Hirdetés
- Október 12-én mutatkozik be az Oppo K12 Plus
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Magisk
- Samsung Galaxy A15 5G - válts belépőt!
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Elképesztő erővel rúgta be a Dimensity 9400 az ajtót
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
apa111
aktív tag
Üdv az uraknak!
Be lépek én is egy 3600-al ,és egy 1 gen lappal / asus prime x 370 pro / 5008 biossal .Elsőre nagyon jó ,semmi finom hangoláson még nem esett át a rendszer ,csak egy kis próbálgatásokon ,ami annyit jelent hogy a r1700-r2600 után megint bővült a bios .A ramok patriot 3700 cl 17 és a 3600 -al mennek is cl 18 -al .Régebbi prociknál szintén ebben a lapban r 1700 - 3066 cl14 , r 2600-3200 cl 16 és 3400 cl 16 1,4v mellett .3600 mellett 1,35v a ram a 3700 cl 18.Ami például újdonság a biosban precision boost fel ajánja / auto , 0mhz -200 mhz ig az overklokkot/ ki lett próbálva minden fagyás nélkül ment ,de főleg egy szálas teljesítésben nőtt az eredmény ,való színű több szálas teljesítménynél még nem tudja tartani elég szépen vissza vette magát egy- egy mag magát 4200-ig sőt néha 4100 ig is.A feszültség itt már 1,46 is volt de nem állandóan.Későbbi bios biztos javítja még ezeket.Volt még egy beállítás FCLK ez úgy változtatta az értékeket a biosban ,ahogy a memóriát állítottam / 2133 mhz a memória fclk 1200 , 3200mhz memória fclk 1400-1600 és 3733 mhz memória fclk fix 1600/ ,ezt a FCLK funkciót is lehetett állítgatni egészen 3000 értékig ,de 1800 felett nem indult el a gép.Én ebben összefüggést / FCLK/ a memória sebességével látom amit AMD is magyarázott azt a felezett memória vagy nem is tudom hogyan nevezték a 4000mhz feletti értékeket Teljesen meg vagyok eddig elégedve és persze elég szépen érzem a 1700- 2600 után a plusz erőt benne .Még annyit hogy én is azt tapasztaltam ,hogy itt már a memória nem sokat számít 3200mhz felett legalábbis a kezdeti biosokkal.Lesznek még a napokban finom hangolások ,de még sok mindenre rá kell jönni mi mit jelent a biosban Egy két képet fel rakok szokásos szintetikus tesztekből 3200 mhz ram mellett mentek ,ahogy elsőre be raktam a gépbe -
apa111
aktív tag
Semmi % nem vészes csak az a kérdés ,hogy milyen videó kártya mellé használja az ember.Nálam a rtx 2060 mellett még emelkedett az fps érték felfelé egy r 5 2600 után amit 4100-4150 mhz -n használtam ,és most a r5 3600 4200mhz turbóval bőven érzékelhető a,és ezen még bőven változtatni fog majd az új biosok kiadása mint a r1700 mellett pld.
-
apa111
aktív tag
válasz SECTORnooB #660 üzenetére
Igen BFV eléggé szereti a sok szálat ,és most már tényleg nem ajánlatos 12 száll alá adni főleg ha a pénz is meg van rá.
-
apa111
aktív tag
válasz SECTORnooB #1566 üzenetére
Szia!
Jó lett az összefoglaló ,csak hiányolom az x370 lapokat az ajánlóban -
apa111
aktív tag
válasz BullKoxa #1582 üzenetére
Szia!
Nagyon jól megy a 3xxx ryzen is az x370 lapokban.Kettőben próbáltam ki /ASUS X370 PRO ,ASROCK X370 KILLER SLI/ .Lassan két hete megy benne /ASUS/ R5 3600 .Előtte r5 2600 az előtt r7 1700 .Nagyon sokat változott és gyorsult és ennél már nem látom értelmét biosban túl húzni.Van rá lehetőség ki is próbáltam ,de azt kell mondjam gyári beállítás a nyerő.Való színű majd még itt is lesz nagyon sok javítás a biosokkal ahogy az első második gennél történt ,és itt ajánlom minden kedves fórum társnak türelemmel legyenek AMD nem alszik és két hetente fogja dobálni az új biosokat / persze ez inkább az új lapokra értendő x570/ ,de a régebbiekre is fognak finomítani majd.Szóval asus lett a nyerő egy kicsit komolyabb lap /beállítás terén mint az asrock/ A memória kezelés teljesen jó ,most 2x8g patriot viper 3733 cl17 ram van mellette és 3800 cl 18 al is megy persze felezett fclk beállítással .Itt már nem igényli a ramnak a több feszt mint az elődöknél / 1-2 gen/ a gyártó szerinti 1,35v be éri .Most nálam 3600 cl 16 megy és érdekes amit AMD ajánlott 3733 cl 17 azzal nem megy feljebb igen ,és ezért is mondtam hogy türelem kell a biosok majd orvosolják.Felrakok egy pár bios képet LEON 77 fórumtársnak ,neked láttam hogy ugyan olyan lappal vagy mint én. HW infó képen a hőmérséklet eredménye 4óra használat után még a gyári beállítás mellett se melegszik túl egy majd 30 fokos 10 emeleti panel lakásban az átlag hő -
apa111
aktív tag
válasz MPowerPH #1642 üzenetére
Szia!
Ez úgy történhetett meg az a pont különbség amit mondasz a PH -val kapcsolatban ,hogy ők x570 -s lappal csinálták a tesztet és kb az a 3-5% benne van az x570-s javára Ezt már eddig is tudtuk ,hogy x570 - x470-x370 között egy pár % eltérés van nyilván a legfejlettebb csipszet javára. -
apa111
aktív tag
válasz Kinsiinoo #1646 üzenetére
Nálam is elég jól megy ebben a lapban/ asus x370 pro/ még a ramok is mennek 3800-n ha akarom ,mondjuk az write felezett írás az fura ,de nem érzem hátrányát ,viszont a rengeteg jó dolog mellett lehet mégis lesz egy asus prime x570-p ,mert egy kedves ismerősöm le csapott a r5 1400 -re ami a kisebbik gyerek gépében ment .Kell neki gyorsba egy lap is mellé van kettő x370-s és még van elfekvőben ramom is itthon /patriot viper 3000 kitt/ ,és ha ma el viszi akkor muszáj lesz egyet vennem és nyilván már akkor ki hagyom az x470-s lapokat nem mintha azok rosszabbak lennének mint a nagyobb tesók.Nekem egyelőre elég egy ilyen közepes szintű lap mint az asus
-
apa111
aktív tag
válasz #92006144 #1650 üzenetére
Igen szerintem is az is be segített a szép eredményben ,mert elég hűvösen tartotta ,nálam az r 1700 -nél is így volt mikor meg vettem több mint két éve alapon rakta rá azt a + 50 mhz -t amit AMD mondott ha jól le van hűtve akkor még pakol rá egy kis kakaót .Most viszont a x370 lappban nem rak rá semmit nekem az r5 3600-ra alapon.
-
apa111
aktív tag
% -t csak a hasamra ütve írtam ,hogy szemléltessem mennyi különbség van a csipszettek közt mert hát van egy kicsi nyilván mindenki aki már rendelkezik egy am4 lappal mérlegelni fogja ha vesz egy új procit 3xxx ,hogy vesz -e mellé x 570 vagy majd b 550 lapot.Viszont még érdemes továbbra is meg várni a bios foltozásokat .
-
apa111
aktív tag
Üdv az uraknak!
Látva az utolsó xx hsz-t ,hogy melyik alaplappal jobb a 3xxx gen szeretnék hozzá szólni saját tapasztalat / bő két hét alatt / mióta meg van az r5 3600 ,hogyan is teljesít ez a proci x370 vs x 570 lappal.Nem youtube videóból leszűrve hanem valós saját alap lapokkal / mind kettő tulajdonomban még nálam : Asus prime x370 pro VS Msi x570- A PRO /,ramok mindkettő esetben Patriot Viper 3733 cl 17 2x8g .A többi hardver minden ugyan az / ssd,vga stb/ .Operációs rendszer még a r5 2600 alól van/1903/ ,nem húztam újra a rendszert egyelőre.Tehát össze foglalva csak az alap lapom változott.Azt kell mondjam mind a kettő alaplapnál proci be rak ,memória belőve 3600 cl 16 -ra 1,35v mellett mind két alaplapon.Személy szerint nem látok semmi százalékos javulást az x570 lap javára ,legalábbis nálam asus nagyon jó biost csinált nem voltak anomáliák az asus lap használásánál ezzel a procival.A memória asus lapban 3800 cl 18 eddig lehetett húzni az 1,35v mellett .Jobban nem erőltetem ,mert már akkor körvonalazódott ,hogy lesz egy x570 lap még ha nem is egy csúcs ,de a chipsetre kíváncsi voltam /na meg a sors is hogy viszik a lapot egy kis r5 1400 társaságában/ szóval így adtam egy esélyt az x 570 lapnak főleg egy ilyen olcsó / 53000/ lapnak Msi lapom még nem volt meg is lepődtem a bioson /asus laphoz vagyok szokva/ ,de azt kell mondjam hamar ki ismertem magamat rajta , már mint a be állításán bár sok beállítást nem nagyon tudok hová rakni gyatra angol tudásom miatt Msi lapról annyit egy alap bios volt rajta ,gyártó oldalán volt egy friss bios és mindjárt bővült a beállítás rajta / ez főleg precision boost ,és a memória nagyobb mozgás teret kapott be állítás terén/ .Ebben a lapban a memória 4000 mhz cl 18 1,35v fclk 2000 ment be bútolt tesztek is mentek ,de nem voltak stabilitás tesztek csak a minden napi használat meg a játék unalom gyanánt .Elsőre azt kell mondjam semmi diferencia a két lap tudása közt ,de ugye ezek alap beállításon mentek /ki vételé ram/.Egy kicsit turkálva a biosokba asus lapnak volt egy MAX cpu clock override beállítása ott lehetett beállítani + 200mhz -t procinak ,de azt kell mondjam semmi többletet nem éreztem a 4200 mhz felett .Msi lapban meg ugye a ram megy 4000 cl 18 ,2:1 de itt se látok többletet mondjuk a 3600 cl 16 -hoz képest / legalábbis szintetikus tesztek alatt/ máson még nem néztem.Én azt javaslom akinek meg van régi lap / b350,x370,b450,x470/ még várjon bármilyen váltással már csak az árak miatt is amik elég drágák egy két képet rakok fel elsőnek asus lapról: és msi lapról ennyi egyelőre és azt mondom mindenki vonja le a következtetést kinek milyen lap kell és ne civakodjatok ,mert egy biztos még most nagyon friss a bios és mind az előző geneknél itt is lesz még bőven változás / JAVULÁS / minden téren ahogy AMD meg tervezte.
üdv : Gábor -
apa111
aktív tag
válasz sfknasty #2004 üzenetére
Szia!
Próbálgattam mindenféle beállítást már ezen a lapon még azt is amit te leírtál 1,35v llc3 ,de vagy ebben vagy abban a tesztben nem volt stabil a rendszer és újra indult.Nem tudom neked milyen MSI lapod van, de ahány annyi féle a tapasztalat és siker vagy bukás ,ezt úgy értem hogy lehet hogy neked jól adagolja a feszt vagy bármi mást a te MSI lapodon ,de attól hogy egy márka nem biztos hogy nálam is be válik / de lehet te is meg nézel egy két tesztet mondjuk CB 15 -n kívül és újra indul a gép mint nálam is mert a CB 15 le megy ,de már egy más teszt nem.Most úgy vagyok vele hogy az első két genből ki indulva várok inkább további bios foltozásokra ,mert ennél azt látom elég sok mindent ki próbáltam de nem úgy viselkedik a rendszer ,mint mondjuk az első gennél 1xxx ,de ez még csak az első bios amit fel raktam csodát nem is vártam tőle. Le írok egy gondolatot ami nem amd -től származik ,ez csak az én észre vételem.Szóval úgye most alapon használom a procit 3600 és a 65w tdp egy sima cb15 mellett is felszökik 110-120w környékére.Na most ebből én arra következtetek ,hogy olyan érzésem van ezzel kapcsolatban mintha már ki futná a proci magát vagyis ezért nem lehet nagyon húzni mondjuk ezt a példányt csak hasamra ütők 4700 mhz -re.Van ugye nálam még egy r1700 és egy r2600 is és ugye mind kettő szintén 65w tdp.Na most azokat gyári értékre vissza állítva majd hogy nem meg közelítik azt az értéket pl : 70w ,és bőven lehet még rá rakni a mhz -re.Tehát azt szerettem volna ezzel közölni hogy nagyon de nagyon átlépi a keretet / TUDOM HOGY AZ CSAK EGY IRÁNY ADÓ ÉS AMD MEG INTEL IS MÁSKÉPP MÉRI/ ,de nekem akkor is fura Ez az én gondolatom nincs róla semmi bizonyítékom linkem csak a hw infó adat .Remélem ez csak egy bios bug vagy orvosolni fogják későbbi biosokkal nem tudom ,de fura.Ennek fényében nem piszkálgatom egyelőre mindenre elég így is egy 2060-s mellett . -
apa111
aktív tag
Azt a 4,3 ghz-t hány féle módon tesztelted le ? Azt tudom és tisztában vagyok .hogy mindegyik MSI lapon 1-8 az llc ,de én ezt úgy értettem ,hogy egy belépő lapon mint az enyém nem olyan komoly a digitális szabályozás mint egy kétszer ,háromszor komolyabb lapban / csak saját példámból ki indulva asus x370 vs asrock x370 sli és tudom nem egy márka ,de komolyabb a digitális szabályozás az asuson sokkal finomabb mint az asrokon/ ,tehát erre értettem az LLC beállítását ,ha nem ugyan az a lap még ha egy gyártotól is van akkor is lehet elég sok eltérés / mondjuk a bios / másképp adagolja nélad is meg nálam is a feszt.Azt meg elhiheted ,hogy elég sok mindent ki próbáltam már ezen is / r 3600/ és most is azt mondom nincs értelme egyelőre foglalkoznom a beállításokkal / finomítással / még nagyon friss a bios telis- teli bugokkal Lassan 3 éve RYZSÁZOK .Azért köszönöm a tanácsodat
-
apa111
aktív tag
Akkor szerencsés vagy ha ezeket túl élte Pár napja kaptam ezt az MSI lapot és egyelőre nem szerencsés a bios ami most rajta van.Előtte az asus x370 lapban még a 4400 is ment ,de nem éreztem nagy előnyét a 4200 képest és inkább csak melegedett így azon is hagytam alapon.De például ebben az MSI lapban egy AIDA is csinált újra indítást / fp 64 ray -trace/ vagy egy egyszerű PASSMARK teszt is ,mihelyt fix 4200 vagy 4300 ra állítottam .Használd meg elégedéssel
-
apa111
aktív tag
válasz turistakolbi #3813 üzenetére
-
apa111
aktív tag
Szia!
Nálam vissza veszi a feszt cpu-z szerint új bios mellett. Nálam a régebbi biosokkal is fel botolt 4200mhz-ig proci/3600/ .Lap /Msi x570 A-PRO / és vissza is vette idl 1v alá.Új bios tapasztalatok: Ezen a lapon egy kicsit erőszakosabbá tették az egy szálas teljesítményt /ADVENECED / beállításnál .Ki próbálva /advenced 3 -ig/ megközelítőleg egyforma eredményekkel ,és csak annyiban különbözik hogy minden mag terhelésnél egy kicsit játszottak egyiknél kisebb teljesítmény másiknál nagyobb ,attól függően hogy az egy magos frekvencia mennyire van ki tolva/ 4400 -4350 -4300 -4275 -4200 Mhz/ .Ha a legmagasabb egy magos terhelés megy/4400/ akkor a több magos terhelés kisebb pontokat hoz /cb 15 -20 / alatt .Van még egy 45w -os beállítás is ez előző biossal több magnál /3600mhz -ig/ bostolt ,egy magnál /4300-ig/ és a fogyasztást próbálta a lap megközelítőleg 50watton belül tartani.Hozzá kell tegyem stresz tesztek mellett nem jött neki össze/65 watt lett a vége .Ez a beállítás meg maradt/45w/ a lap új biosában még nem próbáltam még csak ez maradt ki,pár napon belül ezt is le tesztelem Végszóként annyit fűznék a dolgokhoz olvasgatva az utóbbi hetekben a totyikot türelemmel legyen mindenki aki nincs megelégedve a rendszerrel /ZEN2 / ,nagyon sok bios kell még hogy mindenkinek megfeleljen le vonva a konzekvenciát az előző genekből/ RIZSA1 ,+ / ami nálam teljesen jól szerepel családon belül Teszteket már csk ilyen esetekben futtatok/új bios/ és utána el van felejtve minden monitorozó program és csak élvezem a gépet mint az első penyákat Legyen szép napotokÜdv : Gábor
-
apa111
aktív tag
válasz Create. #11455 üzenetére
Szia!
Pontosan ezért nincs értelme all core húzásnak ennél a generációnál.Ezt a szériát a mérnökök maxra járatták ,és talán egy -egy emberke el ér mégis vele sikereket all core tuning mellett ,de én biztos vagyok benne azoknak is vannak vagy lesznek ilyen anomáliák mint nálad.5 hónapja alap beállításon használom ,egy kicsi ofset van vcore és soc fesznél semmi próbléma vele ,nincsenek le állások újra indulások .Memória 3600-n megy menne feljebb de minek így totál stabil nincs az hogy 2 hét útán nem indul vagy egyéb próbléma és nem melegszik túl a rendszer egy játék víz mellett .Nálam meg vannak még a régi genek is 1xxx,2xxx ,van belőle bőven azoknak volt értelme all corral játszani .Szóval a lényeg a lényegben semmi értelme az all core tuningnak,inkább egy jól beállított ofsetnek látom az értelmét ha már sokallod a feszt.
-
apa111
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation: