Hirdetés
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
worxland
addikt
válasz boogie84 #11699 üzenetére
" már lassan agyf...zt kapok a ventilátorok felpörgésétől mikor terhelést kap a proci ugrik kb 10-15 fokot a hőmérséklet." - már leírtuk a megoldást, megnézed, meddig ugrik fel a hőfok, és a ventillátorprofilt addig a hőmérsékletig (meg még +2-3 fokig) alacsonyan tartod. Eredmény: nem pörög fel félpercenként, csak akkor, amikor tartósan magas a hőmérséklet, magyarán tényleg van terhelés is.
[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
addikt
válasz SECTORnooB #11696 üzenetére
Én pont emiatt jöttem át 2600-ról 3600-ra, aztán kiderült, hogy mégse annyira könnyen cool. Valamennyivel még több idő is volt belőni a procit 4.2ghz all core-ra (mondjuk a több idő a ram 3600-on hajtása miatt volt), mert sajnos a pbo+auto tuning nem igazán hozta se órajelben se hőmérsékletben a várt eredményt. Végül azért pár nap alatt meglett a várt eredmény szerencsére.
De aki nem akar a biosban állítgatni, finom hangolni, annak könnyen csalódás lehet a hőfok és órajel miatt. Persze mindig van ellen példa is, de szerintem érdemes azért turkálni a biosban, ha másért nem is, hogy a hőfok alacsonyabb legyen valamivel.
[ Szerkesztve ]
-
bozont
veterán
Nálatok lefutnak rendesen az Aida64 ray tracing benchmarkok? Nálam szinte azonnal restartot nyom a gép.
-
nagyúr
válasz bozont #11703 üzenetére
Nálam csont nélkül. Auto-n van a cucc + ramok XMP-ből betöltve.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
chopin42
addikt
Jelenleg tt tartok a ramokkal, dram calc. által "fast" módban a 3000 cl15-ös corsairek:
3400-on instant fagyott, 3600-nál elindult, majd ibt alatt a windows kékhalálozott, onnan nem tudott többé felállni. Majd ha több időm lesz, akkor még próbálkozom magasabb frekivel, csak kissé untam már így is a cmos resetet minden sikertelen dolog után...
Cpu pbo/auto oc majd később, most már ideje játszaniSzakmai kérdések csak a fórumban...
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz boogie84 #11699 üzenetére
Ventillátor-profilt miert nem huztad még fel?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
-
-
snecy20
nagyúr
válasz bozont #11712 üzenetére
Szerintem az egyik legkomolyabb CPU-ra mérhető terhelés, még annak ellenére is hogy nem tart sokáig. LinX, Prime95, ROG RealBench ami még ajánlatos, ha valaki mindenképpen a legstabilabb beállításokat keresgéli.
[ Szerkesztve ]
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
bozont
veterán
-
-
bozont
veterán
Ez az MSI Boost funkciója, leírás szerint alapórajel +600MHz. Annyi biztos, hogy fix 42X-re állítja a szorzót (CnQ-t kikapcsolja). Minden más auto-n van.
Amúgy fura mert a Ryzen Master meg teljesen mást mutat.(#11717)RECSKA
Ha jól tudom az y cruncher is az ősrégi superPI többszálúsítva. A Prime meg AVX-es, annyira nem elavult az. -
Pro!Petya
addikt
válasz bozont #11718 üzenetére
Azt az msi féle boostot elkéne felejteni, hadd dolgozzon csak magában a PBO.
Ha meg xmp mellett anomáliák vannak akkor meg tesztelni kell a ramokat. (y cruncher)
(kilép, fagy , nem fut le akkor gáz van)RECSKA meg nem a P95-re értette azt h ősrégi , a mivel azt és az Y-crunchert folyamat frissítik ellenben az IBT-vel mert az 2012-es.
Pont emiatt van hogy sokaknál lefut instabil rendszer mellett is az IBT aztán jön egy P95 vagy Y-cruncher aztán hasal a "stabil" rendszer.... -
bozont
veterán
válasz Pro!Petya #11720 üzenetére
Ja hogy az. Többféle stress tesztet is leszedtem, de azért IBT-s képet tettem fel, mert ugye a Prime-mal esélyem sem volt bármit lőni. De az y-chruncher is lefutott többször probléma nélkül.
Egyelőre játékok alatt stabilnak tűnik (legalább is Bf5 és SoTR alatt). Két ünnep között nem ezzel akartam foglalkozni, majd meglátjuk hogy lesz kedvem játszadozni a beállításokkal. Addig gondoltam jó lesz ez a boost is. -
nagyúr
válasz bozont #11721 üzenetére
Véleményem szerint, a legegyszerűbb és egyben szinte a legjobb ha hagyod érvényesülni a CPU-t PBO-val vagy anélkül. Annyira jól sikerült, hogy az állogatásokkal max itt-ott pár benchben több pontod lesz.
Nagyon max egy minuszos offsetet lehet érdemes kikísérletezni a Vcore-nak, hogy ne lője egymagos turbonál a Vcore-t 1,5 Volt közelébe.
Játszottam már pár dologgal, de így működik a legjobban, nekem megfelel, a teljesítmény lehengerlő, én csak a D.O.C.P.-t (XMP minden más lapban ami nem Asus) adtam oda a ramoknak azt mene, mivel nem bencheken élek.
Lefuttattam az Aida64 Business FP 32&64 Ray-trace tesztjeit, le is futottak gond nélkül, de eszméleten terhelést ad a CPU-nak és a VRM-nek is, CPU 86 fok csúcsban, Vcore 1,48 Volt.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
HdRew
őstag
Olyan fura nálam az R20.
Amikor csak lefuttatom pl. a hwinfo nélkül, 3713-as pontszámot kapok az r5 3600-zal, @4.1-en, 1.325V-n.
Amikor mellette megy a hwinfo is, akkor 3490-es pontszám jön ki. 75 fok fölé viszont nem ment a proci.
Ennyire terhelné?
-
bozont
veterán
válasz jokeph #11722 üzenetére
Én azért szerettem volna egy allcore 4,2GHz-et, értelmes feszültség mellett. De nem hagyott nyugodni és próbálgattam kicsit a dolgokat. Manual OC esetén 4100MHz 1,325v mellett sem stabil, így ezt a részét feladtam.
PBO-val és kitolva a limiteket, CB20 alatt allcore 3950MHz, single core 4170MHz. Azért kicsit jobbra számítottam. -
nagyúr
válasz bozont #11724 üzenetére
Érteni.
R5 3600X-em SMT OFF-al belőttem fix 1,3Volt Vcore-al 4,4 GHZ-re all-core, gyönyörűen ment, csak az SMT OFF miatt buktam az alvó módot (S3 State), nekem az meg kell...RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fudi2002
veterán
Van valaki a topikban akinek volt szerencséje egy D15-öt és egy vizhűtést(aio vagy épített) összehasonlítani? (lehetőleg 3900x)
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
varmi2
nagyúr
válasz fudi2002 #11728 üzenetére
Az épített vízzel, semmi nem veszi fel a versenyt, hisz a hőfok és a zaj attól függ, mennyi és mekkora radiátort építel be a rendszerbe. Az aio felejtős, pénz kidobás. Jelenleg épített vizet használok ryzen 5 3600-al, ha van kérdésed tedd fel. Persze drága az épített víz ez tény.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
fudi2002
veterán
válasz varmi2 #11729 üzenetére
De konkrétan a kis hőleadó felület miatt mennyi az annyi. 5 fokért nem állok neki bárminek is... D15 pedig 1300 körüli fordulatra szabályozva maxban tökre rendben van hőfokra és zajra, a 360-as radin a 3 venti sem lesz halkabb.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz fudi2002 #11730 üzenetére
Ezzel meg is van a lényeg, kb. pénzkidobás lenne lecserélni bármire, pláne ha minden körülmények között megfelel számodra.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
fudi2002
veterán
-
nagyúr
válasz fudi2002 #11732 üzenetére
Sajna nem 3900X-em, hanem 3600X-em. Amit bizton kijelenthetek, az az , hogy egy combosabb léghűtő 140-es jó ventivel ugyanazt vagy többet tud egy AIO-nál, és csendesebben tudja ezt esetemben.
Jelenleg egy CM Nepton 140XL AIO van fent, ugyan szabályozott a pumpa is, de akkor is van egy jellegzetes hangja, ehhez képest a Thermalright Le Grand Macho 140mm-es Alpenföhn ventilátorral sirí csendben van max fordulaton is. Az AIO szintén 140mm-es saját ventilátora le van szabályozva 800-as fordulatra, és felesleges is neki többet forogni ennél a CPU-nál.
Másoknál 240-es és 360-as AIO-val sem jobb a helyzet, töb ventilátor=nagyobb szélzaj.
Hiába 140-es csak az AIO-m, nem bírja elmelegíteni benne a hűtőközeget, erre csak a húzott FX volt képes, az is csak akkor amikor a TT ház 120-as ventilátora volt a radin leszabályozva.
Szóval, AIO-ra biztos nem érdemes egy Noctua D15-öt vagy ilyen szintű más léghűtőt lecserélni.
A CM Nepton 140 XL AIO-m leginkább tesztelésre használom, a kiváló szerelhetősége miatt.Épített rendszerrel bizonyára nyernél pár fokot, de ahogy írták is, egy jó rendszer 100k+, újonnan.
-
addikt
válasz fudi2002 #11736 üzenetére
Csak, hogy ne nyugodjál meg teljesen: a mért órajeleid (nálam minden alapbeállításon van) hogyan alakulnak? Mert van egy hőkorlát, ami fölé nem engedi a rendszert a CPU-t, de addig viszont kimaxol mindent, ha tudod hűteni.
Régen mindig tuningoltam, de már nem esik jól, ha itt hagyom a gépet kódolni 12 órára és mondjuk reggel arra ébredek, hogy 7 óra munka után kifagyott az alkalmazás, esetleg újraindult a gép, aztán kezdhetem újra.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Steven
addikt
válasz jokeph #11735 üzenetére
Én d14 et cseréltem h110i GT re és örülök hogy meg tettem... Soha nem szerettem ...
-1kg
-elfoglalja a komplett lap felét
-nehezen szerelhető és cserélhető bármi is
-atomjaira kell szedni a gépet hogy fel szereld
-nem halkabb a léghűtés
-nem jobb a lég (h110i kb 5-10 fokkal jobb ) [link]Volt épített vizem is..nekem kurva nagy macera volt főleg , hogy évente fél évente cserélem a gépem.... szerintem teljesen felesleges főleg abból az árból már még egy gépet össze rakok...
[ Szerkesztve ]
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
boogie84
veterán
Giga lapnál nem találtam, csak h a hőfokokat 3fokonként érzékelje. Temperature interval: 3.
Ha jól értem.Egyébként tényleg csak a görbét kellett beállítani.
Így 70 alatt van játékok alatt.(#11740) Steven
D15-öt 6 csavarral tettem fel. Azért 6 mert két két csavar tartja a felfogatót. + 2 magát a bordát. Szerintem baromi jó hűtő és sosem lesz csapágyas a pumpa.[ Szerkesztve ]
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
fudi2002
veterán
válasz Steven #11740 üzenetére
Biztosan ki tudod jelenteni, hogy Ryzen 3000 esetén is 5-10 fok megvan? Mert ugye itt a 7nm miatt kicsit más a helyzet.
"-1kg
-elfoglalja a komplett lap felét
-nehezen szerelhető és cserélhető bármi is"
Ezeket nem tudom ellenérvként feldobni, normál felhasználó esetén.
Amúgy, a vízhűtés 360-as radival nincs 1kg?Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
szabeska
addikt
Sziasztok!
Alza akcioban vasaroltam Patriot Steel ramokat. Ha jol tudom, 3600 mhz korul menne ugy, hogy a North Bridge clock ne felezodjon. Ryzen ram kalkulatorral kapott ertekek kozul mit potyogjek be, hogy minden jol legyen beallitva? Mindent, akar az Advanced ful ertekeit is? Azon kivul egyeb beallitasok is szuksegesek?
F1
-
fudi2002
veterán
válasz szabeska #11746 üzenetére
3800 alá menj és az időzítéseket vedd lejjebb. Kalkulátort is használhatsz, de látván a deszkád, javaslom a memory try it funkciót, ott benézel egy 3733 legrosszabb értéket, aztán az 5 fő értékeket elkezded faragni lefelé. Vdimm pl 1.4v de asszem alapból azt is belövi erre.
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.