Hirdetés

  • AMD Radeon undervolt/overclock

    lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...

  • Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?

    ma Nagy az aksi, gyenge a hardver, amiből hosszú üzemidőre lehetne következtetni. Tényleg így van?

Új hozzászólás Aktív témák

  • alphamooncam

    őstag

    válasz #71562240 #950 üzenetére

    "Nem. Előtte is kezelt volt, lásd mint fent. Nálam például nem járt fapaci, mégis akusztikailag felettébb kezelt a szobám (természetes lakberendezési tárgyakkal elérek 0,3-0,45sec utózengést, ami majdnem csimborasszó kezelési fokozat)."

    Esetleg tudnál beilleszteni egy otthoni készült mérésről egy utózengési diagrammot? Esetleg kiegészítve azzal, hogy sweetpointtól, milyen távolságra, mekkora mértékben változott nálad az utózengés. Köszönöm. :B

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • Panthera

    őstag

    válasz niof #934 üzenetére

    Ha nem is olyan mint egy süketszoba, természetes körülmények között attól jó példa a puszta. Egyszer volt alkalmam megtapasztalni a Kiskunságban, hogy milyen a csend egy fa (és látszólag állatok) nélküli pusztában.

    Az általad említett használt bélyegző szilikon párnát honnan lehet beszerezni? :B

  • ozzy711

    őstag

    válasz #92251648 #946 üzenetére

    Jól látom, hogy 71 Hz az alja amit még mérni szoktál? Alatta mi van? Ha a többi jó, akkor annak is jónak kell lenni? :F

  • niof

    addikt

    válasz Panthera #952 üzenetére

    Hát, én könnyű helyzetben vagyok szilikonpárna ügyben, mert nálunk van tamponbélyegzés is, és szoktam kunyerálni kidobásra ítélt, használt darabokat. Egy hátrányuk van, hogy egy darabig hígító szagúak. Esetleg kell keresni egy céget, akik foglalkoznak ilyennel, és megkérdezni, nem adják e oda, ami elhasználódott... Az egyszerűsítés kedvéért linkeltem magát az alapanyagot, amiből elvileg ilyet lehet csinálni. Csak valami forma kell amibe ki lehet önteni a bekevert cuccost. Én kb. valami műanyag jégkocka tartót használnék, amit jó vastagon befújnék az öntés előtt száraz teflonnal, hogy ki lehessen szedni. Csak mondjuk ez az 1kg szilikon még így is baromi sok, az lenne a jó, ha 3-4-5 embert érdekelne, összedobni, és úgy már az ára sem vészes.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • #92251648

    törölt tag

    válasz ozzy711 #953 üzenetére

    20 - 20k Hz között mérek és több paramétert is vizsgálok, nem csak az utózengést. 70 Hz alatt az utózengés zárt térben nehezen mérhető és nem is ad érdemi információt, így nem szoktam megjeleníteni. A szubtartományban a hangnyomás, torzítás görbék beszédesebb információval szolgálnak.

    Az utózengést - az alsó kettő kivételével - minden oktávban vizsgálni kell, mert nem csak a teljes spektrum átlagértéke érdekes, hanem az oktávonkénti értékek, illetve ezek viszonya is.

  • Panthera

    őstag

    válasz niof #954 üzenetére

    Értem, köszönöm.

    Sok helyről hallottam már azt az állítást, hogy egy padlós szobában jót tesz a hangnak a (padló)szőnyeg. Én ezzel a kérdéssel nem foglalkoztam eddig.
    Mi a helyzet akkor, ha a jelenlegi vastag (teljes) padlószőnyeget le akarom cserélni laminált padlóra? Az gond lehet, ha csak a szoba közepére tennék kisebb szőnyegeket, de a szekrények alatt nem lenne? Elektronikus zenénél előfordul rezonancia a bútorok miatt, a szőnyeg kiesése miatt ez is erősödhet? Vagy az ilyen jellegű anomáliák közvetítő közege inkább a levegő, tehát nem az a legnagyobb gond, hogy padlószinten csökken az elcsatolás a szekrény és a hangsugárzó között? (Sajnos az egyik doboz közel van a szekrényhez.)

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz Panthera #956 üzenetére

    A magas tartományban az utózengési időd fog megnőni, de hogy ez jó lesz, vagy rosszabb, azt így senki meg nem mondja. Ha eddig itt túl volt csillapítva akkor jobb lesz, ha a szőnyeg miatt volt az éppen megfelelő tartományban, akkor más hasonlóan puha, nagy felületet érintő megoldáson kell gondolkoznod.

    [ Szerkesztve ]

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • bkercso

    nagyúr

    válasz p76 #928 üzenetére

    honnan fogom megtudni hogy az alkotók mit óhajtottak kikeverni a vezérlőben?
    A lehetséges megszólalások közül azt a verziót, amiben legkevesebb a torzítás, visszhang, felharmonikus, időben elnyúló rezonancia stb.

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • niof

    addikt

    válasz Panthera #956 üzenetére

    Nah, bár a második részét gondolom nem direktben nekem szántad, de mit ad isten, ezekre is pont tudok válaszolni, szinte minden aspektusára (szintén elektronikus zenét hallgatok... :D) . Én pont fordítva voltam, parketta volt, kisebb, vékony (kemény) szőnyegekkel, majd ezt váltotta egy relatíve vastag és puha faltól-falig padlószőnyeg. Nálam egyértelműen jobb lett a helyzet, pont, ahogy Dorian írta. Fókuszáltabb lett a hang, sokkal jobban meg lehet határozni, mi honnan szól. Filmeknél meg a beszédérthetőség javult. Mondjuk ezen legtöbbet az általam készített akusztikai panelek javítottak. De mondjuk az is igaz, hogy mostanság a zenehallgatás már szinte kizárólag fejhallgatóval történik nálam.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • MasterMark

    titán

    válasz Dorian #909 üzenetére

    Vízben egyébként lehet csillapítani a hangokat?

    Switch Tax

  • Panthera

    őstag

    válasz Dorian #957 üzenetére

    Nagyjából erre voltam kíváncsi. Akkor gondolom előzetes méréssel lehetne előrejelezni változásokat, ha tudnánk hogy most milyen a görbe.

    niof:
    Nemcsak Neked szántam. Elgondolkodtató amiket írtatok. Lehet egyelőre mégsem erőltetem ezt az átalakítást. :)

    Köszönöm mindkettőtöknek az észrevételeket.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Panthera #956 üzenetére

    Parkettafelület kb. felét szőnyeggel takarva az már elég kellemes szokott lenni a fülnek, tehát olyan nagyon sokat így nem vesztenél vele. De általában szerethetőbb a teljes padlószőnyeg, főleg, ha az általa jól csillapított frekvenciákon kívüli (mélyebb) frekvenciák nem maradnak aránytalanul nagy utózengésűek. Én a magam részéről, ugyebár azt szeretem, ha minél jobban csillapítva van minél több frekvencia, de legalább a közép és a magas frekvenciák mindenképpen minél jobban. Én tehát szívesebben hallgatnám a minél több szőnyeget.

    "előfordul rezonancia a bútorok miatt"

    Ha ezt úgy érted, hogy maguk a bútorok rezegnek (nyilván szekrény, komód, ilyesmi)), akkor nagy valószínűséggel csökken a rezonanciájuk keménypadlóra állítással, mert az szilárdabban megtartja, mint a szőnyeg, és valamelyest "közös tömeget" is fognak alkotni. Szőnyegen eléggé "szabadon rezegnek", keménypadlón azonban megfogottabbak - általában, és persze számít valamennyire, hogy milyen frekvenciájú rezgésekről van szó. Az anomális közvetítője alapvetően a levegő, de azért valamelyest gond, ha egy szőnyeggel el van csatolva a szilárd padlótól a bútor. Elvileg kevésbé fog rezonálni, ha szilárd tömeghez van csatolva, és feltehetőleg feljebb is csúszik a rezonanciafrekvenciája. De nagy változás általában nem lesz, hiszen mégiscsak a bútor falainak rezgéséről van szó.

  • alphamooncam

    őstag

    válasz #71562240 #962 üzenetére

    Ugye volt egy vitátok fapacival.

    Ennek során jelezted, hogy a lehallgató helyiséged utózengése 0,3-0,45sec között van. ( felteszem sweetpointban, mert egy másik hsz-edben meg ettől eltérő utózengési időkről számoltál be - nyilván ezt is kimérted )

    Mivel ezek konkrét számok,- jó esetben nem hasraütésre kerültek megállapításra :DDD -, tehát rendelkezel mérésekkel.

    Én ezekre a mérésekre lettem volna kiváncsi, ezért kértelek, hogy ezeket illeszd be ide, oszd meg velünk, hogy ebből tanulva, mi is a kívántra alakíthassuk a saját szobánk utózengését. :B

    A diagrammok beillesztése azért is olyan fontos, mert olyan dolgokat is elmondhatnak, amik leírása, megbeszélése hosszadalmas lehet, megtekintése viszont egy pillanat alatt választ adhat...

    Csak ennyi. :R

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • Panthera

    őstag

    válasz #71562240 #963 üzenetére

    "persze számít valamennyire, hogy milyen frekvenciájú rezgésekről van szó..."
    Mély frekvenciák esetében érhető tetten, legjobban a pontos basszusoknál.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz alphamooncam #965 üzenetére

    "mert egy másik hsz-edben meg ettől eltérő utózengési időkről számoltál be"

    Melyik korábbi szólásomban számoltam én be ilyesmiről a saját zeneszobámra vonatkozólag?

    [ Szerkesztve ]

  • alphamooncam

    őstag

    válasz #71562240 #967 üzenetére

    Ha nem lesz a szobádban kédzített mérési eredmény, diagramm ide beillesztve akkor úgy is tárgytalan nem?

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz ozzy711 #953 üzenetére

    Hogy ne maradj válasz nélkül (merthogy fontos a válasz).

    A mellékelt ábrán azt mutatom, hogy "átlagosnak vehető" magyar lakószoba-nappali méretű, tehát 20-30-40 négyzetméter, ÜRES, zárt teremben jellemzően-tipikusan hogyan alakul az RT60 görbe jellege, irányultsága. Elvi ábrává simított görbe, simítatlanul persze sokkal cikkcakkosabb, de így jól látszik a tendencia. Többféle görbe látható a diagramon, neked a fekete az érdekes, az foglalkozik a válasszal a kérdésedre. (A többi görbe némelyike főleg azt mutatja, hogy milyen korailecsengési karakterhez képest került megválasztásra, azaz megbecslésre a T0 időpont, ezáltal a T20 és T30 időpontok, amelyekből becsli a mérési módszer a T60-ra várható utózengési karakterisztikát a mért pontban - ezzel arra a fontos tényre akarok utalni, hogy a mérési módszer több helyütt becsléseken alapul, amely becslések viszonylag széles intervallumon belül történnek, és ezekből a becslésekből aztán a szoftver extrapolálja, tehát megintcsak becsli a T60 időpontra vonatkozó mérési eredményt, ergo, egy terem adott helyén lezajlott konkrét mérés konkrét eredménye kisebb-nagyobb mértékben más lehet, ha a becslési intervallumok végpontjait választjuk ki a méréshez kiindulópontként és extrapolálási alapként. Vagyis, nem csak a 70Hz alatti tartomány megmérése elég kásás ügy, hanem az afölötti is. A tendencia az érdekes, most is.)

    A jellemző tendenciát 60Hz-ig mutatja a fekete görbe a fentebb vázolt típusú teremre, azaz, ÜRES magyar lakószoba-nappali, 20-40 négyzetméter, a terem szempontjából "optimális" pontban mérve az utózengést. Ami nem azt jelenti, hogy 60Hz alatt a görbe továbbra is ilyen elvi "egyenes arányosságot" fog mutatni, de a tendencia olyasféle. Akár hiperbolikusan, akár parabolikusan is alakulhat a görbe a szubsávban, a terem konkrét paramétereitől (és a mérési ponttól) függően. De 25Hz környékén igen nagy eséllyel elér az utózengés a 3-4sec-os sávba, némely lakószobában meg akár a 7sec-ba is, az sem teljesen szokatlan, olyannal is szoktak példálózni a szakemberek. Ha ÜRES helyiségben történik a mérés. Még érdekesebb persze, ha nem (csak) a lakószoba egésze utózengési karakterének "optimális" mérési pontján történik a mérés, hanem kényesebb pontokon (is). Mindenesetre, ÜRES lakószobában a jellemző tendenciát mutatja a fekete görbe 60Hz-ig, a 60Hz alatt meg képzelj egy 25Hz irányába kiszélesedő és emelkedő jellemző sávot a jellemző görbe helyett, a 25kHz alatti frekvenciaintervallumra meg egy a 0Hz irányába keskenyedő, lefelé konyuló sávot.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #71562240 #969 üzenetére

    Azt akartam még szerkeszteni, csak már nem sikerült, hogy lakószoba méretű helyiségekben a 60-100Hz alatti frekvenciatartomány utózengésének valamelyest egzaktabb megméréséhez további mérési módszereket szoktak alkalmazni.

  • Dorian

    félisten

    válasz #71562240 #969 üzenetére

    Hiába lovagolsz itt az ÜRES-szoba szón.
    Egyrészt senkinek nem üres a szobája, hanem alapvető berendezési tárgyak vannak benne, legalábbis én soha nem találkoztam olyan emberrel, aki kriptában lakik. Így teljesen életszerűtlen ilyesmiről beszélni.
    Másrészt a szubtartomány viselkedésére a berendezési tárgyak kb. semennyi hatással sincsenek, így felesleges az üres-szót hangsúlyozni.
    Harmadrészt nem is igaz, példának okáért az én szobám mért (és nem csak elméletben okoskodott) utózengése 60 Hz-en 0,6 sec.

    Továbbra is várjuk a te szobádban készített lecsengési diagramokat.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • bkercso

    nagyúr

    válasz Dorian #971 üzenetére

    Másrészt a szubtartomány viselkedésére a berendezési tárgyak kb. semennyi hatással sincsenek, így felesleges az üres-szót hangsúlyozni.
    :U

    Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Dorian #971 üzenetére

    "Hiába lovagolsz itt az ÜRES-szoba szón."

    Nem hiába, ugyanis az volt a téma. AZ volt a téma. Lakószobák kezeletlen utózengései volt AZ adott téma.

    "Egyrészt senkinek nem üres a szobája, hanem alapvető berendezési tárgyak vannak benne,"

    Ennek a témának semmi köze ahhoz a témához, amiről szó volt. Üres szobáról volt szó a téma megjelenésekor és kifejtésekor. Nem kapcsolódik a témához az, hogy az országban-világban megvalósult lakóházak mely hányadában milyen berendezettségi fokú lakószobák vannak vagy nincsenek. Nem a témához tartozik, ergo ha erről akarsz beszélni, akkor nyiss(atok Eugene Roe-val) ennek a témának egy új szálat itt a topikban vagy egyéb, alkalmasabb, lakásszociológiai topikban, és akkor arról a témáról is beszélhetünk. Külön. Nem hozzákapcsolni próbálni ahhoz a témához, hogy akusztikailag kezeletlen lakószobáknak milyen jellemző utózengési karakterisztikája van.

    "Másrészt a szubtartomány viselkedésére a berendezési tárgyak kb. semennyi hatással sincsenek"

    Ha a leírása óta picit is belegondoltál ebbe a mellékmondatba, akkor azóta nagyon bánod már, hogy leírtad.

    "Harmadrészt nem is igaz, példának okáért az én szobám mért (és nem csak elméletben okoskodott) utózengése 60 Hz-en 0,6 sec."

    Márminthogy, mi nem igaz? Miféle te szobád?

    "Továbbra is várjuk a te szobádban készített lecsengési diagramokat."

    Mit akarsz ezzel mondani? Kik várjátok? Miért várjátok? Mi a kérdés?

    -.-.-.-.-
    Szerk.: itt volt egy költői kérdésem, de minek.

    [ Szerkesztve ]

  • Dorian

    félisten

    válasz #71562240 #973 üzenetére

    És kit érdekel az ÜRES szoba, ha egyszer olyan a gyakorlatban nem létezik? Ennyi erővel beszélgethetünk a gyíkemberek pikkelyvastagságáról is...

    Miért mennyiben befolyásolja a lecsengést 30-40-50 Hz-en az, ha van a szobában szőnyeg, függöny, meg polcok?

    Szubtartományban több másodperces lecsengésekről beszélsz. Ami nálam 0.6 mp. És nem süketszobám van, vagy ilyesmi, úgyh inkább ez utóbbi értékhez közelít általában ez az érték, amit Paci példaként betett diagramjai is alátámasztanak.

    Konkrét értékeket említettél a saját szobád lecsengésére. Csak azt ne mondd, h füllel állapítottad meg...

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • alphamooncam

    őstag

    válasz ozzy711 #964 üzenetére

    Azt azért még hozzá lehet tenni, hogy szokásos, könnyen kivitelezhető csillapítás ( értsd szálas anyagból, pl. kőzetgyapotból ) sarkokba, akár otthon is kivitelezhető csillapítók, elnyelők, ezen frekvenciák alatt gyakorlatilag igen kis hatásfokkal dolgoznak.

    Lehet lejjebb menni, de oda már pl. Helmholz rezonátor szükséges, ami a szálas csillapítóval szemben, csak szűk tartományban hatásos, tehát pontosan kell méretezni, és pontosan kell elhelyezni.

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

  • niof

    addikt

    válasz Dorian #974 üzenetére

    Szerintem engedd el... Nem minősíteném, amit ő csinál, mert az már személyeskedés lenne, és minimum warn-t kapnék, vagy ki is tiltanának. De ahogy olvasom amiket ír (nem csak itt), úgy annyit tudok hozzátenni, hogy személyesen is ismerek egy hasonló gondolkodású embert. Nincs olyan téma, amihez ne tudna/akarna szólni (pláne, amihez azt hiszi ért is), és bármilyen (ellen)vélemény hangzik el, a saját mondandóját úgy alakítja, hogy neki legyen igaza. Plusz telerakja a mondandóját tudományos/áltudományos, vagy idegen nyelvű, ritkán használt kifejezésekkel, hogy ezzel tűnjön hitelesebbnek, amit mond. Kezeljük helyén a dolgokat!...

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Dorian #974 üzenetére

    "És kit érdekel az ÜRES szoba...?"

    Rengeteg hifistát, az összes akusztikai szakembert, akik megfelelő természetes berendezési tárgyakkal és/vagy akusztikai céleszközökkel vissza akarják szorítani az hangtermek, például hifi célú lakószobák akusztikai anomáliáit. A lakószobai visszaszorítási módszerek abból születtek a múltban és születnek a jelenben és születni fognak a jövőben (lásd még: Tanulni! Tanulni! Tanulni!), hogy megmértük, megmérjük és megmérni fogjuk lakószobák akusztikai anomáliáit kezeletlen állapotaikban, spontán berendezett állapotaikban és célzottan berendezett állapotaikban, és mérjük a különbségeket elektronikai és biológiai mérőeszközökkel, és ezekből következtetésekre jutunk például arról, hogy milyen alakzatú-méretű-anyagösszetételű lakószobáknak milyen akusztikai anomáliáik szoktak lenni, és azokat milyen eszközökkel mennyire tudjuk és akarjuk visszaszorítani - például a mélytartomány akusztikai anomáliáit. Na de(!!!) a rengeteg eziránt érdeklődő hifistától függetlenül, a kedves "kérdésedre" sokadszor mondom el, az a lényegi válasz, hogy a két-három embert, aki éppen erről beszélgetett-vitatkozott ezen a fórumon, azt bizonyosan érdekli az ÜRES szoba adata. Mert ez a két-három ember többek között erről beszélgetett, többek között erről akarván beszélgetni. Mégegyszer: ez a két-három ember itt ebben az e célra is létrehozott topikban többek között erről beszélgetett, mert többek között erről akart beszélgetni, kiválóan beleillvén az audiokultúra topik tematikájába és lehetőségeibe - és az olvasótábor egy részét is bizonyosan érdekli. Mondhatnám, sajnálom, hogy ez téged frusztrál, de mivel nem sajnálom, nem mondom. Vannak számos fórumok-topikok, ahol nem fenyegeti például Doriant az a veszély, hogy többek között ÜRES lakószobák akusztikai jellegzetességéről beszélgetni kezdő fórumozókba botlik, ebben az audiokultúra topikban azonban akadnak emberek, akik akarnak erről beszélgetni (és olvasni), kiválóan beleillvén ezen topik, miszerint audiokulturális szalon tartalmi és formai tulajdonságaiba. Ez az élet, érdemes beletörődni, mert ebben a topikban nemhogy nem anomália ÜRES szobák akusztikai anomáliával foglalkozni passzionátusan, hanem ebben a topikban az alaptevékenység szerves része ÜRES szobák akusztikai jellegzetességeivel foglalkozni passzionátusan. Ez itt szerves alaptevékenység.

    "Miért mennyiben befolyásolja a lecsengést 30-40-50 Hz-en az, ha van a szobában szőnyeg, függöny, meg polcok?"

    Mint tudjuk, függöny, szőnyeg a mélyeket szinte semennyire. Polcok már felettébb, jellemzően drasztikusan. Hasonképpen szekrények, asztalféleségek, ülő- és fekvőbútorok jellemzően drasztikusan. Aztán egyebek a jellegzetességeiktől és mennyiségüktől függően ilyen-olyan mértékben, például növények, csillárok-lámpák, radiátorok, könyvek, hanglemezek, tévék-monitorok, számítógépek, porcelánkutyák, söröskorsók-sörösüvegek (borosok is és töményesek is)..., miket nem említettem, amelyek többsége feltehetőleg van a hivatkozott szobádban, hogy visszatérjünk a meg nem válaszolt kérdésemre, miszerint "Miféle te szobád?"

    "Szubtartományban több másodperces lecsengésekről beszélsz."

    NEM ÉN beszélek. A szakemberek sokévtizedes szakmérései beszélnek erről. De ezt továbbra se vedd figyelembe, továbbra is feltétlenül kérd énrajtam számon, én jól bírom.

    "Ami nálam 0.6 mp."

    Mégegyszer: "Miféle te szobádban?"

    "Konkrét értékeket említettél a saját szobád lecsengésére. Csak azt ne mondd, h füllel állapítottad meg..."

    Mert ha igen, akkor mi van? Mi a kérdés?

  • #71562240

    törölt tag

    válasz niof #976 üzenetére

    "Szerintem engedd el... Nem minősíteném, amit ő csinál,..."

    Majd hosszasan a minősítés, hihi.

    Én se minősítem, amit te csinálsz, pedig az nem lenne személyeskedés. Inkább, mivel "állításaiddal" ellentétben kifejezetten távol áll tőlem bármiféle fórumozási hajlam, és kifejezetten örülök, ha nem pazarlom ilyesmire az időmet, megragadom a kedves leveled szülte alkalmat, elengedem ezt a fórumot is. Mentem, viszlát.

    [ Szerkesztve ]

  • #71562240

    törölt tag

    válasz niof #976 üzenetére

    Utóirat, szintén az általadi alkalmat megragadva. Ez a topik létre lett hozva arra, amire létre lett hozva, leginkább avégett, hogy kulturális szalon legyen - idealista vállalkozás, magyar interneten ugyebár enyhén szólva nem szokás kulturális szalonként viselkedni, fórumozni. Eddig ebben a topikban sikerült. Hogy a továbbiakban is képes legyen erre a mindenkori itteni közösség, ahhoz legesleginkább továbbra is arra lesz szükség, hogy aki itt akar beszélgetni, az belépés előtt olvassa el alaposan az első hozzászólást, és minden pillanatban fogadja meg annak elveit, intencióit. Legeslegeslegfontosabban a legesleginkább hangsúlyozott intenciót, miszerint:
    "- Illendő itt az internetes fórumokon végzetesen elterjedt önérvényesítő nemviselkedésformák helyett az írott szövegből azt kiolvasni akarni, amit a szerzője abba bele akart írni!!!!! (Öt felkiáltójel!)"
    Mintha valóságos testben, kartávolságban lennétek egymással.
    No, ennyi. Sok sikert.

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #71562240 #979 üzenetére

    'az írott szövegből azt kiolvasni akarni, amit a szerzője abba bele akart írni!!!!! (Öt felkiáltójel!)"

    Mondjuk én pont úgy olvastam az itteni hozzászólásokat(és ahogy látom eddig aki hozzászólt szintén), hogy normál lakó szobákról volt szó melyek ezen felül nem kaptak plusz akusztikai kezelést. Egyedül te kezdted el(és előtted senki) az akusztikailag kezeletlen szobákat tök üresnek értelmezni és ahogy látom a közbeszédben az akusztikailag kezeletlen inkább azt jelenti hogy normál lakószoba. Szóval a fenti idézet az első hozzászólásból szerintem neked is szól, sőt.

    Apropó első hozzászólás, már akartam írni korábban is hogy jó lenne kiegészíteni.
    Pl valami ilyesmivel: - Illendő itt a különböző zenei stílusokra lenéző megjegyzéseket nem tenni"
    Na nem mintha érintett volna bármelyik(pl a legutóbbi popzenés) ilyen megjegyzésed, de szerintem nem jó irány ez, hogy esetleg valaki kedvenc zenéit becsméreljük. Lehet csak más lát benne olyat, amit mi nem, vagy nem is ismerjük annyira, hogy lássunk benne olyat. Nem csak hogy nem illendő, de szerintem nem is fér bele nem csak ebbe a topicba, de semelyikbe se.

  • #92251648

    törölt tag

    válasz alphamooncam #975 üzenetére

    Igazságod van, csak egy kicsit pontosítanék. Porózus, szálas anyagból készült elnyelőkkel is lehet a basszus tartományt kezelni, de az alacsony hatásfok miatt ezekből olyan méretek és mennyiség szükséges, ami egy lakószobában vállalhatatlan.

    A rezonátorok hatékonyabb és praktikusabb elnyelők az alsó két oktávban. Sokféle létezik belőlük, az egyik ilyen a Helmholtz rezonátor, de vannak más üreg rezonátorok, membrános elnyelők is.

    Javaslom, ejtsük az akusztikai témát itt, mert túlterheli ezt az érzékeny topikot. Az akusztika egy teljesen logikus, de komplex téma. Kevesen értenek hozzá, ebből következően rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban, amiknek megingatása mindig konfliktusokkal jár. Ezeket a hitvitákat meg már mindenki szörnyen unja.

    [ Szerkesztve ]

  • #10726912

    törölt tag

    válasz Mathiask #980 üzenetére

    Az akusztikailag kezeletlen szoba az üres szoba. A TÖK üres szoba. Olvass, ne csak részleteket ragadj ki. Értelmezz. Ha akusztikailag kezeletlen szobáról helységről beszélsz, akkor mit keres egy polc a szobában, az nem csillapit semmit? Mit keres egy szőnyeg a padlón, az nem szól bele a magas hangba? Miféle logika az, hogy akusztikailag kezeletlen helységről megy a beszéd, méréseredményről a vita, miközben tele van olyan bútorokkal a helység, amik befolyásolják az AKUSZTIKÁT? Hogy lehet nem üres helységről beszélni, miközben üres helységről folyik a beszéd? És még neki kéne értelmeznie?
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Azt hiszem, megvan 5 darab. S ez csak egy brutális hiba ebből a katyvaszból. Nem, nem arról beszélek, hogy kinek van igaza, fingom nincs róla. Arról, hogy mennyire értelmetlenül félre magyarázottan ment a bájcsevej. Pont, mint a hifi topikban a kábelek értéke elleni támadások meg le lettem hülyézve, mert a kábelek értékét a rendszer többi részének ára határozza meg százalékosan...én meg mondtam, hogy a kábelek értékét önmagában kell vizsgálni, rendszer ártól és kábelártól függetlenül. De mindjárt jött az ellenharag, hogy de 100 ezres rendszerhez nem vehet valaki 300 ezerért kábelt...holott ki.aszottul nem mondtam ott ilyesmit...és most folytatódott tökéletesen ez a jellegű értetlen, értelmetlen félremagyarázós stilus. Szóval az 5 felorditó jelet be lehet rakni a normál hálószoba emlegetéséhez az akusztikailag kezeletlen fogalommal összefűzés esetén. kellemes újraolvasást és értelmezést.

    [ Szerkesztve ]

  • Eugene Roe

    őstag

    válasz #10726912 #982 üzenetére

    Amikor a beszélgető 5 emberből (3+2) 4 ember az első üres szobás okfejtés után pontosítja, hogy jelen esetben egy minimál berendezésű lakoszobát értünk az "üres" alatt, de az 1 ember továbbra is eltérően értelmezi az üres szobát mindazért, hogy ne kelljen dobnia a 12 másodperces lecsengés toposzt, akkor ott szerintem az egy ember hibázik, nem pedig a másik négy.

    It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

  • rukh

    aktív tag

    Szerintem az akusztikailag kezeletlen azt jelenti, hogy szándékosan, a jobb hangzás elérése érdekében érdekében nem tett senki semmit. Ha valaki beköltözik egy lakásba, berendezi, majd mindezek után vesz hifit, az egy akusztikailag kezeletlen helyiségben kezd el zenét hallgatni.

    Üdv mindenkinek, Rukh

  • ozzy711

    őstag

    válasz #10726912 #982 üzenetére

    Ha akusztikailag kezeletlen szobáról helységről beszélsz, akkor mit keres egy polc a szobában, az nem csillapit semmit? Mit keres egy szőnyeg a padlón, az nem szól bele a magas hangba? Miféle logika az, hogy akusztikailag kezeletlen helységről megy a beszéd, méréseredményről a vita, miközben tele van olyan bútorokkal a helység, amik befolyásolják az AKUSZTIKÁT?

    Ezt szerintem lakberendezésnek hívják nem akusztikai kezelésnek, hiszen a szoba ezzel a céllal lett berendezve és nem az akusztikai szempontok figyelembe vételével. Pl. egy szőnyeg vagy szekrény is azért kerül egy szobába mert esztétikus, praktikus, szükséges stb, nem azért mert pl. remek reflexió csillapító hatása van, csökkenti az utózengést. De szerintem ezt te is tudod.
    Most itt természetesen egy "átlag" "lakószobáról" beszélek és nyilvánvalóan Fapaci is erre gondolhatott, de szerintem már túltoltuk a témát.

  • Dorian

    félisten

    válasz #71562240 #977 üzenetére

    Nos, akkor a hsz-okból láthatod, ki hogyan értelmezi az akusztikailag kezeletlen szobát, és tigrisen meg rajtad kívül senki nem ÜRES szobáról beszél.

    Szubtartományi lecsengést nem igazán befolyásolnak polcok, asztalok, meg egyéb bútoros sem, főleg nem "drasztikusan", de a növények-számítógépek-sörösüvegek-stb pedig aztán semennyire sem. Még olvasni is felháborító az ilyesmit.

    A szakember pedig itt van köztünk, épp mostanában rakott be több diagramot szobák lecsengéséről, szó sincs 10 mp-ekről...

    Szóval továbbra is várom a saját helyiséged lecsengési diagramját, amivel alátámasztod az állításod a 0,3-0,45sec utózengésről. Csak nem a hasadra ütöttél és mondtál egy nagyot?

    A "Miféle te szobád" kérdésedre én is szívesen válaszolok, ha segítesz értelmezni a miféle-szót. Szívesen rakok be alaprajzot is ha szeretnéd.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #71562240

    törölt tag

    válasz ozzy711 #953 üzenetére

    Ehhh, így hülyén hat, de még egy kényszerű utózengés, aztán tényleg lecsengtem. A válasz két lényegi mondata ugyanis lemaradt, most pótolom - bár éppenséggel logikailag kikövetkeztethető mondatok, de legyen itt.

    Szóval, ugye arra, hogy
    "71 Hz az alja amit még mérni szoktál? Alatta mi van? Ha a többi jó, akkor annak is jónak kell lenni?",
    az a válasz lényege, hogy nem feltétlenül lesz jó a 70Hz alatt, ha a 70Hz-ig még jó. Attól függ, hogy mivel kezelted az ügyeket, mik a basszuscsapdáid. Ugyebár az előző ábrából látható volt, hogy kezeletlen (tehát üres) szobában éppen a szubmélyeknél ugrik meg leginkább és legkiszámíthatatlanabbul az utózengés, és erre rájátszik, hogy éppen az alsómélyeket a legnehezebb kezelni, hiszen pl. 70Hz alatt még majdnem két hallható oktáv van (sőt, van, aki kb. 10Hz-ig is hall), majdnem megnégyszereződik a hullámhossz a 70Hz-től a 20Hz-ig, amely hullámhosszokat egyre nehezebb, illetve egyre speciálisabb módszerekkel lehet becsapdázni - és persze a 20Hz alatti rész se mindegy.
    Mutatok példát, kb. így megy, ha nincs kifejezetten a szubmélyek csapdázásához eszközöd - ez egy kisebb konferenciaterem, a falak többsége függöny és kárpit jellegűen fedett, a parkettán csak a széksorok csillapítanak, basszuscsapdaként valamelyest a széksorok és a pódium fungálnak, és méginkább a mennyezet kialakítása képes csapdázni ott a mélyeket - ez ott láthatólag 50Hz-ig hatásos, az alatt már nem, 50Hz alatt megugrik az utózengés (azért mutatok ekkora helyiséget, mert ekkorában már viszonylag egzaktul lehet mérni a 70Hz alatti tartomány utózengését is, hiszen mint beszéltünk róla, lakószoba méretű helyiségekben a szubmélyek utózengésének viszonylag egzakt méréséhez más módszerek is szükségesek, leginkább kumulatív lecsengési spektrum, azaz vízesés diagram, spektrogram, Wigner-eloszlás..., ergo, lakószoba utózengésének jóféle bemutatásához jónéhány ábrát kéne idetenni).

    Tehát, ha a 70Hz alatti részt nem csapdázod a 70Hz alatti résznek megfelelő eszközökkel, akkor attól még nem lesz jó a 70Hz alatti rész, hogy a 70Hz-ig még jó. Objektíve nem lesz jó. Aztán az meg szubjektív, hogy a szubmélyek mekkora utózengése vagy megfogottsága kit mennyire zavar vagy sem.

    Bocsánat a váratlan utózengésért, ezennel tényleg lecsengtem, hihi.

  • szazbolha

    addikt

    válasz ozzy711 #985 üzenetére

    Ez egy logikus okfejtés volt.
    .
    Más: meghallgattam Soltit tidalon. A Requiem kezdetén azt hittem elromlott a barkács hangfalam. De a közepe vége fantasztikus volt. Aztán elment vele egy délután.....
    Jó hogy vannak ilyen tippek, mert általában végtelenségig hallgatom amit szoktam. Nekem nem uncsi, de a családnak néha igen. Nincs süketszobám...

  • #92251648

    törölt tag

    válasz #10726912 #982 üzenetére

    Sajnos már csak a szóhasználaton marakodtok, pedig sok jelentősége nincs annak, ki mit nevez kezeletlen szobának. De ha egy belakott lakószobában akusztikai kezelést rendel a tulajdonos, ezáltal egy akusztikailag kezelt szobához jut, akkor a kezelés előtti állapot logikusan kezeletlen volt. De tényleg mindegy, ettől nem vagyunk előrébb. Sokkal lényegesebb kérdéseken siklottunk már át könnyedén.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz #92251648 #989 üzenetére

    Neked, szakembernek, pontosan tudnod kéne, hogy az akusztikailag kezeletlen fogalom mit jelent. Üres szobát, hisz mindegy miért raktak polcokat, szőnyeget egy szobába, az akkor is kezeli a szobát. A függönyt sem azért rakják az ablakra, hogy akusztikailag kezeljenek akusztikai hibákat. Pont Te nem ragaszkodsz a szakmai fogalmak helyes használatához? Nem érzed ezt számalmasnak? Nem érdekel, hogy más amatőrben nem esik le ennek a jelentősége, de te igy átlépsz rajta? Minden, ami beleszól az akuszztikába egy helységben, az akusztikai kezelést jelent. MINDEN! Hogy lehet akusdztikailag kezeletlen szobáról beszélni, ha polctenger van egyik oldalon, függönyök másik oldalon, vastag szőnyeg a padlón? És akkor, ha ezek NEM kezelnek akusztikát, mert csak bútorok, akkor mit csinálnak? Úgy viselkednek mérések nélkül, mintha ott se lennének?? S hogy lehet akusztikailag kezeletlen helységnek nevezni egy bebútorozott-szőnyegezett-függönyözött helységet és ezen helység méréseit úgy bemutatni, mintha az üres szoba lenne? Akkor az üres helység, ahol a csupasz falak vannak, az mi? Szuper kezeletlen helység? A bútorozott helységek akusztikailag KEZELTEK! Rosszul, mérések nélkül, de kezelik az akusztikát a bútorok és berendezések! Nem hiszem el, mintha...mindegy. Nem hiszem el, hogy ez a fórumszinvonal. S nem érdekel, ha sokan nem értik ennek jelentőségét. A sok nem jelenti, hogy helyes, sokáig Darwint is is kinevették, kigúnyolták.
    Mindenki más, aki engem emlegetett, azok kiolvashatják, ha akarják a nekik szóló részt.
    Tehát tömören: mindegy, mit tett és milyen céból a szobájába a hallgató, ha olyan anyagokat tett bútorf-szőnyeg-függöny-könyvek-Jézuskereszt-termplomi gyertyák-csillapitó szivacsok, panelek diffuzorok formájában, amik az akusztikát módositják, az akusztikai kezelést jelent. Remélem, elég érthető, hogy miért orditó hiba ez Tőled, aki szakemberként nyilatkozik. Másoknak megbocsájtható hiba, Neked kötelességed ilyesmire figyelni.

  • Dorian

    félisten

    válasz #10726912 #990 üzenetére

    Nagyon izzadságszagú és fárasztó ez már, kettőtökön kívül valahogy mindenki a másik állásponton van.
    Attól, hogy a szoba tele van minden szarral, még nem lesz akusztikailag kezelt, akkor sem, ha az valamilyen hatással van az akusztikára. Ha egy szobában random ráöntünk pár vödör mindenszínű festéket a falakra, az a szoba még nem lesz kifestett szoba.

    Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

  • #10726912

    törölt tag

    válasz ozzy711 #985 üzenetére

    Tehát ha lakberendezési célból van a bútor, akkor nem kezeli az akusztikát, tehát kezeletlen. Ha akusztikai kezelés céljából rak valaki oda valamit, mérés és szakember nélkül, akkor kezelt, rosszul kezelt, de akusztikailag kezelt helységgé válik, mert azért tette oda a szőnyeget, függönyt, hogy ne legyen csörgő visszhang. értem én, csak nem tudom felfogni. S léyneges kérdés, mert a lakberendezett helység akusztikailag kezeletlen, tehát pont olyan, mint az üres szoba, ahol szintén nincs semmi olyan tárgy, ami az akusztikát jól vagy rosszul kezelné-módositaná. Megy a méregetős ember: az a szőnyeg jó, maradjon! és máris lakberendezésből lesz akusztikai kezelés-módositás-csillapitás.
    :F
    Ha akusztikailag kezeletlent ir valaki, akkor az AKUSZTIKAILAG KEZELETLEN helyésegt jelent.
    Azaz ÜRESET! A szakmai fogalmak téves használatát mióta illik köznyelvi tévedésekkel alátámasztani? :((( És én, meg kammerer vagyunk lámák, mert ez nekünk Nem mindegy? Hogy lehetne mindegy, és hogy lehetne lakberendezésnek minősiteni akusztikát módositó tárgyakat, anyagokat, ha AKUSZTIKÁRÓL van szó? Ha módositó anyagok vannak a helységben, akkor az kezel, akusztikát, tehát mindegy, hogy lakberendezés, az Akusztikát kezelő tárgy! Nem üres szoba, nem kezeletlen! Az akusztika pont telibe sz.rja, hogy nem szakember tette oda mérve, szakértve azt a szőnyeget. Szakmai fogalmakat helyesen kell használni, helyes értelemben, ezerszer kaptam már érte eme közösségtől, hát használja mindenki Helyesen ezt a fogalmat is.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz Dorian #991 üzenetére

    Nagyon izzadságszagú és szánalmas a magyarázatod. Ha a falon festék van, akkor nem festetlen. mindegy mennyi festék van. Ne próbálkozz, felesleges, csak izzadsz. Ha tele van festékkel mindenfelé a szoba fala, akkor festett. Csúnya, ronda, de festett, hisz festék van a falon. A festetlen szoba fala festék nélküli. A fogalmakat használd helyesen. A rosszul kifestett szoba is festett. Ne izzadj. Menj inkább OKJ-s fogalomhasználati képzésre.

  • niof

    addikt

    válasz #10726912 #990 üzenetére

    Szerintem itt óriási félreértések, és egymás mellett elbeszélések vannak. Az átlag zenehallgató először is belakja a szobát valahogy, az életéhez, az igényeihez igazítja annak kinézetét, bútorozottságát. Majd, mivel szeret zenét hallgatni, a minihifi tornyot, vagy számítógépes hangfalakat idővel lecseréli komolyabb berendezésekre. Forrás, erősítő, hangfalak, hogy így egyszerűsítsünk. Van, aki itt megáll, és elégedetten hallgatja amije van, de van olyan, aki tudja, hogy a rendszer többet is tudna, de ehhez a körülötte lévő élettérbe is módosításokat kell eszközölni. Nyilván legtöbben közülük sokat olvasnak a témában, és kipróbálnak ezt-azt, hogy jó e vagy nem, az mellékes. Egy részük viszont úgy dönt, hogy felkeres egy szakembert, aki kivonul, vizsgálódik, méricskél, majd felállít egy diagnózist, és tanácsot ad, hogy mit lehetne tenni. Ha megszületik a döntés, és célzottan módosítanak dolgokat a szobában - mindegy, hogy milyen módon - na innentől beszélhetünk akusztikai kezelésről.
    Amit te írsz, persze igaz, mert minden egyes bevitt tárgy módosít az akusztikán, de nem célzott, nem kezelés, hanem csak egy sima nappali kialakítása, ahol zenét is hallgatnak, minden más nappaliba való tevékenység mellett. Itt a lényeg a szándékosságon, a céltudatosságon van. A te mondandód akkor lenne maradéktalanul igaz és jogos, ha az adott helységet eleve zenehallgatásra optimalizálva kezdenék berendezni, és már a csupasz üres tégla vagy beton (vagy bármilyen) fal felhúzása előtt erre terveznék! Már a tervrajzon! Mondjuk egy építész, és egy akusztikai mérnök együtt. De lássuk be, bárhol a világon ez a fajta előkészítése egy zenehallgatásra használatos szobának, nem az átlag zenehallgató emberre jellemző, hanem egy nagyon kicsi, szűk rétegre.
    Szerintem fapaci, vagy bármelyik ilyen területen is tevékenykedő ember, szignifikánsan többször találkozik az előbbi esettel, mint az utóbbival.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • rukh

    aktív tag

    Ha egy szobát valaki berendez, de nem hallgat soha zenét, akkor akusztikailag kezelt vagy nem kezelt szobáról van szó? Gondolom, senki sem vitatja, hogy a berendezési tárgyak hatnak a szoba akusztikai tulajdonságaira, azonban nem lenne helyes azt mondani, hogy aki az élhetőség, komfortosság, díszítés céljából rendez be egy helyiséget, az akusztikailag kezeli (mivel nem célzottan hangzásjavítás céljából tevékenykedik), hanem csak hat a szoba akusztikájára, befolyásolja azt.

    Üdv mindenkinek, Rukh

  • niof

    addikt

    válasz rukh #995 üzenetére

    Így van! Nagyon jó meglátás!
    Senki nem vitatja, hogy minden tárgy módosítja önnön valójában az akusztikai teret! Ismétlem, a kezelés, egy meglévő adott dolog utólagos befolyásolása, változtatásaként értendő. Szerintem az egész itt megy félre nekik...

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • niof

    addikt

    válasz #10726912 #993 üzenetére

    Ezt az OKJ-s fogalomhasználati képzéses részt most olvastam el még egyszer, és nem tudok mellette szó nélkül elmenni.
    Kezelés (főnév)
    Magyar értelmező kéziszótár: vmilyen kezelésbe vétel: az a cselekvés, hogy vmit vmilyen kezelésbe vesznek, vmely módon kezelni kezdenek;
    Wikiszótár: Tervszerű változás létrehozása. Egy nem megfelelő állapot, korábban kialakult nem kívánatos helyzet kedvező irányú befolyásolása, abban jó irányú változás létrehozása, hogy így az új helyzet vagy állapot jobban megfeleljen a kívánalmaknak, az elvárásoknak.

    Esetleg, ha nem vagy magyar, akkor ez neked megbocsájtható hiba...

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

  • #10726912

    törölt tag

    válasz rukh #995 üzenetére

    Nem csak zene hallgatásnál van akusztika, de ez lényegtelen. Azt szajkózom jó ideje, hogy az akaratlan kezelés is kezelést jelent. Nem a gyakorlati értelemben vett kezelés az akusztikai kezelés, mert az akusztikai problémák feltárását és kijavitását jelenti, hogy ne legyenek olyan visszhangok, utórezgések-csengések hullámok, amik a hallgatási pozicióban károsan vagy bármilyen módon befolyásolják a hallgatási élményt. Ez nem akusztikai kezelés, ez Javitás, jobbátevés. Ezt mondjátok akusztikai kezelésnek, és aki nem rendeli meg az akusztikai szakembert, az akusztikai szakkezeletlen marad, de szakmaiatlan, amatőr, akaratlan módon még kezelve lesz a helysége! Nem azért rakod oda a bútort, lakberendezést, hogy az akusztikát kezelje, de akkor is kezeli! És erről folyik a diskurzusom, és ilyen szempont a szakmailag megfelelő (nem a mköznyelves), azaz az üres szoba a kezeletlen, mert nem a szakember kezeli az akusztikát, hanem a helységben lévő tárgyak! Ha csak megszólalsz, egy üres helyégben milyen lesz a hangod? A tv hangja? a lépteid hangja? Na az a kezeletlen akusztikai helység. A fogalom szakmai értelemben véve és a konyhanyelv értelmezésében egymással ellentétben áll, ami eszmecsere ment az üres szoba, azaz akusztikailag kezeletlen helységről, abba lett bele mosva a szakember által nem kezelt helység fogalmával. De szakember emlegetése sehol nem szerepelt, pusztán akusztikailag kezeletlen helység volt emlegetve. Az akusztikát a tárgyak kezelik, az anyagok, amikról vissza verődnek a hangok. És itt megy félre az egész.

  • RetepNyaraB

    veterán

    Áttérnénk valami teljesen másra?
    Oly örömmel vettem ezt az új szagú topikot, aztán kis idő múltán ugyanaz a faszkodás megy itt is, mint a többiben.
    Ugyanannak a közönségnek. Pocsék.

    [ Szerkesztve ]

    "I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

  • niof

    addikt

    válasz #10726912 #998 üzenetére

    Nem. Fogalmi dugóban vagytok, ti ketten. Kezelést egy vagy több személy tud végezni, nem egy tárgy. A tárgyak csak befolyásolják a hatásokat, nem kezelnek semmit, mert nem személyek. Nem vagyok nyelvtannáci, de ti használjátok rosszul a fogalmakat.

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák