- Honor Magic V2 - origami
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Az iPhone-t oktatja a Vivo X200 Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoo123
senior tag
Amikor 4890 vapor-x kártyám volt natív HDMI-vel
akkor próbálkoztam vele, de Win XP alatt nem sikerült hangot kinyerni, -az 1.3-as HDMI kábellel elvileg tudja- biztos én vagyok a béna,
aztán letettem róla és összekötöttem egy mezei stereo-stereo jack kábellel, úgyis csak sztereóban szól a TV annak meg jó az.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Gál István #8963 üzenetére
Te még jól jártál, nekem valamiért PCI-E 1x sebességre vette vissza 16x-ról.
Néztem is hogy miért akad kegyetlenül szinte az összes játék, aztán a GPU-Z megmutatta mi a baj, utána BIOS-ban állítgattam a "display init. first" vagy valami ilyesmi menüpontot és utána jó lett.De hogy hirtelen mitől lett 1x a PCI-E port az mai napig rejtély számomra.
-
Zoo123
senior tag
válasz
dangerzone #8900 üzenetére
Ezzel nem vitatkozom, csak az arányokat próbáltam érzékeltetni -hogy egyes játékokban 50%-al gyorsabb az 5850 a 4890-nél- amúgy élsimitás nélkül játszom úgy meg 30 fps vs 40-45 már nem mindegy!
Érdekes játék ez a Crysis, mert én 30 fps-el eljátszogatok vele, lehetne több, de nem érzem zavaróan szaggatónak. Viszont ha beesik 25 fps alá na akkor már zavar, 20fps környékén pedig már alig megy a célzás.
Remélem a Crysis 2 nem fog lényegesen rosszabbul futni az 1. résznél mert az valami katasztrófa lenne! -
Zoo123
senior tag
válasz
alibaba78 #8895 üzenetére
"Kennynek semmi baja nem volt, amig szet nem szedtem. Persze nem tudom, mit lehet ezen elk*rni, hiszen a csavarok visszahelyezesevel minden a regi helyere kerult. A homerseklet sem valtozott. Utolso kep a furmark alatt, 80c fok alatt minden, es egyszercsak kockazodo kep, majd blackout. "
Tudom milyen érzés, én egy x1950-el jártam így anno, utólag visszagondolva az elégtelen VRM hűtés tett be neki, mert iszonyat forró volt azon a részen a nyák.
Örültem mint majom a farkának hogy végül sikerült legariztatni.
Remélem minden jól alakul és lesz egy fasza GTX260-ad esetleg egy 275-öd. -
Zoo123
senior tag
Full HD-be néhol el-elfogy a 4890 ereje, tapasztalat.
Crysist pl 4x-es élsimitással felejtsd el, 20 fps, míg 5850 ugyanazon gépben, ugyanazon beállítással 30!
De ha néhány, -tényleg elég kevés- játék esetén le tudsz mondani 1-2 látványjavitó elemről, akkor a 4890 sokkal jobban megéri, ár/érték arányban magasan veri az 5850-et! -
Zoo123
senior tag
Érdemesnek érdemes, de újonnan már csak "beragadt" készletként van egy két helyen ha van 50 ezer körül, na annyiért
e vedd meg.
Vegyél használtan de még garanciával olyan 40 ezerért, annyit megér.Ha lehet kerüld a referenciahűtőset mert hangos, Toxic, Sapphire new design, halk, vapor-x már hangosabb, de a ref.-nél még mindig halkabb.
Hardveraprón van fent néhány: Link
-
Zoo123
senior tag
válasz
kenesei1982 #8858 üzenetére
"A memory IO hőmérséklet 20 fokkal több, mint a core temp alapjáraton"
Nyugi nem csak nálad, ez a 4890 már csak ilyen.
a memory IO a GPU mag szélén fut végig egy keskeny sávban és ku...ra melegszik!"terhelés alatt a mem IO felmegy akár 110-ig is. nem hiszem h ez így jó."
Hát nem is, jó lenne max 100 fok körül tartani!
"Furmar alatt meg lekapcsol a gép."
És biztos hogy a VGA miatt?
1. Milyen tápod van?
2. Ha felnyomod 100%-ra a vga venti fordulatszámát akkor hány fokos a GPU és vajon akkor is lekapcsol? -
Zoo123
senior tag
"Sziasztok! Le tudnátok írni, hogy milyen driverek (+hotfixek) és programok kellenek egy sapphire 4890 vapor-x-hez? "
Először is: A 4890 van a PCI-E 1. portban (CPU-hoz közelebbi, azaz a felső) és a 8800 GTS a PCI-E 2. portban (alsó) ugye?
Én Win XP SP3 és Win7 64bit Ultimate alatt is 10.3-as Catalystot használtam, nem volt gond
Sajnos már eladtam a 4890 vaport így nem tudom neked megnézni az újabb drivereket"Mert ha pl. a 10.5ös catalystot teszem fel akkor némelyik játékba szaggatnak a videók + néha akad a kép. Valamint pl. a crysisnak elvileg olyan 40fps-es átlaggal kéne mennie de nálam max 30-35 és emelett csomószor leesik 10re.. Játszhatatlan pedig nem is max beállításon van, meg 1280x1024be..."
A memóriáról nem írtál semmit, Win7 alatt ugye nem 2GB Rammal próbálkozol?
Tapasztalatom szerint Crysisnak Win 7 alatt -igaz max részletesség mellett FullHD-ban próbáltam- kevés 2GB ram.De az is lehet hogy a "fiziksznek" berakott 8800 GTS kavar be, próbáld ki úgy is hogy csak a 4890 van a rendszerben (a 8800 GTS.t letiltod vagy kiveszed)
Ha már Win 7 akkor miért nem a 64 biteset használod? -
Zoo123
senior tag
válasz
dangerzone #8687 üzenetére
"A procidat azért ugye húzod mellé?
"
Naná, alapórajelen még sose ment, most is 3,4 GHz-en jár, eddig elég volt mindenre.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Franco9 #8672 üzenetére
Bár most 5850-el tolom 5870-es órajelen
de előtte fél évig egy 4890 vaport használtam, nagy megelégedéssel. Egy 8800GT-t váltott így FullHD-ban duplázta az fpseket.
Mit mondjak, minden játék szépen futott vele -többnyire- max részletességgel, szűrőkkel, -kivéve Crysis, az max részletességgel (ultrahigh cfg) csak 0x élsimitáss mellett volt játszható ~30 fps-
Just Cause2 is épphogy játszható volt 8x élsimi mellett de 2x-el simán futott.
De Dirt1, Dirt2, Test Drive Unlimited, BF Bad Campany2, Stalker Cop, Warhed, stb is hasított.Mondom Crysis, Metro2033, ezeknél azért vissza kellett kissé venni a részletességből/szűrőkből.
Szerintem jó kártya, egyenlőre itt-ott kisebb kompromisszumokkal még elég mindenre.
Még most is azt használnám csak úgy jött ki a lépés hogy 17 pénz ráfizetéssel befigyelt egy 5850, az meg megrángatva ~20%-ot bir a kicsike!van ahol 30, de ahol nagyon kell pl Crysis ott meg 50! %-al gyorsabb, szóval ezt nem hagyhattam ki.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Clapaucius #8491 üzenetére
"HKC 630W moduláris táp hajtja a vasat.
A probléma az, hogy ha elkezdjük nyomni rajta valamelyik játékot, pl Crysis warhead, Splinter C. Conviction, GTA 4 stb...egy laza 30 perc után fogja és lekapcsol a gép
"
A Melyik tápegységet vegyem topik nyitóhozzászólásában a "Nem ajánlott, veszélyes tápok, pár példa:" után a felsorolásban ott szerepel a HKC "márkanév", talán nem véletlenül.
De itt van egy videóteszt, ha ez igaz a HKC az egy ipari hulladék: Link
Szerintem mihamarabb cseréld le valami minőségi tápegységre, hogy milyet érdemes venni, abban itt: Link örömmel segítenek.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Clapaucius #8487 üzenetére
Nem hőmérsékletben van számottevő különbség köztük hanem hangban.
A refhűtő nyári melegben, amikor igazán rákapcsol, tud nagyon hangos is lenni -
Zoo123
senior tag
válasz
Clapaucius #8482 üzenetére
"Nekem játék alatt felmegy 73 ig is néha. Vapor-x OC kártyám van."
Az teljesen rendben van, nekem is ennyi volt.
Azért csak volt mert már 5850-esem van. -
Zoo123
senior tag
-
Zoo123
senior tag
Ati tray tools és CCC nem barátok!
Folyamatosan felülbírálják egymás beállításait, legalábbis régebben küzdöttek ezzel páran a Catalyst driverek topikban.
-Úgyhogy vagy csak driver CCC nélkül és Ati Tool,
-vagy CCC-ben állítgatod és nem használsz ati toolt.Szerintem szedd le a CCC-s drivert és rakd fel csak a video drivert, az ati honlapjáról letöltheted, általában driver only-nak hívják és sokkal kisebb mint a CCC-s driver.
Ha ezzel megvagy akkor állítsd Ati Tray Tools-ban az órajeleket akkor működni fog.Egyébként a kártya alapórajele 3D-ben 870 (GPU) 1050 (mem), nem értem miért 1030-at ír.
Viszont a 3D órajelhez nemtudom milyen feszültség tartozik, azt a nálam okosabbak megmondják -
Zoo123
senior tag
válasz
Clapaucius #8441 üzenetére
-
-
Zoo123
senior tag
válasz
Jano156 #8419 üzenetére
"léghűtéssel minden rendben volt. mígnem beraktam vízre a blokkal és hop piros led di 601 megjelöléssel felvillant"
d1601-es LED jelentése: Critical temperature fault.
"vissza tettem a léghutést. megint ment
. majd vissza vízhűtést és megint nem. "
Hát ebből már nyilvánvaló kéne hogy legyen: Valami túlmelegszik a kártyán amit a vízhűtő nem hűt(megfelelően), biztos hogy jól raktad fel a blokkot?
Ahol a gyári léghűtőn volt gap pad (kis fehér hővezető lapocska) oda raktál a fullcover blokkra is? -
Zoo123
senior tag
válasz
égimeszelő #8408 üzenetére
Van, vagy volt... vagy csak egyszerűen érdekli a téma...
-
Zoo123
senior tag
"63 százalékra esne vissza. de nem tud érezhetően lényegében, mivel a VGA ki sem volt hajtva, hisz CPU limites volt a legtöbb game ilyen alacsony felbontásnál."
Ez így van, én egy ideális esetet vettem amikor csak a VGA-tól függ az fps (nagyon bika processzor).
"3D-ben alapból ennyit pörög az a vapor-x? nem fokozatosan a hőmérsékletet figyelve?"
A venti fordulatszáma természetesen lineárisan változik a hőmérséklet függvényében, csupán azt akartam mondani hogy 2D-ben alig hallani, míg 3D-ben azért bemelegszik és akkor előbb-utóbb felpörög a venti és megjön a hangja.
-
Zoo123
senior tag
1280-ról Full HD-re váltás:
1280x1024=1310720 /
1920x1080=2073600---->0,632 tehát az fps durván a 63 %-ára esik vissza elméletben és tapasztalatom szerint a gyakorlatban is. Ha egyszerűen akarunk számolni -és tiszta VGA limittel számolunk- akkor mondhatjuk hogy legrosszabb esetben felezi az fps-eket.renato:
Jó a vapor-x hűtő nekem is van olyan kártyám (eladó), annyira nem tudod meghúzni a kártyát hogy ne tudná lehűteni (max 10-12%), bár ha bemelgszik akkor azért belekostol a 80 fokba és ott már megjön a venti hangja, de 2D-ben szinte nincs hangja. -
Zoo123
senior tag
És amit nem mér, a VRM hőfok az vajon mennyi?
A pci-expressz tápcsati mögött van 3db kondenzátor (szürke henger) és mögötte van 3x3-as elrendezésben összesen 9db gyufafej nagyságú fekete IC, azok állítják elő a 12V-ból az 1-1,2V-ot a GPU számára.Mivel nincsen rajtuk borda, ezért nem lehet hogy azok melegednek túl és azért indul újra a géped?
Miközben izzasztod valahogy mérd meg a hőfokot, de ne kézzel mert olyan 100 C fok körül vannak működés közben! -
-
Zoo123
senior tag
válasz
alientwo #8282 üzenetére
És mi lenne ha a borda maradna, a ventillátorokat (azzal a fekete burkolattal együtt) pedig lecserélnéd halkabbra, ahogy fentebb Zolisx4 is javasolta, az járható út?
Szerintem olcsóbb is lenne, garancia miatt sem kéne agódni, egyszerűbb is...Látom Varsam megelőzött...
-
Zoo123
senior tag
válasz
zolisx4 #8274 üzenetére
"azért hogy 400w os az nem jelenti azt hogy 400w ot le is ad"
De, pontosan azt jelenti: EZ EGY CORSAIR, kategóriájának egyik legjobbja, nem holmi lim-lom!
"- ATX12V 2.2
- Nominal labeled power: 400 W at 40º C.
- Measured maximum power: 483.9 W at 49.0º C. "
LinkSzóval ha kell több mint 400W-ot ad le a kicsike, engem meggyőzött!
-
Zoo123
senior tag
válasz
KalozoneR #8270 üzenetére
"Under full load, the Sapphire Radeon HD 4890 Toxic video card consumed a massive 318W of electricity."
Hát nekem elég erős kétségeim vannak ezt illetően, egy 5970-es fogyaszt 294W-ot!
Az én konfigom (adatlapomon megtalálod) proci és videókártya tuninggal prime95 + VGA Caps Viewer közben vett fel 375-380W-ot a konektorból, a tápegyéség felöl (77%-os hatásfokkal számolva) durván olyan 290W-ot.
Sántít az a 318W csak a vga-nak, szerintem a teljes rendszer fogyasztására "gondoltak".-Nyilván ha húztad a procit/videókártyát akkor állíts minden órajelet vissza alapértékre, úgy is nézd meg hogy újraindul(gat)-e.
-Ha megteheted próbáld ki egy erősebb táppal -ne vegyél csak kérj kölcsön egyet- , vagy vidd át egy haverhoz hogy ott is restartol-e tőle a gép.
- Most jut eszembe: haldokló RAM is szokott véletlenszerű újraindulást csinálni, vagy ha nem kompatibilis az alaplapoddal. Én rambővítésnél találkoztam a "jelenséggel", aztán inkább becseréltm a 4x1GB-ot 2x2GB-ra.
Szerintem futtas egy Memtestet is (Memtest86 a program neve) érdemes! -
Zoo123
senior tag
válasz
KalozoneR #8265 üzenetére
Csak azért hogy "pörögjön" a téma azért nem szoktunk beirkálni, ha akad "'megbeszélnivaló" akkor azt megvitatjuk.
Válaszolva a kérdésedre:
Nekem Vapor-x 4890-et hajt egy Chieftec 550AB tápegység, de olyan még nem volt hogy lekapcsolt volna, még akkor sem amikor -egy gyors próba erejéig- kapott társnak egy 4850-est.Amikor 4890+4850 crossfire volt és megkínáltam GPU Caps viewer-el akkor már féltérdre ereszkedett, de nem kapcsolt le: felpörgette a ventillátort és csak úgy okádta ki a meleget magából, úgyhogy 5 perc után megkegyelmeztem neki, 2db 4890-es, alatt valószínűleg lekapcsolt volna.
A tápegységem csak 360W-ot tud leadni a 12V-os ágon, a Corsair CX400 meg ha jól emlékszem 32A-t (384W) szóval szerintem a táp elég kell legyen 1db Toxic 4890-hez, úgy hallottam a Toxic képes alaposan befűteni a házat és ha az a meleg egyenesen felszáll, bele a tápegységbe, azt nem fogja neked megköszönni!
- Tegyél ventit a ház hátuljába a táp alá, ha még nincsen,
- vedd le a ház oldalát hogy jobban szellőzzön, úgy is csinálja?
- A GPU milyen meleg? Működés közbe valamilyen monitorozó programmal, ami logolni is tud (pl: GPU-Z) mérd a videókártyád hőmérsékletét, hátha túlmelegszik.Aztán majd referálj!
-
-
Zoo123
senior tag
válasz
--Disztroj-- #8137 üzenetére
Van bizony!
A memória órajelét a gyári 1050-ről 500-ra visszavéve 30! W-al
csökkent a gépem fogyasztása, fogyasztásmérővel mértem.
Mit ne mondjak ku..asokat zabál. -
Zoo123
senior tag
Alapórajelen kevés, de erre jó a tuning!
Ne vegyél procit, húzd meg egy kicsit, olyan 3-3,5 GHz már elég lenne.Ja igen itt is elmondom: 4890-ből elég az 1GB-os!
Fölösleges a 2GB, semmivel se gyorsabb, csak drágább.
Persze ha ugyanannyiért találsz mint az 1GB-os, akkor hajrá! -
Zoo123
senior tag
Az attól függ: Új vagy használt?
Újat már sehol se kapsz,
használtan meg itt nézelődj: http://hardverapro.hu/aprok/hardver/videokartyak/pcie/ati/keres.php?sfor_all=4890 -
Zoo123
senior tag
válasz
Morden24 #7933 üzenetére
"Normális az, hogy egy Sapphire Vapor-X 4890-es kártya 2D-s üzemben, Windows 7 desktopon 56-57 celsius-t produkál?"
Nekem olyan 53-57 celsius között szokott lenni idle-ben, úgyhogy igen, normális.
Terhelésre "VGA Caps viewer" pedig megközelíti a 90 fokot is, de játék közben 80 fölött még nem láttam.Daffni2: És ha nála -mint nálam is- megreked a házban a meleg levegő? Levett oldallappal nekem is lemegy 50 fokra.
Modern24: Amíg be nem állnak a stabil hőfokok -amikor már nem melegszik tovább- nálam ez olyan 10-15 perc.
-
Zoo123
senior tag
"A nem örül neki amugy mit takar?"
Konkrétan arra gondoltam hogy 2/3-os terhelésen túl már esetleg felpörög a ventije kissé és hangosabb lesz a táp.
Az én 550-es Chieftec tápom nagyon leizzadt a 4890x4850 CF-től, eléggé hangos volt. Ahogy én tudom a Corsair tápoknál ettől -a zajtól- nem kell tartani nagyon halkak. -
Zoo123
senior tag
válasz
zoli1984 #7903 üzenetére
Hát ha ezt itt megnézed, akkor itt láthatod a kártyák erősorrendjét: link
Hogy melyiket választod azt a felbontás és a pénztárcád határozza meg.
5770
pro:
-hűvös, halk, keveset fogyaszt
-DX11
kontra:
-Full HD-ra már harmatos, kompromisszumokkal még elmegyeget.
-Az ára, kicsit drága (teljesítményéhez mérten)
-DX11-ben "meghal" a kártya (lassú)4890
pro
-Teljesítménye Full HD-ban is elegendő
-jó ár/teljesítmény arány
kontra:
-eléggé melegedős fajta, a referencia hűtés zajos,
-nem DX11-es de ez ma még nem kardinális kérdés (a jövőben az lehet).Olvasgass, mérlegelj én a 4890-et választanám, vagy esetleg ha van rá 50-55 ropid és bírja a tápod akkor egy 4870 X2 lenne a non plusz ultra, de ez csak magánvélemény.
-
Zoo123
senior tag
válasz
veector #7774 üzenetére
Basszus, megelőzte, úgy látszik lassan gépelek!
"Hát azért az 5380 mellett szól 1 pár érv:"
-egy Powercolor egyedi hűtésesről van szó ami 4 hőcsöves, halk, és hűvös.
-kevesebbet fogyaszt
Ez igaz
[I"]-fullHD-n jobb mint a HD4890"
Játékfüggő, van ahol gyorsabb picivel van ahol meg 10%-al lassabb.
"-DX11"
Ez nem vitás, de komolyabb DX11-hez az 5xxx-ös széria kevés lehet, talán a 5970-es már elbírja.
-könnyen beszerezhető"
Ez igaz
"-natív HDMI"
Nekem vapor-x van, azon 4 féle (D-Sub, DVI, HDMI, Display Port) csatlakozó van.Csak a teljesítményéhez képest "kicsit" drága, legalábbis szerintem, 55 ért akkor már inkább vennék 4870 X2-t (használtan), az még elég lesz egy darabig amíg elterjednek a komolyabb DX11-es játékok.
-------------------------------------------------------
7775# zH.Én GTX280/285-re szeretnék váltani ,ha minimális összeget kéne ráfizetni.
Miért váltanál, az se gyorsabb mint a jelenlegi kártyád! -
Zoo123
senior tag
válasz
--Disztroj-- #7729 üzenetére
"bár villanyszámla tekintetében érdekene a fogyasztás különbsége, bár igaz hogy nem non-stop a 3d üzem."
Hát -a 4850-hez képest- 50% az a 3D fogyasztásra is igaz, ha számszerűen érdekel akkor olyan 40-60W
"a ramok zabálnak sokat, így azokat vettem vissza elsőként, nyertem is az üggyel olyan 13 fokot"
Nálam 1050 MHz-ről 500-ra engedi visszavenni a CCC a memória órajelet és ez 40W-ot jelent, megmértem.
40W, azért elég sok... -
Zoo123
senior tag
válasz
--Disztroj-- #7716 üzenetére
"A 4890 vapor-x 2gb mennyivel fogyaszt többet mint egy 4850?"
Úgy kb 50%-al, ne izgulj, elbírja a Corsair cx400-as tápod.
Viszont minek akarsz 2GB-osat venni? 1GB ram maximális grafikai részletesség mellett, Full HD-ban, szűrőkkel is elég!
Spórold meg a felárat, elég lesz neked az 1GB-os is!"gpu órajelemeléssel (CCC) növekszik a fesz is?"
Nem, akkor növekszik ha valamilyen programmal TE növeled, vagy ha átírod a vidkari bioszában.
-
Zoo123
senior tag
Véleményem szerint, ezt nem győzöm hangsúlyozni:
5850: Jó teljesítmény, gyári hűtővel is viszonylag halk és hűvös, de ár/teljesítmény aránya nem a legjobb, (konkrétan drága!), olyan 55-60 pénzt megérne, nem többet.
Kötelező tuningolni, hiszen az esetek többségében lazán hozza az 5870-es teljesítményét, 20-30 ropival olcsóbban. Komolyabb dx11-re kevés lehet.
Fogyasztása 280-300W köröl (telje rendszer).4890: Jó teljesítmény, full HD-ra is elég (kivéve Crysis, azt csak AA nélkül viszi!), már nem gyártják, egyre nehezebb beszerezni, ár/teljesítmény aránya jobb mint az 5-ös szériának.
Igazi kazán, ha allergiás vagy a zajra a referenciahűtést kerüld, vagy cseréld le valami komolyabb hűtésre. A VRM hűtése kritikus ennél a kártyánál, érdemes rá fokozottan figyelni!
Olyan 40k körül már beszerezhető.
Fogyasztása olyan 300W (teljes rendszer).
Nem tud dx11-et, később hátrány lehet!4870 x2: Nagyon jó teljesítmény, a 3 kártya közül a legerősebb, Full HD meg se kottyan neki. Ár/érték aránya verhetetlen, de ha a 4890-es melegedett akkor ez egyenesen izzik. Gyári hűtője nem éppen halk, a kártya rohadt sokat fogyaszt, a tesztek szerint bőven 400W fölött van (450!) a teljes rendszer fogyasztása, nem vicc: komoly táp kell neki!
Nem tud dx11-et később hátrány lehet!
50 pénzért AJÁNDÉK!Ha olcsóbb lenne az 5850 (60k alatt) akkor azt vettem volna, így 4890-et vettem, de már megbántam hogy nem 4870 x2-t!
-
Zoo123
senior tag
válasz
MPowerPH #7622 üzenetére
"Igen, csak a VRM hűtés ott is elégtelen(szerintem)."
Ezt mire alapozod? Én fogtam már meg 30 perc furmark után a VRM bordát és nem égette meg a kezem.
Persze pontos hőfokot nem tudok, mert a kártya nem méri a VDDC hőfokot, de meg lennék lepve ha 60C fok felett lenne. Igaz nálam egy 8cm-es ventilátor közvetlenül a kártya előtt, a vinyó tetején áll és fújja a friss levegőt a VRM bordára.Most látom hogy neked 4890 crossfire rendszered van. Én is gondolkoztam/gondolkozom crossfire-ön, de még egyenlőre vívódok hogy érdemes-e. Ha tolnál egy tesztet pl Crysis benchtoolal 1980x1080, 4x AA, very high és DX9-ben azt megköszönném. A DX9 mód azért fontos mert XP-m van és így össze tudnám hasonlítani az én eredményeimmel.
Ha nagyon off akkor jöhet privátban is. -
Zoo123
senior tag
válasz
MPowerPH #7618 üzenetére
"Feszültség emelés nélkül is megy 1000 -et mindegyik."
Bár így lenne...
de sajnos ez nagyban függ attól hogy milyen -mennyire jól sikerült- kártyát fogtál ki. Látod az enyém se megy csak 930-at, utána már feszt kéne emelni.
A vapor-x hűtő, a referenciánál halkabb, de 60% ventisebesség fölött (70C fok) már megjön a hangja, lehetne hatékonyabb, de legalább idle kusba van.
-
Zoo123
senior tag
1 gigás vapor-x, gyári hűtőjével 930-on még stabil.
Furmark szerint még 960 MHz-nél sincs gond, de Crysis alatt a kép már erősen "kockásodik", villogó zöld kockák mindenfele, úgyhogy a "Furmark stabil x,y MHz"-nek én nem hiszek!
Ha lassú, lesz majd lecserélem, de mindig legalább 2x gyorsabbra érdemes váltani. Nekem ez eddig bevált!
-
Zoo123
senior tag
Nem tűnik rossznak, de nincs vele tapasztalatom.
Ha figyelmesen megnézed a gyári hűtő alján a piros fémlapot pár csavar rögzíti a felső műanyag légterelőhöz. Ha leszeded róla a műanyagot és a fémlapot visszacsavarozod a VGA-ra akkor a VF1000 is elfér fölötte
Persze a fémlapra kell tenni memóriasüniket, hogy hűljön.Zolisx4: rosz a link!
-
Zoo123
senior tag
A VDDC 120 fok fölött???
Megsütöd a VGA-d ember!
Azonnal tegyél valami normális hűtőt a feszültségszabályzókra -memória süni nagyon kevés!- mert ilyen magas hőfokon nem sokáig fognak működni...Legalább a gyári hűtőről a fémlapot -ami eredetileg fedi a VRM-et- azt tedd vissza és arra dobj rá pár hűtőbordácskát, mindjárt egészségesebb lesz a hőfok.
Vagy dobj rá valami ilyesmit:[link]
-
Zoo123
senior tag
válasz
zolisx4 #7498 üzenetére
A legújabbat Furmarkot még nem próbáltam, de emberünk korábban "villogó színes pöttyökre" meg elsötétedő/kikapcsoló monitorra is panaszkodott, én -táphiba mellett- VGA hibára gyanakodnék.
Megnéztem: az adatlapja szerint Corsair HX520, úgyhogy táphiba nem valószínű, marad a VGA hiba.
Jonner: Ha ez segít nekem Crysis maxon FullHD-ban élsimítással nagyon hamar -percek alatt- kijön ha valami nem oké a VGA-val.
Egy próbát megér! -
Zoo123
senior tag
"van egy olyan vissza-visszatérő problémám, hogy a képernyőn megjelenik kismillió apró villódzó színes pont. Tegnap már azt játszotta, hogy a képernyő is újra meg újra elsötétült. Újraindítás segített csak."
Ezt általában VRAM (videó memória) hiba szokta okozni.
"Leszedtem a legújabb Furmarkot, elindítottam a stabilitás tesztet, elindul a fánk, de folyamatosan megakad a forgása. Egy pillanatra csak, aztán forog tovább. 3 percig hagytam, hőmérséklet max 64 fok volt. Ez az akadás normális?"
Nem, nem normális, ott valami hiba van!
Nekem akkor csinált ilyet amikor tuningoltam és már nem bírta.
Ha tuningoltad a VGA-t akkor próbáld ki alap órajelen, ha úgy is akad akkor sajnos hibás a kártya --> Gari! -
Zoo123
senior tag
válasz
Devid_81 #7440 üzenetére
"Ugyan csak 1280ban de minden fullon, szurok 4x-esen a Bad Company 2 letudva....
Nem tudom FullHD-ra elegendo volt-e a 4890, annak akinek olyan kijelzoje van."Hát a 4890-es FullHD-ban minden maxon elviszi, de nem fut jobban mint a Crysis maxon élsimítás nélkül! Ha jól emlékszem olyan 2x-3x FPS-eket láttam menet közben.
Nem nyűgözött le az a játék, de majd a Crysis 2, kár hogy valszeg szaggatni fog mint állat!
-
Zoo123
senior tag
válasz
WhosTheHigh #6899 üzenetére
Videókártyára fölösleges a 2GB memória, még Full HD-ra max részletesség és élsimításs mellett is elég az 1GB!
Úgyhogy: 1GB-os Toxic, vagy Vapor-x
A Toxic olyan 5-10%-al gyorsabb, úgyhogy kb 10% felárig megéri azt venni, -
Zoo123
senior tag
"Csak a Dirt2 szopódik és csak a menüben. Ha már betölti a játékot akkor nincs gond..."
Driver bug, van rá hotfix, nekem ez megoldotta a lakókocsin belüli "szaggatást":
[link]A leírás szerint a crossfire hatékonyságot hivatott javítani, de a szaggatást is megoldja.
Már csak a Dirt 1 játék közbeni periódikus belassulására kéne gyógyírt találnom...
-
Zoo123
senior tag
válasz
Daffni2 #6132 üzenetére
Pedig több tesztet olvastam, mindenhol azt mutatták az eredmények hogy 4850-nél körülbelül 50%-al gyorsabb a 4890.
pl ezekből is az derül ki:
[link]
[link]Nekem sajnos nem volt 4850-esem a 4890 előtt így nem tudok személyes tapasztalatról beszámolni, de 1 napig volt nálam egy 4850-es (kölcsön) és ÉN nagyon meglepődtem azon hogy az imádott 4890-es kártyám "csak" kb 50%-al gyorsabb.
Nem volt időm sokáig tesztelgetni, de az a pár játék amit kipróbáltam abban 50%-al volt gyorsabb a 4890-es a 4850-nél. Ez nagyjából megegyezik az órajelek arányával (625 vs 920 igen 920-on ment a 4890-esem, elfelejtettem viszavenni..)
Természetesen nem akarom megkérdőjelezni a te személyes tapasztalatod, ha te azt mondod hogy 4850-ről 4890-re váltásnál "fényévekkel nagyobb élményt nyújt", én elhiszem elvégre te ezt tapasztaltad.
Peace!
-
Zoo123
senior tag
válasz
Daffni2 #6130 üzenetére
HSM:
Azért annyira sokat nem dob az a plusz memória sávszélesség, alapórajeles 4850 és 4890 között körülbelül 50% diffi van, de nyilván ez függ a játéktól, felbontástól is... Ezt csak viszonyításképpen mondtam neki hogy nagyjából tudja mire számítson.
Daffni2: "4850 és 4890 között csak az órajelekben van külömbség."
Én ilyet nem is állítottam, olvasd át még egyszer.
De tényleg nem kötözködésképpen.
-
Zoo123
senior tag
válasz
skiny84 #6127 üzenetére
A táp gondolom FSP 450 akart lenni,
az elég lesz, ha a procidat megrántod olyan 3.3 GHz körüli értékre, akkor a játékok többségében nem (nagyon) lesz procilimit.
A 4890 azonos órajelen kb olyan gyors mint a 4850 (hiszen a mag szinte ugyanaz) úgyhogy gyári órajeleken olyan 36-40%-al gyorsabb, kis tuninggal már 50% az előny.
Én Full HD-ban használom és visz mindent játszható sebességgel (persze Crysis ultrahigh csak szigorúan élsimítás nélkül!), úgyhogy 1680x1050-es felbontáshoz tökéletes.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Zoleee89 #6104 üzenetére
Ha nem akarsz crossfire-t akkor bőven!
Nekem is olyan tápom van, még úgy is vitte Furmarkkal az adatlapomnál lévő konfigot hogy -próbaképpen- mellévágtam egy 4850-est!
Igaz tartósan úgy már nem használnám mert eléggé izzadozott szegény a crossfire alatt, de 1db kártyához bőven elég lesz! -
Zoo123
senior tag
válasz
Dyingsoul #6085 üzenetére
Az a hőfok teljesen normális, nekem 1GB-os vapor-x van de 2D-ben az is olyan 55 fok környékén tanyázik, 3D-ben meg olyan 70-85 között, úgyhogy nyugodtan adjál neki (terhelést), nem megy az tönkre!
HSM:
Köszönöm szépen a tanácsot!
Eddig csak 1.1-es patch-el próbáltam a Dirt 1-et de akkor leszedem az 1.21-es patch-et, remélem jó lesz. -
Zoo123
senior tag
Ettől féltem...
a proci 3,4 GHz-en jár, nehogymár az kevés legyen, XP SP2, vírusírtó, tűzfal nincs (full offline a gép, nincs netre kötve) szóval csak a catalyst marad.
Nem akarok régebbi drivert visszatenni mert akkor meg a Dirt 2 szaggat a főmenüben, üdvözlöm az AMD driver fejlesztő csapatot!De ha végignyomtam a Dirt 2-őt akkor felrakok egy régebbi drivert hátha meggyógyul.
Köszönöm a segítséget!
-
Zoo123
senior tag
Az enyém is már több mint 2 hónapja hibátlanul üzemel.
Csak ha már a megbízhatóság került szóba, gondoltam jobb ha tudja...4890 tulajok:
Nektek nem "akadozik" a Dirt 1? A kettőben is szaggatott a lakókocsiban a kép, ma felraktam hozzá a patch-et, megjavúlt, de a Dirt 1 továbbra is szarakodik.
Folyékonyan fut 45-60 Fps aztán 5-10 másodpercenként "megakad", beszaggat, majd megy tovább mint ha mi sem történt volna, aztán megint beszaggatózik újra és újra.
Nem tudom mitől van de ku..ára idegesítő!9.9-es és 9.11-es catalystel is csinálja, Dirt 1.1-es patch sem segített rajta.
Bár nem kifejezetten ide tartozik de hátha valaki tudja a megoldást. -
Zoo123
senior tag
válasz
simcsics #6036 üzenetére
Én a tápra gyanakszom, nekem egy régi 410W-os Chieftech játszotta ezt amikor x1950pro után 8800 GT-t kapott, 3D alatt rögtön újraindult!
Lecseréltem egy 550W-os Chieftech-re azóta vígan megy, most 1db 4890-est visz, de próbaképpen pár órát gyötörtem 4850+4890-es kártyával crossfire-ben, azt is vitte.
Úgyhogy szerintem Táp!
Próbáld ki másik minőségi táppal, ha úgy megy rendesen akkor vegyél tápot.Hogy melyik táp minőségi azt a "Melyik tápegységet vegyem" topik 1. hozzászólásából megtudod.
-
Zoo123
senior tag
válasz
Zoleee89 #6003 üzenetére
"Olyan kérdésem lenne h a 4890-esnél vaporx-es kártyák milyenek?megbízhatóak?"
Nekem Sapphire 4890 1GB vaporx van, nekem remekül működik, de többen belefutottak egy hibás szériába (nincs kép bekapcsoláskor, csak többszöri ki/be kapcsolgatás után).
A hibás darabok az alábbi szériából kerültek ki:
SKU#11150-05
PN 288-1E115-020SA
Ez a kód rajta van a dobozon, a vonalkódos cimkén.
Nekem is pont ebből a szériából van, de nekem szerencsére nem hibásA hűtése 2D-ben "szinte" hangtalan, 55-58 fok, 3D-ben már megjön a hangja (de a referenciahűtősnél azért jóval halkabb) hőfok olyan 75-85 fok csak furmarkkal (szörösfánk) tudom 90 fokra melegíteni. Ja igen a hűtő nem fúj ki a házból, ezért alaposan befűt a gépbe, jó házszellőzés ajánlott.
"display port-os a Battlestation Edition és a sima kártyák között mi a különbség?"
Nekem a battlestation játékot adták hozzá, 1HDMI, 1 DVI, 1 D-SUB, és 1 Display port kimenet van rajta, GPU: 870 MHz, VMem: 4400 MHz-en jár tehát enyhén tuningolt verzió.
A sima kártya tudtommal alap órajeleken megy (850/3900)."Ti melyik 4890-est ajánlanátok?2gb-os és az 1gb-os verzió közt van valami különbség(gyorsaságban)"?
Ne költs 2GB-os verzióra drágább, de semmivel nem gyorsabb mint az 1GB-os (kivéve GTA, de az egy nem túl jól optimalizált "játék"). Az egyedüli érv a 2GB-os vaporx mellett hogy azt nem érinti a "nemindul" hibajelenség.
Remélem segítettem, Üdv: Zoli
-
Zoo123
senior tag
válasz
Diego2002 #5705 üzenetére
1.
TV minden oldalától 1 cm-re van csak a kép (vagyis nem tölti ki az egész képernyőt):
Ez lehet attól is hogy az ATI driver underscal-ezi a képet, CCC-ben állítsd be:2.
nem is éles a kép. A windows betűin lehet észrevenni, néhol majdnem nehéz olvasni.
Ez meg attól lehet hogy a TV-n be van kapcsolva valamilyen "képjavító" funkció.
Az én Samu TV-men pl olyan "beégett" túl "kontrasztos" volt a kép, de miután a jelforrások között kiválasztottam hogy a HDMI 1bemenetre (oda dugtam a PC-t) DVI-PC-t dugtam onnantól jó lett!Remélem segítettem.
Esetleg nézz be az LCD TV topikba, ott volt erről szó...
-
Zoo123
senior tag
válasz
szabessz #5599 üzenetére
Én kb 1 hónapja nyúzok egy 1GB-os vapor-x et nagy megelégedéssel, probléma nélkül.
Pont 2x gyorsabb a 8800 GT-nél, és minden játék megfelelően fut full HD-ben még a Crysis is!Hűtése 2D-ben hangtalan 55-58 C fok (30%-os venti sebesség), 3D-ben tipikusan olyan 78-84 C fok (65-80%-os venti sebesség), itt már azért jól hallható hangja van!
Szőrös fánkkal (Furmark) sem tudtam 90 C főlé gyilkolni fél óra alatt sem.
Ja igen a hűtése nem házból kifújó és mivel alaposan befűt a házba ezért jó házszellőzés ajánlott.
A VRM-en egyedi hűtőborda van, de nem vészes a hőfok (igaz nálam közvetlenül ráfúj egy 8cm-es venti ami a vinyó tetején áll, biztos ami biztos)
Gyári órajele 870/1050 de tartós használatban 920/1050-en használom, csak hogy szokja a tuningot
Összességében elégedett vagyok vele azt hozta amit vártam.
Haky: Az enyémmel sincs semmi gond, lehet hogy nevezett hiba: "nincs kép, csak pörög a venti" csak bizonyos alaplapok/chipset-ek esetén jelentkezik.
-
Zoo123
senior tag
Én ilyen hibával -szerencsére- nem találkoztam, de tudtommal a DDR5 memória -legalábbis ami a 4xxx-es szériákon van- az "rosszul viseli" a menet közbeni órajelváltást, ilyenkor "villan/elsötétedik" a kép.
Nekem nem veszi vissza 2D-ben a memória órajelet, és nem is csinál ilyet.
Ha van rá időd nézd meg hogy 2D-ben visszaveszi-e az órajelet, ha igen akkor nézd meg hogy órajelváltás pillanatában produkálja-e ezt a hibát, mert ha igen, akkor hozz létre AtiTool-ban egy olyan 2D profilt ami csak a mag órajelet veszi vissza a mem órajelét nem, és nézd meg hogy megoldódik-e a problémád.
Egy próbát megér. -
Zoo123
senior tag
És a TV-n beállítottad hogy teljes képernyőn jelenítse meg a képet?
Játszadozz el a beállításokkal a TV-n a képi beállítások menüben, ott kel legyen v.mi olyasmi hogy "nyújtás teljes képernyőre" vagy hasonló, ha hazaértem megnézem.Mondjuk én XP-t használok, lehet hogy a Vista driver sz.r ?
-
-
Zoo123
senior tag
válasz
Dictator^ #4957 üzenetére
Hát nem tudom, én is a DVI/HDMI bemenetbe dugtam a DVI-HDMI átalakítókábelen a gépet, de alapból nagyondurván kontrasztos a kép, szinte már olvashatatlanok az ikonok a Desktoppon a kontrasztos "túllövés" miatt, de ugyanezt csinálja bármelyik HDMI bemenetre dugom, HDMI-HDMI kábellel is.
Filmeknél általában jól néz ki -kivéve amikor "szemcsézett" lesz tőle a kép- mert tényleg élesebbé teszi a képet és a színek is "életre kelnek".Konkrétan játékoknál nagyon zavaró ez a túllövés, hogy mindent fehérrel/feketével "körberajzol" kontrasztnövelés címén.
Úgyhogy én levettem a kontrasztot 0%-ra és így már jó! -
Zoo123
senior tag
Szia!
Nem töltötted ki az adatlapod.
ATI videókártyán a probléma nálam is jelentkezett, nálam a megoldás a következő:
A Catalystban állítsd be a Scaling-et 0%-ra, a TV-n pedig állítsd be a kép széthúzása teljes képernyőre és jó lesz!Pár napja még Nvidiám volt de úgyemlékszem ott is van nagyítás/kicsinyítés funkció.
Most vettem csak észre hogy ez az ATI 4890 topic! Hiába reggel van!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest