- Netfone
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Aurát vált a Vivo V60
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tom5
addikt
Nálam sem volt kékhalál. Szépen tette dolgát két évig a lap, most került eladósorba. Nálam egy 8120 majd később a jelenlegi 8320 ment benne. Mind a kettő kikapcsolt turbóval 4Ghz-re állítva. A 8120-alapfesz környékén ment így, de ott észrevehető volt VRM melegedésnél a throttling, utóbbi procinál kicsit alulfeszelve már kevesebb volt de így is dobálta a feszt plusz jobban is melegedett a proci. Most 8+2 fázísú lapnál a proci is hűvösebb és a tuning is jobb, trhottling nincs. (bár eddig arra volt időm h belőttem a procit itt is fix 4Ghz-re jelenleg 1,3V-ra) Én használtan 12K-nál többet nem adnék érte, de tény, hogy annyiért viszont nagyon jó mínőségi lap.
-
Pancsermeste
őstag
Kékhalállal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, nekem stabil a lapom, semmi bajom vele.
A Throttling meg ugye a már említett "gyenge" VRM-nek köszönhető (a 4+1 fázis nagy terhelést kap, túlmelegszik a 8 magos FX procik alatt) - de ezen is lehet javítani valamennyit jó hűtéssel.
Én pl. így segítettem rajta. A VRM hűtőbordákat kiegészítettem plusz lemezkékkel, amivel megnövekedett a hőleadó felület + a proci venti légáramába kerülve jobban hűti a FET-eket. -
Pancsermeste
őstag
Ahhoz a procihoz elégnek kell lennie.... nálam az FX-8320-hoz 4,2GHz-ig is tökéletesen megfelel (igaz Ext4 - de az gyakorlatilag ebből a szempontból u.a. mint az Ext3), de ehhez jól meg kell hűteni a VRM hűtőbordát. Ha az alaplappal párhuzamosan fújó CPU hűtőt használsz, akkor gondoskodni kell, hogy a FET-ekre is jusson friss levegő, pl. oldalsó venti, vagy direkt a hűtőbordára applikált kis venti segítségével.
-
Kroni1
veterán
Én meg egy szintén 4+1 VRM-es Ext4-ben használok egy FX6300-ast és semmi gond vele.
A proci elég jól visz mindent 4GHz-en is, úgyhogy most a Turbo off, (mert az feleslegesen sok feszt adott neki, talán 1.3V vagy 1.4V-ot a 4.1GHz-hez asszem) és alapfeszen (1.235V) járatom úgy hogy 3.5GHz-ről 4GHz-re lett felhúzva. Tehát így gyakorlatilag még kevesebbet is eszik mint a gyári érték a turbóval és megvan a 4GHz..
Ha tuningolni akarsz bitang módon vagy később tervezel bele 83xx procit venni akkor nyilván érdemes jobb lapot venni valóban, de ha megelégszel az "okos és ésszerű" határokon belüli tuninggal akkor alkudd le 10-12e környékére és annyiért már nem rossz vétel.
-
Pancsermeste
őstag
Ha beírod a keresőbe, hogy throttling, akkor megtudod.
De természetesen ez nem csak ezt a lapot érinti, hanem az összes "gyenge" VRM-el rendelkező lapot. (csak ebből rengeteget adtak el anno, és hát a nagy számok törvénye.... ). A 140W TDP 4+1 phase design azért nem olyan gyenge, csak hát a 8 magos FX procikhoz már kevés lehet, a tunig pedig kimerül abban, hogy CPU fesz csökkentéssel érjük el legalább a turbó órajelet. Azért optimalizálva a beállításokat a stabil 4-4,2 GHz elérhető.
Ami a lényeg, hogy aki új lap vételén gondolkodik, annak mindenképpen erősebb lap ajánlott, de persze akinek már megvan, vagy nagyon olcsón jut hozzá, annak még jó lehet. (használtban 12K körül már lehet kapni - én tuti most is megvenném ennyiért, ha szükségem lenne rá)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BB/32
- asus a 320m-k alaplap ( am4 )
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING / Beszámítás OK!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest