- Mobil flották
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
Új hozzászólás Aktív témák
-
triklin
tag
Köszönöm a választ. Első dolgom volt az energiagazdálkodásos cuccokat kilőni. llc-t most 1/4 en használom, így feszel annyit túl idle-ben, hogy load alatt a biosban beállított érték alá nem (nagyon) megy.
úgy néz ki, hogy: 4ghz, llc 1/4, 1,35v bios. (feszek load alatt is 1,408v és 1,344v közt ugálnak)
Stabil, de ennél többet nem bír a lap, kevesebb fesszel meg a proci nem bírja.
érdekesség képpen prime blend alatt teljesen gyári beállításokkal gyári fesszel, egyedül turbo off 50 fok hajszál pontosan. A fentebb leírt "tuninggal" most fűtésszezon kezdetén 71...
Nem várok csodát, tudom, hogy nem ajánlott kategória ez a lap, de ez másnál is így ennyire drasztikus? Azért érdekel, mert ha ennyire "csoki" tuningban a cpu, akkor feleslegesen nem veszek alá jó lapotÜdv.
-
HERR Z
veterán
igazából alig kell több mint 1.32V majdnem 4.8Ghz-hez
dejah, lehet kell majd egy értelmesebb hűtő, játékok alatt, meg cinebench alatt 65 foknál tetőzik, az annyira nem vészes, nem IBT-vel játszok...
de amúgy, phenomot is fűtötte a lap rendesen, vagy 5-7 fokkal volt melegebb mint gigában1.35V-nál már viszont elfogy szegény vendetta
ott már 70 fok majdnem játékok alatt is (cpu-z fesz, biosban ilyenkor már majdnem 1.4V belőve)
-
Pancsermeste
őstag
Hát akkor mi a lényeg, kedves and1ao?
Nem az a lényeg, hogy minél magasabb stabil órajelet érjünk el? Mert ha nem ez a lényeg, akkor pláne jobb választás (ár/érték) a 8320 a 8350-hez képest, mert akkor állítsuk be 3500MHz-re és örüljünk! És most azt a néhány wattnyi disszipációs különbséget ne nézzük már - egy FX procit tekintve -, ami a 8350 előnye lehet azonos órajelen az esetleges alacsonyabb CPU fesz következtében.b.ú.é.k. neked is!
-
Pancsermeste
őstag
Jelenleg 6 magos FX procija van a kollegának (tehát annak képességeit ismeri az alaplapjában)... ezért írtam, hogy ha feltétlenül 8 magost szeretne... akkor kb. mire számíthat. Nekem továbbra is az a véleményem, hogy a 8320-al jobban járna, bár az is igaz, hogy a 8350-nel nincs tapasztalatom ebben a lapban, de nagyon csodálkoznék, ha akár 100MHz-el is többet elérne vele (stabilan) a lapjában. De persze ezt neki kell eldöntenie, én nem beszélem rá semmire.
-
Pancsermeste
őstag
Nem feltétlen kell nagyobb fesz.....
Csupán a 10.000Ft-os árkülönbség miatt ajánlottam a 8320-at a 8350 ellenében. Biztosan vannak, akiknek nem számít a pénz, de aki ebben a kategóriában nézelődik, az valószínűleg árérzékeny is.
Én már 2 gépet raktam össze Asrock 970 Ext3; Ext4 és FX-8320 procival, mindkettő remekül működik 4,2GHz-en. Ennél sokkal többet 8350-nel se lehetne elérni ezekben a lapokban, így teljesen felesleges pénzkidobás lenne... -
Pancsermeste
őstag
Akkor még mindig nem érted! - vagy csak elbeszélünk egymás mellett...
Én nem azt állítom, hogy egy Cold Tower kategóriájú hűtővel nem lehet FX-6xxx procit üzemeltetni, hanem csak azt, hogy ez tuninghoz már kevés, vagyis nem ajánlott, én legalábbis nem tudom nyugodt lelkiismerettel ajánlani! De miért is tenném, ha van olyan hűtő is, ami már biztosan kellemes hőmérsékleten tudja tartani?Lapból is csak azért ajánlottuk az erősebb tápellátásút, mert az ajánlottabb tuninghoz!
Ha az lett volna a kérdés, hogy beletehet-e egy már meglévő Asrock Extreme3-as lapba FX-6xxx procit, akkor nyilván azt mondom, hogy igen, sőt, még egy 8320-ast is! Pont úgy, mint annak idején én is tettem! Én is teljesen elégedett vagyok az extreme4 + 8320 összeállítással, okos beállítással szépen dolgozik 4GHz-en. De nekem már régen meg volt a lapom, most tuti nem ezt venném, hanem az Asus EVO-t. -
Pancsermeste
őstag
Az volt a kiindulás, hogy esetleg húzni is akarja a procit!
Éppen ezért ajánlottuk a 4+1 fázisos Extreme3 helyett az Asus EVO-t, ill. ezért mondtam, hogy kevés lesz a hűtő!
Amennyiben később sem szándékozik tuningolni, vagy 8 magos FX-et belepakolni, akkor természetesen elég lehet az a hűtő is, vagy esetleg egy Hyper TX3, sőt lapból is megfelelő lenne az Extreme3!
Hol itt a blődség?? -
Pancsermeste
őstag
Igen, jól mondod, hogy kinek mire kell, és persze, hogy mennyiért!
Nekem már eleve megvolt az Extreme4, amikor vettem bele az FX-8320-at, és mivel stabilan megy benne 4GHz-en, így eszem ágában sincs másik lapot venni +10K ráfordítással csak azért, mert abban akár pár száz MHz-el jobban lehet tuningolni.
Ismerős gépébe viszont már direkt választás volt a 8320 alá az Ext3, mert látta az én gépem, és ez neki tökéletesen megfelelt, főleg ennyiért (11K), igaz neki is feltuningoltuk a lapon a VRM hűtést. -
asvald
senior tag
szeretném kipróbálni 480SLI-t , mielőtt végleg elavulna
1-2hónap ,és potom összegért tudnék vásárolnék a mostani mellé egyet , valamit vízhűtés vásár is kilátásban van a procihoz ,kicsi órajel emeléshez.
Tápot meg tudok kölcsön kérni, lehet még cserélni is tudom barátommal -
Maotun
őstag
[ezzel gondoltam hűteni, jól szelőző házban] gondolom megfelel a cölöpverőnek
-
bozont
veterán
Mondjuk az azért vicces, hogy általában leszólják a gyengébb lapokat mert nem megy benne 4,5+GHz-et egy 8000-es FX, mintha mindenki extrém tuningra vágyna.
A 6000-es szériáig bőven megfelel egy Extreme 3 vagy 4 is, de szerintem a 8000-sek is mennek 4GHz-et azért, ami már elég egy 7870-hez kihajtás szempontjából.
De én meg mondjuk a Giga lapokkal nem szimpatizálok, előbb ajánlanék valami Asus-t.
-
bozont
veterán
Azt azért hadd döntse el mindenki magának, hogy ezek a plusz dolgok fontosak-e és megérnek-e némi pluszt (mondjuk 1-2e Ft-ot mindenképpen az extra csatlakozók). De egy 8x/8x is elég egy középkategóriás CFX/SLI felálláshoz. Az megint egy másik kérdés, hogy az alsó és közép kategóriában megéri-e többkártyás rendszerbe fektetni.
-
and1ao
őstag
Hopp szerk lejárt itt lehet olvasgatni
2. sose mondtam hogy nem mennek benne procik de mivel az összes FX 4Ghz fölött érzi jól magát ott jön meg az ereje így muszáj vagy tunnigolni.
"8xxx-el meg már alapórajelen előfordulhat
"
_PicuR_.: semmit nem tartalmaz számomra uj UEFI amire szükségem lenne 1.70 tökéletes így nincs fent.Jobb klikk kép megjelenítés és nagyítható
-
törölt tag
140W -ig kiszolgálja a CPU -kat !!! [CPU támogatottségi lisata]
De persze az Extreme 3 sokkal jobb választás ! [link] [link]
Tuning nélkül gyári beállításokkal az összes proci mehet bele !előfordulhat ... akkor bármi is előfordulhat .
általánosságban:
Ilyen válaszokkal nem kellene megvezetni a kérdezőket , vagy tud valaki konkrétummal válaszolni , vagy ha nem , akkor NE a hsz-t szaporítsa csak
Igen vagy Nem -el , ez nem volt épp kielégítő segítség a kérdező számára . Ha nincs a kérdéshez tapasztalat , akkor az ne válaszoljon ... az sem kielégítő , hogy valahol olvastam , hogy xy írta , hogy haverjámál nem megy , vagy épp megy -
Jim76
aktív tag
Az Ext3-nál a 6100-al is van bajod? Vagy csak valóban nagy mértékű OC-nél? Idegesít már sajnos, amiket olvasok, x4-es A6 processzorom van most is, egy 4100-ast nem fogok beletenni, ahhoz a teljesítményhez még a 22k is pénzkidobás volt alaplapra, amennyiért az Ext4-et vettem.
"droppolja az órajelet nagyobb tuningnál 6xxx-nél is" - mennyi az a nagyobb tuning, úgy konkrétan? (mármint felétek)
Ha egyáltalán nem akarom tuningolni, és még esetleg egy Ilyesmi hűtőt is megkockáztatok rá, akkor mi a helyzet egy 6300-al, vagy egy 8120-al? Mindenképp problémás lesz, vagy ahol rosszalkodik, az néhány egyedi eset?
Azt gondolnám, ha nem eszi a 8xxx-et oc nélkül sem, az ASrock már régen tett volna ellene.
Ha tényleg csak OC-nál lehet gond, akkor megrendelem a 8120-at, nem meditálok tovább... nem tudom mitévő legyek - olyan bizonytalan vagyok mostanában... vagy mégsem...? -
ebegab92
senior tag
Egy próbát mindenképpen megér.Illetve terheléskor mindenki láthatja,hogy mennyire melegszik csóri processzor.De akkor meg minek van ilyen lehetőség az UEFI-ben?
Nem hinném,hogy csak dísz.Lehet,hogy pont az alaplapi szenzort lehet így kikapcsolni,hogy a proci ne fűtsön annyira,hogy az a tréé szenzor throttlingolásra kényszerítse a procit
-
törölt tag
-
RVR400
veterán
Akkor inkább a már említett Giga, vagy egy Asus M5A99X EVO R2.0, nekem ez nagyon bejött. A 890FX Deluxe5-ömet most vittel el a futár, hogy intéződjön a garija, fentebb leírtam, hogyan jártam vele. Sajnos eljutottam oda, hogy nem értem, miért kerül egy gyengébb ASrock többe, mint amennyibe egy Asus vagy Gigabyte azonos kategórián belül, és jobb minőségben...
-
ebegab92
senior tag
Ez főleg a 125-140W-os TDPjű prociknál jön elő?
Egy FX-6300-at raknék majd bele,és bár az csak 95W-os,okozhat már ilyen problémát?Jelenleg Phenom II X2@X4 B45 van benne alulfeszelve 1.225V-ra.Terhelve 55 fokig megy fel (SETI@Home),Prime is 57 fokig fűti fel a kupakot.Az északi híd fölé egy 4-5 centis coolert tettem,mert érezhetően forró volt -
Dealer95
őstag
Nekem ha felmegy 55fokra a CPU, rögtön throttlingol.
Egyébként majd cserélek RAM-ot, mert lehet, hogy az a bibi, ami miatt kifagy Blend tesztnél, ha nagyon meghúzom a 8magot.
Mert Small FFT-vel stabil, de Blend Test-nél (amikor sok RAM-ot is tesztel) fél perc és befagy a kép. -
RVR400
veterán
Az oké, de még mindig nem értem, hogy akkor minek akarsz jobb megoldást, ha már úgyis rendeltél másik lapot.
Ha meg a lehető legjobban akarsz kijönni, akkor marad a frontpanel, mivel annak nicns értelme, hogy lecseréld az amúgy jól működő lapodat ennél nagyobb költséggel egy ugyanolyanra, ami csak az alaplapi usb 3-mal tud többet.
Más kérdés, hogy Neked az ár nem szempont, így nyilván a lapcsere a kézenfekvő, bár a 6100-hoz elég lenne egy 20 rugóval olcsóbb lap is. -
RVR400
veterán
Általában a monitoromat szoktam nézni, nem pedig a gépem belsejét, és akárhogy is nézzük, mindennek van egy bizonyos határa. Egy plusz kártya, ha a komfortérzetemet javítja nagyban, de egy teljesen másodlagos esztétikai érzetemet rontja kis mértékben, akkor nincs miről beszélni.
-
_DiEGO_
őstag
Mire gondolsz ?
Az ASRock „Restart to UEFI” technológiáját azoknak fejlesztettük, akik gyakran hozzá szeretnének férni az UEFI-hez. Lehetővé teszi, hogy egyszerűen belépjen az UEFI beállításokba, amikor legközelebb bekapcsolja PC-jét.
Az ASRock X-Boost technológiája egy intelligens automatikus órajelnövelő funkció, és zseniális tervezésénél fogva hozzáférést enged CPU-i rejtett magjaihoz. Egyszerűen csak nyomja meg az X-et a PC bekapcsolásakor, és az X-Boost automatikusan megnöveli a kapcsolódó alkatrészek órajelét, 116%-kal növelve a teljesítményt! Az intelligens X-Boost segítségével a CPU túlhúzása és a CPU magok feloldása nagyjából egy gombos művelet.
* Az „Unlock CPU Cores” (CPU magok feloldása) funkció működése processzoronként eltérő lehet. -
Victoryus94
őstag
Már megvan a gond. AMD FX 6100-at néztem ki magamnak, ahhoz válogattam az alaplapot. Mivel akciós volt a 6300, azért inkább azt vettem. Rákérdeztem, hogy kompatibilis-e az alaplappal, azt mondták, igen. A 6100-al kompatibilis, de a 6300-al nem. Próbálom cserélni az alaplapot.
-
-
-
RVR400
veterán
-
bozont
veterán
Mondjuk szerintem az a Cold Tower nem valami acélos hűtő akkora tuninghoz. Lehet nálad inkább a cpu hűtéssel lesz gond, mert inkább a FX8xx0 szériánál olvastam throttlingról, Fx6100 még tuninggal sem nagyon szokott.
(#2862) _DiEGO_
Mert rövidebb és gyorsabb leírni, na meg én angol oldalakat is sűrűn olvasok és így ragadt meg.
-
bozont
veterán
Most próbálgatom még mit bír maxon, de eddig 1,4v 4,3GHz-en semmi probléma nincs. Mondjuk, ha ez számít, elég szellős a házam és 4db 12cm-es venti dolgozik 800as fordulaton (egy elöl és oldalt húzza befelé, egy hátul és felül húzza ki a levegőt).
De attól még használhatnak más alkatrészeket, de ennek pontosan utána kellene nézni. Mondjuk eddig csak Ext3-mal láttam ezt a throttling problémát itt a topicban.
mod.: És nálam a thermal throttling be van kapcsolva az uefiben, automatára. Csak a turbót és APM-et lőttem ki.
-
Dealer95
őstag
Nem az alaplap hibája, hogy melegszik.
Egyszerűen az 1. generációs Bulldozer túlságosan melegszik.Mert mint írtam, FX8320-nál 3,7Ghz-en még 1 óra után sincs throttling (passzívan!)
Az FX8150 felment 1 perc alatt 56fokra úgy, hogy a hűtőn volt egy venti és már throttlingolt.
Az FX8320 10perc alatt éri el a max hőfokot, ami 47fok, venti nélkül. (ventivel 44fok)Tehát az a baj, hogy annyira melegszik a proci, hogy a körülötte lévő dolgok is túlmelegszenek.
-
Dealer95
őstag
Amit BIOS-ban beállítok, attól mindig többet mutat az összes progi.
Pl. 1,3 helyett 1,35 stb.
De valaki kimérte itt régebben, hogy annyit ad neki kb., mint amennyit BIOS-ban beállítunk.Na de mindegy, jó ez az 1,3V nekem...
P95 alatt 47 fok 3-as ventillátor fordulattal
még a Phenom X4-em is felment 53-ra -
Dealer95
őstag
Rendben, bár most passzívan megy, nem akarom meghúzni.
A ventit majd csak este tudom rárakni.Az, hogy hiszel-e nekem, az engem nem érdekel. Én tudom, hogy nem throttlingol most ezen az órajelen. Nem beszélt senki 4,2Ghz-ről. Ott persze, hogy megnő a fogyasztás és már elég esélyes a throttling.
Az FX8150 pedig 1,25V-al 3,6-on már 1perc után throttlingolt.Aki most venne 8magos FX-et és ilyen alaplapja van, jobban jár, ha FX83xx-et vesz.
10fokkal hűvösebb és kb 30W-al kevesebbet fogyaszt egy 8150-hez képest. -
_DiEGO_
őstag
Ha tul meleg a borda , akkor az a tökéletes - mert : ezek szerint elszipkázza a hőt !
Inkább az okot kell keresni mi miatt melegedik ! Az lenne a gáz ha alig langyi a borda de ellenben alaplap azon a részen sütős ... Valami rossz/helytelen beállítás miatt lehet ... natán elégtelen tápellátás is lehet okozó .
-
RVR400
veterán
Ha visszaolvasgatsz, akkor már pár eset volt így, hogy valaki ennyit írt le, aztán pedig kiderült, hogy nem a proci melegszik túl, hanem lap szarozik. Neked ez egyértelműen 70 fok fölötti eredményt jelent, nekünk pedig ilyen előzmények után azt, hogy nem eszik olyan forrón az FX-et.
-
RVR400
veterán
Azt eddig nem írtad, hogy a procihő megy az egekbe, csak azt, hogy visszaveszi az órajelet, ha húzod. Mondjuk fura, hogy egy Cold Tower ennyire gyenge legyen, nekem a Hyper 212 a 4100-ast 4.5 GHz-n 1.4 V felett még bírta hűteni rendesen, meg végülis a 8120-assal sem volt gondja, mert 3.8-on még 70 fok alatt volt, viszont nem a FET-ek nem bírják a gyűrődést, hanem a tekercsek, így hiába vizezed, meg tolod a FET bordájára a levegőt, nem lesz igazából jobb eredményed.
-
RVR400
veterán
Te fölötte leszel ,cska a lap nem fogja bírni. Nem a FET-ek melegszenek túl, nekem van rajtuk egy Thermalright HR-09 és így 40 fokig is alig megy fel a borda hőmérséklete. Told meg prime-mal, és fogd meg a FET-ek mellett a tekercseket (5 kis fekete kocka a FET-ek és a proci között), nos azt rendesen hűteni sosem fogod tudni, mivel ahogy írtam is, rátoltam egy-az egyben full fordulatszámmal egy Arctic F12 Pro-t, és 4.2 GHz-n 1.33 V-tal ,ahol normálisabb lapok még vígan elszaladoznak, ott az Extreme3 bizony throttlingol.
-
sznoopy1977
tag
Igen, soha nem foglalkoztatott ez a folyékony nitrogénes dolog, te meg egy túl intelligens és szerény tuning őrült vagy ezek szerint... De azért köszi a semmit nem érő hozzászólást, tele se vége se hossza értelmet nem adó mondatokkal
Gondolom nem volt igénybe véve a proci 3DMark alatt, hogy 15x-re levette, majd kicsit később lefagyott.
A házam tudom hogy milyen, 10 éves nem nagy szám, de eddig minden lap belestimmelt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest