem az AI) perelhető hogy adja ki a szoftvere forráskódját.

Csakhogy ez az égvilágon semmiben sem különbözik attól mintha Pista kft-ben dolgozna Gipsz Jakab fejlesztő és elkezd GPL-es kódot használni (és ez megtörténik most is folyamatosan).
    És ha meg is nyered a pert, nincs semmiféle tiltás, pénzbüntetés vagy ilyesmi, egyszerüen csak a bíróság kötelezi fogja Pista kft-t hogy adja ki a forráskódját. Esetleg ő fizeti a perköltséget.

Sőt, Pista kft még jobban is jár ha nem Gipsz Jakab csinálja ezt, ugyanis az általános tapasztalat az, hogy a fejlesztők hajlamos bármilyen kód(részletet) amit találnak valahol (pl stackoverflow) egy-az-egyben as-is átemelni a saját kódjukba, anélkül hogy bármiféle licenszet ellenöriznének.
    Igy aztán egy esetleges perben 100% kódegyezést fog találni a bíróság által kinevezett szakértő és a cég bukik.

Az AI meg saját kódot generál, így még ha azt valahonnan "lopta" is, az úgy meg lesz változtatva hogy a saját anyja sem fog ráísmerni.
    Igy aztán az fog bukni aki perel.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #86 üzenetére

Sok sikert kivanok a szerzoi jogvedoknek amikor megprobaljak beperelni a githubra feltoltott opensource kodokon trainelt AI-t szerzoi jogsertesert.

De ha mar itt tartunk, elmondanad hogy megis mi lenne a jogsertes targya?
    A GPL nem engedi meg hogy az AI elolvassa a kodot? Esetleg az LGPL? Ne adj isten a BSD licensze nem engedi?

Lol. Nem veletlen hogy eddig sem indult ilyen per.

• forumpista

aktív tag

válasz Pikari #82 üzenetére

Szoval adott egy szerverterem aminek a vezerloprogramjanak a mikrokodjat egy ember irta.
    Es ezt nem tudja kivaltani az AI, am legyen.
    Hany ilyen vezerloterem van a vilagon es az hanyszor 1 db programozot igenyel?

Ezzel szemben peldaul hany webes termek van es azok hany programozot igenyelnek a vilagon?
    Es ez utobbit 90%ban ki tudja valtani az AI.
    Gyakorlatban van a vilag tobb szazezer webfejleszto, akinek a munkajat ki fogja valtani az AI.
    Ehhez kepest teljesen lenyegtelen hogy van mondjuk az egesz vilagon 100 olyan ember aki szervertermek mikroprogramjat irja, es az o munkajukat meg nem.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #76 üzenetére

"attól kezdve a programjaim saját szellemi termékeim"

Ez óriási tévedés. Nyugodtan ki merem jelenteni hogy az általad begépelt kódok 99%-át már több ezer másik fejlesztő is legépelte, pont ugyan úgy.
    Nagyon maximum a változó nevek eltérőek, de szerintem 90%-ban még azok is pont ugyanazok.

Nagy meglepetésben lenne a részed, ha ráeresztenék egy AI-t az általad készített kódra, és megmutatná hogy az általad készített kód, hány másik projektben található meg, akár szó szerinti egyezésben.

• forumpista

aktív tag

válasz cog777 #78 üzenetére

Az általad említett több évtizede fejlesztett legacy kódos sz@rt egy újonnan felvett fejlesztő mennyi idő alatt látja át A-tól Z-ig?
    1 év? 2 év? 5 év? soha?
    Az AI hamarabb fogja átlátni mint egy új fejlesztő.

Persze ha a kérdés úgy merül fel, hogy egy ennél a cégnél már 15 éve dolgozó régi motoros kolléga aki lehet maga írta a rendszer felét, nos ott az AI valóban nem rúg labdába.

Ha viszont egy rendesen fejlesztett szoftverről van szó, ami moduláris, interfészek vannak és jól elhatárolódnak egymástól a komponensek, ott meg az AI is tök hamar beletanul, hisz pont ez a modell biztosítja hogy nem kell a fél világot is megérteni ha valamihez hozzá kell nyúlni.

• forumpista

aktív tag

válasz bambano #68 üzenetére

“Mert ezek a "programozó" ai-k nem találnak ki semmit, bedarálták a világ összes kódját és abból köpnek ki részleteket”

Miert az emberi programozok nem?
    En egy kisbabat sem lattam igy szuletni hogy tud programozni, mindenki tanulta valahonnan.

Perelni lehet, de ez a hajo mar reges reg elment. Akinek esze van az az elere akar allni ennek egesznek es meglovagolni, nem ellene harcolni. (Amugy is az elsoben van a nagy zsozso, nem a perelesben).

Felelmetes hogy mennyire nem latjatok hogy itt az egesz eddigi vilag meg fog valtozni.
    Es nem fog itt semmi beborulni, tisztulas biztosan lesz, de a valoban mukodokepes AI cegek a vilag valaha latott legnagyobb cegei lesznek.

Itt aki felkeszul az az emberek milliardjai, akik el fogjak veszteni a munkajukat.

• forumpista

aktív tag

válasz ddekany #41 üzenetére

én alattam van két senior meg 2 medior meg egy junior.

Tartom, hogyha én meg a két senior kapunk claude-t magunk mellé, akkor a 2 medior meg a junior simán kiváltható lenne.

De mondok neked mást:
    én lead vagyok. És rohadt sokszor láttam azt - főleg multiknál -, hogy egy fejlesztői csapat harmada, de néha akár a fele is, konkrétan csak ballaszt. És hogy nélkülük gyorsabb lenne.

Nem egy esetben láttam olyat hogy senior cimkéjü emberkének is konkrétan a szájába kellet rágni a feladatot, és hogy kb. amennyi idő alatt részletesen leírtam neki a ticketben a feladatot, annyi idő alatt akár meg is csinálhattam volna...

Ha meg csak high level írtam le, bízva abban hogy senior és hát annak a része az hogy körbejárja a feladatot, megérti, kitalálja stb, akkor vagy oltári nagy baromság született, vagy hetekig ment a tök vakarozás.

Szóval én csak ismételni tudom magam, az AI ellenében mindig minimum lead meg architect képességü fejlesztők vannak felhozva, és azt a szintet valóban nem hozza az AI.
    De átlag Marci programozó a közelében sincs ezeknek a szinteknek, nagyon sokszor sima 1 bites favágó feladatokat kell megoldania.

• forumpista

aktív tag

válasz ddekany #33 üzenetére

Nem ertek egyet a ganyolos reszben, mar most siman ki tudja valtani ezt a reszt az AI.

De alapvetoen mindegy is a technikai dolgok, ugyanis ez mar eldolt menedzsment szinten.
    A fejlesztok ki lesznek rugva, az oriasi bonuszok fel lesznek veve a menedzsment altal (raadasul duplan, mert egyszer a kirugasok miatti koltsegcsokkentes miatt, utanna meg az AI behozasa miatt).
    A reszvenyesek meg tapsolni fognak hozza.

Aztan ha megsem jon be a terv es bedol a ceg, az mar hol erdekli majd a menedzsereket, annyi penz bezsebelnek hogy meg az unokaik is dozsolhetnek.

A fejlesztok meg sz.pni fognak, mert ahogy irtam kirugasok miatt lesz egy oriasi tulkinalat ami lenyomja a bereket. Igy ha kesobb vissza is kell oket venni (vagy egy reszuket) mert megsem olyan okos az AI, akkor is ugy fog kinezni a matek hogy dolgoztal X penzert, kirugtak, fel penzert visszaveszunk.

• forumpista

aktív tag

válasz ddekany #26 üzenetére

Szoftverfejleszto vagyok.
    Ebbol a szemszogbol nezve, teljesen mindegy hogy kivaltja vagy gyorsitja.
    Mert ha pl. 30%-al hatekonyabb vagyok vele (meg a tobbiek is), akkor a fejlesztok 30%-ara nem lesz szukseg.
    Ergo 30% ki lesz rugva, ez lenyomja a bereket (azoket is akiknek lesz allasa).
    End of story, jol fizeto szakmabol lesz egy tucat szakma lof@sz berekkel.
    Ez a jovo.

Masfelol a szoftverfejlesztok 90%-a sima kodolo. A legtobbje egy kutyaol bonyolultsagu szoftvert nem tudna megtervezni.
    Szoval ja, tagabb kornyezet megertese meg latni a big picture-t, meg ugyfel fejjel gondolkozni, meg onkorrekcio stb, ez mind szep es jo dolog, de ezt az emberi fejlesztok pici toredeke tudja (gyakran meg senior szinten sem megy, foleg hogy manapsag mar a ket ev tapasztalattal rendelkezo fejledzro is senior cimkevel rendelkezik).
    A tobbit meg siman kivaltja az AI, mert az is pont annyira fogja atlatni mint random r1-es indiai fejleszto.

Új hozzászólás Aktív témák