Új hozzászólás Aktív témák
-
-
XoZ
aktív tag
válasz
Hurkaleves #42013 üzenetére
A GTA 4 támogatja a CF-et, de mivel nagyon processzorigényes, ezért erős processzor és/vagy nagy felbontás kell ahhoz, hogy jelentősebb gyorsulást hozzon a szimpla kártyához képest: [link] (a tesztben a 4870x2-t érdemes összehasonlítani az 1 GB-os 4870-nel, itt látható, hogy 1280x1024 esetén még nem gyorsabb az x2). A memória méretet a játék szempontjából helyesen látja 512 MB-nak a GTA 4 a 3870x2 esetén, mivel ahogy korábban már leírtam, az x2 2 db 512 MB-os 3870-esnek számít, és a multigpu működési elve miatt nem adható össze a memória (az egyik GPU nem tudja közvetlenül elérni a másik memóriáját, illetve nagyjából ugyanazoknak az adatoknak mindkét memóriában meg kell lennie, mert felváltva generálja a 2 GPU a képkockákat).
Molnárka007: a fenti tesztből láthatod, hogy még egy 4870x2-nek sem nagyon van érteleme a GTA 4 szempontjából alacsonyabb felbontások esetén (az 1366x768 még az 1280x1024-nél is kisebb), tehát 2 db teljesen felesleges. Processzor tekintetében egyébként a GTA 4 sokkal jobban fut Core i7 processzoron (nem sok olyan játék van egyelőre, amire ez igaz): [link]. Tehát ha mindenképpen cseréled az alaplapodat, akkor szerintem érdemesebb már Core i7-ben gondolkodni a GTA 4 miatt, de ha maradsz a Q9650-nél, akkor csak a gyártó miatt egyáltalán nem érdemes alaplapot cserélni, semmivel sem jobb az Asus kártya az Asus alaplapban a Gigabyte-hoz képest, és a cserén csak pénzt buknál. Egyéb játékok és programok tesztje pedig pl. itt látható s775 és i7 összehasonlítás szempontjából: [link] (szerepel benne Q9650 és Core i7-920). -
XoZ
aktív tag
válasz
Molnárka007 #42002 üzenetére
A teljesen full garfikához GTA 4 esetén még 1280x1024-es felbontás mellett sem elég egy 1 GB-os kártya (a játék által kiírt felhasznált memória mennyiség jelző szerint), de persze nem muszáj mindent fullra állítani. Lehetőség van a kártya memóriamennyiségénél többet felhasználó beállítást választani egy kis hekkeléssel ([link]), ekkor viszont eltűnő, illetve későn megjelenő textúrákra kell számítani: [link]. Korábban már írtam, hogy a 3870x2 tulajdonképpen 2 darab 512 MB-os kártya, a memória mennyisége játékok szempontjából nem adható össze, mivel a két GPU úgy működik együtt, hogy felváltva számolják ki a képkockákat (AFR mód), ezért mindegyiknél külön-külön meg kell lennie ugyanazoknak az adatoknak a memóriában. Ha a GTA 4 fontos minél jobb beálításokkal, akkor mindenképpen olyan videokártyát válassz, ahol egy GPU-ra 1 GB memória jut (pl. 4850/4870/4890 1GB, 4870x2 2 GB). Egyéb szempontból megfelel a géped a GTA 4-nek, mert szereti a 4 GB memóriát és a 4 magos processzorokat.
-
XoZ
aktív tag
válasz
Molnárka007 #41986 üzenetére
A géped a leírt módosításokkal elég erős lesz, feltételezem, hogy az LCD TV felbontása 1920x1080. Én a két darab 3870x2-t semmiképpen nem javaslom (legfeljebb akkor, ha a teszteredmények a fontosak), mert játékok szempontjából sokkal jobb alternatíva pl. egy 3870x2 szintű 4870-esből (vagy akár 4850-esből) két darab, és ha valóban fullHD-s az LCD TV, akkor mindenképpen 1 GB-os kártyát vennék (a 3870x2 lényegében nem az a 2 GPU működési elve miatt, hanem 2x512 MB-os). A több GPU egyébként mindig problémásabb, tehát amíg van hasonló teljesítményű és árú egy GPU-s megoldás, addig azt érdemes választani, a fullHD felbontás esetén elég lehet egy 4890-es is. A 2 GPU már elég jól támogatott a játékok és a driver oldaláról is, de a 3-4 GPU még nem az igazi, lehet számítani bugokra, és arra, hogy esetenként 2 GPU-val gyorsabb lesz egy játék, mint hárommal vagy néggyel.
Ez egy viszonylag friss teszt: [link], nagyon játékfüggő, hogy ér-e valamit a második x2. -
XoZ
aktív tag
válasz
Molnárka007 #41984 üzenetére
Véleményem szerint a két darab 3870x2 inkább csak tesztekhez jó, mert játékoknál előfordul, hogy még a 2 GPU sincs kihasználva, a 4 GPU pedig megfelelően erős processzor és nagy felbontás használata nélkül nem hoz közel sem 4-szeres gyorsulást (2 GPU is csak ritkán hoz 2-szerest, itt megnézheted, hogyan viselkedik 2, 3, illetve 4 db 4770-es: [link]). Ezen kívül számolnod kell a nagy fogyasztással és az ezzel járó melegedéssel is. Tehát ha játékok futtatása a cél, akkor szerintem felbontástól függően jobban járnál egy erős 1 GPU-s megoldással (pl. 4870/4890), vagy két olcsóbb 4000-es sorozatú kártya összekötésével (pl. 2 db 4770/4830/4850, 1680-tól már érdemes 1 GB-os kártyákban is gondolkodni).
-
XoZ
aktív tag
válasz
lizakattila #38139 üzenetére
Esetleg sűrített levegős palackkal lehetne megpróbálni, bár elég drága ahogy nézem, 1-2 ezer Forint, persze kérdés, hogy mennyit kell belőle kifújni a tisztitáshoz, lehet, hogy évekig elég. A legtöbb palacknak van hosszú, vékony csöve, amivel be tudsz fújni a ventilátor mellett.
-
XoZ
aktív tag
válasz
Goatman #36611 üzenetére
Nem ilyen a kártya véletlenül: [link]?
1. Az idle hőmérséklet teljesen jónak tűnik, de az lenne az érdekes, hogy terhelés alatt mennyi. Ha terhelés nélkül megáll a venti, az nem feltétlenül hiba, jelentheti azt is, hogy a 2 eres kábel ellenére van ventillátor vezérlés, és az alacsony hőmérséklet miatt áll le.
2. Ahogy már előttem is írták, ez így normális.
3. Ez is normális (hasonló konfiggal nekem is ennyi volt), viszont azt jelenti, hogy CPU limited van (illetve a 2 GHz biztosan limitál): [link]. Érdemes a processzort tuningolni legalább 2,66 GHz-re (ezt szinte biztos, hogy bírja feszültségemelés nélkül), a legjobb az lenne, ha 3 GHz-et is el tudnál érni, ekkor már 10 ezer pont környékén lenne a pontszám. Persze ez a limit dolog attól is függ, hogy milyen felbontásban és mennyi szűrővel játszol, a fentiek a 3DMark06 default 1280x1024 AA és AF nélküli beállítására vonatkoznak.
-
XoZ
aktív tag
Úgy néz ki, hogy van 512 MB-os GDDR3-as változat is: [link]. A newegg egyébként kép szempontjából egy jó oldal, már többször tapasztaltam, hogy miközben a gyártó hivatalos oldalán semmi, vagy csak egy kicsi, alig kivehető kép volt fenn, addig ott viszonylag nagyfelbontású, és több nézetből készült képeket lehetett látni.
katt777: köszönöm
Az tényleg érdekes, hogy miért nincs fent a gyártó oldalán
Gondoltam arra, hogy csak bizonyos régiókban elérhető, megnéztem a Sapphire oldal kínai változatát, de ott sem találtam (több változat átnézését már nem vállaltam be).
-
XoZ
aktív tag
válasz
metapocc #36502 üzenetére
Ebben a kategóriában egyébként érdemes a 4670-esen is gondolkodni, ami hasonló teljesítményt nyújt, viszont kisebb a fogyasztása, és maga a kártya is kisebb: PH 4670 teszt (a tesztben van 9600GT is).
-
XoZ
aktív tag
válasz
c41r0^ #36496 üzenetére
Órajel monitorozáshoz: GPU-Z vagy Rivatuner (az utóbbi jóval többet is tud, ami felesleges lehet).
metapocc: újabb shaderintenzív játékokban kb. 9600GT szint, 1280x1024-ben nagyjából mindenre elég maxon (esetleg a szűrőkkel kell óvatosabban bánni, illetve Crysis esetén teljesen kikapcsolni), természetesen megfelelő processzor mellett (minimum 2,66 GHZ, de inkább 3 GHz).
-
XoZ
aktív tag
válasz
Foglalt név #36365 üzenetére
Az 1366-os szélességgel az a baj, hogy nem osztható 8-cal, ezért amennyire tudom, nem nagyon szokták támogatni PC oldalról, helyette van az általad is említett 1360. Feltételezem LCD TV-hez kell, a TV-d tudja az 1:1 pixel mapping-et? Ha van rajta külön PC bement, akkor arra kösd, illetve a menüben próbálj olyasmit keresni, hogy PC mód. CCC-ben is van olyan beállítás, ami megmondja, hogy ha nem a kijelző natív felbontását állítod be, akkor ne húzza szét a képet, ezt a kijelző beállításainál Image Scaling néven találod, és itt az Use centered timings opciót kell választani.
-
XoZ
aktív tag
válasz
hakos1987 #35797 üzenetére
A consolba írd be ezt:
con_restricted = 0
ez engedélyezi a speciális parancsokat (pl. a cheat parancsokat is).
Ha esetleg így sem menne, akkor így indítsd a Crysist:
"...\Bin32\Crysis.exe" -DEVMODE
és ezután mehet az előbbi parancs (ami egyébként valamelyik config fájlba is belerakhatsz, pl. a ...\Game\Config könyvtárban létrehozott autoexec.cfg fájlba)Egyébként Crysis Warhead esetén CF-hez való optimalizációhoz "r_multiGPU = 2" parancs kell (és alapban "r_multiGPU = 1" van beállítva, ami az SLI-hez van, ez utóbbi információk Abu85 fórumtársunktól származnak). Azt mondjuk nem tudom, hogy a sima Crysis esetén is így kell-e
-
XoZ
aktív tag
válasz
Morpheus #35263 üzenetére
ATi Radeon HD 4870X2 mint hangkártya
A lényeg, hogy a kártyához kapott DVI-HDMI átalakítót kell használni, és telepíteni kell a kártyába épített hangkártya driverét (és persze a Windows-ban be kell állítani, hogy az legyen az alapértelmezett hangeszköz). -
XoZ
aktív tag
válasz
zalika #33966 üzenetére
A 3650-nél mindenképpen jobb, a 9600GT kb. a 3850 (512 MB) és 3870 között lehet: PH teszt (itt még nagyrészt veri a 3870-est is, viszont azóta sokat fejlődtek az ATI driverek, ezért jelenleg inkább a 3850-eshez van közelebb, és kb. árban is ez a helyzet). Mivel az ATI topikban vagyunk, ezért a 9600GT helyett a 3850-est ajánlom
megelőztek
Az újabb játékokban, ahol az ALU:TEX arány nagyobb, várhatóan még tovább fog erősödni a 3850/70 a 9600GT-vel szemben. -
XoZ
aktív tag
válasz
Gordiann #33943 üzenetére
Ha 1680x1050-es felbontást fogsz használni, akkor én inkább az 512-est venném, annak ellenére hogy a mai játékok jó részénél még itt is alig van különbség. Én is eljátszogatok általában minden maxon, igaz 1280x1024-ben és mérsékelt AA/AF mellett.
De ha esetleg mégis a 256-os mellett döntenél, az én kártyám is eladó lehetzalika AC nálam fut majdnem maxon, az élsimítás három fokozatban állítható, ha azt is maximumra álltom, akkor már szaggat. A Crysis-t XP-n játszottam ultra high moddal, de nem volt az igazi (Vista very high valószínűleg még rosszabb lenne), viszont high-ban játszható (legalábbis az elején, mert a vége felé már leeshet a játszhatóság szintje alá az fps az összetettebb grafika miatt, én viszont odáig már nem jutottam el, előbb meguntam a játékot
).
-
XoZ
aktív tag
válasz
Gordiann #33939 üzenetére
Szia! Nekem majdem ilyen kártyám van: [link] (ha jól tudom az XpertVision és a Palit tulajdonképpen egy cég, de mintha még a Gainward is ide tartozna, legalábbis kísértetiesen hasonló kártyái vannak: [link]).
További tapasztalatok a korábban leírtakhoz képest:
- idle állapotban 45 fok körül van, szőrös fánkkal 80-85 fok, kevésbé terhelő játékoknál 65-70 fok
- a ventillátor fix fordulaton pörög, kb. 6 cm-es, tehát azért hallható, de nem túl zavaró, ennek ellenére én lekötöttem, és a kártya alá raktam egy 12 cm-es Noctua-t, így a hőmérsékletek nem nagyon változtak, viszont halkabb lett a gép és mivel a ventillátor elfúj a kártya mellett, ezért az alaplap hőméréséklete csökkent 3-4 fokot
- írtam, hogy nincs powerplay (órajel visszavétel), azóta már moddoltam a bios-t, így már működik az órajel csökkentés, a feszültséget is lejjebb vettem a biosban (1 V körüli értékre), ennek ellenére nem nagyon esett az idle hőmérséklet (max. 1-2 fokot, ezért arra tippelek, hogy a módosított nyák miatt nem is lehet biosból változtatni a feszültésget, és mindig fixen 1,2 V-ot kap a GPU)Az, hogy neked megéri-e ilyet venni az a következőktől függ:
- milyen géped van, milyen felbontásban játszol, szoktál-e képjavítókat (AA, AF) használni (elég-e a processzor a kihajtáshoz, illetve elég-e a 256 MB VRAM, ez utóbbiról teszt: [link])
- milyen hosszú távra tervezel (itt is a 256 MB lehet a gond)
- mennyi pénzt szánsz a vásárlásra, belefér-e az 512 MB-os felára -
XoZ
aktív tag
válasz
nixx-21 #26788 üzenetére
Szerintem az 512-bit csak elírás, ha jól tudom, a GPU-nak is támogatnia kell az 512-bites memória elérést, de ami biztos, hogy bonyolultabb nyák kell. A kártya oldalán 256-bitet ír: [link], és a teszt következő oldalán is [link] (a memória sávszélesség is a 256-bitnek megfelelő). Persze a 2900pro-s tapasztalatok alapján (amiből van mindkét változat) nem is tud sokat kezdeni a kártya a dupla sávszélességgel (és a dupla memóriával) normál felbontások mellett.
Hogy egy kicsit kevésbé off legyek: úgy tűnik, a 8.5-ös Catalyst megoldotta nálam a Crysis videó és főmenü szaggatás problémát -
XoZ
aktív tag
Catalyst 8.3 teszt: [link]
Gyorsan átfutva különösen Windows XP és CF/X2 esetén tűnik bugosnak -
XoZ
aktív tag
-
XoZ
aktív tag
A héten szereztem be a következő videokártyát: XpertVision 3850 256 Mb [link] [link] [link], a képekkel ellentétben a hűtő színe "arany". Néhány érdekesség:
- nem referencia nyák
- 2 slotos hűtés, 6 cm-es ventillátorral, de fix fordulatszámmal (csak két vezetékes): a hűtés viszonylag halk, alapon 45 fok, terhelés alatt (kb. 10 perc crysis benchmark) 65 fok
- nincs powerplay, 2D használat esetén is a referencia órajeleken megy: Everesttel az látszik, hogy a bios 4 különböző állapotot tartalmaz, ezek közül a boot 700/900 Mhz, a többi 670/830, a ComputerBase bios editor [link] 5 állapotot ad, úgyanezekkel az órajelekkel és minden esetben 1,2 V feszültséggel (a módosításhoz még nem volt bátorságom)
- HDMI kimenet (viszont lespórolták a második DVI-t és a standard TV kimeneteket)
- a 256 Mb memóriát a rendszermemóriából egészíti ki 512-re (hypermemory technológiával, ez másnál is így van?), ez a CCC Information Center / Graphics hardware adatoknál látszik (8.3-as catalystot használok)3DMark06 eredmény (minden alapon): 7945
SM 2.0: 3453
SM 3.0: 3969
CPU: 1752
A játékok egyébként jól futnak (DIRT, COD4, Crysis - 1280x720 High)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Projektor topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Mobil flották
- Háztartási gépek
- Indiana Jones and the Great Circle teszt
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- Újszerű - ASUS ROG Strix Geforce GTX 1660 Super Advanced Edition 6GB GDDR6 192bit VGA videókártya
- Eladó használt Gigabyte AMD Radeon HD 6750 videókártya
- 4090 BESZAMITAS!! Gainward Phantom RTX 5090 32GB (Bontatlan, Garancia)
- Palit GeForce RTX 3080 GameRock 10GB
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ASUS Radeon HD6950 DirectCU II 2GB 256bit GDDR5 EAH6950 DCII/2DI4S/2GD5 Videokártya eladó
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest