Hirdetés
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Malibutomi
üzenetére
Éppen volt új biosz a lapomhoz, frissítettem is. Semmi változás, maradt a hiba.
Még soha nem fordult elő velem ilyesmi, milyen dolog már ez, hogy nem megy a Catalyst...?
Tanácstalan vagyok. -
szasanyi
félisten
Van már tapasztalat ilyen kártyával? Esetleg tesztet látott-e vki erről? Köszi!

-
Laja333
őstag
Valami történt a TRi-x-el, de nem tudok rájönni mi okozza. Gpu Z-ben a Revision és alul a 2 shader kiszürkült, nem ír értékeket. Emellett ha 1400 vagy fölé húzom a memóriát BS vagy szemcsézés lesz. Core clock tuning továbbra is működik ahogy eddig.
Működésben sincs változás, hozza az eddigi eredményeket. Csak nem értem eddig miért tudtam büntetlenül memóriát húzni, most meg nem.
Mellesleg béta driverről whql-re váltáskor jött elő ez. Telepítéskor kiírta a végén hogy figyelmeztetések jelentek meg a logban, de nem találtam bennük semmi érdekeset.
Valakinek valami ötlete?
-
csabsz13
aktív tag
na, rögtön rácsaptam egy kis kombustort - megnézni, hogyan szuperál a hűtő.
először a ház ventijei nem mentek, csak a CPU venti. GPU 1000 MHz, mem 1260 MHz.ezzel 10 perc terhelés után:
GPU temp: 81 Celsius
VRM temp: 94 Celsius
voltage: 1.148V
fan: 48% (a GPUz nem mérte RPM-ben)25 perc terhelés után (20 perc körül rákapcsoltam a ház ventijeit is):
GPU temp: 78 Celsius
VRM temp: 88 Celsius
voltage: 1.148 V
fan: 47% (a GPUz nem mérte RPM-ben) -
Abu85
HÁZIGAZDA
Inkább kiegészíteni. Egy alternatív path kell a GNC S.I.-re. A mostanival semmi gond nincs. Az maradhat a GCN C.I.-re.
Úgy jön ide, hogy pontosan tudjuk, hogy a Mantle mit fog okozni a piacnak. A fejlesztők egy jelentős része ezt fogja tartani "Az API-nak". Gyártófüggő ide vagy oda, azt kínálja, amiért sok-sok éve könyörögnek. Ma már az is belefér nekik, ha az AAA játékfejlesztés egy gyártóra korlátozódik.
Sajnos az első tesztek alapján nem lesz meg a 25x. Nem olyan egyszerű ez, mint gondolták.
-
válasz
Malibutomi
üzenetére
Bios? Hmmm erre nem gondoltam volna... jegyeztem az ötletet, köszönöm!

-
Sziasztok!
7950 -> 290 cserém volt.
A Catalystom a csere után a következő hibaüzenettel áll le:
Catalyst Contor Center: Host Application működése leállt.
Újratettem, takarítottam, beta driver, stb... minden volt már. Ugyanezen 13.12 -es driver ment a korábbi kártyával hibátlanul.
Mit rontottam el? -
andro93
aktív tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Ez a tuning őrület.
Csak azért, hogy kicsivel nagyobb számot írjon ki néhány benchmark, mondjuk meg tudom érteni, engem is elkapott már így a gépszíj. 
-
Malibutomi
nagyúr
Agyalok tegyek-e Asus biost a kártyámra...érdekelne mit menne vele, de més sosem csináltam ilyet

(#7972) egyedülülő
A lapod jó a tuninghoz, meg a hűtős is, FX topicban vagy a lap topicjában meg segítenek. Egyébként kissé leegyszerüsítve anyni hogy a proci szorzóját meg a feszt feljebb állítod. Ha jól meg nem fagy, kicsit lejjebb veszed a feszt, amig instabil nem lesz. Ha elsőre fagy, akkor meg feljebb teszed a feszt. Nem bonyolult. -
válasz
egyedülülő
üzenetére
Tuning nelkul nagyon a zsebedbe kell nyulnod. Mondjuk egy i7 4771 jo lenne.
-
válasz
egyedülülő
üzenetére
En hasznalok ilyen karit ezzel a procival szoval ram tudsz hagyatkozni. Ha 4.5-on fogod hajtani akkor nem lesz gond.
-
andro93
aktív tag
válasz
CsonkaImo
üzenetére
Köszönöm.

(#7968) csabsz13: várom hogy milyen eredmények születnek majd, én eddig pár játékot néztem, az eredmény meggyőző. Jó volt a 280X is, de pár játéknál már érezni lehetett, hogy "elfogy" a kártya, de hát nem is mai darab a 7970.
(#7969) N.Ferry: délután tesztelek párat, aztán megosztom itt.
-
válasz
Malibutomi
üzenetére
A kollégához nem ért oda az utalás 4 óra alatt, így majd holnap adja fel, aztán szerdán jön meg..., nem így terveztem, nagyon késésben vagyok az egésszel, a tesztre való ráérésem sem tűnik jónak, ezért lett volna jó, ha már holnap a kezemben tartom, mert minden óra számít.
Egyébként csináltam bejegyzést a blogban, ott mindent nyomon követhetsz majd, de természetesen az utam ide fog vezetni először, tuning eredményekkel és a hang kommentálásával, amitől előre félek, mert jelenleg a HDD hangereje idegesít a legjobban.
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
ricshard444
üzenetére
Na mikor jön a 290-ed?

-
Abu85
HÁZIGAZDA
A spike-okat nem javítani kell. A Mantle direkten engedi a memória menedzsmentjét, de ezért cserébe nem csak a GCN C.I.-re, hanem a GCN S.I.-re is kell egy vezérlési séma. Ez az oka, hogy GCN C.I.-n tökéletes, mert arra van írva a vezérlés.
Amiben igaza van a piacnak, hogy ezt a Mantle-t nem kellett volna megvárni. 2007-ben felmerült, hogy a textúrákat készítők is tudnak segíteni. Akkor kellett volna lépni, mert a driver+API többletterhelésére nem a tartalomkészítőknek kell optimalizálni! Ez tisztán a programozók dolga. Eközben nagyon csúnya irányba mentünk el, és ma ott tartunk, hogy több ember másfél éves munkája egy BF4 kaliberű DX render. Aminél az egy ember által írt Mantle kód három hónap munka után gyorsabb.
Annyi nem lesz. Az Alpha maximum 10x-et ígér ebben a mutatóban.
-
Jonahun79
csendes tag
Egy FX8350 hogy bír el egy 290x-el a tapasztalatok szerint? Nem Mantle által támogatott játékok alatt hanem minden játék alatt.
-
az egész mining piac annyira hullámzó, hogy teljesen irreális olyan kijelenteni, hogy "semmi sem történt". a BTC miért esett 02.04 és 02.16 között 182 dollárt? 12.20 és 01.06 között mért ment föl 300-at? nagyon csábítóan hangzik a mantle-höz kötni a demand emelkedését, de nincs gyakorlati case mögötte. lehet a végtelenségig hajtogatni, hogy "de csak a mantle volt akkor", attól még nem lesz igaz.
a január 10 utáni árnormalizálódást pedig nem támasztja alá, amit körbenézve price trackereken láttam.igen, DX alatt tényleg nincsenek 300ms-os spike-ok
na jó, ez most troll volt, de ezt nagyon meg kellene javítani. akkor igaz lenne, amit írtál.az első generációs ASIC minerek 20-30-szoros perf/wattot ígérnek egy 290X-hez képest. ezt tudta az első generációs BTC ASIC is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda
üzenetére
A Mantle előnye ma a teljesítménynövelés mellett a frame-time egyenletesség, illetve minden driverből eredő késleltetés eliminálása. Amiben a DX gyenge ott a driver agresszív kötegeléssel és puffereléssel próbál segíteni, vagy akár a hazardok kezelésének teljes átvételével. Ezek nélkül a DX kód a mostani tempó felével sem futni. Viszont ennek az ára az egyenletes frame-time feladása, illetve egy rakás extra késleltetés. Vannak még olyan problémák is, mint a soros feldolgozásra való kényszerülés, vagy a shaderek kiszámíthatatlan újrafordítása. Ezek ellen ma DX alatt tehetetlen mindenki.
Az iparág legjobbjai álltak a Mantle mögé. Érzik, hogy 2014-ben a TnT/Rage/Voodoo-ra tervezett API-k nem biztosítanak jó programozási modellt.
-
N.Ferry
senior tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Eddig megállapodtam 1175/1400-ban,így valleyban a hő is elfogadható,most játszok kicsit.

-
-
Oliverda
félisten
Ez valami rendkívül optimista álom karakterekben való manifesztációja lehet.Egyelőre semmi olyat nem mutatott a Mantle, ami miatt mindenkinek hanyatt homlok kellene rohannia a boltokba új kártyáért. Az előzetes eredmények alapján jelenleg sokkal inkább csalódás mintsem nagy durranás... sajnos.

"A mining részen semmi sem történt, ami hirtelen arra késztette volna a piacot"
Erről van szó. A semmi épp elég, mivel egyre többen másznak bele ebbe az egészbe, úgy terjed mint egy vírus. Aki pedig ésszel csinálja és be tud fektetni, annak a végén bőven megtérül, sőt. Van aki 10-20-50 kártyával csinálja ezt otthon, és semmi sem akadályozza meg a bővítésben. Ezért hiánycikk megint sok Radeon, és ezért mennek fel az árak. A Mantle csepp a tengerben.
-
Macka
veterán
válasz
adamssss
üzenetére
Egy játéknak nevezett bughalmaz miatt? Jelen állás szerint versenyezhet a BF4 a Mantle beta driverrel, hogy melyik bugosabb....
Érdekes, mert ezek szerint mindenki, akinek 290-e van kizárólag a BF4-gyel játszik, napersze... a többi játékban meg élvezi a képregényt, amikor beesik az fps, mert 30%-ban hajtja ki a VGA-t. -
N.Ferry
senior tag
válasz
ricshard444
üzenetére
Melyik "ér" egyébként többet?
az a 25mhz gpu vagy az a 200mhz mem oc? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az embereknek bejött. Ez a lényeg az eladásnál. Ki tudja, hogy a piac mennyire hajlandó csúcs-VGA-t rakni egy alap proci mellé. Sosem volt erre semmilyen célzott irányzat, hogy kiderítse.
Egyébként a Mantle-nél kisebb előrelépésekért is fizetett már rengeteg pénzt a potenciális vásárlóbázis. Évek óta az a téma, hogy nem egyenletes a frame-time, magas a szoftverből eredő késleltetés, stb. Ezt mind eliminálja a Mantle. Azok a hardcore játékosok, akik erre érzékenyek, igen gyorsan váltanak, mert konkrétan driver oldali kötegelésből és pufferelésből eredő teljes késleltetést csak úgy kivágja a semmibe a Mantle, és ezt közben úgy éri el, hogy nem csökkenti a DX-hez képest a sebességet. Ez a késleltetésre érzékeny multis játékosoknak lényeges. -
-
N.Ferry
senior tag
válasz
ricshard444
üzenetére
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ahogy a Mantle megjelent, az eredmények megjöttek az amúgy normál ellátás felborult és hirtelen hiánycikk lett. A mining részen semmi sem történt, ami hirtelen arra késztette volna a piacot, hogy pont a Mantle megjelenése után ürítse ki a készleteket.
Egyébként a Mantle megjelenésének hetében 450-650 dollár volt 290-290X. Január 10 után teljesen normalizálódtak az árak. Normális lett az ellátás. A Mantle megjelenése után fosztották ki a raktárakat. Most ez eredményezte újból a magas árakat.
DX alatt lehetetlen olyan frame-time egyenletességet elérni, amit Mantle alatt.A scrypt-ről régóta ismert, hogy az ASIC nem fog olyan előnyt hozni, mint a BitCoin-nál a GPU-khoz történő váltás. Leginkább ahhoz lesz hasonlítható, mint amikor FPGA-ra cserélted a GPU-t Bitcoinnál.
-
az amúgy is MSRP felett 200 USD-vel szaladgáló kártyák hirtelen még kapósak lettek volna a Mantle miatt? ez sehogy sem kerek. 800-ért meg pláne nem vesz a tömeg 290-et, kijön belőle egy 780 meg egy 4770k. annak ér 800-at a 290, aki pénzt csinál vele.
nagyon bátor dolog ilyet kijelenteni, amit az ASIC miningra mondtál. lássuk meg.
-
-
Vmit nem jól csinálnak,megy a lehúzás rendesen!
Itt semmi nem lett drágább.
Gyertek Angliába itt vehettek 20-at is.
Amúgy meg ideje lenne befejezni az OFF-olásokat!

-
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt fontosabb kérdés az, hogy miért nem a Mantle előtti héten ürítették a készleteket, mert január 30-án még átlagos volt a kereslet. Február első hetében viszont elborult. Egyetlen dolog, ami a jó ellátás és az igénynövekedés között történt az a Mantle patch megjelenése. Mellesleg januárban is négyre limitálták a vásárlások számát személyenként a nagyobb webáruházak.
Scrypt-re nem igazán lesz jó ASIC miner. Ez nem olyan, amire egyszerű dedikált hardvert építeni. Erre maximum DSP-ket lehetne bevetni licencben, de a legtöbb DSP dizájnt nem tervezik extrém skálázhatóra. Persze lehet rá egyedi DSP-ket tervezni, de olyan előnye nem lesz, mint a BitCoinnál. Ehhez hasonlítva maximum az FPGA-ra váltás előnyét kínálja fel.
-
igen, és minden bizonnyal a mantle gamerek tízesével hordták el a kártyákat, ezért vezetett be több e-tailer limitet az egyszerre megrendelhető darabszámra

de komolyan, amiről most beszélünk, azt fizikai képtelenség, hogy egyedi vásárlók, ráadásul high-end gamerek generálják. a bitcoinnak már nagyjából mindegy, aki arra GPU-t használ, az... khmmm, nem számol utána, viszont litecoinra még nincs off-the-shelf ASIC miner, úgyhogy arra érdemes akár farmot is építeni. és ez mellesleg egyben azt is jelenti, hogy az AMD a jelenlegi supply problémákban egyáltalán nem bűnös.
ja, és a lufi legalább részben ki fog durranni, amikor jönnek az ASIC minerek, és a difficulty eljátssza ugyanazt, mint a BTC esetében.
-
-Solt-
veterán
-
Oliverda
félisten
Nos, a fenti grafikon alapján nagyon úgy fest, hogy végül a többség inkább befogta bányászni a mantle miatt megvett kártyáját.

Mondjuk tökéletesen meg tudom érteni, mert 4K-ig felesleges egy ilyen VGA a BF4-hez. Egy R9 270 ad 69-es átlagot FHD-ban, Ultra presettel, AA nélkül, DX mellett.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda
üzenetére
A Terascale főleg abban különbözik a GCN-től, hogy nincs programozható skalár egység a multiprocesszorokban. Bedrótozottnak tekinthető a rendszer. Viszont a scrypt-nek ez nem hátrány. A egymástól független adatokból pedig annyi van, hogy majdnem mindegy az algoritmusnak, hogy SIMD vagy SIMT modellel programozzák le.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda
üzenetére
A hiány pont február első hetében alakult ki. Három nappal a Mantle megjelenése után érződtek a problémák. Addig január 10 és 30 között semmi baj nem volt, mert megkétszerezték a szállítást, és volt a bányászoknak és a játékosoknak is. Egészen egyértelmű, hogy mitől nőtt meg a kereslet. Ha mástól nőtt volna, akkor nem három nappal a Mantle után kezdenek kiürülni a megnövelt szállítás mellett is a raktárak.
Ha valakinek ez a kedvenc játéka és ezrével vannak így, akkor vesznek hozzá hardvert. Sokakat a vásárláskor csak a BF4 érdekli, mert csak ezen fognak játszani. És a Mantle-lel már átlag proci mellett is hatékonyan működik egy 290. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
ricshard444
üzenetére
Elsősorban azért, mert a GCN nem igazán grafikus processzor, hanem a felületes struktúrája jobban hasonlít egy központi processzorra. Ebből kifolyólag bármilyen adatpárhuzamos algoritmust képes legalább olyan hatékonyan futtatni, mint egy központi processzor. Emellett nagyon magas az IOPS teljesítménye, ami ezeknél a programoknál szintén lényeges.
Speciálisan a LiteCoin által használt scrypt-ben azért annyira erős, mert ez egy bonyolult kriptográfiai algoritmus leginkább a központi processzorokra tervezve. A GCN itt kihasználja felépítését és mivel nincs ennél az architektúránál hatékonyabb teljesítmény/watt mutatóval rendelkező processzor a bonyolult programokra, így ezért lett ez a termék a scrypt-es bányászok játékszere. -
Oliverda
félisten
Ugyanmár. Egy szál támogatott, erősen bugos játék miatt nem fognak rohanni az emberek új VGA-t venni. Aki nyomon követi a coin bányászat eseményeit az tisztán látja, hogy hétről hétre többen szállnak be, mert meredeken ível fel a diff. Pl.:
(Mondjuk az elmúlt pár napban épp lement kissé, de a lényeg így is látszik.)
Ergo ennek nem sok köze van a mantléhoz.
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
ricshard444
üzenetére
Miben?
-
A GTX miért csak fele annyit tud pörgetni, mint a Hawaii?
-
Drizzt
nagyúr
-
Kegyetlen, már kezdek örülni az "olcsó" ref 290-nek, azthittem február végére azért helyreállnak a dolgok, de ezekszerint tévedésben voltam.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
üzenetére
Ez a lufi nem valószínű, hogy kidurran. Már évek óta ezt várjuk, de valójában ha elhiszed, hogy akármelyik altcoin ér valamit, akkor addig élni is fog ez a pénzszerzési forma, amíg ez a hit megmarad. Azt a pénznek nevezett papírdarabot is csak azért fogadják el a boltban mert értéket tulajdonítunk neki, de valójában pont olyan "értéktelen papírdarab", mint bármelyik altcoin.
(#7913) p87: Ha terveznek ide speckó hardvert, akkor is a gaminget fogják venni, mert a gaming hardver az olcsó.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Oliverda
üzenetére
A bányászat nem volt gond. Január 10-től kezdve jó volt az ellátás. A játékosok és a bányászok is vitték a terméket és volt is kellő mennyiség raktáron. Le is ment az ár. A Mantle után szabadult el megint a pokol. Most már átlagos proci mellé is megéri 290-eket venni BF4-re. Február első hete óta folyamatos a hiány. Ez csak részben bányászati gond, mert ők januárban is vették, ahogy tudták.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
üzenetére
Nem. Még annál is nagyobb lett az igény, mint amire készültek. Már kétszer többet gyártanak, mint decemberben, ami Január végén pont jó volt árban és elérhetőségben, de amint megjelent a Mantle újra kiürültek a raktárak. Pont német statisztika van február első hetéről. 9:1-re viszi a 290 sorozat a VGA eladásokat 500 dollár feletti szinten. Az a baj, hogy játékosoknak az eladás tervezhető, és gondolták, hogy a Mantle felviszi a keresletet, de a várnál kisebb mértékben csökkent a bányászok igénye is.
-
Nxn908xxx
őstag
válasz
ricshard444
üzenetére
Talán nem a gép a sz@r.

Egyébként csak a nagyobb pályákon van ilyen gond. Most mértem metrón egy 1 órás menet alatt 64 játékossal átlag 105fps, a minimum is csak 54 volt. És nekem 280x-em van. A BF4 már jobban skálázódik, ilyen szempontból jobban meg van írva a motorja. -
mcwolf79
veterán
Egyébként csak én tapasztalom, hogy az új béta driver-rel a Valley iszonyat xarul megy???
25-30 fps körül ugrál, a GPU és a VRAM órajele megfelelően felugrik (1070/5000), de borzasztóan fut a Valley. És a hőfok sem emelkedik meg.
A régebbi drive-ekkel fut rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Black Titanium Titán stílus, 5 optikai zoom 256 GB- Gari
- 10% tól elvihető BANKMENTES , KAMATMENTES , RÉSZLETFIZETÉS Legion Slim 5 16APH8 - Type 82Y9
- Apple iPad A16 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Fujitsu LifeBook Laptop U749 i5-8365U
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

na jó, ez most troll volt, de ezt nagyon meg kellene javítani. akkor igaz lenne, amit írtál.

Próbáld meg 1200-n memtuning nélkül, ennyivel.