Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Google Pixel 10a – évismétlés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Moto Watch – még nem teljes a kör
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ralfee106
üzenetére
Elég sok embernek az asztalon van a gépe a monitor mellet és mellé még üveg oldalas is, nekik biztos nem okoz ez gondot. Ha már raktak rgb-t erre a szarra, akkor már legyen értelme. Jó is a szoftveres dolog, főleg, amikor egy ilyen összefossa magát vagy összeakad valamivel. Nekem is az asztal magasságában van a gép, csak teli oldal lapos házam van, meg első dolgom minden rgb-t kikapcsolni.
-
ralfee106
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
igen, persze, csak az asztalon kell lennie a gépnek, csak úgy kell elhelyezve legyen a vga hogy látszódjon az rgb, plusz üveglapos ház kell, plusz még az is kell, hogy ugye ne a monitort nézd amikor gépezel hanem a házba nézzél befele. Tök valid scenario
sw-ben meg beállitasz egy alertet aztán jónapot..
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mondjuk ahány vezeték annyi ledszegmens egyenként változó színnel a terhelés függvényében nem lenne rossz
-
-
ralfee106
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
ja persze, ott van előtted a sw, pontosan látod a hőfokokat az ampert mindent, de inkább azt csekkoljuk, hogy épp milyen színű az rgb rajta? wtf.
-
ljs
tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Szerintem az összes vezeték összes hőmérsékletét jelzi ki egyszerre.
És azért (is) kell a SW, hogy hozzá lehessen rendelni az adott színhez az adott hőmérsékletet és az adott vezetéket.
Megjegyzés: már megint nem gondoltak a színtévesztőkre. -
HantekDSO
aktív tag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Főleg ha a gép egy zárt házban van, az asztal alatt...

-
ralfee106
tag
hál istennek van rajta RGB, elsőre nem vettem észre, de megnyugodtam!
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
A VGA-n kellene kezelni, először megpróbálni kiegyenlíteni a terhelést, ha nem megy rossz kontkat vagy helytelen bekötés miatt, akkor meg átdobni a kártyát failsafe üzemmódba, ami annyira lekorlátozza a teljesítményt, hogy ne legyen bsod még, vagy egyenesen tiltja a tápcsati felől, és csak a pci-e 75W-járól vesz fel addig tápot.
De ez a kis kiegészítő áramkör is jó lehet, feltéve ha beír egy logot, mielőtt a tápleválasztás miatt dob egy bsod-t, hogy szerencsétlen usernek ne kelljen a millió bsod hibaok miatt keresgélni.
-
efi99
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Oké, a régebbi ATX szabványokban kevesebb volt a tűrés, talán -5%.
-
efi99
őstag
Nekem azért a 12V helyett a képen látható 11,6-11,7 voltok nem túl bizalomgerjesztőek.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Gladiator124
üzenetére
adott csatlakozó mégsem megfelelő
De, éppen megfelelő. És ez a baj. Nincs benne tartalék.az rosszul volt szerelve
Pont erről szól a dolog. Ha nincs jól bedugva, akkor nem megfelelően oszlik el az áram a kontakthiba miatt. Viszont itt annyira kicsi a hibahatár, hogy 1 vezeték kiesése esetén is lehet már gond.Emellett az is nagyban közrejátszik, hogy a kábelen lévő csatlakozók nem olyan hőtűréssel rendelkeznek, mint a panelon lévő csatlakozók.
Ha nagyobb hőtűrésű csatlakozóval szerelnék a kábelt, akkor lehet, hogy nem lenne ennyi leégett kártya. Ettől függetlenül a gond adott, csak kevésbé látványos. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Gladiator124
üzenetére
A 3090ti-n ennek a csatlakozónak az első verziója volt és többet fogyasztott játékok közben, mint a 4090, magasabb peak értékei is voltak mégsem volt gond a csatlakozóval, mert ott nem volt lespórolva ez a pár filléres alkatrész.
-
Gladiator124
csendes tag
A leégések számomra aki picit értek a villanyhoz azt jelenti, hogy az adott csatlakozó mégsem megfelelő. A villamosságban a csatlakozókat nem az átlagos, hanem a maximális terheléshez méretezzük, így ez a probléma egyszerűen ismeretlen. Ha leég mégis egy, akkor az rosszul volt szerelve, elöregedett (20+ év), vagy túlterhelték. Erősáramú berendezéseken a csatlakozók párhuzamos kapcsolása amúgy is csak speckó esetekben megengedett, mert az átmeneti ellenállások miatt nem biztosítható az érintkezőkön az azonos terhelés.
Mi lenne, ha a VGA gyártók -látván a problémát- egyszerűen áttérnének egy jobb csatlakozóra? Ahhoz is ugyanúgy lehetne adaptert adni és kb csak a nyákot kellene kicsit áttervezni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
huskydog17
üzenetére
Passz, de meg lennék lepve, ha egy ilyen filléres alkatrészen spórolnának.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Az utóbbi két generáció alatt eléggé sokat romlott a 12V-2x6 megítélése, így inkább az valószínű, hogy a következő modellsorozat esetén amelyik kártya fogyasztása kényelmesen belefér 2 darab 8-pines csatlakozó elméleti 375 wattos ellátási keretébe, arra inkább a betonbiztos 8-pines csatlakozót rakják, hogy nyugodtan aludhassanak.
Az egy darab 8-pinessel kiszolgálható maximum 225 wattos kártyákat pedig nagyjából csak fölösleges kockáztatás lesz a rizikósabb 12V-2x6 csatlakozóval ellátni.Alighanem már a Sapphire és az Asrock is megbánta, hogy a kockázatosabb opciót választották a csúcskártyájukhoz.
-
Nem igazán értem miről beszélsz, az elcsépelt autós példa 99%-ban rossz analógia szokott lenni. Filléres táp áramkörről van szó, aminél leírtam hogy mi a különbség aközött ha integrálod meglévő termékbe, vagy külön megvásárolhatóként árusítod.
Ha ugyanannyit adnának el ebből a VGA védelemből, mint az eladott VGA-k száma akkor is 100 dolcsi lenne, mert megtehetik
Ez alapján sosem láttál kereslet-kínálat görbét se. Jelenleg azért drága, mert kockázatos piac, kevés vevővel számolnak. Így olcsóbban nem érné meg gyártani. Ha esetleg megnő az igény, akkor más is fog gyártani ilyet, olcsóbban, s elindul egy piaci verseny. Persze sok esélyét nem látom, s értelmét se, hisz ennek eleve be kéne lennie építve tápellátásba.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
huskydog17
üzenetére
Meg aztan kerdes, hogy par generacio utan amikor kb mindenhol ez a csatlakozo lesz a standard, ezek az userek mit fognak venni.
-
huskydog17
addikt
Kivéve a Radeon AI PRO R9000 szériát, ahol mindhárom terméknél az AMD is a 12V-2x6 csatlakozót ajánlja, a referencia is pontosan azt használja, ahogy az AMD hivatalos oldalán is egyértelműen fel van tüntetve.
Na persze ez nem konzumer termék, de ez a probléma szempontjából lényegtelen, mert a csatlakozó ugyanaz. Azt nem tudom, hogy ezekről a workstation kártyákról is le van-e hagyva a load balancing vagy sem.
-
Alusky
senior tag
Papíron, aztán ott vannak az olyan alkatrészek, mint az indexfolyadékhoz hasonló kettőstömegű ami már 90 után megjelent a Golf 3-ban, Passat 5-ben, szóval jó régi, ma minden autóban van szinte, két darab acél rugókkal, már a k.életet is visszakeresték rajta hatszor a megálmodói minden téren és még mindig van pofájuk 5x árat elkérni az egytömegűhöz képest. Vagy felemelik az egytömegű árát is inkább, hogy egyensúlyban legyen. És ez csak egy alkatrész a rengeteg hasonlóból, a részecskeszűrő sem azért egy egész havi fizetés mert annyira különleges és már autókban van 20 éve, ahogy a dízelporlasztók sem indokolnak semmilyen félmilliós árat. Cserébe még az új autó sem olcsó, hogy rá lehetne arra fogni.
Jó-jó ez a piacrendszer ami van a modern világban, de ez egy marha nagy hibája amibe nagyon is bele kéne szabályozni. Bakanccsal. Szájon. A 300k-s ramok, az egymilliós Ladák és minden más agymenéssel együtt. Tényleg egy jól működő piac az ahol ilyen vadhajtások létre tudnak jönni? Nem.Ha ugyanannyit adnának el ebből a VGA védelemből, mint az eladott VGA-k száma akkor is 100 dolcsi lenne, mert megtehetik. Pont ahogy minden más esetén is. Nincs senki mögöttük egy általános iskolai méterrúddal hogy nyakonverje őket sajnos, előttük viszont ott lebeg a negyedéves bónusz meg a buksisimi a főnöktől. Ez mindenhogy 100 dollár lesz, akármilyen szépen vezetjük le tankönyvekből. Sőt még fel is emelnék 150-re, ha látják, hogy jobban fogy, mint gondolták. Mert miért ne.
-
JulianSinulf
őstag
hat vezetékből négyet elvágott
biztosítja a vezetékeken a terhelés kiegyenlítését
Ha jól emlékszem a videóra, akkor mind a két vezetéken 20A folyt.
Vagyis a terhelés ki volt egyenlítve.
Ehhez nem kell 100€-s hülyeség. -
Semplar
őstag
Majd valaki tuti ezt is be tudja úgy dugni, hogy mégis leégjen a VGA -val együtt
-
Ribi
nagyúr
Ez a cucc szerintem több kárt okoz mint hasznot.
A szarul érintkező lábon csökken az áram, így ott kevesebb a hőtermelés.
Erre megemelik a többi ágon az ellenállást, így visszakényszerítve a terhelést az amúgy is szarul érintkező lábra. Eredmény: a csatlakozót kényszerűen felemelgítik. Ez ám az innováció
-
Rabbitf_24
addikt
Akinek léghűtése van és felfelé áll majd ez a "kiegészítő" az kb nem tudja majd használni, mert nem fog fizikálisan elférni, ahogy elnézem.
-
Busterftw
nagyúr
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Ezzel az a gond, hogy ez a folyamatos terheléshez van, viszont van pillanatnyi terhelés, ami a 12vhpwr esetében 1200W, ha most lekorlátozod táp oldalon áganként 9,2A-re, akkor máris nem teljesül a szabvány szerinti pillanatnyi terhelés, ezért kellene a fogyasztó oldalon ezt megoldani, ahogy régen is volt.
-
Chiller
őstag
válasz
ergoGnomik
üzenetére
van sok megoldás a problémára. Leégést biztos kiküszöbölné, de lennének BSOD-k, ezerrel 
De nem is lenne probléma ha egy elefántot nem akarnak a tű fokán átvinni - a fizika meg már csak olyan dolog, hogy nem lehet. (magyarul fizikailag rendes méretű/anyagú/típusú csatlakozót és kábelt és terheléskiegyenlítőt kell gyártani az igénybevételhez mérten, és akkor minden rendben lesz)
-
ergoGnomik
aktív tag
Egyébként ezt a problémát nem a tápegység oldalán lenne "legegyszerűbb" megfogni? A 12V-2x6 csatlakozó(k) minden ágára egyedi áramkorlátozót kellene tenni, hogy egy megveszekedett elektronnal se legyen képes 9,2A-nél több áram folyni. A kártya meg ossza be amit kap, ha nem elég ami átjut, majd leáll vagy csinál amit bír.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Alogonomus
üzenetére
Nem, AMDnél továbbra is 6/8pin a referencia.
Az, hogy az Asrock csinált egy saját boardot amiről ugyanúgy lehagyta a kiegyenlítést (és ugyanúgy leég), az nem az AMD hibája.
-
vlaci79
senior tag
Engem csak a +2 csatlakozó zavar.
-
Nemrég én megkérdeztem az ASUS-t és a Corsair-t hogy mi a protokoll, ha bármi gond van.
Az Asus-t a vga miatt kérdeztem, elmondták, hogy az a biztos, ha Asus tápot használok, ha ez nem megoldható akkor használjam a kártyához kapott átalakítót. Elmondták, hogy használhatok más márkát is, de akkor nem tudják garantálni, hogy gond esetén garancián belül tudják kezelni a dolgot.
Megkérdeztem a Corsair-t is a táp miatt. Ők semmiképpen nem ajálnják a harmadik féltől származó átalakítót, adaptert még a Thermal grizzly wireview pro II-őt sem. Elmondták, hogy a corsair magas minőséget képvisel és 100%-ban kiállnak a saját gyári termékük, kábelük mellett, ha az megfelelően van használva és csatlakoztatva akkor nem lehet baj, de ha baj van akkor keressem őket.
-
putti
aktív tag
válasz
Alogonomus
üzenetére
Jogos a felvetés. Én annyival egészíteném ki a korábbi hozzászólásaimat, hogy mindez érvényes mind AMD mind NVIDIA oldalon kiadott új tápcsatlakozós kártyákra amikben ezt kispórolták. Mert való igaz, nem mehetünk el az előtt a tény előtt, hogy az új csatlakozóval szerelt AMD VGA-n is megtörtént már ebből kifolyólag olvadás vagy leégés.
Gondolom a címadást azért kapta így, mert nem csak egy áramkiegyenlítő, hanem ha jól értelmeztem, akkor adott kártya firmware is tartozik hozzá és a cikk említi azt is hogy később ez bővülni fog.
"A vállalat szerint az eszközön található firmware jelenleg a GeForce RTX 40 és 50 sorozatú VGA-kkal kompatibilis, de már dolgoznak a továbbfejlesztésen, hogy azzal a csekély Radeon RX 9000 VGA-val is működjön, amelyek 12V-2x6 típusú tápkonnektort használnak."
-
Alogonomus
őstag
"amit az NVIDIA és partnerei lespóroltak a VGA-król"
Jó azért a szintén olvadós RDNA 4-es Nitro+ és Taichi fényében ez így most tényleg biased címadás, és erre tényleg jogosan riadóztathatják egymást az emlegetett oldal hívei.
-
putti
aktív tag
Mindenképpen van létjogosultsága, egy kétmilliós VGA mellé plusz negyvenezerért nem sok főleg ha ezzel garantálva van a leégési kockázat elkerülésének ténye. De másik oldalról nézve, ha az nvidia már eleve úgy tervezi meg a nyákot hogy ez is rajta van, akkor talán nem kellene egy ilyen "alap" hülyeséggel még pluszban szenvedni. Persze gondolom ezt ők is tudták, csak közbeszólt a profit. Biztos vagyok benne, hogy az ottani mérnökök jó része sem hülye, tudták ezt, csak fentről ki volt adva hogy minél olcsóbb legyen. Nem tudom miért kellett pont ezen spórolni és valójában számszerűleg mennyi nvidia kártya égett le ebből a problémából kifolyólag, de ilyenkor elvártam volna, hogy azt mondja az nvidia : "Gyerekek, hibáztunk, áttervezzük a nyákot mondjuk lesz rev-B és a többi terméket már így adjuk el. Persze tudom hogy ez nem fog megtörténni mert csak a profit a fontos és csak az én elvárásaim magasak, de szerintem ezzel a lépéssel megtartották volna a közönség előtti tisztességet is ebben a témában. Akárhogy is, ez a dolog nem fog változni, maradnak ezek a kis "segédeszközök", és ha már itt tartunk van már ilyen a ThermalGrizzly-nek is sima és pro. Mondjuk azt így pillanatában nem néztem hogy ezek csak monitoroznak és szólnak ha gond van vagy bennük van az ami az aquacomputeres cuccban is.
-
Közgazdaságtan 1x1. Meglévő terméket kiegészíteni védelemmel közel anyagárban megvan, míg külön termékként rengeteg plusz költség jön rá (fejlesztés, marketing, stb), ráadásul ugye profitnak is kell rajta lenni, hogy megérje gyártani. És ebből nagyságrendileg messze nem fog annyi fogyni, ahány problémás VGA van, így a fix költségek nem tudnak eloszlani.
-
HantekDSO
aktív tag
'...ha a VGA-gyártók nem spórolnának pár dollárt a VGA-kon...'
Ez kb. az, mint ami a makettek terén folyik. Sok kis cég van, amelyik abból él, hogy különböző "feljavító" KIT-eket gyárt és árul az eredeti készletekhez - ahelyett, hogy a gyártó készítené el a sajátját tisztességesen, hogy azok már ne igényeljenek +kiegészítőket...
-
Dragon3000
nagyúr
A filléres alkatrészek mellett ezen van plusz borda, van lcd kijelző és azt vezérlő rész, akkor a két csatlakozó, a panel, a tervezés a gyártás, ez mellett kérdés mekkora volumenre tervezték a dolgot és mekkora mennyiség esetében éri meg és még keresnek is vele... ezek egyike sem kell, ha vga-ra kerül az a pár alkatrész, ami régebben rajta is volt a vga-kon.
-
mrzed
senior tag
Sajnos lenne a terméknek létjogosultsága, de egy bloatware-t nem szeretnék az óra mellé a tálcára. Az asztal alatt, zárt, hangszigetelt házban nem látnám a kijelzőjét. Mondjuk ennek a negyede áráért olyanra vevő lennék, ami probléma esetén nyektet egy buzzert és/vagy lelövi a rendszert. Az meg amúgy sem releváns, hogy melyik szál vezetékkel van épp probléma, mert ebben az esetben úgy is kompletten kábelt cserélnék.
-
putti
aktív tag
Megelőztél.
Bár egy kétmilliós rtx 5090 mellé már nem oszt nem szoroz.
De úgy is lehet nézni hogy kétmillióért már alapban illett volna egy ilyennek a kártyában is lennie.Lehet egyébként gyártás során a nyákra integrálva tényleg nem kerülne ennyibe alkatrész szempontjából, de itt most egy külsős gyártónak kellett megterveznie és legyártania vagy legyártatnia + profit mert keresni is szeretne rajta és így jött ki a 100 eurós fillérköltség.
Ha egyszer valamikor is megjelenik az rtx 6xxx széria, kiváncsi leszek ez benne lesz már, vagy még mindig ki fogják spórolni.
-
mrzed
senior tag
'...NVIDIA és a gyártópartnerei spórolták le azokat a tulajdonképpen filléres komponenseket...'
'...ha a VGA-gyártók nem spórolnának pár dollárt a VGA-kon...'
Ez így azért egy kicsit érdekes... a cikk végére fillérekből dollárok lesznek, a szóban fogó termék ára pedig már 100€.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Ideapad Gaming 3 15ACH6 notebook - R7 5800HS 16GB DDR4 1012GB SSD RTX 3050 4GB
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- Lenovo ThinkPad T440,14",HD+,i5-4200U,8GB RAM,500GB SATA3 HDD,WIN10
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest