- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Mobilhasználat külföldön
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Lendülettel mehet nyaralni a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raysen623
addikt
válasz
vidékiürge #297 üzenetére
Lokálisan vagy teljes modellen készül a kábelezés? Erőforrások hogy vannak? Processzorból GPU-ból nem futtok ki?
-
vidékiürge
tag
Hoppá, akkor ez piaci rés, ha senki nem csinál ilyet
(és valahol megértem miért)
A matricán elgondolkoztam, de egyelőre még nem vittem tovább a texturázás irányába csodás kis elosztó familytKicsit komolyabban, igen, logikai a kapcsolat, ezért alapvetően nem foglalkozok én sem ilyennel (és nem is elvárás jogilag/előírásilag). Viszont itt extrém a helyzet az épületben, mert elég nagy kábelekkel nagyon kis helyen kell menni (95-240-es átmérőig kábelkötegek), amit meg kell oldani és egyeztetni építész-gépész-statikával.
-
daninet
veterán
válasz
vidékiürge #297 üzenetére
kábel ugye logikai kapcsolatban létezik csak revitben. Ez ilyen LOD500 dolog amit senki sehol nem csinál
De ha ennyire részletesek vagytok akkor kis sárga matricákat is dobjatok rá az elosztó dobozokra
-
Raysen623
addikt
válasz
vidékiürge #295 üzenetére
Nem modellezünk kábeleket
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne (elektromos), hogy a kábelek modellezését Revitben ki-hogy oldaja meg? Jobb ötlet híjján (és gyors megoldás kellett), én a Conduit gyári familyt használom a vezetékek kirajzolásához, tálcára fektetéséhez. Ezt egy kicsit prosztónak gondolom ezt a megoldást, cserébe viszont elég jól működik. -
daninet
veterán
Értem. A 2D extent-el programatikusan lehet amugy kezdeni valamit, az API-ban van rá mód, hogy mozgasd és láttam már egy félkész plugint ami az összes grid-et és level-t behúzta. De ennek híján 2D-nél marad a kézi. Viszont milyen okból váltod át 2D-re? Főleg egy ilyen egyszerűnek tűnő épületnél? Mikor létrehozod a homlokzatot/metszetet behúzod a crop-al ahova kell. Igazából egy minimális tudatossággal ez elkerülhető. Ettől persze nem lesz ez így jó, csak elkerülhető.
-
knbs
senior tag
Na akkor, hogy Revit is legyen. Gondoltam megkerdezem az itteni gurukat. Persze gugliztam boven es a vege mindig az ,hogy erre nincs megoldas a Revit ilyen.
Ha nem hangzik jol amit irok az azert van mert Magyar nyelven soha nem Revitezem.Szoval Level vegpontjanak jobbra balra mozgatasa, egyszeruen orjito, hogy erre nem tudtunk meg semmi megoldast talalni, pedig van Dynamo gurunk is, Pythonba is probalkoztak semmi.
Nezeteknel sokszor elofordul hogy ezeket ugye jobbra balra mozgatni kell hogy egyeb informacio elferjen.
Rakttintasz es project meretetol fuggoen akar percekig is eltarthat mire klikkelni tudsz aztan varhatsz ujabb hosszu ideig mire odaugrik a kivant helyre....
Problakoztunk workset kikapcsolassal teszteltuk, hogy dwg-ket toroltunk nem volt linkelt file se, egyszeruen minden elem a levelhez kotodik es iszonyat fajdalmas mozgatni....
Gondolom masnak sincs erre megoldasa? -
knbs
senior tag
Sok lessz az offtopic, azert valaszolok es ha lesz meg kerdes ilyen teren privatba mehet tovabb.
Milyen Hollandia?
Szerintem ez orszagon es region belul is mas. Mi a felesegemmel(szinten magyar), kislanyommal az eszak kozepkeleti megyeben(Drenthe) lakunk nem messze a nemet hatartol(20km) egy pici faluba.
Mi imadjuk a nyugalmat a rendet es a csendet, nem hianyzik a varos a tomeg. Ebedidoben miota otthonrol dolgozom, siman kisetalok a tolunk nem messze fekvo erdobe jarok fel orat es visszamegyek dolgozni. A falu nem nagy szam de van sajat kozert, gyogyszertar haziorvos es vedono is. A faluban a nagy tobbseg szakember valamilyen ketkezi munkaban, acsok tetofedok, komuves, stb. a nem rossz ertelembe vett egyszeru emberek. Jol kijovunk a szomszedokkal.
Munkamoral?
Teljes mertekben pozitiv, a Hollandok nagy tobbsegenek fontos, hogy mivel foglalkozik es hogy az orommel toltse el, szoval itt keves a citromba harapott arc melo kozben.
Teljesiteni kell, ido kozonkent sok tuloraval is(sok alatt ertsd nem kirivo, ha szombaton is lenyomunk 10-12 orat) , persze tobbnyire hataridok kozeleben van igy.
Mennyire könnyű kint elhelyezkedni mérnök ként?
Szerintem egy jo angol nyelvtudassal a nagyvarosokban mar el lehet helyezkedni mernokkent, kinti fejvadasz cegen keresztul nem lehet nehez gondolom.
Milyen szoftvereket használnak, Revitet vagy mást?
Mi Revittel dolgozunk, vannak epitesz alvallalkozok akik ARchicaddel dolgoznak. Epitomernoki ceg tobbnyire Revittel, epiteszek Archicaddel, statikusok speci program es/ vagy Tekla, a tobbi szakaggal nem vagyok tisztaban. -
Raysen623
addikt
Jelenleg arra kell terveznie mindenkinek hogy nem lesz nyugdíja több generációnak, illetve ha valamit kap is az semmire nem lesz elegendő. Mai napig léteznek olyanok akiknek havonta kb 80-100 ezer Ft nyugdíjuk van, ami max arra elég hogy éhen haljanak. Az állam közben lemondott az állampolgárairól szépen csendben. TB is már csak adó, nem kötelező arra költeni...bővebben másik topicban.
-
knbs
senior tag
válasz
Raysen623 #280 üzenetére
Eszmeletlen, hogy meg mindig igy megy Magyarorszagon. Itt is van fekete munka nem azt mondom, de nem ebben a szegmensben hanem a szakmunkaban tobbnyire.
Itt senki nem csinalna feketen, mert itt a nyugdijadba folymatosan beleszamit mennyit kerestel, szoval ha feketen melozol akkor a nyugdijad baromi keves lesz.
Nem tudom , hogy Magyarorszagon mi a nyugdijrendszer, de itt a magasabban kepzett szegmensben nem is kerdes, hogy a munkaltato maga nem fektezik, mivel nem lenne munkavallaloja...
Nem tudom, de nagyon sajnalom akiket a helyzet kenyszerit arra, hogy sajat magat megcsorbitva kell dolgoznia.
15 eve koltoztem ki neha ramjon a honvagy es nezelodok/informalodok munka ugyben, es hamar elmulik a honvagyam, ahogy most is. -
L4mie
veterán
Hát engem csak az zavar, hogy ilyen fizetésekért a szakik fel se kellnek már.
-
TRicKolas
csendes tag
Én a következő BIM manager feladatkörökkel futottam össze.
- Aki maga egyben designer is, a projekteken tervez is, és a szakágakkal is koordinál, jellemezően egyszerre egy projekten aktív. A BIM háttérmunkában nincs igazán benne.
- Aki nem tervez, de ugyanúgy be van kötve a projektekre kifejezetten a koordinálás miatt + háttérmunkát is csinál.
- Akit kihagynak a projektek "menedzseléséből", főleg háttérmunkát végez - a belsős designereknek segít, fejleszt familyeket, folyamatokat, csinálgatja a standardeket.
- Akinek van gyakorlati tapasztalata, belső BIM csapatot, mondjuk modellezőket vezet, managel tényleges vezetői feladatkörrel.
- Aki a Revit ikonját talán felismeri, de inkább menedzser, mint szakember, lényegében az a feladata, hogy munkákat szerezzen, beszállítókat keressen stb. -
Raysen623
addikt
Ha bárki beföldön tisztán és legálisan, illetve tisztesséesen akar boldogulni bejelentett munkabérrel alkalmazottként, akkor az sajnos felejtős. Köztes megoldásnak is lehet már örülni, ami már messze nem a feketén dolgoztatás kategóriája, de az egyén felelősségére épülő megoldáson alapszik - viszont 100%-ig törvényes.
Ha jobban akarsz keresni az átlagnál mérnökként, tervezőként akkor elmész külföldre. Sajnos ez van, és teljesen mindegy a főváros térségéről beszélünk e vagy az ország többi részéről. Gazdaságilag is ketté van szakadva az ország, amit rövid távon nem lehet felszámolni.
-
Lien
aktív tag
En 3 eve amikor eloszor Budapestre jottem 1 ev tapasztalattal (gepesz tervezoi munkakorben!) br. 350-420e forintos savban voltam. Ahol dolgoztam ott elottem nem volt gepesz modellezo de most mar van/letezik ilyen ember es szerintem kevesebbet kaphat 350-nel ami kedvezmenyek nelkul netto 230e forint.
Videken pedig kb az a legtobb szokas, hogy ami Budapesten a netto fizetesed, az videken a bruttod, nagyon nagy realitas alapja van ennek, tehat 230 brutto es 160e koruli nettot kapsz.
A ceg akikkel kint voltam meg kikuldeteses szemely kent voltam veluk ami azt jelentette, hogy volt magyar fizetesem es volt nemet, mindegyik bejelentve. Lenyegeben diplomas emberek kent voltunk eladva technikusi munkakorben, fel ev alatt nagyjabol kicsit tobb, mint 500 nettora tornaszott fel a fizum de nem kellett szallasert, munkaba jarasert semmit sem fizetni ami belegondolva nem olyen rossz. Nemet nyelvtudassal pedig emelkedett volna a love.
Viszont en most probalnek magyar ceget kikerulve jelentkezni, ha minden kotel szakad ugyan oda vissza lehet menni, legalabb percre elszamolva fizetnek ami azert ritkasag. 😃
Egyik nagy epitoipari kulfoldi multinal a habi BIM munkara diplomaval lehet kapni ilyen netto 400+ folotti osszeget es egyaltalan nem kell megszakadnod(minimalis tapasztalat kell, dolgoztal mar revitben) -
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #276 üzenetére
nekem ajánlottak 800 nettó körül egy nagy magyar cégnél BIM manager poziba. Azt nem tudom be lettem-e volna jelentve vagy lett-e volna kp benne. Nem akarok budapestre költözni így nem tárgyaltam velük. De maszek még mindig jobb nekem, még ha nem is kapom meg a munkahely és a fix hó eleji fizetés "biztonságát".
Szerintem itthon ennél többet nehezen lehet egy ilyen állásért kapni, ezért maszekol mindenki. Piszok sok a járulék, sokba kerül az alkalmazott.knbs: attól függ, hogy hol a cég székhelye, mert pesten többet adnak, "vidéken" (de utálom ezt a szót) kevesebbet. Budapesten egy mezei modellező építész/gépész 300-400 nettó. Tapasztalattal max 500. Vidéken ez 250-300 és max 400 körüli érték. Minél magasabb az összeg annál valószínűbb, hogy nem leszel bejelentve
-
knbs
senior tag
válasz
TRicKolas #276 üzenetére
Jol fizet? Mondjuk arra kivancsi lennek Magyarorszagon mennyit keresnek a modellezok?
Nincs viszonyitasi alapom a Holland fizetesekhez kepest.
3600 Euro a bruttom, 13 ev tapasztalat homlokzatok gyartasiranyitasaban, ami nem annyira relevans egy BIM modellezonek, de azert csak ez is szamit. Foleg az epitoipari ralatas miatt nyilvan.
4 eve kezdtem 0 Revit tudas nelkul, nagyon pici autocad, es elhalvanyult Archicad emlekekkel.
Mara tartok ott, hogy ram biznak teljes projectet onallo kidolgozasat az engedelyezesi tervektol egeszen a kivitelezesig. Persze meg kapok kontrolt es van meg mit tanulni boven. A mi cegunk egy nagyobb orszagos szintu epitesi cegnek dolgozik be, tobbnyire epitesz irodaktol jonnek az alapok, es onnantol vesszuk at mi az engedelyezeshez a modellezes es aztan a kivitelezest is. Foleg csaladihazak es apartman lakasokat csinalunk.
Jomagam az epitomernoki kidolgozast csinalom de a cegunk 3 harom agon is operal mind konstruktori mind epuletfizikai szakagon dolgozunk. -
L4mie
veterán
ne tudd meg....egy olyan iroda ahol az éves licensz horribilis ára miatt maradt 2014 es revit....és még ezzel is csesztett minket az autodesk mindenféle vizsgálattal pár éve
/mondjuk ilyen munkadíjak mellett én a kivitelezőkkel vetettném meg a tervezők szoftvereit....mert pl. a BIM tervezéssel ők nyernek nagyon sokat, lehet külföldön nem ilyen az arány, de én úgy érzem nem jó irányba halad a mérnökök/szerkesztők megbecsülése, kezd ilyen kommunista hangulat lenni az országban, szakik aratnak, felelőség tiéd, de persze ez ilyen kiszól a lyuk a gödörből sírás, lehet mások milliós fizetésekkel meg fix 8-17 munkaidővel bírnak/
-
Lien
aktív tag
Van mar fel ev nemetorszagi tapasztalatom, nemet irodaban, persze az mas kerdes, hogy magyarok mondtak el mit kell csinalni. Amit ott lattam milyen szinten kell dolgozni az tenyleg csak a munka-munka-munka, kb. 1% pihenessel. A programok tekinteteben pedig el tudom mondani mivel mennyi ev relevans tapasztalatom van, az mas kerdes, hogy 2 eve egy vonalat sem huztam de a skillek hamar visszajonnek. ^^
-
knbs
senior tag
Miert ne lehetne jol csinalni, a kerdes az hogy mennyi kedved es affinitasod van a gepeszeten kivuli dolgokhoz.
Nalunk Hollandiaban, epitesziroda valogatja milyen szintet kepviselnek, lattam mar gyengebb es magas szinvonalu modellleket is.
Itt az epiteszek modellezoi nagyvonalakban modelleznek, nem sok idot szanva a reszletekre es a bonyolultabb csomopontokra, de nekik nem is kell szerintem.
Ha ram hallgatsz ugy a legegyszerubb bele noni, ha statikai modelleket csinalsz, azoknak nem kell olyan reszletgazdagnak es pontosnak lenni, par ev es at lehet nyergelni az epitomernoki vonalra.
A lenyeg, kulfoldon sokkal tobbre mesz ha egy allasinterjun oszinten elmondod, hogy mennyit tudsz es szerinted mit varhatnak el toled.
Minthogy a Magyar modi, hogy bekamuzok , hogy mindent csinaltam remelve, hogy par ora youtube tutorialtol remelve azt hogy menni fog ez. -
Lien
aktív tag
Azta, jobb ha nem tudom ez melyik ceg itthon. Szuperek vagytok ha ilyet nyomattok a futes-hutes teren! -
L4mie
veterán
na tököm lennei BIM manager
jól fizet, de mindenkivel koordinálni mindent....nem az én műfajom, próbáltam.... (mondom ezt koordinálásból alt+tabolva
, szerencsére csak cégen belüli)
*amúgy mi fűtés-hűtést revitben méreteztetünk, mármint csőméreteket, szépen be van adva a familyknek a teljesítmény, tömegáramot számol a csatlakozó és két gombnyomás és kész is a csőméret
csak utána át kell nézni mert hajlamos a T-idomokat elszúrni.
-
daninet
veterán
Azért van potenciál "csak MEP" területen is. Ha olyan irodába mész ahol vannak gépész szakágak az jóval nagyobb létszámmal működik mint az építész/statikus. Lehetsz BIM koordinátor, irányíthatod a tervezést és a modellezést lényegében 5 külön szakágnak (PL, ME, EL, ELV, FP). Tanulhatsz dynamo-t, scriptelést, BIM management-et stb.
Nálunk van egy srác ezt csinálja, 50 embert irányít kb, ő is "csak HVAC" -
daninet
veterán
Lehetsz rajzoló bármilyen szakágban, de az nem egy észmunka. Méreteket rakosgatni tervlapokat csinálni némi betanulás után tudsz bárhol. De bármi máshoz értened kell mit csinálsz. A revit statikai része koncepcionális tervezésre jó csak, nem használják számításokra ahogyan a gépész részt sem használják számításokra.
Kizártnak tartom, hogy egy építész/építőmérnöki pozíciót bárhol odaadnak neked csak a revit ismerete alapján. -
Lien
aktív tag
válasz
Raysen623 #265 üzenetére
En inkabb arra gondolok, hogy egy epitomernok-statikus Nemetsek, Tekla es tarsait hasznal ami egy szamoloprogram. Addig a gepesz pl. itthon winwattot hasznal hoszukseglet szamitasra, csovezetekeket is 60-70%-ban itt mereteznek es nem a revitben.
Addig az epitesz nem tudom, hogy “csak” modellez vagy hasznal-e barmi mast. Ezeknek a plusz programoknak az elsajatitasahoz gondolom kell a hatter tudas, jol gondolom vagy a program mindent megold?Kulfoldon orulnek az epitesz resznek is csak az nem tudom nagyjabol miben merul ki. Nem annyira lattam meg epiteszt gepen dolgozni csak a koliban makettezni. 😃
-
Lien
aktív tag
A revit statikai/epitesz reszehez szukseges epitomernoki elotudas, bonyolult szamolasok vagy nem szukseges? Azert kerdem, higy ha valaki modellezonek menne el mondjuk nem idehaza, hanem kulfoldre mennyire szamit az, higy epitesz/epitomernok? Lehet gepesz kent is jol csinalni?
-
TRicKolas
csendes tag
De csak tűnt... A kollégával kiszedettem próbaképp a Current view only módszerrel linkelt dwg-ket, és újralinkeltük simán külön dedikált Worksetre rakva. A projekt újbóli megnyitása során hiába zártuk a fenti Workseteket, ugyanúgy elhomokórázott a dwg-ket betöltögetésével.
-
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #258 üzenetére
ha tuti unloadolja akkor nem kell current view-ba linkelni a DWG-t és lehet worksetre rakni.
De lehet olyan worksetre is rakni ami mellett ki van szedve a pipa, hogy visible in all views, így csak ott fog látszani ahol ezt külön bepipálod view templateben, így aztán tuti nem zavar senkit -
TRicKolas
csendes tag
Igazából egyik megoldás sem tetszik maximálisan.
1. linkelés current view only nélkül - morogni fognak, h ki kell kapcsolni a view-kon / view template-ekben az újonnan beszúrt dwg-t
2. külön revit a dwg-k számára - ha minden dwg számára kellene egy új rvt-t kreálni, ugyancsak morogni fognak + plusz az 1. pont itt is játszik
3. dwg familybe rakva - növeli a fileméretet + elvesznek a linkeléssel járó előnyök
+. ami most jutott eszembe: helyi protokoll, hogy syncelés előtt unloadoljon minden dwg-t a user - ??? -
daninet
veterán
válasz
Raysen623 #256 üzenetére
Pedig nem rossz dolog. Lesz egy kategóriája és onnantól lehet furniture, landscape akármi. Ez főleg akkor érdekes amikor például berendezést másik cég adja és nem dolgoznak 3D-ben. Így ha nálatok van több szakág, statikus, esetleg gépész egy irodán belül az ő View Templatejük eleve rejti ezeket a kategóriákat, nem kell több molyolás.
-
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #254 üzenetére
Azokat is lehet kapcsolgatni amugy, csak egy lényegesen nagyobb listából kell kiszemezni. Bár ugye mindent eltűntet olyankor ami nézet specifikus, nem érdemes vele molyolni.
A legjobb mindig ha egy akármilyen family-be betöltitek a CAD fájlt és azt rakjátok revitbe. Egyrészt így nem szemeteli tele vonaltípusokkal meg mindennel a fájlotokat, másrészt worksetekkel, view templattel stb állítható lesz a láthatóság.
Még esetleg egy üres revitbe is berakhatod és linkként hozzáadhatod. -
Lien
aktív tag
Pedig még olyan hír is volt, talán a mikrovállalkozóknak, hogy alig jelentkeztek és nem tudták kiosztani a pénzt ezért újra kiírták vagy meghosszabbították a pályázatot.
Akinek szüksége lenne rá és kapott volna lehetőséget elmehet a búsba, tényleg itt tartunk? Mit kezd olyan cég ezzel amivel tényleg csak a programot tudod megvenni de nem lesz munkaereje hozzá? Elképesztő. -
-
TRicKolas
csendes tag
A másik, hogy ami linkekre nincs szükséged "Unload (for me)" paranccsal kilövöd. Ezt megjegyzi minden usernek külön-külön, és onnantól nyithatod az összes workset-et.
Ez csak linkelt rvt-k esetében működik szerintem. Ha sok a dwg, azzal is el tud jojózni.
A Specify...-ra én is gondoltam, igazából csak az a kérdés, hogy a Last viewed nem használható-e ki ugyanerre. -
L4mie
veterán
MEH. valamiért az építő 5 támogatás 1/3-át ítélték meg feltéve ha az összes pályázott eszközt-szoftvert beszerezzük....szóval nem lesz új revit
fura, hogy más cégek megkapták a teljes pályázott összeget 60-300m között, indoklás nincs...arcra ment ez is
-
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #244 üzenetére
Mikor elmented a projektet cloudba töltés előtt a mentés ablak Options... menüje alatt válaszd ki, hogy Specify... legyen az open workset. Akkor ha csak simán nyitod a fájlt akkor is azzal a workset ablakkal fog indulni. Ez egy megoldás.
A másik, hogy ami linkekre nincs szükséged "Unload (for me)" paranccsal kilövöd. Ezt megjegyzi minden usernek külön-külön, és onnantól nyithatod az összes workset-et.
-
TRicKolas
csendes tag
Sziasztok!
Felmerült egy újabb érdekes kérdés.
Elvileg a projektek betöltését érdemben lehet gyorsítani, ha a nehézkes linkelt file-okat külön worksetre tesszük, és kikapcsoljuk a workset megnyitását, amit csak akkor kapcsolunk be, ha tényleg kell az adat. Ez ugye user beállítás, nem globális.Na mármost a felhőbe feltöltött projekt esetén azt figyeltem meg, hogy a program hajlamos elfelejteni, hogy én mit állítgattam be. Ha becsukom magát a projektet, és újra megnyitom, akkor még emlékszik, de ha magát a Revitet is újraindítom, és ezután nyitom a Workshared Cloud Modelt, akkor minden visszaáll az eredetibe.
Saját szerveren tárolt projekt esetén ez nem volt gond, a lokál file szépen megjegyezte, amit kellett.Hol a hiba?
(Persze, ha az Open workset default... opcióinál a Specify...-ra lövöm be a projektet, akkor ez megoldódik, csak jó lenne, ha erre nem lenne szükség.)
-
TRicKolas
csendes tag
Szerencsere lejartak volna fel ev mulva a licenszeink igy vasaroltunk 8 liszenszet 3 evre meg 3 bim 360 liszenszet es akkor meg lehetett multiuser liszenszet abbol is vettunk 2-t.
Azon gondolkozom, hogy vajon van-e lehetőség delayelni az előfizetés megkezdését? 5 évvel ezelőtti fórumokon írtak ilyen opcióról.
-
TRicKolas
csendes tag
Van valamilyen racionális magyarázatotok arra, hogy a bepozicionált dwg-t miért dobja el a program egy idő után?
Egy boldog világban a geodéta rajzát belinkelném, Acquire...-ral átvenném a koordinátákat, és ez úgy maradna, amíg meg nem gondolom magam. Ehhez képest a kollegina minden reggel azzal üdvözöl, hogy már megint el van csúszva a dwg.
Próbáltunk a linkeléskor visszamenteni a dwg-re, próbáltuk a shared coordinatest disabled-re tenni; de volt olyan fórum, ahol azt mondták, hogy az a kulcs, hogy szinkeléskor Project Northon legyen az a nézet, amelyiken keresztül linkeltünk... Hát, nem tudom. -
daninet
veterán
válasz
Raysen623 #231 üzenetére
Nem én találtam ki a nevet, a különféle szabványok különféle neveken hívják. Mi BS szerint kezdtük összerakni mert akkor még nem volt ISO19650 úgyhogy nálunk ez a neve. De ez is elfogadott
Azért Archicad userek között sokkal sokkal gyakoribb hogy régi licenszeken ülnek ha csak a környezetemre meg azokra gondolok akikkel együtt dolgoztam eddig. Vagy ha csak benézel az AC topikba, rendre megjelennek öreg licenszes emberek. Egy időben GS valahogy SSA nélkül adott el sokat és ez így maradt.#232 L4mie: LT építészeknek elég pici projektekre, senki másnak.
#233 Raysen623
Teljesen más logika a könyvtár mint ahogy GS kezeli AC-nél. Soha nem is akartak jó könyvtárat adni. Lehet mondani, hogy ennyi pénzért ez gáz, de ez van. Ők azt mondják hogy van egy viszonylag felhasználóbarát családszerkesztő a szoftverben, csináld meg a tárgyakat magadnak amiket használni akarsz. Ha nem akarsz vannak egyébként kezelt könyvtárak némi pénzért. Persze ez megint csak egy költség, sajnos ez ilyen. -
L4mie
veterán
válasz
Raysen623 #233 üzenetére
Na igen, mi 2008 tól építjük a family könyvtárunkat, fogtunk egy szerelvény katalógust, elkezdtük a karimákkal, és mentünk sorba, gépészként akkor még rosszabb volt, most már a legtöbb gyártó próbál valamit előállítani, de a minőség, használhatóság, másik kérdés.
A probléma, hogy éves előfizetést kis-közép cégként nem tudjuk kitermelni így maradt a 2014 meg a remény, hogy tudunk most frissíteni pályázat keretein belül. -
Raysen623
addikt
Saját véleményem hogy bizony ha Revitről van szó akkor a teljes alapverzió is kevés mindenre és kínszenvedés az első projekt ha nulláról kell indulni, mert egy normális ablak sincs az alapkönyvtárban. Legalábbis ez volt a felállás a 2018-as verziónál. Szóval az építészet eléggé tökön van lőve vele és minden kb dupla annyi időt vesz igénybe.
-
L4mie
veterán
Btw: kollégákkal beszéltük: Építészeknek tényleg elég a light? Az a gondolatmenet, hogy azért csinálta az autodesk a lightot, hogy olcsóbb konkurenciát állítson az Archicadnek.
Bár ez az éves licenszdíj nálam még mindig kiveri a biztosítékot.
Építő 5 ből kapott már valaki visszajelzést az EMI-től? -
Raysen623
addikt
Én csak simán BEP (BIM Execution Plan) néven ismerem, nem értem miért kell ugyanannak a doksinak 20 féle nevet adni jó magyar szokás szerint. No mindegy...
A lényeg hogy legyen, és ezt már az elején a témában érdekelt tervező cégnek illik össze raknia és aláírni a megrendelővel. Utána mehet bele az alvállalkozói szerződés mellékletbe és csókolom. Így lehet valamennyire garantálni a dolgok helyes menetét.Az ArchiCAD-es verzió update sem nagy érvágás, főleg ha van SSA vagy mi a szösz. A lényeg: GS-nek is az a lényege hogy mindenki évente frissítsen és kapja az újabb verziót. Autodesk oldalon a licenszelés kissé sunyi módon van megoldva és csomagokba van rendezve, amitől lehet hogy kényelmesebb az upgrade de kurwa drága a platform maga.
-
TRicKolas
csendes tag
Mi is 20-assal megyünk, a 21-ben nem volt annyi újdonság, hogy elgondolkodjunk rajta. A 22-es ígéretes, sok apróság van benne a bemutató videók alapján, amit már "régóta kértek". Én mondjuk azt várom, hogy a scheduleöket lehessen transpose-olni, az oszlopokat a sorokkal felcserélni, mint Excelben. Jó, az is valami, hogy szét lehet vágni, ne legyünk telhetetlenek...
Hallottam már olyanról, aki már hallott arról, hogy valaki látott BEP-et a gyakorlatban.
Az előző helyemen Indiába szerveztünk ki modellezési munkákat. A vezetőség ebben elképesztő pénzügyi lehetőségeket látott. Valahogy az lehetett az elképzelésük a tárgyalások után, hogy ezek bármit meg tudnak csinálni, úgyhogy ilyen dolgokkal nem foglalkoztak, hogy írassanak a beosztottakkal egy részletes specifikációt.
Hát volt nagy sírás-rívás, amikor kaptuk vissza a "kész" munkákat. -
daninet
veterán
btw ha BIM projektről van szó van egy dokumentum amiről már hallottál ez a BIM Project Execution Plan (BPEP).
Ez a szerződés része kell legyen és lefektet ilyen dolgokat mint szoftver verziók, ki mit modellez és a többi. Fontos doksi, ha nincs csinálni kell, ha van akkor meg be kell tartatni. Ha nem te bízod meg a szakágakat, akkor azt kell meggyőzni a doksiról aki megbízza őket. Ez mindenkinek az érdeke. -
daninet
veterán
válasz
TRicKolas #226 üzenetére
Nagy építésziroda vagyunk, általában mindenki alvállalkozik nekünk így az van amit mondunk
De az alapfelállás az, hogy 2 évente frissítünk, és csak az első servicepack után lépünk az új verzióra. Csinálunk egy tesztet, hogy mi romlik el ha frissítjük a fájlokat, és ha minimális vagy nincs gond (nem jellemző) akkor egyik este mindent átkonvertálunk.
Csak aktív projektet frissítünk ami még nem érte el az építkezést.
Szóval jelenleg még 20-as verzión vagyunk, 22-re első SP után lépünk.De Revitnél ez nem akkora érvágás mint Archicad-nél ahol a userek többsége perpetual licence-en van, szóval nem jár nekik frissítés. Revitnél szinte mindenki előfizetésen van, szóval a verziószám majd mindegy. Ha frissíteni kell frissítenek, nem kerül nekik pénzbe.
-
TRicKolas
csendes tag
válasz
vidékiürge #215 üzenetére
Sziasztok!
Próbálni nem próbáltam, de ha jól láttam, a 2022-es Revitben megoldották a tagek forgathatóságát.
-
daninet
veterán
válasz
Barta_Steve #222 üzenetére
írtam privátot
-
Barta_Steve
friss újonc
Hello! A Revit program használatát szeretném elsajátítani és ebben keresek olyan oktatót, aki személyesen vagy online módon tud segíteni eljutni a villamos hálózatok tervezését megvalósító szintig. Jelenleg ACAD programot használunk, de az egyes szakági ütközések (főként gépészeti légtechnika, vízcsőhálózat) elkerülése végett egy lehetséges út a Revitben történő tervezői együttműködés. Aki napi szinten használja és ideje/lehetősége van tudását átadni - díjazás egyeztetés alapján -, annak várom szíves válaszát.
-
daninet
veterán
válasz
Raysen623 #218 üzenetére
lehet ISO tanúsítványt szerezni ahogy itthon is van 1-2 irodának, de ez csak egy kirakat az ügyfeleknek, a valóság az, hogy az emberek baromi nehezen szakítanak a bevált szokásaikkal, márpedig az ISO szabvány mindent leír, hogyan kell csoportokban dolgozni, ki írja alá a rajzot, mit nyomtathatnak ki papírra, milyen paramétereket kell egy modellben kitölteni stb. Egy egész halom bürokratikus dolog amit csak nagyon-nagyon kevés cég tud összehozni ha van egyáltalán valaki.
-
Raysen623
addikt
válasz
vidékiürge #217 üzenetére
Mivel ez csak egy ajánlás így max konvergálni fognak ebbe az irányba. Egyébként meg a nagyobb és komolyabb irodáknak már van kialakult BIM workflow-uk.
-
daninet
veterán
válasz
vidékiürge #215 üzenetére
Nincs instance paraméter tag esetén. Amit tehetsz, hogy megrajzolod az elforgatott állásokat a tag-ben, azoknak adsz visibility paramétert és létrehozol külön type-okat amik eltérő elforgatottsággal jelennek meg.
-
vidékiürge
tag
Sziasztok!
Szerintetek a "tag"-eknek lehet külső paramétert adni? A kérdés azért, mert van egy tag family-m, és csináltam neki forgathatóságot egy type paraméterrel, de ugye ilyenkor egybe forog az egész family, miközben én egyesével szeretném a tageket állítani. Erre szerintetek van mód?
-
G4RWIN
tag
Tudom, ellőttem már 1 éve kb, akkor elinditottam, de nem fogott meg és hagytam is.
Advance steelt még nem próbáltam, de YouTube on neztem már róla videókat, acélhoz az biztos szuper.
Balkan architect videóit néztem már, van is róla jó acélos videó. Sajnos így hogy elofizettem az LT re, ki is derült, hogy ez nagyon vissza van butitva a sima verzióhoz képest. Pont ezekben a modulokban, amire nekem szükségem lenne.
Köszi nektek a segítséget!
-
daninet
veterán
balkan architect yutubon tanít revitet
Teljes mértékben támogatom a BIM platforokat, és javaslom válassz egyet és dolgozz azzal, de ettől függetlenül megkérdezem, nézted már az Advance Steel-t? -
G4RWIN
tag
Köszönöm a segítséget.
Ebben az 1 hónapban ki szeretném tapasztalni,hogy jó e nekem ez a program, ilyen havidijjal még vállalható, ha beesik 1-2 munka. Autocadet nagyon szeretem, azért gondoltam,hogy ez is jó.Szelvenyeket, keretallasokat bedobaltam, de a csomópont oknál nagyon megakadtam, egy vonalat se tudtam húzni.
Esetleg még annyit tudnátok segíteni,hogy nincs véletlen valami jó tutorial leírás, youtube csatorna revit lt hez?
Revit city oldalon találtam már hasznos dolgokat.
-
daninet
veterán
relatív kevés elemre van szüksége egy építőmérnöknek, főleg ha azok parametrikusak. Persze, szar, hogy nincs de acél oszlopok/gerendák vannak a könyvtárban, a maradékot pedig nem tartana 2-3 óránál többe megcsinálni egy acél csarnokhoz, nem beszélve a sok letölthető dologról ami fenn van mondjuk RevitCity-n.
-
daninet
veterán
Revit egyik gondja, hogy nincs gyárilag jó tárgykönyvtár (family library). Ha revitezni akarsz azzal kell kezdened, hogy fel kell építened egy saját könyvtárat amiben parametrikus tárgyak vannak. Mondjuk ha csak acélra koncentrálsz ez viszonylag egyszerű, mert minden elemtípushoz egyetlen egy parametrikus család kell, pl H oszlophoz egy, I gerendához egy és a többi. Utána ezeket már a projektben kedvedre méretezheted.
Revit LT egyik hátránya, hogy nincs benne a rácstartó család ami neked viszont lehet, hogy kellene.Ha átverekeded magad a family library problémáján kiváló eszköz modellezésre. Építőmérnökök kifejezetten szeretik, mert nem freeform a modellezés, minden család és elem alapú ami ideálisan kötötté teszi.
-
G4RWIN
tag
Sziasztok!
Építőmérnök vagyok. Jól gondolom, hogy statikus munkákhoz, pl.: kis acél csarnok kiviteli terveit Revit LT -vel nem fogom tudni megcsinálni?
Munkahelyemen Tekla -t használunk acélhoz, Nemetscheket vb -hez, sajnos a kis maszek munkáimhoz egyik se megfizethető nekem.
Előfizettem 1 hónapra a Revit LT -re, mert már nincs kedvem AutoCad LT-vel vonalasan megcsinálni acél kiviteli tervet csomópontokkal, de nem érzem magam előrébb ezzel.
Van értelme szerintetek Revittel szenvedni?
-
L4mie
veterán
btw: más is pályázott építő 5 keretében revitre?
mikor várhatóak az eredmények?
*na majd hétfőn meglesemtutti ott lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- EA Sports WRC '23
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Xbox Series X|S
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Építő/felújító topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- Óvodások homokozója
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest