- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiciPeti
őstag
Szerintem elég jó motyó, kellemes, kiegyensúlyozott karakter.
Épp ezért nehéz beilleszteni a többi felsorolt közé. Én a Voce/Predator, és az SL-C közé tenném kb.
Hozzátéve, hogy az előbbiekhez elég nehéz megfelelő erőt találni. A Voce karaktere miatt, illetve a Predator végtelen wattéhsége miatt. -
kigoi
senior tag
Még ha középre is akarod állítani az énekest akkor is kell mind két oldalt késleltetni mert a legtávolabbi hangszóróhangjához kell igazítani.
Az pedig elvileg a nyomó hangja lesz a csomiból.
De oda kell figyelni a vágás meredekségekre,fázis forgatásokra mert azok bele szólnak,ezért sem lehet csak úgy mérőszalaggal távolságokat mérni. -
kacsa7
őstag
38. oldal
Ez alapján tudok neked segíteni. A többit te látod a fejen. Be lehet állítani az időkorrt vezető ülésre, anyós ülésre és az első ülésekre egyben. Neked Nyilván az utolsó, tehát front seat kell.
Ezen felül be lehet állítani a hangszórók távolságát, amit elvileg egy referencia ponthoz képest kell beállítani. A referencia pont az, ahol ülsz. Vezető ülésnél nyilván a vezető ülés, anyósnál az anyós, míg a front seatnél valahol a 2 között. (Legalábbis nálam a JVC-nél így kell, és teljesen hasonló) Megfogsz egy mérőszalagot és leméred pl a két ülés között, hogy onnan hány cm-re van az egyik és hány cm-re a másik hangszóró. Ez kiindulásnak jó. Utána meg tekergetheted, hogy hallod jobbnak. -
kacsa7
őstag
Listening position: front seat
Ehhez kell beállítani. A Front L és R távolság pedig a referencia ponttól mért távolsága a hangszóróknak. Ebben az esetben valahol az autó középvonalában van ez a pont. Innen méred a hangszórók távolságát és ezt adod meg, bár ennek az eredménye az lesz, hogy mindkettőtöknél szar lesz az időkorr. Ha magadnak beállítod, akkor mondjuk az anyósban még rosszabb lesz.
Nálad 0 soha nem lesz, mert akkor a hangszórón ülnél. Az Alpine számítási rendszerénél van olyan, hogy az egyik hangszóró 0. -
lautnermark
aktív tag
A hangváltót jobb elérhető helyre tenni, nem az ajtókárpit mögé beépíteni. Aztán simán lehet a fázist fordítgatni, magast hallkítgatni........
2 párhoz 2 keresztváltó kell, mert ha egyre kötnéd, akkor elmászik a vágás és vagy nagy kiemelés lesz a frekvenciamenetedben vagy egy k*rva nagy lyuk. -
kacsa7
őstag
Carpower CDN-2X a gyári váltója a DT-nek. PiciPeti pont ezt a kombinációt használta, így tud róla tapasztalatokkal szolgálni. Ő cserélte a magasát, szerintem ez mindent elárul. Ráadásul a Predator 83 mm-es beépítési mélységével kevés ajtóba fér be külön panel nélkül.
footy: A Voce AV K6-hoz van hangváltó.
-
footy
addikt
A belefert nem csak anyagilag ertettem, hanem fizikailag is, mert a predator nem szabvany din kosaras, hanem 18-as. Ezen kivul elegge mely is. Hangvalto kell ha nem aktiv a fejed vagy az erosito sem tud vagni.
A Voce szett nagyon jo, de annak igy hirtelen nem emlekszem a magasara es az alap kiadas ott is hangvalto nelkuli. -
kacsa7
őstag
Fejegységről nem tudsz előnyösebb karakterre váltani, mert a Kenwood - JVC kb. ugyanazt hozza, értelmes közép tartománnyal, normális magassal. Az Alpine viszont mélybe és magasba húz, az tuti csak rontana a magas helyzeten. Az alján persze javítana. Pio-nál pedig 80PRS alatt nincs időkorr, az alapból felejtős. Az ércességere Focal-nál szoktak panaszkodni. Milyen szett pontosan? EQ-val lehet próbálkozni, vagy bejön, vagy nem. Akik Focaloznak, majd elmondják van-e rá orvosság, azon kívül, hogy selyem dómot használsz.
-
simi811118
aktív tag
Esetleg ez?
Audio SystemVagy ez?
ImpactFocal lenne jó a szettednek, ha találsz, akkor az legyen, vagy egy Signat RAM. Vagy a fenti kettő közül vmelyik.
Helix sztem nem illene a Focalhoz, a UDim meg még kevésbé, bár hallani kellene őket.... -
Osynho
addikt
BT60U-m volt, egész addig volt egy kis (számomra) zavaró ércessége a magasnak, amíg nem cseréltem 80PRS-re. Egy Mac Maximus szettem van, alap esetben nem túl harsány, selyem a magas. Persze lehet, hogy a Hifo erősítő, kábelezés, stb is közrejátszott (sőt biztos), csak azt akartam kifejteni, hogy a fej hangja is nagyon sokat számít, talán valami lágyabb hangú erősítőt keress hozzá.
-
Szia! 4 csatis erositoket nezz, azok altalaban jobbak a szettekhez mint a 2 csatisak. Hidalva ra tudod kotni az elso szettre, igy kihasznalod majd az osszes csatornat.
Ha kicsit visszaolvasol, vagy rakeresel a nevemre a topikban, akkor talalsz egy kisebb listat, hogy mik az ajanlottabb erositok. Utana jofogas, vatera, facebook hifi csoportokban erdekes nezelodni.
-
kacsa7
őstag
JVC R90BT és a Kenwood BT92SD teljesen hasonló, jó hangú fejek, belül majdnem ugyanazok. 80PRS alatt ezekkel van még értelme foglalkozni. Esetleg az Alpine CDE-178BT. Clarion zajos, minden más fejben meg vagy időkorrekció nincs, vagy legalább 4V-os RCA. A héten ki fogom próbálni az R90BT-t a saját rendszeremben, CDE178BT után.
Az anyaghasználatra meg azt mondom, a 80PRS is kb. csöves ha a kezedben van, az Alpine-ról is ez jut eszembe, ha nyomkodom a gombjait és tegnap a kezembe vettem az R90BT-t, hát semmivel nem minőségibb mint a másik 2 említett fej. A kijelzője a 3 közül kb. az Alpine-nak a legnormálisabb. -
Rivaul
addikt
Nincs a távoknak kódjuk. legalábbis a tudomásom szerint. Magának a távnak sincs értelme ha csak nem egy kis buszban vagy. (soha nem használtam a sajátomat sem). Kiveszed az elem alól a fóliát amit gyárilag beletettek s használható is. Arra figyelj hogy sok ilyen táv csak szemből érzékel elég szűk tartományban.
-
opeter70
senior tag
Semmi probléma.
Csak mi végig azt feltételeztük, hogy 2 pár RCA kábeled van.
A lényeg, hogy tisztázódott.
Azért csak óvatosan! Nehogy leégess valamit!
Ha meglesz a második kábel, akkor inkább fotókkal, vagy pontos leírással dokumentáld, hogy mit hova kötnél és inkább kérdezz rá itt a biztonság kedvéért, hogy jó-e úgy. -
opeter70
senior tag
Akkor jól félrevezettél minket.
Ezt szintén megbeszéltük korábban. Ezt írtam neked: "Ha külön RCA kábelt vittél hátra a fej szub kimenetéről, akkor a fejen állítsd be a vágást.
Ha csak 1 RCA kábelt vittél hátra és Y-al osztottad el, akkor csak az erősítőn tudod megtenni ugyanezt."Erre ezt válaszoltad:
"2 RCA kábel megy hátra az erősítőhöz. Akkor a fejen nézem meg."Attól, hogy 2 vége van, az még 1 kábel.
-
Osynho
addikt
Most is van 2 db rca kábeled, hiszen szólt a motyó. Vagy nem jól értelmezem?
Ilyenből kell 2db.
A bekötést jól írod egyébként. Reméljük a hídba kötés is meglesz.
"Eszemben sincs bonyolítani,csak egyszerűen nem értek hozzá."
Mind a fejegységhez, mint az erősítőhöz létezik elég részletes manual. Ezen kívül a google kidob ezer képet, leírást róluk. Sőt, magukon az eszközökön is ott a rajz, hogy mit hova kell dugni. És ugye itt ez a fórum is, ahol igyekszünk segíteni.
Mondjuk lehet, hogy az előtt kellett volna kérdezni, mielőtt nekiláttál.
-
Osynho
addikt
A két első hangfalpár egy komponens szett akar lenni, ami az erősítő 2 csatornáján van? Ez esetben nekik kelleni fog 1db rca kábel, ami dupla, mivel sztereó jelátvitelre hivatott, mind a 2 végén 2 dugóval rendelkezik. Piros és fehér színnel kódolva. A sub esetében szintén ilyen kábelt kell alkalmazni, így összességében elmondhatjuk, hogy 2db rca kábel kell a művelet sikeres befejezéséhez.
"Az R vagy az L oldalra kell bekötni a két kábelt?"
Ezt a kérdésedet most sem értem. Minden rca kábelednek van R és L oldala. Tehát nem R VAGY L oldalra kell kötni, hanem R ÉS L oldalra. De ezt már olyan szinten kezded bonyolítani, hogy ennyi idő alatt a rák ellenszere meglett volna.
-
Osynho
addikt
Dehát a fejen is írja, hogy sub. Hogy lehetett máshova tenni? Még jó, hogy nem égett la az autód eddig.
"Az R vagy az L oldalra kell bekötni a két kábelt?"
Ezt nem értem. A subnak 1 pár rca kell. Tehát egy piros és egy fehér (R és L). A fejegység hátulján, a 3 pár közül az alsó kettő a sub kimenet. Oda kell bekötni az rca kábel piros és fehér csatlakozóját.
Hasonlóan kell eljárnod az első szett esetében is, csak ott a középső 2 csatlakozást illik használni.
-
-
Osynho
addikt
A fejen nem kell kilőni a szűrőket, pont hogy ott kell beállítani!
Lehet nem írtam egyértelműen. Szóval: vagy a fejen, vagy az erősítőn végzed a vágást. Mivel a fej viszonylag "okos" és az van kéznél, érdemes rábízni a dolgot. Az erősítőn kapcsold ki őket, a vágási frekvenciákat meg tedd maxra, biztos ami tuti.
"A ládát úgy kötöttem be,hogy az erősítőtől két két szál megy. Tehát a 3.kimenet pozitivját a sub pozitívjához a negatívot ugyan így."
Ezt nem teljesen értem. Hidalva kötötted a mélyet? Az erősítőn fel van tüntetve elvileg.
Ott van ni:
"Annyit még megkérdezek,hogy esetleg a két RCA van rosz helyre kötve?"
Hát a fej sub rca kimenetétől az erősítő azon bemenetére kell kötni, ahol a sub van.
Talán ez evidens.
"A fejnél a két középsőre vannak kötve."
Azon is ott a felirat, hogy micsoda. Front, rear, vagy sub. Meg nem mondom fejből, hogy melyik az.
-
Osynho
addikt
Mivel a fejről vágod a dolgokat, minden szűrőt kapcsolj ki. X-over full-ra. A BPF a szűrőket jelöli, mivel te a fejen végzed, ezek téged nem érintenek. Bass boost-ot vedd le, a level input-ot pedig az adott fejhez kell igazítani (gain). Input mode 4ch legyen.
A fejen a felül és alul áteresztő szűrőket lődd be. Én 100hz alá tenném. Kezd 80-al és hallgasd. A meredekséggel is érdemes játszani. Aztán a hangszórók méretét, helyét is állítsd be, ahogy a hallgatási pozíciót is.Mivel a fejről vágod a dolgokat,
-
opeter70
senior tag
-
Osynho
addikt
"a fej egységben a sub beállítás rész ugyan úgy érvényes?"
Ez mit jelent? Hogyhogy ugyanúgy? + rca-n megy a jel a subnak. Én fejről vágom a mélyet, a BT61U-val a meredekséget is tudod állítani..
krisztian7: tök más volt a 2 hangszóró, így kicsit fals a teszt. Lehet, hogy a JBL alapból jobb hangú és nem feltétlenül a ládán múlott a különbség. Ugyanazt kellett volna kidóbálni 2 fajta ládában. A másik, hogy a zárthoz nagyobb erő is kell. Ne érts félre, én is zárt párti vagyok, mert ez passzol az általam hallgatott zenékhez, meg mert eddig a tapasztalataim alapján szimpatikusabb ez a ládatípus. Az autó eltérő akusztikája meg a másik. Simán lehet, hogy a te autódban, a te viszonylag gyenge erősítőddel egy bizonyos sub, zárt ládában semmit se fog mutatni.
-
okiman
tag
kombiba 1 20as jól méretezett zárt láda 3/4-ig vatelinnel töltve pontos szép megfogott mélyeket ad. A titok: amennyinben nincs időkorr akkor az erősítőbe fordított polaritással kell bekötnöd, és előre jön a mélyhang, valamint ajánlott a bal mélyközepet is fordított polarítással bekötni(de csak a mélyközepet) egyből középre kerül az énekes a műszerfalon. jah és ha sub van én megvágom alul 110Hz-en 6dB/oktáv meredekséggel.
-
Joe fiú
senior tag
Kombi Octaviban egy 20cm-es kis reflex láda is jól szól, de nincsenek telt hangjai, olyan érzetet ad, mintha kóvályogna az autóban..ami bevált és tetszett az 30-as zárt láda. De ahogy írták a többiek is,főleg kombinál érdemes többet kipróbálni. Nem tudom hova valósi vagy, de nekem is van 3féle ládám is amit szívesen odaadok kipróbálni, hogy legyen némi viszonyítási alapod.
zsolt19900:Ahogy mondod.
-
opeter70
senior tag
Én azért azt így nerm merném kijelenteni, hogy csak zártat és kész.
Ez erősen autófüggő.
Nekem volt zárt ládám, ami fantasztikusan szólt ferdehátúban, majd autót cseréltem (ami sedan lett), átpakoltam a cuccot, és el sem akartam hinni, hogy ugyanaz a mélynyomó, olyan rossz volt.
Annyira, hogy kénytelen voltam eladni és venni helyette egy reflexet, ami szerencsére remekül szólt.
Aztán kísérletezésképpen ismét zártra váltottam, de és most egy kicsivel még jobb.Szóval ezzel az egésszel csak azt akarom mondani, hogy én óvatos lennék konkrét ládatípus ajánlásával, mert ami az egyik autóban remekül szól, addig a másikban ugyanaz csapnivaló lehet.
Ha teheted egy kész, működő rendszerbe meghallgatás alapján válassz mélynyomót!
-
Osynho
addikt
Szóval azt nem tudod, mit jelent, hogy aktív. Azt, hogy van benne erősítő. Így már érted, miért okafogyott a kérdés?
Hogy milyen subot vegyél, arra egyszerű a válasz: amilyen neked tetszik. Nem lehet méret és számok alapján megmondani, hogy fog szólni a te autódban, a te rendszeredben, a te zenéiden és azt sem tudjuk, neked milyen az ízlésed.
A zárt meg zárt. Jól definiáltad.
De lehet, hogy neked a bass reflex jön be.
-
opeter70
senior tag
Az erősítők össz áramfelvéte, +10-20%
De mindenképpen nagyobbnak kell lennie, mint amennyit az erősítő fel tud venni maximálisan.
Esetedben ha kisebb lenne, mint 100A, akkor szélsőséges esetben hamarabb kiolvadna, mint ahogy az erősítő elérné a maximális teljesítményét.
Ugyanis a főbiztosítéknak kizárólag tűzvédelmi funkciója van. Egy esetleges karambolnál, vagy a kábel kidörzsölődésénél ha a tápkábel valahol testzárlatot kap, szép tűzijáték keletkezne főbiztosíték nélkül.Az erősítő védelmére a benne lévő (nálad 100A-es biztosíték szolgál).
Azon ritka esetekben, amikor az erősítőben nincs gyárilag biztosíték, úgy a gyári előírásnak megfelelőt kell beszerelni az erősítő elé, de a főbiztosíték ebben az esetben is szükséges.Összegezve én a te esetedben a 100A erősítő áramfelvételhez 120A-est választanék.
Ilyen értékűt már csak ANL típusúban találsz, mert ha jól emlékszem akkor AGU biztosítékban 100A-nál nagyobb nem létezik. -
Peti66
senior tag
Háát ismerem én is ezt a történetet..Ne gondold,hogy nem.. jó pár install-t meg ill. "átéltem"én is...
Az én elvem roppant egyszerű...Ha, lehet nem szűkítem le az elektronok útját kisebb értékű(keresztmetszetű)
ANL-el és társaival...Részemről ez 1 kompromisszum,,,mindenkinek viszont saját felelőséggére és belátására van bízva a dolog.... -
kigoi
senior tag
-
Joe fiú
senior tag
-
opeter70
senior tag
A tápkábel vastagságát az erősítő(i)d össz áramfelvétele határozza meg (nézd meg a biztosítékokat!)
40A-ig elég a 10-es (7 AWG), 80A-ig a 20-as (4 AWG) tápkábel. A felett már ajánlott a 35-ös (2 AWG).
Lehetőleg OFC réz kábelt keress, de ha visszaolvasol, láthatod, hogy a hegesztőkábelek piacán is érdemes körülnézni a fentiekhez hasonló méretben.
Ezek minimálisan ajánlott méretek kb 5 méteres kábelhosszhoz, de ha az anyagiak és a beszerelési lehetőségek megengedik, akár túl is mértetezheted a tápkábelt, mert abból még senkinek sem lett baja.Hangszórókábelből az általánosan ajánlott a 2,5 mm2-es méret, de nem kőbe vésett. Végszükség esetén másfelest is nézhetsz, de abból lehetőleg jó minőségűt. A 4-est már nehezebb elvezetni.
A piaci árak nagyjából tükrözik a minőséget. Kerüld a 2-300 ft/m árú "villanydrótokat"!
Véleményem szerint kb 1000 ft/m árú 2,5-es kábelek már elfogadhatóak, felfelé a határ pedig a csillagos ég, de a Focalhoz a 2000 ft/m körüli kábelt sem tartom túlzásnak.RCA-ból szintén az árak tükrözik nagyjából a minőséget.
Szerintem úgy 5000 ft-tól felfelé nézelődjél (ez 5 méteresre vonatkozik). -
k-feri65
senior tag
nem rossz indulatból...lehet aztán a hangja jó....csak olyan üres a bele....meg rajta az a bazi nagy végfok hütés..olyan gagyis.......ezt hallottam....olyantól akinek hiszek,,de nem akarok nevet irni,,,de szerintem sokan ismerik....
anno amikor fejet vettem(cseréltem) ez meg a prs volt a kiválasztott...akkor beszélgettünk melyik is lenne a jobb..
-
footy
addikt
Flac-et nagyon kevés fej tud, szinte nincs olyan ami DSPs és FLAC-et is tud. A FLAC-ről szerintem le kell mondani, jelenleg nincs rá jó ár/érték arányú megoldás. Nem kell hangváltó és a jel késleltetését be tudod állítani az egyes hangszórókhoz.
Ha mindenképp kell a lossless, akkor az ipod/iphone jó megoldás lehet. -
Joe fiú
senior tag
Ő volna az: Kenwood BT92SD. Mondjuk használtan nem biztos, hogy találsz, de újonnan sem vészes a 60ezres ára, vagy ha még kicsit hozzáteszel akkor Pioneer 80PRS az már egy full aktív fej.
-
footy
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 1TB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest