Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- iPhone topik
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Speed®
üzenetére
DX12 alatt lényegében a játékfejlesztőnek kéne -elvileg- írni a -kvázi- "driver"-t.
Tekintve, hogy az AMD-nek ez nem volt erőssége, de a fejlesztők talán ismerik a GCN-t a konzolok miatt, így van fény az alagút végén. Ugyanakkor másik oldalról az nVidia talán még mindig jobb "driver"-t tud majd írni a saját GPU-jához, mint a játékfejlesztők akármelyik cég GPU-ihoz, amit egy GameWork-höz hasonlóan, copy-paste kód szerűen átadhatnak a nagyobb stúdióknak és akkor kb. ugyan ott lehetünk, ahol ma.
-
odorgg
addikt
Másnak is fagy a BF4 a legújabb WHQL-el, Mantlevel? Random fagyások vannak, nem volt ez ilyen. Mondjuk GTX580-al is sokat fagyott..
-
Csokiii
aktív tag
Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne hogy a 290/290x megkapja a DX12-t? Csak mert 290 és 970 között gondolkodom és ha 290 tudja majd akkor azt veszem. -
-
eventus
veterán
390 jó áron van, 970 mellett megfontolandó.
-
Speed®
titán
válasz
Lassko
üzenetére
Ha már 2560SPs Hawai, akkor VaporX (2). A TriX is jól hűt, de gond lehet a rezonanciával, 3k nem pénz a Vaporért, ami minden téren kiváló. Az a 2 ventis 390 nem valami bíztató szvsz, a +vRAM meg nem hoz ~semmit, ha nem CFről van szó WQHD+ban.
Azonos árkategóriában még lehet lőni picit gyorsabb 970eket..-100W kb., mellé viszont a 3.5GB mumus is ott van..ezt neked kell eldöntened. -
Lassko
csendes tag
Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne, két r9 290-es és egy 390-es kártya közül melyiket javasoljátok?
1. Sapphire AMD Radeon R9 290 4G GDDR5 (UEFI), (11227-14-20G) ~99k
2. Sapphire AMD Radeon Vapor-X R9 290 4GB GDDR5, (11227-04-40G) ~102k
3. Gigabyte AMD Radeon R9390 8GB Gaming (GV-R939G1 GAMING-8GD) ~ 104k
Esetleg ebben az árkategóriában inkább mással járnék jól?
Előre is köszönöm a segítséget.Üdv
Lassko
-
watador600
senior tag
Az miért van, hogy a vga böngészés(chrome) közben felmegy közel 50 fokra? Saját ventiprofilt csináltam neki, és már 40 foktól pörög a venti, nem 60-tól.
Az előző kártyám (R9 280x) nem melegedett böngészés közben. -
nubreed
veterán
Akkor csatlakozom.
Érintett aplikáció: Witcher 3 Wild Hunt.
FRTC Cat 15.7-ben beállítva fix 60 FPS-re.
A 60 fps -t sosem éri el maximum, 58.8 -at megy. AB -vel monitorozom.
Furcsa szaggatások, mikorlaggok a játékban, szintén érzetre. Úgy emlékszem, hogy a 15.6 betával nem volt ilyen. De ma este tutira kitesztelem.Kérdés: Ha jól látom AB -ben is lehet limitálni az FPS -t fixre beállítva? Ha igen, hogy kell?
(#29373) Gilthanas:
Nem kicsit vicces, hogy ennyiért adja a voodoot, még akkor is ha gyűjtőknek ajánlja. Lehet, hogy egy pc bontóban, ha valakinek van egy kis szerencséje utána vágnak egy ilyet gombokért. -
Televan74
nagyúr
válasz
Don't Panic
üzenetére
Én éjjel megnéztem.Majdnem minden maxon,lehet neki eső vagy köd, egy lehelet pici lag volt csak.
-
Gilthanas
aktív tag
válasz
Don't Panic
üzenetére
Ma este megnézem neked.
Az aláírásodban láttam, hogy vodooo 5 öt keresel. Pont szembejött velem a hardveraprón egy ilyen hirdetés, pont annyiért árulja, mint én a lightningom
[link] -
HSM
félisten
Én is V-sync nélkül játszottam a játékok 80%-ában, de ha lehetett (nálam ez azt jelentette, hogy nem lőtte az egekbe az input lagot, vagy az adott játékban ez nem okozott gondot) inkább bekapcsoltam. Azért élesebb volt úgy a megjelenítés. Engem nem is a tearing zavart, hanem hogy a sok töréstől nem hatott olyan élesnek a kép.
-
HSM
félisten
Az nem.

De a 900FPS-nél le lehet venni a GPU órajelét mondjuk 500Mhz-re, szerencsés esetben a feszét is pl. Afterburnerben és máris fele fogyasztás 450FPS-el.
Nekem is volt egy ilyen beállításom a 7970-hez és régebbi játékokhoz, és Diablo3-hoz.
(#29368) MM: Sajnos ez igaz sok esetben. Akkor viszont marad az órajel visszavétel, ha a spórolás a cél.
-
MM
őstag
Valószínűleg igazad van, FC4 alatt működött a frame limiter, de hogy...
60 FPS beállítva, az eredmény: micro-lag hegyek (érzetre, ilyet sosem mértem), 58-60 FPS között ugrál. Ugyanez AB-vel stabil 60 FPS, de olyan helyeken, ahol a teljesítmény miatt inog meg kicsit 55-60FPS között, ott sem annyira rossz, mint a gyári ahol stabilnak kéne lennie... Első próbálkozásnak elmegy, de AB-hez képest elég égőnek érzem!
Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon a FreeSync is ennyire gáz?
#29364 HSM:
VSync használhatatlan input lagot okoz a legtöbb esetben, legalábbis aki kicsit is érzékeny rá, de főleg multiban.
VSync nélküli FPS limit esetén is a fix 60/120/180 FPS is csökkenő input lagot, és egyre folytonosabb képet mutat egy 60Hz-es monitor mellett. Régen persze nem volt AB, de konzolból "cl_maxfps" vagy "fps_max" hibátlan volt...
Aki a tearinget megszokja, vsyncet többet ki nem állhatja!!!

#29370 Bici:
AB nélkül használtam először, akkor is sz@r volt, csak utána lőttem vissza AB-t monitorozni, akkor szembesültem az 58-60 FPS-el, nem tartom valószínűnek az összeakadást. -
Don't Panic
senior tag
hi 15.7 -el nekem GTA.V -ben tragikusan szaggat ha jobbra balra nézek az egérrel a régebbi driverrel hibátlan volt de ezzel valami nem stimm legalábbis nálam , ( úgy tettem fel a drivert ahogy kell ) másnál is produkált hasonlót? a GTA V a 15.7 es driverrel
kösz
-
A Kombustor nem OpenGL-lel megy?
A frame limiter a cikk szerint csak dx10/11 progikban műxik."A DirectX 10 és 11 API-ra írt alkalmazásokban működő FRTC..."
Én is sajnálom egyébként, hogy DX7/8/9 API-val nem műxik, mert a régi játékoknál elég komoly megtakarítást jelentene ez a funkció.
pl. NFS Porsche nálam 900fps-sel megy és maxon pörög a kártya.
Tudom, kevesen játszanak ilyen régi játékokkal, de akkor is jól esik néha. -
MM
őstag
Felraktam az új 15.7-es Catalyst-ot.
Miután másnál is olvastam, hogy nem működött tökéletesen a "gyári" frame limiter, 60 FPS beállítása után egyből indítottam egy kombustort, ami boldogan szaladt a szokásos 170+ FPS-el.Miután AB-ben visszaállítottam az OSD-nél, egyből beállt 60 FPS-re, hát erről véleményem szerint kb ennyit...
Remélem maga a driver azért jó lesz, mindjárt megkóstoltatom FarCry4-el.
R9 290 + Win7 64bit HUN
(14.12 WHQL uninstall, restart, majd 15.7 telepít...) -
rhonin
senior tag
válasz
Speed®
üzenetére
A kártya fölött lévő hátlapi perforált lemezen tud távozni meg a proci hűtő után van egy 12es venti még ami valamennyit elszív, de ez igazából a legnagyobb problémám evvel a házzal. Egyszerűen nem tudod megoldani, hogy valami elszívja onnan. Levenni nem akarom az oldallapot mert akkor meg porosodik.
Ezen a képen jobban látszik.
nem saját kép )
[link]Ha van esetleg ötletetek az nagyon jó lenne, mert én már csak a házcserét tudom elképzelni. Vízhűtéssel amúgy tökéletes lenne, de abba most nem akarok belekezdeni...
Sixpak: Ó hát a tidében még táncolni lehet annyi hely van....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tápod miért a benti levegőt szívja? Alulról nincs neki kivágás, szűrő? -
rhonin
senior tag
válasz
Speed®
üzenetére
Ilyen környezetben van nálam:
[link]
[link]Felül amit nem látsz onnan nem kap levegőt de mondjuk meleget se mivel ott elöl dvd író van hátul meg a táp ami felülről kap levegőt.
HSM: Power limit ha alapon nem ugrál lefelé a gpu órajel akkor ha visszaveszem akkor még annyire sem kéne szerintem. Amúgy számszerűsítve mennyivel enged kevesebb áramot a kártyának a szoftver ha babrálom a power limitet?
-
HSM
félisten
válasz
rhonin
üzenetére
Az áramfelvétel korlát és power limit ugyanaz. Nekem arról a csúszkáról az a véleményem, hogy a saját 290-esem úgy használtam, hogy -20mv, -47Mhz (900Mhz), de +50% powerrel. Így mindig betonfix 900Mhz-et kaptam, viszont a gyári 947Mhz és 0mv és +50% limithez képest 50W-al kevesebb áramfelvétellel.
Szóval én úgy gondolom, inkább legyen picit kevesebb Mhz, de az fixen, kiszámíthatóan.

Hát sajnos ez van, nem csak 3D-ben él az Offset, amit beállítottál... Kéne egy BIOS-editor hozzá. Elég sokat lehetne vele javítani a legtöbb 290-es fogyasztás/teljesítmény arányán.
-
rhonin
senior tag
Gondoltam erre is, hogy a gpu órajelet piszkálom, de ebben az esetben ugyanazt érem el csak nincs teljesítmény veszteség.
tj-08as silverstoneom van és elég meleg a kártya. Kicsi a hely neki sajnos és az első 20as ventitől nem sok levegőt kap. olyan 80 fokig melegszik fel legalább 50%os ventisebességnél. A hangja ami zavar igazából nem a hőfok mert ennyit minden gond nélkül ki kellene bírnia.ccc-s áramfelvétel korlát és az msi ab-s power limit az egy és ugyanaz?
mi lenne ha a power limitet piszkálnám?Viszont ez, hogy a 3d feszt nem lehet külön piszkálni ez valami hihetetlen...

Elvileg tesztegethetek mivel digi tápom van amivel elvileg tudom monitorozni a fogyasztását a gépnek vagy akár az Amper felvételét is.
nubreed: Sokat jelent hőmérsékletben. -25-el nálam volt legalább 5fok különbség és akkor ez még csak 1 játékkal volt mérve. Ha jól tudom a tri-x is több feszt kap mint a ref kártyák, pedig csak valami 30-40mhz-el van tuningolva az alaptól ami semmi.
-
HSM
félisten
válasz
rhonin
üzenetére
Ha ez okozza a gondot, én elfelejteném a -25mv-ot.
Sokkal többet lehet nyerni, ha mondjuk 50Mhz-el lejjebb veszed az órajelét, azt viszont lehet CCC-ből is.
Bár tény, hogy ezt utána nem említheted a fórumon, mert egyből jönnek az AMD haterek.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#29346) CsonkaImo: Igen, ez a gond. Hogy mivel ezt csak offsettel lehet feszelni, ha megy az energiatakarékosság, annak is lecsökkenti a feszét, és bumm, be is üthet a BS.
Ilyen szempontból jobb volt a régi széria (7970 BOOST nélküli BIOS-al), mivel ott külön lehetett a 3D feszt állítani.
(#29348) CsonkaImo: Annyit biztosan nem.

Nekem a -20mv és -50Mhz együtt hozott 50W-ot, és sokkal nagyobb részben volt köszönhető a -50Mhz-nek, mivel annak hatására a GPU magától csökkentette a feszét a -20mv-nál sokkal nagyobb mértékben.
Viszont bírt volna sokkal többet, mint -20mv, csak akkor jött 2D-ben/részterhelésen nálam is a BS, az energiatakarékosság teljes kilövése meg nekem nem érte volna meg a fáradozást. -
nubreed
veterán
válasz
X Factor
üzenetére
Azt tudom, hogy milyen céllal teszik akik teszik, a kérdés inkább arra vonatkozott, hogy megéri e. Ha BS -ezik, akkor szerintem nagyon nem éri meg. Ilyen méréseket nem néztem, de őszintén mennyit lehet reálisan spórolni fogyasztásban alulfeszelésse? Szvsz 10-15 wattnál nem gondolom, hogy többről beszélünk.
-
nubreed
veterán
Minek alul feszelni, úgy általánosan kérdezem? Az is csak egy újabb hibaforrási lehetőség, hogy a vélt előnyök nem biztos, hogy érnek annyit, mint, hogy az esetleges hátrányok miatt fájjon az ember feje.
-
rhonin
senior tag
Igen teljes eltávolítás. majd restart, telepítés utána megint restart. Eddig mindig működött így, pedig mondhatni minden 2 hónapban volt driver update a gépemben. A windows ráadásul friss. Ez a második driver amit lát.
MSI ab futott a háttérben mert normál esetben alul van feszelve a gpu -25el, de megpróbáltam tuning nélkül is és úgy is hasonló volt a helyzet.
Ha fut a program a háttérben akkor az is bezavarhat?
-
rhonin
senior tag
Sziasztok!
Szívesen hallanék tapasztalatokat az új 15.7-es driverrel kapcsolatban.
Én kipróbáltam, de wolfenstein old bloodban úgy viselkedett mintha túl lenne húzva enyhén a memória.
Rózsaszín csíkok jelentek meg, de érdekes módon nem az egész monitoron hanem csak bal és jobb oldalon.
A kártya egy 290 tri-x és nem volt túlhúzva. A telepítés is tiszta volt mint eddig mindig.
Viszont alapjában véve a driver jó lenne mert nálam egy gyors fire strike futtatás után volt egy 5-6%-os gyorsulás. Játékokban nem volt még időm kimérni.
Meg a random fekete képernyő az meg a másik. Gondol egyet windowsban és olyan mintha kikapcsolná a monitort....
Ha van rá megoldásotok akkor szívesen várom.Kösz és üdv.

-
swado
tag
Hali!
Mennyi lehet max a vrm-ek hőmérséklete? Nálam max terhelésnél 63 és 71 fok.
-
janos666
nagyúr
válasz
proci985
üzenetére
Ahogy most ránéztem az említett HeathKiller-re, nekem a képek alapján sokkal jobban tetszik, mint az EK-é (nem esztétikailag, mert olyan szempontból szerintem pofásabb a fekete fedlap + fekete hátlap tégla, mint ez a "púposteve"). Nem emlékszem, de gondolom erre a WaterCool blokkra vagy többet kellett volna várnom (esetleg még nem is mutatták be képeken sem?), vagy akkor még jelentősen drágább volt itthonra beszerezni?
Na nem mint ha ez az EK nem hűtene elég jól, de itt ránézésre jobban hűtik a VRM-et, ami nálam ha a kelleténél és léghűtőknél még nem is, de a GPU-tól sokkal melegebb (legalább is Furmark, de némileg még játékok alatt is). Ha most kéne választanom, akkor szerintem ezt venném. -
Speed®
titán
Ha vizezve lennének, refet kell venni, arra a legegyszerűbb vizet is tenni ugye.
A VRM részleg nem alulméretezett feltétlenül, csak a hűtés problémás léggel.
Babrálhatók lassan a BIOSok is, vízzel nincsenek hőfok problémák (bár 4 kártyához emberes hűtőfelület fog kelleni). DualBIOS minden van.
Refből ~tökmindegy melyik márka, hisz a matrica és a gari lehet a max. eltérés, esetleg utóbbi miatt érdemes azt nézni, kinél van csavarmatrica.
390/Xet csak akkor vegyen, ha szükség van a 4+GBra, minden másban ugyanaz a 290/X javarészt, eltekintve a magasabbra belőtt gyári órajelektől. Vízzel ugyanott lesznek kis szerencsével.
Cicergés nem kifejezetten jellemző, de nyilván ki lehet fogni..normális beszállítóval kell rendezni teszthez kötötten (gyári állapotban is kiderül ugye). -
Sziasztok!
Egyik cimborám szeretne venni 4db 290X / 390X kártyát. OpenCL számolásra használná őket 24/7-ben.
Az a kérdés, hogy melyik márkát érdemes választani vízhűtéshez?
Az elvárások:
- legyen hozzá jó minőségű vizesblokk reális áron, ami hűti a ramokat és a VRM-eket is.
- ne ciripeljen akkor sem, ha folyamatos nagy terhelést kap
- bírja a komoly terhelést; ne kelljen gyenge típus miatt folyton gariztatniElőny, de nem feltétel:
- sok gari
- jóféle tápáramkör, amivel finoman kelet hangolni a kártyák teljesítményét, lefelé és enyhén felfelé is - nem tudom, hogy ebben van-e különbség a kártyák között
- dual BIOSHIS, XFX márkákat érdemes erőltetni, vagy inkább ASUS, MSI, Gigabyte, Sapphire márkájúakat nézzek?
Az is jó, ha az általános tapasztalatokat írjátok le a különböző márkájú csúcskategóriás AMD kártyákról; inkább ref. design, vagy inkább XY márka egyéni kártyája, stb.
Nyilván a gyári hűtés nem téma, csak a NYÁK.
Kössz előre is!
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
Don't Panic
üzenetére
Ez a sima Fury megint jobb vételnek tűnik mint a nagyobb tesója. Pont mint anno a 290X/290 esetében.
-
Szpisti
addikt
Szevasztok!
15.6 betáról váltottam 15.7-re és érdekes módon sötét lett minden a monitoron, mintha letekertem volna a fényerőt... Minden beállítás alapon. Ez mitől lehet? -
Speed®
titán
válasz
Don't Panic
üzenetére
Kevésbé nyami, itt ~75°Ct mértek, közben itt ez a videó (~115°C..), ki hazudik..?
Amúgy rossz topik..
-
Don't Panic
senior tag
-
oliba
őstag
(#29293) Laja333: én feltettem a 290-hez járó biost a linkelt oldaladról, de jelentős sebességcsökkenésben részesültem.
(#29313) odorgg: magyarul kérlek, angolul nem tudok
Akkor te most 290X-hez járó biost raktál a 290-es kártyádra és minden működik? Feszültségbe kb hasonlókat tud a kártyánk. -
odorgg
addikt
Nem árt kitesztelni AB-vel, hogy bírja e az alulfeszt. Nekem is ref 290-em van jelenleg. Leírás nem igazán van, de nem bonyolult, viszont nem is veszélytelen.

-
DeadMeat
nagyúr
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Az lesz. Zajon kivul eddig okes.
-
janos666
nagyúr
válasz
Don't Panic
üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- OLED TV topic
- Hardcore café
- Sorozatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- PowerColor Red Devil RX 9070 XT 16GB GDDR6
- SAPPHIRE NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XT Gaming OC Vapor-X 20G - Konzolvilág garancia 2027.05.07.
- RTX 5070 Ti OC 16G/ új, bontatlan/ 3 év garancia/ beszámítás/ ingyen foxpost
- Asus TUF Gaming GeForce RTX 3080 Ti OC Edition (TUF-RTX-3080TI-O12G-GAMING)
- ASUS DUAL GeForce RTX 5060 Ti O16G
- Egyedi ékszerdobozka
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3180
- Dell XPS 13 9310 i7-1185G7 16GB 512GB 13" FHD+ 1 év garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3392, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Sokkal többet lehet nyerni, ha mondjuk 50Mhz-el lejjebb veszed az órajelét, azt viszont lehet CCC-ből is.