Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• c41r0^

őstag

válasz MrM94 #2484 üzenetére

"változtatja az órajel frekvenciáját, hogy kisebb legyen a környezetben okozott elektromágneses zavar"
    emellett órajel destabilizáló is pont emiatt, de csak kis mértékben
    amit CPU-Z-vel mérsz, az úgysem pontos, mert szoftveres mérés nem mérés

rosszul írtam előbb, offban lesz pontosabb az órajel, ahogy te is tapasztaltad

• c41r0^

őstag

válasz MrM94 #2478 üzenetére

BIOS/UEFI-ben Spread Spectrum-ot tedd ON-ra, akkor stabilabbak az FSB órajelek. De tuningnál viszont javallott a Spread Spectrum opciót kikapcsolni.

• c41r0^

őstag

válasz and1ao #2135 üzenetére

új lappal is fagyott egyszer, emiatt tápcsere is volt, így most már több, mint egy hete megy stabilan, ezek alapján esélyes, hogy a táp hibás, nem is az alaplap (FSP 400APN)

• c41r0^

őstag

válasz and1ao #2135 üzenetére

már kicseréltem (ugyanilyen 970 Ext3-ra, 1.6-os BIOS-ra felfrissítettem azt is, mert 1.3-al érkezik, valamint a beállítások most ilyenek a teljesség igénye nélkül: turbo off, apm on, c'n'q és c1-c6 state on, minden fesz és órajel auto-n, kivéve az FSB és PCI-E-t, amik 200-100 MHz, ezen kívül ram órajel 1333-ra fixálva és a ram feszt megemeltem 1.6V-ra, időzítések auton (9-9-9-24)), azóta nem volt fagyás, kopp-kopp.. ha 2 hétig stabil, akkor ez volt a gondja, majd írok

eszerint a lap szerint is 1.275 a CPU VID-je, a feszeket ugyanúgy állítja, mint a másik: 1.4 GHz-en ~0.8875V a VID, 3.3 GHz-en 1.275V a VID, amely értékekből lejön a vdroop, így max. terhelésnél 1.248V-ot kap elvileg a CPU

• c41r0^

őstag

válasz and1ao #2133 üzenetére

én is erre gyanakszom és megint fagyott este 6 körül... holnap reggel alaplapcsere, van egy 970 Ext3 direkt tartalékban emiatt...

• c41r0^

őstag

Sziasztok!

A gondom, hogy normális CPU hőmérsékletek mellett (max. 40 fok a CoreTemp szerint) fagyogat a gép, a konfig:
    970 Extreme 3, legfrissebb 1.6-os BIOS-szal
    FX-6100 (rajta Arctic Freezer 7 Pro)
    2x4 GB Kingston 1333, CL9 ramok (DC-ben mennek)
    A VGA egy aktív hűtős MSI GT210.
    A táp egy FSP 40060APN.

A gép egy szerverteremben van, így a fagyásról nem tudom, hogy ad-e olyankor képet, bár hiába van rajta a monitor, úgy néz ki, hogy mindig úgy fagy meg, hogy csontra kifagy, nincs kép a monitoron (mivel egy idő után lekapcsolja azt). Természetesen oprendszer naplóban semmi nincs, hardver jellegű lesz a gond.

Mielőtt bekerült, kiteszteltem minden szempontból, 4 órán át volt Prime95 stabil (felváltva blend és small FFT-s teszttel), Memtest86+ lefutott, és a használni kívánt feladat szempontjából is jól megterheltem egy fél órára (webszerver). Semmi gond nem is volt, ment minden pöpecül. Ekkor a BIOS úgy volt beállítva, hogy minden órajel és fesz auto-n menjen (kivéve, hogy lefixáltam a PCI-E frekit 100MHz-re és az FSB-t 200 MHz-re, ezt ezek után is fixre hagytam), Turbo és APM (AMD energiamenedzsment) aktív, LLC auto-n, C1 és C6 state is, RAM-ok is auto órajelen és feszen (1.5V) 1333@CL9-ben mentek, magyarul mindent intézzen el az alaplap magától. A CPU VID-je 1.275V auto-n, mikor a magok 1400-on ketyegtek, lement a VID 0.885V-ra, 3300-on 1.275V-ra ugrott fel. Mindeközben nem ment 40 fok fölé a CPU CoreTemp szerint. Win2K3 Enterprise alatt Server Balanced energiamenedzsment profil volt aktív.

Aztán elkezdett fagyni, úgy néz ki, mindig nagyobb terhelés esetén, csontra, ahogy fentebb írtam. Átlagban azt lehet mondani, hogy kb. 24 óráig bírja, ha a webszerverhez méltó terhelést megkapja, amit el kellene látnia simán egyébként (össz. átlagos CPU terheltség kb. 40%, memória 80%-a szabad).

Próbálkozások:
    1. Először a VGA-ra gyanakodtam, megterheltem FurMarkkal, kb. 1 órán át, semmi fagyás, a borda is szépen melegedett (van hőátadás), ahogy kell neki. Ezután újabb Memtest86+, a ramoknak semmi bajuk. De azért a ram feszt felvettem 1.61V-ra (1.5V-on bírnia kell az 1333@CL9-et), hogy kizárjam azokat is.
    De utána csak fagyott, miután otthagytam.

2. Azóta arra gyanakszom, hogy esetleg a lap a CPU-nak nem ad elég feszt, adott pillanatban. Ezért kikapcsoltam a Turbot (ezek után ez már mindig kiakpcsolva maradt), de az APM, alaplap által szabályzott CPU fesz és c-state-ek maradtak aktívak. Megint fagyás kb. 24 óra után.

3. Most azt csináltam legutóbb, hogy APM is off, NB és SB feszek és HT órajel továbbra is auton hagyva (2000MHz), de a CPU-t beállítottam fix 3300-ra (16.5x200) és manual 1.35V-ra felvettem a CPU feszt, most terhelés alatt max. csak ~1.31V-ig vdroop-ol, terhelésmentesen 1.35V-on marad. Always On energiamenedzsment szintre is állítottam a Win2K3-ban, nincs szorzó ugrálás, a CPU most max. 50 fokig emelkedik. Most várom, mi lesz így vele.

Amire gyanakszom még és ötletem van:
    1. nem elég az NB auto fesz (1.25V), de ha ez a gond, nem értem, miért...
    2. melegszik az NB/SB és amiatt fagy...
    3. ha nem az alaplap automata, CPU-t ellátó energiamenedzsment részével van a gond, akkor még a táp lehet a ludas, hogy nem ad le stabil feszeket (AIDA64 szerint stabil minden fesz, idle és 100% load esetén is).
    VGA azért nem valószínű, mert huzamosabb CPU terhelés után fagy ki a gép.

És a fő kérdés: bekapcsolt APM-mel és általa auto-n szabályzott feszekkel ez a lap okozott már másnak fagyást?

thx

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés