Hirdetés
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S20 FE - tényleg nem lite
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
Szerintem te vagy nem gondoltad át rendesen, vagy nem ebben a világban élsz, vagy... a harmadik verzióba(antiszociális személyiségzavar) bele se akarok gondolni.
A Földön van vagy 8,5 milliárd ember akikkel valamit kezdeni kell. Enni kell, lakni kell, szórakozni valahogy kell. Ha nincs munkád, akkor is. A kommunizmus egyszerűen nem működőképes, ahányszor megpróbálták, valahogy mindig milliók haltak bele.
He a fene nagy AI forradalom eredményeként keletkezik egy csomó dologtalan, magát eltartani nem képes ember, abból vagy brutális bűnözés, vagy háború van, minden esetben. Mert ha nem fogja tudni megvenni, akkor egy ponton túl elveszi.
A cégek meg qrvára becsődölnek, ha a termékeiknek nincs felvevőpiaca. Baxhatod a gép birodalmad, ha a keletkező terméket nem veszi senki. Ha nincs felvevőpiac, az a "plusz érték" megszűnik létezni, akárki is állítja elő.
Szerintem a realitás az, hogy a legtöbb területen nem lesznek kiváltva/kirúgva az emberek az AI miatt, hanem kapnak AI alapú munkahatékonyság-növelő eszközöket és vagy megnő a termelékenység, vagy lecsökken a munkaidő ugyanannyi fizetés mellett(ha a megtermelt érték kevesebb idő alatt lesz előállítható). -
Kansas
addikt
"Alapjövedelemhez nem látom miféle társadalmi mechanizmus vezetne"
A piac. Ugyanis az AI botok nem jelentenek fizetőképes keresletet a cégeknek. A humán munkaerő ellenben igen. Akkor is, ha nem dolgozik, csak kap pénzt, a vásárlói döntéseivel eltart/felemel/ledönt cégeket, a legkisebbtől a legnagyobbig.
Pl.kicsiben...: ha nincs senki akinek lenne pénze pizzára, nincs szükség pizzériára, csökken a szükség kiszállítókra, az ezt szervező szoftverre, az azt futtató hardverre.Se könyvelőre, beszállítókra, stb stb
Ha minden emberi munkaerőt amit lehet kiváltasz AI-jal és a kirúgott embereknek nincs bevétele, a gazdaság rövid úton összeomlik, aztán baxhatod az AI-odat. Először a fogyasztói piacra termelő ipar megy tönkre(termelés, gyártás, szórakoztatás), aztán az őket kiszolgáló szolgáltatói réteg, hullanak a dominók egymás után...
Fizetőképes keresletre szüksége van a gazdaságnak, anélkül nem megy.
A politikáról nem beszélve... senkinek sem érdeke, hogy megjelenjen egy nagy munkanélküli embertömeg akinek nincs piaci értékkel bíró skillje.
Más... mindenki a junior programozókat akarja kiváltani AI munkaerővel és csak senior fejlesztőket alkalmazni... csak elfelejti, hogy senior fejlesztő nem a fán terem, hanem junior fejlesztőből lesz, ráadásul nem halhatatlan. Nyilván a mostani senior fejlesztők tolják ezt a dumát, mert nekik ez per pillanat jó, de a cégeknek távlatokban illene gondolkodni... -
Dare2Live
félisten
Ez nem csak nyugat. Szerintem az AI folyamat egyik legnagyobb vesztese india lehet.
Amit írsz az szerintem sok helyen policy. 2-3évente globalról lejön, hogy efficiency target aminél managerek kiszórják aki legkevésbé kell 10-20%ot. De nem az van, hogy 1éven belűl 2*több projekt tud lefutni adott emberrel és azért indul ez be.
De nem csak IT. HR vonalon 50%+ válik fölössé. Az alap HR recruiter meg fog szünni. Marketing vonalon is durvákat hallok, kapaszkodnak a székbe.
Nemrég valaki salest mondta amin meglepődtem mert sok F2Fnek gondoltam. De szerinte 2030ra 50-70%kkal kell majd kevesebb ember salesre. Nem tudom megitélni ő dolgozik benne, ő mondta... -
Dare2Live
félisten
Ez rengeteg helyen már folyamatban van. Változó ki hol tart, mennyire... van ahol csak nem vesznek fel juniort idén, jövőre van ahol még ezen felűl 10-20% elküldenek és van ahol korábbi 3hetes projekt 1hét. Nem lesz sok évig junior felvéve és aki nem senior ~40% pápá.
És azért a claude... egyébb toolok pl cursor még erősen fejlődőben vannak.
Persze tisztán majd pár év múlva látunk. -
forumpista
aktív tag
én alattam van két senior meg 2 medior meg egy junior.
Tartom, hogyha én meg a két senior kapunk claude-t magunk mellé, akkor a 2 medior meg a junior simán kiváltható lenne.
De mondok neked mást:
én lead vagyok. És rohadt sokszor láttam azt - főleg multiknál -, hogy egy fejlesztői csapat harmada, de néha akár a fele is, konkrétan csak ballaszt. És hogy nélkülük gyorsabb lenne.Nem egy esetben láttam olyat hogy senior cimkéjü emberkének is konkrétan a szájába kellet rágni a feladatot, és hogy kb. amennyi idő alatt részletesen leírtam neki a ticketben a feladatot, annyi idő alatt akár meg is csinálhattam volna...
Ha meg csak high level írtam le, bízva abban hogy senior és hát annak a része az hogy körbejárja a feladatot, megérti, kitalálja stb, akkor vagy oltári nagy baromság született, vagy hetekig ment a tök vakarozás.
Szóval én csak ismételni tudom magam, az AI ellenében mindig minimum lead meg architect képességü fejlesztők vannak felhozva, és azt a szintet valóban nem hozza az AI.
De átlag Marci programozó a közelében sincs ezeknek a szinteknek, nagyon sokszor sima 1 bites favágó feladatokat kell megoldania. -
forumpista
aktív tag
Nem ertek egyet a ganyolos reszben, mar most siman ki tudja valtani ezt a reszt az AI.
De alapvetoen mindegy is a technikai dolgok, ugyanis ez mar eldolt menedzsment szinten.
A fejlesztok ki lesznek rugva, az oriasi bonuszok fel lesznek veve a menedzsment altal (raadasul duplan, mert egyszer a kirugasok miatti koltsegcsokkentes miatt, utanna meg az AI behozasa miatt).
A reszvenyesek meg tapsolni fognak hozza.Aztan ha megsem jon be a terv es bedol a ceg, az mar hol erdekli majd a menedzsereket, annyi penz bezsebelnek hogy meg az unokaik is dozsolhetnek.
A fejlesztok meg sz.pni fognak, mert ahogy irtam kirugasok miatt lesz egy oriasi tulkinalat ami lenyomja a bereket. Igy ha kesobb vissza is kell oket venni (vagy egy reszuket) mert megsem olyan okos az AI, akkor is ugy fog kinezni a matek hogy dolgoztal X penzert, kirugtak, fel penzert visszaveszunk.
-
forumpista
aktív tag
Szoftverfejleszto vagyok.
Ebbol a szemszogbol nezve, teljesen mindegy hogy kivaltja vagy gyorsitja.
Mert ha pl. 30%-al hatekonyabb vagyok vele (meg a tobbiek is), akkor a fejlesztok 30%-ara nem lesz szukseg.
Ergo 30% ki lesz rugva, ez lenyomja a bereket (azoket is akiknek lesz allasa).
End of story, jol fizeto szakmabol lesz egy tucat szakma lof@sz berekkel.
Ez a jovo.Masfelol a szoftverfejlesztok 90%-a sima kodolo. A legtobbje egy kutyaol bonyolultsagu szoftvert nem tudna megtervezni.
Szoval ja, tagabb kornyezet megertese meg latni a big picture-t, meg ugyfel fejjel gondolkozni, meg onkorrekcio stb, ez mind szep es jo dolog, de ezt az emberi fejlesztok pici toredeke tudja (gyakran meg senior szinten sem megy, foleg hogy manapsag mar a ket ev tapasztalattal rendelkezo fejledzro is senior cimkevel rendelkezik).
A tobbit meg siman kivaltja az AI, mert az is pont annyira fogja atlatni mint random r1-es indiai fejleszto. -
Narxis
nagyúr
Szerintem sose váltja ki a szoftverfejlesztőket teljesen, kizárt dolognak tartom még a közeljövőben se de az elképzelhető, hogy kevesebb kell ami viszont azt eredményezi, hogy nehezebb lesz elhelyezkedni főleg pályakezdőknek és azoknak akik átlagos vagy az alatti képességűek. Az IT amúgy is egy olyan terület ahol az élethosszig tartó tanulás alap szóval ettől még nem hiszem, hogy a szoftverfejlesztőknek asztalosnak kell menniük.
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- BestBuy topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- BMW topik
- Gumi és felni topik
- Formula-1
- Automata kávégépek
- Gitáros topic
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3271, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3846, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-A H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő