Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hunattila

    tag

    Fiúkák!
    42 éve húzom az építőiparban. Kevés kivétellel Európa országait bejárván láttam egyet-mást az építkezéseken. Tapasztalatom, hogy kreativitásban a jó magyar szaki mindenkit ver magasan. Csibészkedésben nem rázós a helyzet. Minél keletebbre megyünk, annál nagyobb a kókányolás és trógerkodás. Alul képzett nem szakemberekkel piszkosul nehéz. Ezek a jobb sorsra érdemes romániai, ukrajnai emberek árasztották el a kilencvenes évek elején hazánkat, mint megélhetési "turista". Mindenhez értettek, ha kellett. Kazánkovács és nőgyógyász. Ahogy tetszik!
    Oroszok elképesztő módon építenek, mégis állnak a házak. Vízszint? Függő? Minek az!
    Nyugatabbra is változatos a kép. A mediterránok rettenetesen enerváltan, kényelmesen agyon filozofálva készítenek bármit is. Az engedélyezések csak a baksis rendszerben életképesek. Mindig kell valaki valakijét felkérni tanácsadónak és búsásan fizetve is hónapok sora mire valami lesz a dologból valami. Spanyoloknál a teljes nyár fiesta. Dolgozni nyáron senki nem dolgozik az építőiparban.
    Beneluxék is hihetetlenül kényelmesek.
    Egyedül a németeknél tapasztaltam 6 év alatt, amíg ott dolgoztam azt a precizitást, ami ehhez a műfajhoz elengedhetetlen. Pl. Egy projektet 2 évig is terveznek, de az ütemtervek Gantt diagramok percre kidolgozottak. Aztán fél év alatt összehozzák. (Még kisebb beruházásoknál is minden úgy működik, mint a legnagyobbaknál, deakár lebonthatom Einfamilien haus-ra is.) Ott tapasztaltam azt, hogy nálunk ez fordítva van. Fél év tervezés, két év tökölődés a helyszínen. Melyik a drágább? Kisebb építkezéseket már meg sem lehet említeni.
    Az igazán nagy baj, hogy évente többször túráztatják az építőipart, kísérleti terep lettünk. Nincsen az ország legnagyobb iparágának egy erős, erős érdekérvényesítő minisztériuma. A vidékfejlesztés cselédszobájában vergelődve, nem igazán szakemberek vezetésével soha nem lábalunk ki.
    A másik! Valahol véget kellene annak is vetni, hogy egy zöldséges, avagy fogorvos lehessen építőipari vállalkozó. Ez Aisztriában, Németországban csak nagyon szigorú feltételekkel, minimum Baumeister képzettséggel lehetséges. Erre volt törekvés az alkalmazott műszaki vezető, de ezt is kisiklatták.
    Szóval egyelőre marad a híres magyar kreativitás! :W

Új hozzászólás Aktív témák