Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Peak

    addikt

    válasz Mezga Aladár #9031 üzenetére

    No este megnéztem pár beállitást ezen a kis brazoson, de aztán mozizásba torkollott a "komoly munka" :)

    Szóval az erősítőt *Harman AVR* néven azonosítja a driver, a TV-t csupán csak úgy egyszerűen "LG TV" névvel illeti.
    Nativ 1920x1080 felbontáson próbáltam a frekvenciákat váltani desktopra, a 23Hz ugyan választható volt a legördülő menüben, de "apply" után visszadobta 24Hz-re. Ugyan ezt csinálta mindkét megjelenitő esetén is.

    Viszont 24Hz-en a látott kép ( akár AVR Bypass-szal, akár nélküle ) botrányosan fos. Homályzóna!
    A desktopot egyértelműen 60Hz-en kellett használnom, ott tökéletes képet kaptam vissza.
    A hófehér desktopon az 1 fekete pixel jól elhatárolható fizikai határokkal rendelkezett, a teli piros, kék és zöld pixelek szintén. A fekete alapon ugyan ezt megismételve pont ugyan ezt tapasztaltam, éles kontrasztos képet kaptam. A szinek éles határokon is jól elkülönülnek. A 8-as Arial irás is jól látható, kontrasztos még messziről is. Közelről pedig nem tapasztalható contrast-boost hatás.

    Érdekességként megemlitem, hogy amennyiben az AVR-en keresztül ment a kép, akkor az RGB 4:4:4 pixelformátum mellett elszaródott az kép olyan formán, hogy pl. fehér alapon 2 fekete 1pixeles csík közötti terület a szivárvány minden szinében játszott, szóval olyan volt, mint ha prizma szórna szineket. Ezt csak közelről lehetett látni. Bypass OFF-on ez megszűnt, amiből arra következtetek, hogy az AVR-ben levő Faroudja videoprocesszorral nem volt minden kompatibilis.

    Az XBMC-t ha beállitottam, hogy módosítsa a videofrissítési frekvenciát a forrás filmnek megfelelően, akkor pl. a Captain America BD50 szaggatottan jelent meg. Ezt gondolom a Catalyst videobeállitásai között kéne megoldanom, feltételezem mókolni kéne még a hardveres lejátszásban, stb. ( még kell rá idő vizsgálgatni a cuccokat - ofc a legfrissebb AMD Catalyst driver ).

    Aztán végül maradt a 60Hz desktop, DXVA alatt pedig az XBMC szépen finoman játszott a 23.976 FPS képmegjelenitéssel hogy ne csússzon a hang se előre se hátra, náha az információs mezőben 23.98 jelent meg, néha 23.972 FPS, szinkronban tartva.
    Szerintem emiatt nem láthattam sem képduplázást, sem akadást.
    A TV információs mezője 60Hz-et mutatott a desktopnak megfelelően.

    A képkockák pedig talán 2:3 pulldownban jelentek meg.
    Összességében úgy tűnik, hogy se a párom számára, sem számomra mindez nem okozott olyan törést a műélvezetben, hogy csak egy másodpercre is elveszitettem volna a fonalat a filmben, vagy megfordult volna a fejemben, hogy "hmm, valami nem stimmel".

    Ezek után nekimentem a Realtek 1173DD chipes HD lejátszónak is, amit HDMI Auto kimenetre állitottam, de a 23.976-os videot igy is 24Hz-en küldte ki, legalábbis az AVR információs mezője és a TV infoja is. Aztán lehet, hogy mindkét eszköz szar. :)

    Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3

Új hozzászólás Aktív témák