Hirdetés
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- IFA 2024: Közel a 200 millió Galaxy AI-t futtató készülék
- IFA 2024: Szó szerint pofátlanul vékony a Honor Magic V3
- OnePlus 8T – fazonigazítás
- Redmi Note 7 - nota bene
- Apple Watch
- iOS alkalmazások
Hirdetés
-
IFA 2024: Kamerás fűnyírót hozott a Dreame
ma Az A2 pont ott javít, ahol az A1 gyenge volt. És amúgy lett A1 Pro is.
-
IFA 2024: Vivobookok triójával készült az ASUS
ph Egy klasszikus és két 360 fokban kihajtható modell érkezik.
-
A kriptobányászok energiáját akarja az AI-szektor
it Olyan mértékben nő az AI és az adatközpontok áramigénye az USA-ban, hogy a szektor már a bitcoinbányászokat is célba vette, az ő energiájukat akarják.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atus72
senior tag
elég szomorú ha így van
-
-
atus72
senior tag
egész pontosan milyen kínai chipekről van szó, nem ártana némi konkrétum.
"Az ASML vezérigazgatója ugyanakkor azt mondja, hogy a chipvásárlóknak és a német autóiparnak is szüksége van a régebbi generációs chipekre, amelyet Kína gyárt és gyárt
Passzív vagy aktív elemek? Német autóban én még nem láttam kínai MCU-t.[ Szerkesztve ]
-
atus72
senior tag
A Freescale az ugye NXP, a leírás alapján:
Wafer fabs:
Chandler, Arizona, United States Austin, Texas, United States Nijmegen, Netherlands Singapore (SSMC)
Itt nincs kínai gyártás, van teszt/assembyl kínában a többi ország MELLETT.Infinity-t még nézem, nem Infineon-t akartál írni?
Ha igen akkor itt a fab lista:https://www.infineon.com/cms/en/about-infineon/company/find-a-location/
A sokból 2 ami kínai, százalékos arányt nem találtam még.
Elvileg a chipshortage után pont ezen a területen kellett fejleszteni nem a state of the art fabokon, az megint egy más szint és probléma.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Akula
félisten
"ASML"
Ez az amiben suttognak?
-
D55
aktív tag
"nyugaton többek között túlkészletektől tartanak"
Ahelyett, hogy örülnének neki, hogy végre nem gyötör a hiány... Komolyan mi történt itt mostanában? Nyíltan "aggódunk", hogy nehogy újra egészséges verseny legyen? A versenyhivataloknak meg amúgy nem kéne már egy ilyen kijelentés miatt is két lábbal előzékenyen rárúgnia az ajtót azokra, akik ennyire "tartanak" a túlkészletektől?
[ Szerkesztve ]
-
-
D55
aktív tag
A gyors avulással bíró termékek piacán az ár-érték aránynak természetszerűen nőnie kell, ha van verseny. Mivel egy arányról beszélünk, ezért az átlagos áraknak persze nem kell feltétlenül mindig csökkennie az inflációval dacolva, hiszen az érték, a tartalom bővül, főleg a felsőbb kategóriákban, de a belépőszintű termékek árának viszont látványosan illik évről-évre, hiszen ezeknél az érték, a tartalom általában igen lassan nő csak, miközben relatív gyors avuláson mennek keresztül a mindenkori kínálat által nyújtott mércén elhelyezve. Na az a baj, hogy az úgynevezett chiphiány óta az elektronikával szerelt termékek piacán ez a korábban hosszú évtizedekig helytálló törvényszerűségnek szembefordult és azóta nem hogy nem csökken, hanem rendíthetetlenül nő is a belépőszintű termékek ára (vagy pedig alternatívaként vállalhatatlanul silány mélységekbe zuhan, lásd QLC cellás NAND chipek az SSD-k piacán), amit a kínálati hiányra hivatkozva legitimálnak a gyártók évek óta... Majd most ez amint egy kicsikét is megoldódni látszik, már rögtön sikítoznak is, hogy jajjúristen túlkínálat. Na azért ezt ne akarjuk már tankönyvi közgazdasági példákkal védeni ennyire rendkívüli és zavaros időkben. Szépen a covid alatt elszabadult a spekulatív légkör, mert hirtelen nagyon más prioritások kerültek előtérbe, de ennek mostmár vége, tudomásul kéne ezt venni.
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
nagyúr
Nekem a "túlkínálatról" az elmúlt 30+ év egyik fő kínai staratégiája jut eszembe. Kína durva ingyenpénzel irgalmatlan ipari bázist, "túlkínálatot" épít ki... majd ledömpingelte a nyi piacokat. Az adott nyi gyártás csődbe ment... és jött az új terület.
Persze ennél sokkal bonyolultabb az egész van benne ipari kémkedés, corporate greed... meg sok minden de ez ugrott be.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
D55
aktív tag
válasz Dare2Live #12 üzenetére
Valóban látni ilyen stratégiát a részükről, de nem értem, hogy a nyugati piac szereplői miért nem veszik fel a kesztyűt. Egyrészt csúcstechnológia terén a mai napig rendszeres előnyük van a kínált funkciók és minőség terén, másrészt pedig a már kiforrott termékeiket ugyanúgy adhatnák ők is dömpingáron, mert pl. itt Európában sem kerül még kb. nagyon semmibe a gyártás, ha már az R&D költségeket sikerült kitermelniük, onnantól csak kellőképp szerénynek kell tudni lenni a legtöbbször döbbenetesen magas árrésekből engedni annyit, amennyit a kereslet megkíván és máris versenyben vannak. De itt valamiért ugye mifelénk egyre gyakoribb az a fájdalmas butaság is a fejekben, hogy ha valami nem elég drága, akkor azt a vásárlók nem tartják majd elég jónak... Új termékek esetén talán lehet létjogosultsága bizonyos területeken, de amikor már pl. egy-egy termék 10-15 éve szinte változatlan formában gyártásban van, akkor ez egyszerűen vicc. Az ilyen elveket valló gyártók termékei fele áron simán 4-5x-ös, de akár 10x-es forgalamat is elérhetnének, helyette mégis sokszor lemondanak az ebből fakadó többszörös nyereségről, csak hogy magasan hordhassák az orrukat... És akkor persze, hogy így jönnek a kínaiak és tömegesen süllyesztik el a nyugati gyártókat
-
User_2
tag
chip helyett jobb lenne a félvezető kifejezés.
olyan hulla egyszerű, sokszor csak 3-8 lábú, régi chipekre érdemes gondolni mint az 555, lm338, 1N2222
meg még millió hasonló, ezek deriváltjai, amiknek épp lejár vagy már le is járt a szabadalmi védettsége, nem mintha foglalkoztatta volna eddig a kíniai gyártókat,
de ha lejár a szabadalom, onnantól a beszerzőket se kell hogy érdekelje.
és itt nemcsak a termék beszerzési ára az érdekes, a termék amibe beépítik (ami lehet akár egy új chip is) már nem lesz kompromittált a szabadalom megkerülése miatt, ami fontosabb. -
CRTs
aktív tag
Az a szomorú ahogy a <10nm-es bleeding edge-t fetisizáljátok.
Bleeding edge is a term used to describe the very latest and most modern technology available
A fetisizmus azoknak a természetes vagy mesterséges tárgyaknak a vallásos tisztelete, amelyeken keresztül a természeti népek hiedelme szerint titokzatos, emberfeletti erő (mana) nyilvánul meg
Meg hogy senki nem jön ide rajtam kívül hogy beszóljon érte pedig úgy jobban lehetne röhögni.
#14 ez is mi
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
nagyúr
"sokszor lemondanak az ebből fakadó többszörös nyereségről, csak hogy magasan hordhassák az orrukat..."
??? Te tényleg azt gondolod, szerinted olyan ostoba volt az EUs pl könnyüipar nagy rv társaságok, nagy családi cégek és persze kissebb akár csak pár száz embert foglalkoztató "KKVk".... hogy lemondott töbszörös nyereségről "csak hogy magasan hordhassák az orrukat..."?
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
kilua
senior tag
válasz Dare2Live #12 üzenetére
De honnan van ingyen pénze Kínának? Usát még értem, nyomtathatnak akármennyi dollárt, világpénz nem fog elinflálódni, de Kínának?
Szerintem még azért tud Kína olcsón gyártani mert nagyon sokat költöttek az oktatásra [link] és a robotikát is fejlesztették [link]
"Meg ki is használják az olcsó ujgur munkaerőt a mocskok" (remélem hogy amit azzal kapcsolatban mond az amerikai média legalábbis túlzás, de nem tudom... )
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
nagyúr
pl nincs érdemi szoc védőháló abból. Meg korábban mindig egy/pár területre koncentráltak.
Én alapvetően a könnyüipart hoztam pldanak azt már amit ismerek a 90es években dömpingelték/darálták be.
A robotikanal pont nem mentek elég jól a "fejlesztések" = ipari kémkedés ezért vették meg a KUKAt ld cikkedet.
Én nem látom azt hogy GDP arányosan hude sokat költöttek volna az oktatásra. Azt igen, hogy a kínai szülők one child policy... számára az oktatás kulcskérdés. Azt is, hogy teljesen elfogadott 8-10-12éves gyereeknek a 8-24hig iskola+különórák+tanulás. Munkahelyeken pedig a 996. Ez persze versenyelőny de nem szeretném ha én vagy a gyerekem egy ilyen akármiben élne/nőne fel. De kinek mi meg ez is egy rémhosszú téma.
-
Dare2Live
nagyúr
Az ujgor vonal meg nem tudom hogy jön ide. De igen az történik na bumm, ennél kína a nagy ugrás, kulturális forradalom... vagy korábban sokkal durvább dolgokat művelt. Kínai vonalon historikusan ami most megy az "humánus".
[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
válasz Dare2Live #16 üzenetére
Nyilván nem azokra gondolok, akiknek ezen múlna a fennmaradása, hanem főként többlábon álló cégekre, akik az összes termékük mindenáron "prémium" szegmensbe akarják pozícionálni, miközben nem nagyon van alternatíva. Hogy egy nagyon jellemző példát mondjak, műszergyártók. Gyakran 20-30 éve kb. változatlan modelleket is a már használható kínai alternatívák árának akár 10-20x-osáért képesek adni. De fogyasztói piacon is sokszor hallani ezt a szöveget. Szerintem ez a másik oldalról nézve viszont már egyenesen versenyellenes, ha a prémium feelingen és legfeljebb p*******kításokon kívül nincs érdemi többletfunkcionalitás és hosszú távon pedig minden irányba árt a gazdaságnak. Kihangsúlyozom nem arról beszelélek, amikor házon belül az átlag termékkínálaton felül van egy prémium termékcsalád vagy tier vagy almárka, hanem amikor a gyártó minden termékét kényszeresen a legfelső polcon tartja és emiatt az alsóbbakba kb. csak kínaiak jutnak.
-
Dare2Live
nagyúr
?
A cégek alapvetően a profitért vannak. Azaz nagy marzsal akarnak értékesíteni és minnél többet. Közgazdászok kiszámolják/megtippelik mekkora áron jön ki a legmagasabb profit és annyiért adják.De verseny van. Ha van konkurenciai aki uazt 10-20-30%al olcsobban adja akkor nincs más lehetőséget árat csökkent. De önköltségi ár alatt senki se akar tartósan értékesíteni mert csődbe megy. És itt jön be a képbe Kína a dömping... és sok minden és a vége a dolognak megszűnő cégek ezrei, eltűnő komplett iparágak.
A story vége pedig vmi olyasmi ahonnan elindultunk. Amikor nincs konkurencia oda lehet rakni az árakat ahova akarják. Újra mehet a nagy marzs. Csak az EUs, Magyar iparág megszűnt és jellemzően Kínában megy a gyártás...don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Robitrix
senior tag
éves szinten készül vagy 5-6 milliárd chip a világban. Ennek csak úgy a 20-30 %-a a modernebb friss eszköz sokkal nagyobb számban kerülnek chipek eszközök vezérlésébe. néhány dolláros áron. okosporszivó kenyérsütőgép, mosógép, lift vezérlés, router, setbox stb. ezekből vagy 5-ször annyi kell évente a világban, mint a aktuálisan csúcs CPU, GPU-kból. Minden kis biszbaszunkat már elektronika vezérel. gyakran beágyazott chipként és nem is tudjuk, hogy ott van az eszközben és teszi a dolgát. Az eszközeink 90%-hoz nem kell 1000 dolláros chip. Simán elég a müködéshez a 10 évvel ezelötti technika is hozzá 3 dollárért. Ezért amikor elavul egy régi gyár még találnak neki értelmes müködést. Aztán az más kérdés, hogy ma egy mosógépben nagyobb teljesítményű chip van, mint amivel kiszámolták a holdraszállást...
Új hozzászólás Aktív témák
- Max
- Call of Duty: Black Ops 6
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Path of Exile (ARPG)
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- LG LCD és LED TV-k
- Dragon Ball: Sparking! Zero - Fókuszban a karakterek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...