Hirdetés
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
nagyúr
Én nem tudnék semmilyen szellemi "műveletre" (intuíció stb) rámutatni, hogy azt elvágólagosan nem tudja. Csak azt, hogy jelenleg elég béna, ha valami mélyebb megértést igénylő feladat van. De mi is csak hozott anyagból dolgozunk, csak jobban.
Próbáltam párszor kisebb projectben kompletten feladatot elvégeztetni (Kilo Code + Claude 4 Sonnet). Végig követni kell, hogy mit csinál (az "esszét" és a kódot is), mert jellemzően párszor rossz irányba kanyarodna. De általában nagyon kevésből megérti, hogy mi lenne a jobb megközelítés. Összességében, munkás vele dolgozni, résen kell lenni, sokat olvasni, és gyorsan elfáradok tőle, mint egy intenzív meeting-től.
-
ddekany
nagyúr
Ezek a módszertanok olyanok nekem, mint a bürokrácia/céges-policy/törvények, hogy ha szó szerint és mindig betartanánk őket, meghalna a világ. Az ember érti a szándékot mögötte, aztán szituációtól függően rugalmasan vagy merít belőle, vagy tök mást csinál.
Meg persze a módszertanok 95%-ban arról szólnak, hogy tanácsadás, certificate adás, stb-n keresztül megéljenek belőle emberek, akik amúgy már rég nem fejlesztenek...
-
ddekany
nagyúr
Ahhoz képest, ha totál nem értesz programozáshoz, nyilván hatalmas ugrás, hogy az AI megír valamit, ami jellemzően működik. Ha viszont értesz hozzá, és valami olyat kell írni amit mások is használnak, és hosszasan fog fejlődni... az ma még nem fog tisztán AI-al menni.
Nem akarsz megtanulni angolul se, mert az AI úgy is lefordít/leszinkronizál mindent... Mi az amit meg akarsz megtanulni? Tudod, úgy rendesen, nem csak majd ad-hoc megoldani AI-al.
Mellékesen lelkes AI használóként átírathatnád a hozzászólásaidat olvashatóbbra...
-
ddekany
nagyúr
Az agilis módszertan arról szól, hogy a megrendelő sem tudja, hogy mit akar.
Lényegében, de ez nem fog megváltozni. Használat közbeni tapasztalás során jönnek rá az emberek, hogy mit is akarnak valójában. Vagy hogyan. Nyilván, igyekszel minél hamarabb kitalálni, mit tudom én, lerajzolsz nekik use case-eket, stb., de, hogy előre le legyen részletesen specifikálva, azzz... De biztos van olyan terület is, ahol reális. De a legtöbb egyedi szoftver aligha olyan.
-
ddekany
nagyúr
Szerintem te vagy nem gondoltad át rendesen, vagy nem ebben a világban élsz, vagy... a harmadik verzióba(antiszociális személyiségzavar) bele se akarok gondolni. A Földön van vagy 8,5 milliárd ember akikkel valamit kezdeni kell.
Az emberek, akik a csúcsra feltaposták magukat, ellentétben velem, jobbára pszichopaták/szocipaták, vagy azzá váltak. Nem én, ők. Ha nem kell nekik az a 8,5 milliárd ember, csak pici töredéke... akkor azt tartom valószínű végkimenetelnek, hogy elég hamar nem lesz annyi ember (vagy valami gettó sivatagban tengődnek tehetetlenül, aztán majd kihallnak), ellenben azzal, hogy UBI-ztatják őket. Pláne hosszabb távon.
Szerintem a realitás az, hogy a legtöbb területen nem lesznek kiváltva/kirúgva az emberek az AI miatt
De azért ez a realitás, mert technikailag nem jut el elég magas szintre az AI? Az lehet - nem tudja még senki. Vagy úgy érted, hogy eljut elég magas szintre, azaz el tudná végezni szinte mindenki munkáját, de társadalmi okokból fennmarad egy olyan rend, ami még azon alapult, hogy az emberi munkának nincs helyettesítője? Na azt kétlem. Megszűnt a gyökér ok.
-
ddekany
nagyúr
válasz
GreasyDollar
üzenetére
Nem jól fogod...
Az AI ellenkezője annak, amit a gépektől megszoktunk. Eddig az volt, hogy egy gép/program totál rugalmatlan, de amire beleprogramozták, azt precízen és következetesen csinálja. Az AI meg rugalmas, de viszont kiszámíthatatlan. Igen, mindent át kell nézni, amit csinál, ha számít a precizitás. Mert pl. szocmédián kell vélemény formáló botokat futtatni, akkor nem számít. Pénzügy táblázatnál meg igen. Programozásnál is. Ezért mindig mindent szorgalmasan el kell olvasni, és ha ilyen agentic cucc, a felvezető érvelését is érdemes, mert már ott rossz útra térhet. Az AI jelenlen szintjén a remény, hogy gyorsabb átnézni azt amit generált, és itt-ott módosítani, mint 0-ról kiagyalni. De ez erősen függ a tudásodtól, hogy mennyire lett volna neked nehéz megszülni 0-ról megoldást. Viszont, ha nehéz lett volna, akkor valószínűleg nem is tudsz neki segíteni, hogy jaj, ezt ne így közelítsd meg, meg az ott hülyeség, stb. -
ddekany
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Mentsd el a topicot nyugodtan, nekem pl. biztos igazam lesz...
Az van, hogy per. pill. az AI-knál a megértés elég felszínesnek tűnik nekem, és egyéb szuper-képességikkel palástolják ezt, több kevesebb sikerrel. Agentic Coding-nál inkább kevesebbel. Nem értik a tágabb világot, de azt sem nagyon, hogy miért csináltunk valamit úgy, ahogy... Minden azon múlik, hogy ez (meg pár kognizív képesség) alapvető korlát-e, vagy kinövi. Ezt pedig nem tudja senki. Aki százalékokat mond, stb., az bullshitel. De mindezen korán sem csak a programozók sorsra múlik. -
ddekany
nagyúr
Ha minden emberi munkaerőt amit lehet kiváltasz AI-jal és a kirúgott embereknek nincs bevétele, a gazdaság rövid úton összeomlik, aztán baxhatod az AI-odat.
Nem baszhatod, sőt... Csak megváltozik a nyerő stratégia, a gazdaság működése. A mostani "keress hogy költhess" (másik oldalról "fizess nekik, hogy költsenek") keringés értelme, hogy közben plusz értéket is előállítanak a mókuskerékben futó emberek, ami versenyelőny pl. egy másik országgal szemben. Ha ezt a plusz értéket nem az ember állítja elő leghatékonyabban, akkor jobb stratégia, hogy veszel/építesz rakás bányát, erőművet, meg gyárat, utána az embereket elcsapod, és valami gép birodalmat irányítasz kevés emberrel. Aki ezt nem teszi, azzal szemben verseny előnyöd lesz, és végsősoron levered őket és elveszed az ő természeti erőforrásaikat is. Szerintem. Ebben a felállásban egy UBI-s tömeg csak ballaszt lenne.
-
-
ddekany
nagyúr
Na igen, főleg nagy multiknál simán tudnak lapítani totál haszontalan fejlesztők. Az indiai helyszínen nálunk látszólag nem szűrik a jelentkezőket, így persze 80%-uk ha akarna se tudna termelni. Viszont az AI nem őket próbálja kiváltani (hiszen eleve tévedésből vannak felvéve), nem az ő "tudásuk" elérése a cél. Hanem az érdemen dolgozóké.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Azért itt felmerül bennem, hogy ez mennyiben AI, és mennyiben csak úgy általában a nyugati életszinvonal, morál, és a kereslet zsugorodása. Szóval lényegében Twitter módszer, hogy kirugunk rakás ember, és meglátjuk ha nagyon akarják, akkor elbírják-e a hangyák. Mert hogy "tisztán pár év múlva látjuk", de ha mégis előre kirúgnak rakás embert... az ugye nem kerek.
-
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Nem tudom, mai szinten hogyan sülne el... Csak a gyakorlatban derülhet ki. De az 99% hogy a gyári megoldásokat meg kell patkolni valami komoly context építéssel, hogy egy valós projektben valamit csináljanak.
-
ddekany
nagyúr
Mitől lett kusza? Azért nem volt konkrét fejlesztési terv, ami tartalmazza a mit-hogyan-miért válaszokat.
Azért lesz kusza, mert:
- A kiszolgált valós világban már létező tevékenység maga egy organikusan sok év alatt kialakult kuszaság.
- A szoftver életciklusa alatt folyamatosan változik hogy mit kellene csinálnia, meg pláne hogy hogyan (tapasztalatok ahogy használják). Tudom, refactor, de főleg már használatban lévő rendszer alatt az ritkán reális.
- A fenti káoszt persze felszorozza az inkompetencia/bénázás, de anélkül is létezik a gond.Forráskódon kívül frissen tartott és részletes dokumentáció meg... tipikusan a legjobb esélyed, hogy van valami nagyon de nagyon magas szintű dokumentáció, aztán igyekezni kell, hogy a forráskód minél jobban magáért beszéljen. Amúgy AI-val ez változhat, a context engineering miatt, ahol az AI hosszú távú memóriája egy általa folyamatosan karban tartott dokumentáció lenne (lásd "memory bank").
-
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Nem ertek egyet a ganyolos reszben, mar most siman ki tudja valtani ezt a reszt az AI.
OK... Akkor holnap kirúgja alólad az összes átlagprogramozót a nem-programozó főnököd, és te mit vezető fejlesztő kapsz helyettük Claude Code-ot és társait. Legalább ugyan azt, ugyan arra határidőre légyszi.
Na szóval ez még nem jött el. Még...De alapvetoen mindegy is a technikai dolgok, ugyanis ez mar eldolt menedzsment szinten.
Kísérletezhetnek pl. 1-1 projektnél, és láthatják mennyire működik ez, mielőtt mindent feltesznek egy lapra.
-
ddekany
nagyúr
válasz
forumpista
üzenetére
Ezt is írtam, hogy viszont annyi % ki lesz rúgva. Bár elvileg az is lehetséges, hogy inkább csak több feature lesz (mert eddig akárhol voltam, végtelen hosszú TODO listák voltak).
Ami a programozók szintjét illet... Nem egészen ez a tapasztalatom, habár mostanság kezd elvadulni a helyzet, és nem tudom, hogy mennyire mert jön az új generáció, vagy mennyire csak helyi gond. Eddigi pár évtizedes tapasztalatom, hogy gányoltak rettenetesen a kollegák, mert a programozáshoz csak az a pár % geek ért, akinek egyben hobbija is volt. De azért átlagnál értelmesebb "általános célú" emberek (ahol van értelmes interjú - a többi hely az felejtendő), és az emberi elme utat keres, alkalmazkodik. Így azért jobbára valami lett. Drámával, lehet nem nagy élmény volt használni, néha bedőltek projektek. De egyben a mostani AI a büdös életben nem tudna beugrani a gányolók helyére sem. Másban jó, másban rossz. Amint tényleg betud, akkor bizony elég nagy szarban lesz a nem-programozók többsége is.
-
ddekany
nagyúr
Ki tudja... A valóban általános intelligenciát kell megoldani. A mostani sokkal általánosabb mint amit valaha hittem volna hogy megélek, de még nem igazán az. Utána lényegében már senki se kell többé. (Nyilván szellemi munkás hamarabb lesz kukázva, mint amihez még gépi testet is kell gyártani.) Csak persze van a preferencia, hogy legalább valami nagyon vázlatosan szinten egy ember mondja meg, hogy mi a cél, mi készüljön, mit kell elfoglalni.
-
ddekany
nagyúr
Jelenleg ugye egyáltalán nem váltja ki a szoftverfejlesztőket. Addig nagyon tetszetős, amíg 0-ról kell felhúzni valami prototípust (vibe coding), esetleg azt kicsit foltozgatni. Valós, nagy, kusza kódbázissal viszont bajban van. Na meg annak a valósággal való kapcsolatával.
3-5 év múlva kiváltja? Jobban fogja gyorsítani biztosan, ami potenciálisan sok kirúgott fejlesztőt jelent. De kiváltani? Ha igen, akkor ez már egy annyira valóban álltalános AI, hogy nem csak a szoftverfejlesztők repülnek, hanem sokkal de sokkal többen. A szoftver fejlesztés ugyanis messze nem csak algoritmus írás meg API-k ismerete. Az átlag embernek persze az a nehéz, azt hiszik az a kihívás, de az AI-nak meg az a relatív könnyű rész. De kell még a tágabb környezet mélyebb megértése, jó önkorrekció, stb, szóval rengeteg ma még tipikusan emberi képesség.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3899, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3432
- Gombászkönyvek egyben
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)