- Mobil flották
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lusu
aktív tag
válasz
szvoboda #74408 üzenetére
A bit tennel igazából a finomabban állítható időkorral, a több sávos EQ-val és talán a több keresztváltási lehetőséggel vagy beljebb, ami lehet előny ha éppen csak ennyi hiányzik. De ha 3 utas első szettet szeretnél aktívban hajtani szubbal, akkor már kevés mert csak 6 csatornája van... Ja és a nem parametrikus EQ miatt még a bit one-t sem javaslom. Egyre több DSP van a piacon, egyre optimálisabb lehetőségekkel és talán az áraik is kezdenek moderálódni, de tényleg végig kell gondolni, mire van, vagy lehet szükség a jövőben, mert most lehet hogy 20-40 ezerrel drágább de akkor nem kell eladni és újat venni
Amúgy ha a minőség fontos és a lánc többi része által kiszolgált, akkor helix vagy zapco amik eléggé topon vannak, igaz árban is....
-
PiciPeti
őstag
válasz
szvoboda #73708 üzenetére
Dolgoztam Pitoncar után, hát nem nyűgöztek le... Persze ez azóta változhatott, évekkel ezelőtti munkájukat láttam, de ott saját márkás hangszóró kábelekkel volt bekötve a hangszóró, ami 10cm hosszan elporladt a szigetelésben az oxidáció miatt. Hangszóró pereme meg volt szúrva, stb.
Kozák Andris-t viszont egyértelműen ajánlani tudom.
-
Ear001
addikt
válasz
szvoboda #73685 üzenetére
Én egy hosszabb távú módszert javasolnék. Minden fázisfordítást visszacsinálnék, akár fizikai, akár a programban van. Szubot kikötném. A távolságokat se nem bíznám mikrofonra, se mérőszalagra, mindkettő marhaság, hagynám nullán. Elsőként csak a mélyközepek és a magasak integrációját csinálnám, de finoman. Legyen meg a vágási frekvencia, meredekség, derüljön ki elsőnek, hogy a mélyközép mehet-e alul vágás nélkül, vagy kell neki az is, ne halld a váltás helyét, ne legyen kemény éles a hangzás, többféle zenén, többféle hőmérsékleten legyen viszonylag egységes és stabil színpad, ne négy hangszórót hallj négy helyről. Ha ez majdnem jó, akkor lehet az időkkel finoman játszani. Ha egy hangszórót nem tudsz a DSP-vel megfelelőe helyre hozni, csak akkor fordíts fázist fizikailag, de akkor ki kell nullázni minden addigi beállítást és előröl kezdeni. Ha az eleje megvan, akkor jöhet a szub integráció.
Tudom ez napok, akár hetek mókája lehet, ráadásul párszor tuti, hogy vissza is kell lépni benne, folyamatosan változik a hang amúgy is, ahogy bejáratódnak, összeérnek a cuccok, de egyszerre több helyen, gyakorlatilag ötletszerűen forgatott fázissal rögtön teljes frekisávban szubbal kiegészítve kábé lehetetlen beállítani egy rendszert.
-
-
Lite
őstag
válasz
szvoboda #73675 üzenetére
Az is lehet, hogy most a szub oltja ki a mélyközepet.
Ami tuti, hogy a polaritásokat / bekötéseket ellenőrizd. A mélyközepet a legkönnyebb egy 9V-os elemmel...
Viszont a hangerők bellítása furcsa. Ezek elég nagy eltérések, ráadásul a közép a jobb oldalon sokkal halkabb, mint bal???
A magas reális, de kb. határeset.
Hagyd a mikrofont. Mérd meg a hallgatási pozícióhoz a hangszórók távolságait, azt állítsd be az időkorrba. Ez alapján a már említett vágásokkal állítsd be a hangerőket. A 80 PRS-es lehet állítani a polaritásokat, próbáld végig őket (de borítékolom, hogy a szub és a magas fordítottan fog jól szólni), ha tetszik a hang és meghatározható pozícióból hallod a zenét, akkor kezdj el játszani az időkorrekcióval. A szub beállítása pedig ezután, hasonlóan.Ha vmikor Székesfehérvár felé jársz, szívesen segítek.
-
Lite
őstag
válasz
szvoboda #73665 üzenetére
A számok alapján ezek a 80 PRS saját beállításai, amikor mikrofonnal kalibrálja magát. Az viszi fel a mélyközepet 125 Hz-re, a szubot meg ki a kocsiból (és 400 cm a max). Valszeg ráküldték a saját mikrofonos mérését, max azon állítgattak kicsit, ha.
Az autó meglehetősen rossz akusztikai környezet, de azért nagyon nehezen képzelhető el, hogy egy hangszórópár egymásnak ellentétes polaritással legyen bekötve, mert úgy jön ki a fázis. Szerintem az (is, de főként) lesz a hunyó, hogy nem tetszik a kapott eredmény. A 18 dB-es vágások, meg össze-vissza eltolják a fázisokat. Nekem is sedan-om van (Chevrolet Epica), ott is sokáig játszottam a beállításokkal, míg meglett a nekem tesző hang (és színpad). A Te rendszeredhez képest nekem Mosconi és Eton erősítők dolgoznak, de SL-C és Focal zárt szub, 80PRS fej a többi. A szub pl. fordított polaritás mellett 280-290 cm körüli "távolságnál"szól jól (szubja válogatja, azért tartományt írtam).
A teszt cd nem ördögtől való, de... Keress vissza itt a fórumon, valaki tett fel (és értekeztek is róla) teszt hangokat, ami különböző frekiken, a színpad meghatározott pontjain szólalt meg (valami hajókolomp is volt benne). Ha azt nem tudod összerakni, nem sikerül beállítani, akkor a polaritás tuti rossz. Ez a teszt az időkorrekció beállítására szolgál.
Még valami: nem kérdeztem, de hangszórók milyen hangerőkülönbségre vannak állítva? (Azt hiszem, a Network 2 alatt van, a dB beállítások).
-
tompibest2
csendes tag
válasz
szvoboda #73665 üzenetére
Én azt tanácsolom próbáld meg a tükörháromszög környékét, fél marék bitumen gyurma próbára odanyomni a gömböt(a műanyaghoz) ,ha engedi a kábel odáig.Láda ki, mélyközép alja full-ba.Mélykötép teteje 6-al 2.5 khz ,magas 12 -vel 4 khz Ez nem ideális a sound line alu membránjához,de próbára jó lesz,szimetrikus szűrők nem mindig engedik hogy a magas ne függőlegesen fölötte legyen.Hangerőket időkorrekciót beállítani.Ha ez kész forgasd a magasakat.És mindenképp meg kellene hallgatni bi-amp-ban.
-
troll81
addikt
válasz
szvoboda #73663 üzenetére
Semmiért ne kérj elnézést,ez csak egy fórum.itt vagy megfogadod amit javasolnak vagy nem ilyen egyszerű.
Saját tapasztalat ha a legelső ladam tervét hozzá értő készíti,akkor kb 5 hónap szivast megspórolok.nem beszélve a stressztől...semmi rossz indulat nem volt bennem -
válasz
szvoboda #73660 üzenetére
De miert igy kell lereagalni? O eleg regen itt van es segit is. Azert javasolta, hogy vidd el hozzaertohoz, mert amig nem hallottal olyat ami jo addig te nem fogod jol beallitani az is biztos. A teszt cd is jo dolog, segit sokat. Nekunk is egy hozzaerto allitotta innen a forumrol, es honapok voltak mire osszeallt. Ez nem egy ket nap, az ilyen stilust pedig itt nem nagyon szeretik, teljesen jogosan!
-
troll81
addikt
válasz
szvoboda #73660 üzenetére
Nem szégyen,nekem a mai napig ha kell kérek segítséget,és közben el is mondjak mi miért van,mi mit csinál.a leg egyszerűbb megoldás t javasoltam neked.
A másik meg hogy komolyan kérdeztem amit kérdeztem.Az emberek 90szazaleka úgy is a saját feje után megy.hiaba mondasz írsz bármit bárkinek.pedig te segítő szándékú ember lennél alapból.
-
Lite
őstag
válasz
szvoboda #73655 üzenetére
Hűha,ez aztán szépen forgatja a fázisokat... Meg kiolt, ezért tűnik monónak. Amit hallasz, hogy minden középen szól, az részben ennek a következménye. Illetve ez az a pillanat, amikor az időkorrekcióval széthúzhatod a teret.
Viszont, ha tényleg az egyik mélyközép van csak megfordítva, akkor azért nem tetszik, mert eléggé kiolt a rendszer. Általában az jön be, ha a szub és a magas azonos (de fordított) polaritáson van, a mélyközép stimmel. Az SL-C esetén azt nagyon helyesen tetted, hogy hagytál egy kis távolságot a közép és a magas között, de jelenleg az egyik oldalad esetén a két sugárzó azonos, míg a fordított mélyközepes oldalon ellentétes fázisban lesznek. Ebből jó nem fog kisülni...!
Nekem is SL-C-m van, ha szabad javasolnom, a két magas polaritását fordítsd meg, a két közép viszont azonosan, normál polaritással legyen bekötve. Ebben az esetben a vágási frekik a magasnál 4 kHz/12 dB, a közép tetejénél 3.15 kHz/12 dB, a közép aljánál 63 Hz/12 db legyen, bár ezt felviheted 80 Hz/12 dB-re is.Most rakd össze a hangot, színpadot. Így középen lesz, ami középen kell, hogy legyen, de ki kell nyílnia a térnek (időkorrekció!).
Ha tetszik, amit hallasz, akkor alá kell illeszteni a szubot (eddig az be sem legyen kapcsolva!), amihez a javaslatom, hogy szintén fordított polaritással menjen, 12 dB meredekséggel. Ha a szettet 63 Hz-ig leengeded, akkor is engedd fel a szubot 63 Hz-ig, 80 Hz esetén pedig mindenképp 63 Hz legyen. Így próbáld az időkorrekcióval aláilleszteni a szettnek. Megpróbálhatod a 24 dB-es vágást, ha az tetszik jobban (bár az becsapós, mert a mély jobban el fog különülni a szettől, ha nem pontos az időkorr, akkor elég hangosnak fog tűnni). Viszont a 18 dB-es vágás mindenképpen fázistolást eredményez a többiekhez képest, meglepődnék, ha azzal jó lenne...
Van Focal mélyem is, remek tulajdonságuk, hogy igen lassan halkulnak a nagyon mély frekik, zárt ládában. Elsőre nagyon dögös hangnak tűnik, hogy igazi szubbasszus hangok szólnak, aztán kiderül, hogy az a pontatlanságból fakadt. Amikor jól be van állítva, akkor viszont... -
válasz
szvoboda #73646 üzenetére
"a hangzás rettentő fókuszáltan, kimondottan középről jön a rádió fölött az ablak közepén. Annyira fókuszált, hogy mono hatása van, pedig valójában nem az, hiszen a hangszereket külön hallom, jól szeparáltan."
Igen, igy kell, hogy szoljonKepzeld el, hogy szinpad elott allsz, ott all az enekes ahol most hallod, a zeneszek pedig mellette a szinpadon
Igy a jo, de erdekes, hogy neked furcsa ez, en amikor elloszor hallottam, akkor nagyon tetszett
-
Lite
őstag
válasz
szvoboda #72389 üzenetére
Van. Hacsak nincs valami rettenetes nagy erősítőd, amivel meghajtod a 6020-at, és nem tudod jól elhelyezni a sugárzókat, főleg a magasat, gyorsan engedd el. Nagyon nyűgös szett, nehéz jól beállítani. És sok, nagyon sok watt kell a meghajtásához...!!! A hangszeres zene pedig végképp nem erőssége.
Az árából vegyél Rainbow SL-C 6.2-t. Könnyebben hajtható, jobb a magasa, univerzálisabb (fényévekkel!) stílusokat tekintve, nem háklis cucc. Ha visszaolvasol, több fórumtársnak is 6020 volt, SL-C6.2 lett. Nekem is. Azóta nem próbálom minden úton állítgatni a cuccot és nincs hiányérzetem... -
Lite
őstag
válasz
szvoboda #72294 üzenetére
A többi fórumtárs ezt jobban tudja nálam, de keress rá az SQupa-ra, ott le vannak írva a talik időpontjai.
Egyébként a mérés alapból nem rossz, de a füllel történő állításhoz a szubot mindenképpen kapcsold ki! Azt a végén szokták aláilleszteni.Érdekes lesz hallani, ahogy egyik-másik magas átszól (túlzottan) a másik oldalra.
De legelőször a csak a közepeket állítsd be, addig még a magas is le lehet kapcsolva. HA ott van színpad, akkor jöhetnek a magasak. -
tomrRRR
senior tag
válasz
szvoboda #72294 üzenetére
Sziasztok.
Tudnátok segíteni, hangszórót szeretnék venni a kocsiba a bal és jobb ajtóban lentre. Típus: Volkswagen Passat B5 2001 sedan azt mondták nekem hogy 16,5mm kompatibilis bele az ajtóba.
[link] ezt néztem Hertz DCX 165.3, kell hozzá venni hangszóró keretet is? vagy adnak hozzá?
Valamint ezek a hangszóró kábel csatlakozó mind ugyanazok? -
-
Gyumadár
tag
válasz
szvoboda #72274 üzenetére
Szia! Sajnos rosszhoz intézted a kérdést, nem értek hozzá. Annyit tudok, hogy mérni sokféleképpen lehet, és ha nem jól mérsz akkor nagyon be tud vinni az erdőbe az eredmény. De vannak nálam sokkal szakavatottabb fórumlakók, majd megmondják a tutit. Egyszer nálam is volt mérve, de az nem tetszett. Most fülre állítottam és ez az eredmény kielégít.
-
gramofon89
tag
válasz
szvoboda #72040 üzenetére
Az autótól függetlenül mondom, hogy marha nagy szívás lesz ez a kábel. Nekem is kétfeles volt mindenhol (most már csak magasra van), de mivel szőnyeg kábel ugye lapos egy rémálom vele dolgozni autóban. Nem úgy hajlik ahova kéne oda nem fog beférni szóval kösd fel a gatyád
De, hogy valami jót is írjak, zseni kábel árkategóriában talán az egyik legjobb. -
bombibmw
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Éjszakai műszak
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Suzuki topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Túra és kirándulás topic
- További aktív témák...
- EVGA SuperNOVA 750W GT 80 Plus Gold full moduláris tápegység / 53 hónap Alza.hu garancia
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Gigabyte AORUS B550I PRO AX ITX Rev 1.2 / Beszámítás OK!
- HP 15 Zbook Studio G8 FHD IPS i7-11850H vPro 32GB 512GB SSD Nvidia A2000 Studio Win11 Pro Garancia
- Dell 14 Latitude 7420 FHD IPS i7-1185G7 4.8Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fókusz, tér, élmény Dell U2913WM Ultrawide monitor
- Utolsó 3db - KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest