Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • micafighter

    nagyúr

    válasz aginor #4500 üzenetére

    Nem ismerem a te lapodat, de a bios valoszinüleg hasonló, Gigabyte biosban a manual vcore az

    M.I.T / Advanced Voltage Settings-ben kell lennie, CPU Vcore néven. Ha nem látsz ott ilyet, akkor lespórolták a lapról. (Dynamic Vcore pedig az offset)

    Ugyanitt, M.I.T / Advanced Voltage Settings-ben van olyan, hogy CPU Vcore Loadline Calibration, ami az LLC beállitás, ha nem látsz ilyet, akkor ezt is lespórolták a lapodról. Az LLC egyébként a manual Vcore-ban beállított feszültséged folyamatos megtartásában segít. Ha nincs LLC, akkor ahogy a proci terhelést kap, a feszültség kicsit be fog esni (Vdroop), így nehezebb egy stabil OC beállítást találni.

    CPU tuningra lehetőségeid:

    1) Szorzó állítás:

    M.I.T / Advanced Frequency Settings / CPU Clock Ratio

    Itt tudod állítani a szorzót, ami egy fix CPU frekvenciát fog neked adni, a fórumtársak leginkább ezt használják manual OC-re, innen biosból. Jó lenne mellé egy fix Vcore-t állítani, de az olcsóbb lapokról le van spórolva ahogy azt fentebb írtam, nálam is csak offset van. Jobb híján azzal is tudunk tuningolni éppen, de LLC hiánya miatt valoszinüleg nem tudunk olyan magas frekvenciát stabilan elérni, mint a forumtársak.

    Fix vcore állítás lehetőség hiányában szerintem érdemes kipróbálni a tuningot a Ryzen Masterrel is (bár itt nem nagyon ajánlják a programot a fórumtársak, de olyan fórumtársunk is van, aki teljes megelégedettséggel használja) mert ott tudunk fix vcore-t állítani. Ez esetben természetesen nincs szükség offsetre, és az LLC hiányát sajnos így is érezni fogjuk.

    Nem tudok neked sajnos tippeket adni az értékekre, mert most VGA OC-jével kacérkodok, de jó kiindulási alap lehet ez a táblázat, amiért MaxxDamage fórumtársnak jár a köszönet hogy figyelmünkbe hozta: [link]

    2) BCLK:

    ugyanúgy M.I.T / Advanced Frequency Settings-ben,

    Ha látsz CPU Clock Control-t, az a BCLK lesz. Ez nem a szorzót növeli, hanem a frekvenciát. Alap, full default beállításon ha inditasz egy CPU-Z-t, akkor látod, hogy a frekvencia az 100, és a szorzót állítgatja az alaplap, az alap PBO/XFR stb szerint, terheléstől függően. Ha BCLK tuningolsz, akkor nem lesz egy fix frekvenciád mint a szorzó állításnál, csupán az alap frekvenciát növeled, a szorzót a lap/proci továbbra is magától állítgatja, és ez igen hasznos, mert igy ha nincs terhelés, akkor leveszi a frekvenciát (és a feszültséget) a szorzó állításával, ha pedig terhelés van, akkor növeli a proci frekvenciát a szorzó növelésével. Nekem alapból a 2600-os ryzen 3725ig boostol all-core ebben a lapban, PBO-t sajnos nem tudok neki bekpacsolni mint azt már írtam, de XFR valoszinüleg megy magától, bár arra se találtam állítási lehetőséget a biosban (nagyon nem is kerestem). 104-es BCLK-val a 3725 helyett fel ment a proci 4000-re is, és IBT / játék közbe nem volt gond nálam, de visszaállítottam most mindent defaultra mert most a VGA OC-t próbálom belőni, aztán folytatom majd a CPU tuningot.

    Érdemes ezzel is próbálkozni, de tudni kell, hogy a BCLK az mindent tuningol, nem csak a processzort, hanem a memóriát, a PCI-et, SATA portokat, mindent. Igy ovatosan kell neki adni a kakaót, és utána kell állítani a feszültségeket, pl érdemes neki procinak + offsetet adni, RAM frekvenciát növelni, stb.

    Mivel ennél a tuningnál elég sok a változó, igy nehéz stabil beállítást találni, gondolom ezért hanyagolják sokan. Ugyanakkor nagy előnye mint azt már írtam, hogy ha nincs terhelés akkor BCLK mellett a frekvencia és a feszültség lemegy, igy a fogyasztás is kellemesebb lesz, persze a legtöbb gépben nem a CPU a legnagyobb fogyasztó.

    3) PBO:

    Peripherals / AMD CBS / NBIO Common options / Precision Boost Overdrive configuration

    Ha látsz ilyet, akkor itt tudod a PBO-t engedélyezni, ha nem látsz ilyet, akkor lespórolták a lapról. A Giga x470 Aorus Ultra Gaming esetében a PBO csak X-es procival érhető el jelenleg, valamilyen oknál kifolyólag. Ryzen Master se hagyja bekapcsolni.

    A PBO hajlamos túlfeszelni, így ha tusz PBO-t kapcsolni, akkor érdemes a PBO mellé egy kis minusz offsetet is adni, és akkor elméletileg a kisebb hőtermelés miatt tovább fog boostolni a PBO.

    4) Pstate:

    Peripherals / AMD CBS / Zen Common options: itt tudsz Pstate-et állítani.

    R3laX forumtársunk pl Pstate-el tuningolta az X nélküli 2600-os Ryzenét, azok alapján amiket írt elég szép eredménnyel.

    Érdemes lehet esetleg ezzel is próbálkozni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák