Hirdetés
-
180 Hz-es testvérpár született a Philips monitorokkal foglalkozó divíziójában
ph A hófehér köntösbe öltözött, 1440p-s kijelzőknek jó kontrasztja van, és ez hatványozottan igaz a 68,58 cm-es képátlójú példányra.
-
Nem maradt sok titka a kétféle Galaxy A16-nak
ma A decemberi premiertipp közelgő startot és Android 14-es indítást vetít előre
-
Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
lo Alpine LinuxMiután pár éve leesett, hogy az Alpine valami lehetetlenül alacsony erőforrásigényű, elkezdtem ezt tenni...
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kovbob
senior tag
válasz -FreaK- #12741 üzenetére
Jó slotban van, mert szerintem pont arra gondolsz amit én írtam, hogy elsőre rossz helyen volt, de akkor az alap xmp-vel se volt stabil Amúgy annyira nem akarok vele bíbelődni, mert így is jó csak gondoltam rápróbálok hátha. Szerintem nem az ilyen olcsó memóriához van kitalálva a progi, mert nekem az eredeti 16-os cl helyett 14-et dobott és még a feszültséget is lejjebb vetette volna nemhogy feljebb A v2 az már nem akarta annyira szűkre rakni az időzítéseket, de azokkal se indult. Feszültségemelés lehet segítene, de a borda nélküli ramokon azt meg nem biztos, hogy erőltetném.
Nálam ezt dobja alapon:
Nem tudom mennyire karcsú a ryzen mellé.[ Szerkesztve ]
-
Kovbob
senior tag
válasz hackeeeee #12755 üzenetére
3.9-el kaptam, kértem bios frissítést biztos mennyen a 3600.
Gyárin, a pbo-t csak simán enabledre raktam auto-ról, de nem vettem észre különbséget, most a -100mw offsetet próbáltam ki még, az cinebench alatt mondjuk kicsit visszavesz a pontszámból, de a hőfokokból is.[ Szerkesztve ]
-
SirRasor
őstag
Megjött munkahelyre a Ryzen 5 3400G és egy i5 4570-et váltott. 120 GB SATA SSD-ből meg egy M2 512-es SSD lett.
Gyakorlatilag ugyanolyan gyorsnak érzem Nem állítottam sehol semmit, csak használom, mint ahogy mondjuk az intelt szoktam. Brand gép, valahogy be van állítva, csak Acronissal áttettem a rendszert, driverek feltelepültek és megy minden tovább.
WTF?
Kb. 5 évente váltok gépet és mindig megvan az az érzés, hogy HÚ, EZ MOST GYORSABB LETT. Gyakorlatilag most nem érzek semmit a mindennapi alkalmazások terén. Böngészés, office csomag stb, semmi extra, de van töltési idő.
Aki azt mondaná, hogy azoknál az alkalmazásoknál nem lehet: Pár hónapja nálam járt valami fos ASUS laptop, amiben egy 9. generációs i3-as proci volt meg valami 240-es óccsó' SSD. Ott megvolt az a plusz feeling, ami itt nem. Egyszerűen minden egy szem pillantás alatt betöltött! Ahhoz képest ez egy lomha lajhár...
Ezt valaki magyarázza már el nekem...Én totál pártatlan vagyok, régen volt több AMD-m is: mindig azt vettem, ami aktuálisan jó ár/érték arányban volt, de most úgy érzem, hogy ez a Ryzen 5 nem nagyon üti meg azt a plusz szintet...
Idehazára 1-2 héten belül megjön a 3600-as, de az is csak +2 magos kb., szóval már előre félekÉs mindjárt jön valaki, hogy mégis hogy van beállítva a BIOS stb, de valamiért intelnél eddig nem volt ilyen. Beraktam, alapból minden jól állt és kész. Most kezdjem el mókolni? Ha tényleg csak nincs jól belőve (majd holnap lesz időm jobban megnézni a BIOS-t), merthogy belövést, finomhangolást igényel, akkor ez nagyon amatőr az AMD részről...de gyanítom nem ez a helyzet és ennyit tud
Make Love not war!
-
-
addikt
válasz RECSKA #12773 üzenetére
Raktam össze egy 3400g-s rendszert munkára, satas ssd-vel, 16gb 3200 cl16 rammal, szerintem nem volt érezhető különbség az én konfigomhoz képest win betöltés és programok indításánál. Minden egyből ment ahogy megvan írva, teljesen meg van elégedve vele, akinek összeraktam. Pedig ahol lehetett fogtuk a pénzt, egy asrock b450m pro4-f alaplapba ment.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
snecy20
nagyúr
válasz SirRasor #12764 üzenetére
Egyszerű a helyzet, sima mindennapos alkalmazásokra már az a régi i5 + SATA SSD páros is elég jó volt. Ma már nem lesz meg az az érzés mint anno, az informatika ''hőskorában'', amikor ha váltottál 2-3 évente, már megvolt a hűha érzés. Szerintem pl. a Windows betöltések gyorsaságán már évek óta nem lehet gyorsítani, hiába vannak már 5000MB/s PCIE m.2-k is, meg 16-32 magos CPU-k 256GB RAM-mal, stb...
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
SirRasor
őstag
válasz subaruwrc #12766 üzenetére
NVMe, de amúgy ettől nem is vártam érezhető különbséget. De a procitól igen. Majd holnap elkezdem túrni a BIOS-t stb. Annyi rémlik, hogy ~2666 MHz-s RAM-okkal jött, ami nem a legjobb.
Írtam, hogy átklónoztam, de XP fölött ez már nem gond. Drivereket ki kell cserélni és kész, de a Win10 mindezt automatikusan megteszi. Első indításnál érzékeli, hogy megváltozott a hardverkörnezet és indít egy...hogyismondjam...fél sysprepet
Amúgy ha nagyon háttértár intenzív dolgot csinálsz, akkor jóhogy feltűnik, pláne lineáris olvasásnál."senki nem mondta, hogy rossz. de az csak zen+... " - huh emellett viszont elmentem. Akkor még itthonra a 3600 lehet meghozza azt a feelinget, amit várok Na de az még 2-3 hét..
snecy20 olvasd el még1x amit írtam: egy mezei 9. gen. i3-as hozta azt a feelinget, amit vártam. Ráadásul az egy laptop volt, tehát nem teljes értékű i3, hanem valami 15W TDP limites T hulladék...mármint takarékos
Egyébként ez a *feeling* nyilván ms-ekben mérhető. Elkezdek keresni youtuben program/egyéb indulási sebességeket különböző CPU-k esetében (de azonos háttértárral ofc.)...csak hogy legyen nagyobb rálátásom na.
[ Szerkesztve ]
Make Love not war!
-
Kirir
tag
A nem indul és mi a baja a gépemnek topicban javasolták, hogy itt érdeklődjek a problémámmal. Egyszer már írtam, kaptam néhány tippet, melyet végigpróbáltam.
A gép paraméterei:
alaplap: MSI Tomahawk B450
processzor: Ryzen 7 3800X
vga: MSI RTX 2080 Duke
processzor hűtő: Be Quiet! Dark Rock Pro 4
SSD: Samsung 970 Pro 512 GB
memória: G.Skill FlareX 16 GB DDR4 3200MHz (CL14)
tápegység: Corsair HX 650, most éppen EVRA 650
Előzmény:
2018 decemberében lett összerakva a gép (kivéve tápegység, az 7 éves lesz márciusban), egy Ryzen 2700X processzor volt benne, melyet nemrég lecseréltem egy Ryzen 3800X-re.
Probléma:
Amikor bekapcsolom a gépet, felpörögnek a ventilátorok (processzor csere előtt bekapcsoláskor soha nem pörögtek fel), 5 ház hűtő és 2 processzor hűtő ventilátor, az alaplapon van világítás, mely bekapcsol, kékes színű lesz (ha elkezdi betölteni a biost, akkor pirosra vált), és az egész folyamat így marad, nem indul el a gép. Nincs pulzáló hang, nem állnak le egy idő után a ventilátorok. Az előző processzornál soha nem volt ilyen probléma. Nem jelent meg a probléma közvetlenül a processzor csere után, hanem csak néhány hétre. Ekkor áramtalanítom a rendszert, újraindítom és ezt addig csináltam amíg végre egy idő után elindul. Nemrég majd 20-szor kellett indítgatni, mire sikerült.Eddigi próbálkozások:
Az alaplap biosát még az előző processzor használata közben frissítettem (kb. 3-4 hónapja), megnéztem, nincs újabb bios az alaplaphoz.
A bios beállításokban a memória órajelére gyanakodtam, elvileg viszi a 3200 MHz-t, leraktam 2666-ra. Nem segített.
Nincs game turbo
Nincs processzor tuning sem, 3,9 GHz alap órajelen megy.
Kiszedtem a processzort, megtisztogattam, újrapasztáztam kevés anyaggal, hogy nehogy a processzor mellett kinyomott matéria okozzon problémát.
Átmozgattam a kábeleket.
A processzor hűtő két csavarját éppen, hogy meghúztam (ezt ajánlotta valaki a másik topicban).
Ha már egyszer elindult a gép, akkor ha újraindítgatom, akkor már nem csinálja, mindig elindul.
Kértem ismerőstől egy 650 Watt névleges teljesítményű maximum 1 éves tápegységet, az első indítás szintén sikertelen volt. -
csiga8
senior tag
Nem te voltál aki BIOS képet is tett fel? Arra írtam, hogy a mamóriának fix 1.35V-ot adj.
Én picivel fölé is emeltem valamiért. ( nem emlékszem) Már nincs nálam a Toma, csak én dobtam összeAz X470-em is pl egy proci tuning próbálgatás és fagyás után visszavette a memória feszültséget, ha nem teszem fixre.
[ Szerkesztve ]
-
tusi_
addikt
válasz FollowTheORI #12723 üzenetére
+1
R7 2700 at csereltem 3800x re es nem erte meg.eat, sleep, play, replay
-
Kovbob
senior tag
Miért csökken egyébként a teljesítmény a voltage offset-től cinebench alatt 110 ponttal? Azt hitem az alacsonyabb feszültség az nincs hatással a sebességre. Ez vajon játék alatt érzékelhető csökkenés? GTA V-el csináltam gyors kis tesztet ott picit csökken a boost órajel, viszont mintha stabilabban tartaná a 4,1 ghz-et és azt az összes magra. Fps-ben nincs különbség, de amúgy is a vga limitál (tudom, hogy így akkor lényegében mindegy, csak elméleti síkon érdekelne)
[ Szerkesztve ]
-
Kirir
tag
válasz Omli85 #12511 üzenetére
Elnézést, hogy eddig nem reagáltam, elolvastam és alkalmaztam a tanácsodat. Ma tudtam szerezni egy EVGA márkájú, 650 Watt névleges teljesítményű tápegységet. Beszereltem és az első indításnál azonnal produkálta a jelenséget.
Nemrég a biosban az F6 használatával visszaállítottam az alap beállításokat. Majd újraindítás után beállítottam két dolgot. Cmos-t még nem alkalmaztam.[ Szerkesztve ]
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Kovbob #12796 üzenetére
"Miért csökken egyébként a teljesítmény"
ez egy izgalmas es erdekes kerdes.
eleg sokminden befolyasolja a Ryzen teljesitmenyet. Elso es legfontosabb talan a homerseklet. Ha kifut a rendelkezesre allo celsiusokbol, elkezd throttlingolni, ha gyorsan es nagyon, akkor lekapcsol. ( sikerult... )
aztan ott a fogyasztas, PBOval sem megy a vegtelelnsegig. Vagy az aramerosseg. Ez tippre azert, hogy ne fustoljon el ket masodperc alatt.
Illetve a VRMnek is vannak korlatai, azt is figyelembeveszi. ( EDC limit. )ezekrol itt :
https://www.gamersnexus.net/guides/3491-explaining-precision-boost-overdrive-benchmarks-auto-ocSzoval vannak limitek, es amikor valamelyiket eleri, akkor visszavesz.
pl. Lehet kissebb fesszel kevesebb hot termel, viszont akkor meg elkepzelheto, hogy valamelyik reszegyseg nem kap eleg kraftot, es a beepitett redundaciacheck miatt megismetli az aktualis muveletet, ami miatt viszont lelassul...
minden szempontbol meg kell talalni az optimumot, es franko lesz, de amugy ezeket gyarilag eleg jol korbelottek.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Napelem
- Milyen légkondit a lakásba?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója)
- Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen