- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
Ja, ez is egy szempont. Én a kitűnő hűtése és jó tuningolhatósága miatt ragaszkodom hozzá. Alapfeszen 850/1200 stabil, 1,14V körül 940/1200 is megvan...
(#16998) M. Andris: Rossz a gondolatmeneted. A 6800 csip jóval kisebb, mint az 5800-é, ezért jelentősen olcsóbban gyártható. Ezenkívül olcsóbb nyákon, olcsóbb memóriákkal is hozza az 5800-ak teljesítményének 90%-át, miközben jóval nagyobb hasznot hoz a gyártónak. Ez volt a cél.
Az 5870, azaz az 1GPU-s királyi címre pedig a 6970-t fogják kihozni, borsos áron. Az NV meg megint vakarhatja a fejét, mit lépjen a 6850-ekre, 45K-ért.... Mindenesetre nem sok haszon fog nekik maradni ezen a piacon, az már látszik....
-
HSM
félisten
Hmmm.... Ezt eddig ne láttam. Ez alapján foghatónak tűnik... Mondjuk, tegyük hozzá, hogy ez a Cayman egy egészen újfajta irányvonalnak tűnik a felépítését tekintve, szerintem bőven lesz még hova optimalizálni hozzá. Ez pedig az első driver. Nézd meg, az 5800-ak honnan hova jutottak el egy év alatt csak a driver fejlődés okán.
Amúgy ne érts félre, én csak örülnék neki, ha minél tovább maradhatna a gépben a jó kis 5850-em, mindenféle különösebb elcsábulás nélkül....
-
HSM
félisten
Hát, én azért nem hiszem, hogy 1000/1225-ön foghatóak lesznek...
Alapon 1375 lesz a ramórajel, ha minden igaz, procikból szintén 1600 körülit pletyiznek, de már hatékonyabb, VLIW4 felépítésben, tehát itt is +20% sebesség. A dupla setup is veszélyes lehet. Én inkább az alap 6950-et tartom foghatónak egy jobb, tuningolt 5870-el, tesszelálás nélkül.
A 6850/6870 az 5800-asokat váltotta, ez a napnál világosabb, annál is inkább, mert az 5800-akat már nem gyártják, az 5770-eket viszont igen, és a 28nm-ig maradnak is. A 6800-asok is azért maradtak a 800-as kategóriában, és nem lettek 6700-ak, hogy egyértelműek maradjanak a teljesítményviszonyok, ne kelljen átnevezni az 5770-et.
Azt senki nem írta, hogy a 6870 veri az 5870-et, az lett írva, hogy tesszelálás mellett verheti. Itt a PH-tesztben ugyanazzal a 10.10-el lettek tesztelve, és alig 10% előnyt hoztak ki az 5870-nek a 6870-el szemben: [link]. A 3dmark nyilván nem releváns, sosem volt az.
Azért jó poén.
-
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16982 üzenetére
Még annyit engedj meg, hogy viszont azt is látni kell, hogy erre a teljesítményre, hogy a Crysis gyönyörűen menjen 1920*1200-ban 16xAF DX10-ben, lehet, hogy fél éve 100K felett volt, (egyébként nem volt, mert az 5850 is képes erre, és több, mint egy éve kapható, 70-80K-ért újonann) de azt is látni kell, hogy ma már 45-50 000Ft körül megkapod ezt a teljesítményszintet egy 6850 személyében. Márpedig aki komolyan gondolta a játékot, ilyen olcsón rég nem kapott ilyen komoly teljesítményt... Tehát egy évvel ezelőtt ezért a teljesítményért ennek az árnak a dupláját kellett kifizetni! 2 évvel ezelőtt, ugyanezen sebességszintet képviselő 4870X2 pedig több, mint 2,5X ennyibe került!
-
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16979 üzenetére
Mint mondtam, azt, hogy egy VGA felsőkategória, középkategória, vagy belépőszint nem a játékok igénye, hanem az aktuális termékpaletta és az árképzés határozza meg az én véleményem szerint.
Igazad van, az egy kicsit erős, hogy a középkategória alja, azért maradni fog a felső középkategóriában.Bár, ha ténylegesen ki lesz hozva a GTX595 meg a 6990, és lejjebb vándorolnak a jelenlegi felsőkategóriás kártyák árai, akkor lehet nem is felső közép, csak sima közép lesz belőle.... Majd elválik, szerintem kár ezen vitatkozni.
-
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16973 üzenetére
Én azt értem, hogy különböző okokból az 5870-ek 80-100 000Ft közötti áron ragadtak be itthon újonann, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy ez arányban van az értékükkel, amikor egy 6870 nem kerül többe 65 000Ft-nál, és alig-alig lassabb, néhol rá is ver az 5870-re. A használtárak is ezt mutatják, az 5870-ek 65K körül, az 5850-ek 50K körül mennek. Sajnos ez a komor valóság, a VGA-k kb. évenként esnek egy kategóriát...
Nem véletlen lesz az 5870 kifuttatva, nem éri meg gyártani/megvenni a 6800-ak és tervezett 6900-ak mellett....
(#16975) TeeBee73: Én személy szerint nem szarom a pénzt, ezt kikérem magamnak.
Egy egyszerű, 2 éves 22"-os samsung montirom van, 50K volt anno, és egy bő 3/4-ed éve vettem az 5850-em 57K-ért, 1 hónaposan, 17K-t fizettem rá a 4890-emre, ami azelőtt 1 egész évig kiszolgált, csak nekem túl hangos volt, és sokat fogyasztott, ezért cseréltem le.
Az I7-re más miatt volt szükségem, a legolcsóbb 920-ast vettem 60K-ért 2 éve, és a ramom is 24K volt a 6GB. Egyedül a lapom volt viszonylag drága, de nekem megérte. Ez a nagy pénzszórás?
MOD: Azért ez nem 15%.... [link] De végülis ha gondolod, legyen akkor felsőkategória.
Na majd ha az AMD is begyújtja a 6900-asokat, a dupla-GPU-s 6990-el... Na akkor már nem lesz mese, hogy csak a felső-középkategória lesz az 5870 teljesítményben....
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16965 üzenetére
Hát nálam a max az a Very High....
High-on "látványosan" csúnyább, úgyhogy inkább a very-high-t erőltettem, de megérte.
(#16966) Laraxior: A konfig-file-ában (MSIAfterburner.cfg) megkeresed az "EnableUnofficialOverclocking"-t vagy valami hasonlót, átírod 1-re az értékét notepaddal, és láss csodát. Viszont megszűnik a 2D mód ilyenkor, ami nem is baj, mert így nem lesznek olyan komoly hőingások néhány játékban tuningolva, mintha mennének az energiatakarékos opciók. Néha csak azért is 1mhz-et húzok rajta, hogy ne váltson vissza...
(#16968) TeeBee73: Úgy látom sikerült megkerülnöd a mondanivalóm lényegét, és fennakadni a leglényegtelenebb részén....
Ezek szerint te "optimalizáció" címén azt várod, hogy gyárilag butítsák vissza a játék megjelenítését olyan mértékben, hogy maxon jól fusson középkategóriás karikon is?
Mert attól függetlenül, hogy jelenleg minden elfut rajta, attól ez még csak a középkategória.
Arról nem beszélve, hogy én csak ezzel a két játékkal találkoztam, és nem is full-HD-ban játszom.... A 9700-assommal is anno 3 évig tudtam mindennel játszani, amíg el nem adtam, mégsem volt felsőkategória az X800-ak korában.... -
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16962 üzenetére
Szerintem nem a játékok igényétől függ, hogy egy termék alsó, felső, vagy középkategóriás.
Ha egy cég játékra szánt portfóliójában létezik kétszerte gyorsabb, és harmad olyan gyors, akkor az szerintem erős középkategória. ( Gondolok itt az erősebb 5570-re, 5770-re, 5850-re, és 5970-re.) Más kérdés, hogy a középkategória az aktuális játékokkal mire képes. Nálam pl. a metro2033-nál vissza kellett vennem még 1680*1050-ben is a maxból, és úgy se ment végig 25FPS felett. Az ilyenek miatt csak középkategória az 5850.GTA4 szintén.
Más... Az 5850/5870 sohasem volt VGA-s viszonlyatban leggyorsabb. Egyből ott volt felettük az 5970, majdnem dupla teljesítménnyel, majd később jött a GTX480 is, ami szintén masszívan gyorsabb volt.
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16952 üzenetére
A metroban nem a tesszeláció öli meg a kártyákat.
Azt alig-alig használja a progi. Ami nagyon gyilkos az az ADOF, cserébe egy full idióta effekt, én le is kapcsoltam. Viszont nálam az egy szál 5850 elvitte 1680*1050 DX11 Very High-ban, igaz ADOF nélkül, Tesszelálva, AAA-val, és asszem 4X-es AF-el. 1-2 jelenet volt csak az egész játékban, ahol 15-20 FPS alá esett, de ezen kívül végig megvolt egy játszható sebesség, a látvány meg nagyon durva volt így.... Egy GTX480-nak simán vinnie kéne amúgy VH-ban, ha mást nem, ADOF OFF-on...
-
HSM
félisten
válasz
LackoMester #16946 üzenetére
Elvileg az "AMD Catalyst™ Accelerated Parallel Processing (APP) Technology Edition" drivert kell telepíteni, a sima csomag nem támogatja az OpenCL-t. [link]
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #16941 üzenetére
Persze, egy 5870-est hülye lesz, aki lecserél egy 6870-re... Én se fogom az 5850-em semmi pénzért akármelyik 6800-ra sem. De aki most vesz VGA-t?
(#16939) M. Andris: Jelenleg semelyik. De nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, pláne az NV rendkívül erős tesszeláló képességét látva. Mondjuk ennek ellenére azonos áron talán inkább az 5850.... Amúgy az 5800-asok is középkategória.... Sőt, jelenleg úgy fest, hogyha kijön a 6900-as szzéria, és abból is egy dupla-gpu, akkor már csak alsó-középkategória lesz a 6800/5800....
(#16938) Dj Dekko!: Mi játszhatatlan?
(#16940) M. Andris: Nyilván azonos hardver és szoftver környezetben kell játékokkal tesztelni. Ezek a nyers technikai adatok nem sokat mondanak...
(#16942) M. Andris: Arra én is...
-
HSM
félisten
válasz
M. Andris #16936 üzenetére
Oké, de ez csak az elméleti maximális számítási kapacitás. Önmagában nem sokat mond a termék játékok alatt tapasztalható teljesítményéről... Mert pl. a 6850 tesszelálva akár még erősebb is lehet az 5850-nél, a 6870 az 5870-nél. Egyéb esetekben mondjuk az 5800-asok a jobbak.
Viszont a 6850-ek általában jóval olcsóbbak.
-
HSM
félisten
válasz
M. Andris #16923 üzenetére
A 3850-re nevetségesen kevés volt a 256MB már a megjelenésekor is, ugyanez igaz az 512-es 4870-re is. Az 5850-en viszont a GTA4 kivételével sehol nem vágytam még plussz memóriára. Én akkor vennék ezekből 2GB-ost, ha CF-be akarnám őket kötni, mert oda biza már kevés lehet nagyon hamar a fejenként 1GB.... A 6970 se véletlen jön 2GB-al, és 5870-ből se véletlen van kevés 2GB-os... Az 5800-ak teljesítményszintjéhez még éppen elég az 1GB. De legroszabb esetben az ember a textúrákat lehúzza mediumra, és máris nem kell a 2GB-s kari....
-
HSM
félisten
Ha nem az a képet takonnyá alakító MLAA lesz benne, mint amit be tudok az 5850 driverében pipálni, akkor semmi bajom vele.
Végülis, legrosszabb esetben kikapcsolom. Sajnos én ennél jobbhoz vagyok szokva... A 9700-as radeonom idejében megszoktam, ha belövöm az MSAA-t akkor csak a recés élek tűnnek el, nem a kép...
Amúgy vevő vagyok minden elcsepegtetett technikai infóra, ne aggódj...(#16915) Giot: Igen, ilyenek előfordulhatnak. Megfelelően kell alkalmazni, és akkor nem lesz ebből gond. Csakhát egyszerűbb nem használni. Olyan ez a tesszelálás amúgy, mint a hab a fagyin. Jó, ha ottvan, de ha nincs, akkor se hiányzik túlzottan.... Arról nem is beszélve, hogy nem csak ilyen óriási mértékben lehet tesszelálni, hanem mondjuk csak arra használod, hogy kismértékben szépíts az íveken, apróbb felületi alakzatokat formálj vagy kevéssé problémás területeken használod, mindjárt kellemesen szebb lesz a látvány, alig lesz teljesítményigény, és mindenki boldog lesz. Senki nem akadna pl fen azon, ha a lövöldözős játékban nem hal meg a gonosz ellen, akit a ruhája fodrozódásán lőttek...
Valamint jó eséllyel senki nem akar majd az oszlop tégláinak apró repedésein átlőni...
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16912 üzenetére
Szerintem nekem az egyetlen darab 5850-em is elég lesz a Crysis 2-höz. Ha nem ultrában, 24X Edge Detect SSAA-val, akkor csak sima High-ban, mezei 4XAA-val...
Legeslegrosszabb esetben, ha ez sem elég, akkor meg olyan szép lesz a játék mediumon, hogy nem fogom sajnálni a super-high hiányát...
Ha pedig nem lesz elég, akkor úgy vélem, nem én szúram el valamit....
-
HSM
félisten
Szerintem ez nem egy túl jelentős kérdés. Mivel a DX11 karik tesszelációs képességei jelentősen eltérnek, biztos lesznek a játékokban opciók a szint állítására. Amennyire nekem a bencsekből lejött, ésszel használva az opciót nem fáj annyira az 5800-asoknak, mint ahogy egyesek beállítják. Meg lehet nézni a Stone Giant demóját bekapcsolt tesszelációval, extrém módban, ami kinyírja a radeont, azért brutál és értelmetlen mértékű tesszelálás van. (Bekapcsolt wireframe-el szépen látszik.) Normál módban is igen részletgazdag a geometria, és úgy meg röhögve viszi...
Arról nem is beszélv, mire lett kitalálva a tesszeláció, és hogyan, a LOD-al sokat lehet spórolni, és kis leleményességgel. Itt ez már a fejlesztőkön fog múlni, azért meg nem fogok GF110-ért rohanni, mert valami játékban ész helyett csak teszzelációt nyomtak, vagy mert extrém helyett csak normál mértékűt bír a karim....
-
HSM
félisten
De azért azt se felejtsd el, hogy te már kb egy éve élvezed az 5850-ed előnyeit, sebességét, míg aki most vesz 6850-et, az már ennyivel rövidebb ideig veszi hasznát, mert "elavulni" kb egyszerre fognak.... Arról nem is beszélve, hogy a refi 5850 azért egy jóval komolyabb konstrukció, mint a 6850-es karik többsége...
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16874 üzenetére
Nem 46, hanem 56 van benne, ami a 70%-a az 5870-énak. Viszont van 5% órajel előnye, tehát háromszög-előkészítésből, ROP-ból, és valahol 100%-200% között van a tesszelációs képessége az AMD szerint.
A 6900-asok ha a pletyik igazak, nagyon morcos darabok lesznek, az összes eddigi megoldáshoz képest dupla setup-al, meg egyb brutális dolgokkal, simán úgy tűnik, hogy az 5870 + legalább 50% simán meglessz a sebessége...
-
HSM
félisten
Amúgy ahogy itt böngészgettem a 3Dmark11 eredményeket, azt vettem észre, hogy az 5850 ugyananolyan gyors azonos magórajelen, mint az 5870, ha van kis memória-tuning is... Ez lehetséges? Nálatok milyen pontok jöttek ki? Engem kicsit meglepett, hogy +160 shader, meg plussz textúrázócsatornák, gyorsabb memória, eredményük meg nincs semmi....
Nálam alapon, 725/1000: 3601 [link]
850/1150-en: 4128 [link]
Proci 176*21-en, ramok ~1400@CL7, uncore ~2800Mhz.
Kíváncsi lennék, mi fogja vissza a radeonokat, fura, hogy a 6850-ek is 4200 pont körül vannak, a 6870-ek meg 4600 körül, ami csak olyan 10% gyorsulás. -
HSM
félisten
válasz
Laraxior #16840 üzenetére
Azért ez überbrutál túlzás... Mutass már egy épkézláb tesztet, ahol a GTX470 duplagyors egy 5870-hez képest...
(Heaven-t hagyjuk... Bármi más jöhet.)
(#16841) Cybertrone: A 6870 jó, ha 20%-ot ver az 5870-re intenzív tesszelálás mellett...
(#16842) Dj Dekko!: Az az 1120 stream egység meg minden más a magban 900Mhz-en száguld, míg az 5850 csak 725-ön! Ez óriási difi! Viszont tuningban mindkettőnek 900-1000 között a vége, az 5850 többnyire behozza a lemaradását!
(#16851) Giot: Kapcsold ki a videólejátszót/böngészőablakot, ami 400/900Mhz-re fixálta az órajeleid!
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #16809 üzenetére
De várj, azért egy E8400 és egy Q9550 között nagyságrendekkel nagyobb különbség van teljesítményben, mint egy Q6600+X48 és egy P55+I7 750 között....
Nem azt mondtam, hogy a proci nem számít, hanem hogy egy 3200-3400-on tekerő Q6600 X48-ban elég egy 5850CF-hez. Ha pedig nem elég, akkor ott a 750 se lesz jelentősen jobb, oda már egy brutál megtépett 920+ fog kelleni X58-ban. -
HSM
félisten
válasz
kertsa #16802 üzenetére
Az a legalább az inkább legfeljebb, ha a mai játékokat nézzük....
Arról nem beszélve, hogy 2GPU-val az I5 elég gagyi 2X8 sávon... Nem olyan gyenge proci egy húzott Q6600, mint amilyen régi, pláne X48-al.
Nem tudok olyan játékot, amihez egy 3200-3400-on hajtott Q6600 ne lenne tökéletesen elég 1920*1200-ban. És ezt úgy mondom, hogy volt Q6600-am, és 2 éve I7-el tolom, tehát van mihez hasonlítsak...
-
HSM
félisten
válasz
TTomax #16674 üzenetére
És tényleg, az 5970 csak 1GB-osnak felel meg, mert mindkét GPU-nak csak 1GB jut!
Ott akkor bizony akkor lehet kasa85-nél is ez okozza a laggolást, ha nagyon felhúzza a csúszkákat!
Mint nálam is láthatod, a laggolás egészen minimális, nem zavaró, ha a gépünknek megfelelően lőjük be a grafikát.
A kihegyezett beállításoknál néha jelentkező lag nem bug, hanem a játék jellegzetessége.
A stalker-nél én nem tapasztaltam, hogy kifogyna a VRAM, pedig több, mint 1-2 órákat is volt, hogy játszottam vele. -
HSM
félisten
válasz
kasa85 #16671 üzenetére
Szűrést, milyen szűrést, nem vágom?
Hol lehet bekapcsolni, vagy ki?
Én egyenesben sehol nem tapasztaltam lagot. Ja, és nálam is 1.06-al ment a teszt, mikor az EFLC-t felraktam így: [link] Valamiért felraktam erre is az 1.06-ot, aztán már nem akartam tökölni az 1.02 visszarakásával....
Nem csodálkozom, hogy jobb volt, csak így nincs viszonyítási alapom.
3500 volt a vége stabilra a Q6600-amnak, csak akkor már zajos hűtés kellet, meg +50W áram, ezért inkább békés 3000-3200-on ment. Az I7 3800-at tudott közel ugyanakkora hőtermelés és áramfelvétel mellett, mint a Q6600 3200 körül. Amúgy hirtelen annyi jut eszembe, hogy a Q6600-am 1,28V-ot kért 3400-hoz, ami azért nem rossz eredmény, és kb. 120W-ot fogyasztott így teljes terhelésen, és egy Hyper 212 egy 1600-on pörgő Coolin SWIF-el meghűtötte.
Amúgy ez a kihajtás érdekes téma, mert azért egy 5970-el bőven előfordulhat procilimit, amikor a minimum FPS-ed a procid miatt alacsonyabb... De ilyen szvsz I7-nél is előfordulna, csak kevesebb... Ezt ki kellene tesztelni.
Azért azt ne feledjük el, hogy a GTA4 az utóbbi idők egyik leginkább processzorigényes játéka lett. (Ez sajnos részben a "korszerűtlen" DX9-es motor öröksége is.)
-
HSM
félisten
válasz
kasa85 #16669 üzenetére
Hűh, hát sajnos erre nem nagyon fogok tudni válaszolni, hogy I7 vagy C2Q....
Mikor váltottam, azonos órajelen nem hasonlítottam össze őket, a Q6600-am max 3200-on ment nálam napi használatban, azt félkézzel leverte az I7 3800-on, még 4890-el is...
Csináltam gyorsan egy kis képet, nálam hogyan megy: [link] Volt itt minden, autópályán mászkálás, a vasút alatt mászkálás, egy-két fingatós hely a hummerrel az első városból.Nem vészes amúgy, de ténylegesen jelen van nálam is egy minimális sebességesés kanyarokban, bár a magyarázat is egyszerű rá, ha kanyarodsz, akkor hirtelen benézel egy új utcába, új autók, emberek, modellek, amiket hirtelen elő kell szedni a memóriából, a régi utcát meg takarítani... Bár nálam ez nem üti meg ebben a beállításban a zavaró szintet.
Amúgy az összes elkészült képkocka (15xxx) közül 1,6% volt az, ami nem készült el 40ms alatt, azaz legalább 25FPS-el (lila vonal a képen), 0,4% volt, ami több, mint 66ms-ig készült (amikor egy pillanatra 15FPS alá esik). Tehát számokban kifejezve sem vészes a jelenség. Szerintem érdemes lenne neked is tenni egy próbát, nálad mit alkot, akár kikapcsolt második GPU-val.... (FRAPS frametime benchmark, majd voodoo98 ügyes kis programja, vagy excel import és diagram, meg számolgatás)
Ja, és a beállítások: mindent sima high-ra tettem, VD,DD=85, Aniso 8X, 1680*1050.
Nálad amúgy még a 3D órajelek fixálása is megérhet egy próbát az 5970-el. (legegyszerűbben Afterburner, unofficialOC mode, és akár 1Mhz tuning is fixálja.) -
HSM
félisten
válasz
kasa85 #16631 üzenetére
Előre is bocsi srácok, utolsó OFF, ha már az 58xx-as széria kapcsán előjött a GTA4 esete, akit nem érdekel, ne olvassa el.
Arra gondoltam azzal a mondattal, hogy optimalizálni csak úgy lehet, ha tudod, mire optimalizálsz. Például a GTA4-et lehetett volna úgy optimizálni, hogy a medium beállításokat átnevezed High-ra, a Very High-t meg kiszeded, mert úgyse lesz jó 2 éven belül semmire, a csúszkákat meg lemaxolod 50-nél. És akkor senki nem fikázná, hogy semmilyen gépen nem fut rendesen. De egyébkén tudni érdemes, hogy van a játékban egy ilyesfajta korlát, amit minden új játékos kapásból felold, ez pedig a "-norestrictions -nomemrestrict", ha jól emlékszem a kapcsolók neveire, ami annyit csinál, hogy elméletileg esélytelen beállításokat engedélyezi, pl. hogy 1500MB videóanyagot akarj belepasszírozni az 1024-es karidba....
Az való igaz, hogy 2 éves a játék lassan, és akkor még nyoma sem volt 5970-nek, erre csak azt tudom mondani, hogy ténylegesen nem lehetett optimalizálni még nem létező hardwerre, hanem bennehagytak olyan beállításokat, amik majd valamikor jók lehetnek, ha megjelenik kellően erős vas alájuk. Ezek szerint ez nem valósult meg az 5970-el. Nem kell ide a NASA gépe azért a maxhoz, mert egy 2GB-os 5850-en már maxon menne erős procival...
Márpedig grafikus munkaállomásokban már nagyon rég vannak erős, több GB memóriás karik....
A COD legújabb részét nem vágom, így nem tudok róla írni sem. Viszont alapvetően nem azt akartam mondani, hogy nincsenek fos, igénytelen portok (mert sajnos szép számmal vannak) hanem azt, hogy a GTA4 pont hogy a másik szélsőség, amikor nagyon igényes, PC-hez minden szempontból igazított a port.....
(#16632) kasa85: Szánj rá 5 percet és nézd meg ezt a videót: [link]
Figyelj a renderelési minőségre, a modellek részletességére, a látótávolságra, a különböző effektekre, a jelenetekben lévő "népsűrűségre", a távoli objektumok minőségére. Szerintem rá fogsz jönni, miért fut mégis jól Xbox-on, mert arra optimalizálták az Xbox verziót, ügyesen trükköztek, hogy ne legyen nagyon feltűnő a minőségbutítás.
Ellenben PC-re beleadtak mindent, amit a játékuk tudott, és reális gépigénnyel megvalósíthatónak tűnt. Ha lehúzod a grafikát a játékban medium-low-ra, kis látótávval, ami még mindig sokkal jobb képminőség, mint az Xbox-on, máris bőven 60FPS felett kapnál....
Amit írsz, hogy a felét sem használja ki... Ez a rákfenéje a többgpu-s megoldásoknak. Valamint sok játék elbukik azon, hogy hiába kezel vagy használ több processzormagot, sőt, ki se maxolja, mégis könnyen előfordulhat, hogy a 4 magos procidon látsz 60%-os terhelést, mégis procilimites leszel, mert a kritikus programszál kimaxolta a saját CPU-ját, és ez visszafogja a többi magot. (A többi processzor ideje nagy részében a kritkus folyamat eredményeire vár a továbbszámításhoz.)
Ez az a pont, ahol elméletileg elég sokat lehet amúgy optimalizálni.(#16635) kasa85:Nem rosszak a 775-ös quadok, sőt, de az I7 nemcsak tömörítésnél erősebb, hanem CPU-limitesebb beállításoknál játékokban is.
(#16637) kasa85: A GTA4-et nem csak 2 évre tervezték... Amúgy az 1.02-es patch-el, ami 2 éves, simán lehet már egy 5870-el is maxon tolni, ha van rajta 2GB VRAM, és erős procid hozzá. Az 1.06-os patch kicsit feljebb engedte húzni a beállításokat, de az nem is 2 éve jelent meg...
A bugokra nem tudok mit mondani, én összesen 2-vel találkoztam, az egyiknél egy adott utcában mindig "eltűntem" a ködben 1-2 pilanatra, a másik, meg hogy NV-n néhány alt+tab után hibaüzit kaptam. Szerintem egyik sem túl komoly hiba....(#16638) cyberkind: A Codemasters-t kár ebbe belekeverni, semmi hasonló stílusú játékuk nincs, mint a GTA. Zártpályás autóversenyt szvsz ők is tudtak volna írni, legalább olyan szépet, de ők kicsit más műfajt alkottak.
-
HSM
félisten
válasz
cyberkind #16628 üzenetére
Hát nem tudom, nálad mi okozhatta a gondokat, nálam I7-en teljesen stabil volt az 1.02-es patch-el, egyedül a GTX260 akkori (2009 március környéke, ha jól emlékszem) driverét nem szerette, azzal második-harmadik alt+tab-olás után hibával elszállt.... Mivel csak egy hétig volt 260-am, és radeonokkal nem volt gond, nem tudom, ez mennyire volt egyedi eset. Amúgy a GTX-en is órákig ment minden gond nélkül.... Kedvenc játékom volt, rongyosra játszottam pedig...
Ja, és 64 bites Vista-n majd Win7-en.
-
HSM
félisten
válasz
cyberkind #16624 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nem lehet szarul portolni, illetve optimalizálni, anno írtam egyszer egy 14 soros C programot, ami semmi mást nem csinált, mint a lehető legnagyobb memóriát teletöltötte random adattal. Az első verzió percekig csinálta, a második megvolt pár másodperc után. De az utolsó verzióból már nehéz lett volna jobbat csinálni, mert már meg volt találva a hatékony algoritmus. (Vicces, hogy a 14Kb-os exe hogy terpeszkedik el közel 2GB memórián...) Remélem érted, mire gondoltam.
Amúgy onnantól kezdve, hogy valakinek 2 magos procija van, valakinek 6, valakinek 5970-e van, valakinek 5450, nem lehet optimalizálni. Mire optimalizálsz? Ha 5450-re optimalizálod, csúnya lesz. Ha 5970-re, akkor 5850-en lassúcska lesz.
Amúgy kb. 10 perc volt megtalálni az optimális beállításokat a gépemhez, ez eltörpül a több tízórás játékórával, amit eltölthetsz vele.
De azzal sincs gond a GTA4-nél, mediumon simán fut a korabeli medium kártyán (akkoriban 4870 1GB) medium procival (akkor Q6600). High-on meg simán ment az akkori csúcs-gépeken, 4870X2+I7965..... Mondjuk High-ból vissza keleltt venni picit, a textúrákat egyedül medium-ra, ha nem volt GPU-nként 2GB ramod. Ezen sikerült optimalizálni az újabb patch-ekkel, akkor már 1GB-s karikkal is játszható lett high-on....
Teljesen jó a GTa4 PC-n, ha gyengébb gépen nem erőlteted a magas beállításokat.... Nekem a 2 évvel ezelőtti vasamon is fankó volt teljesen, majdnem maxon...(I7 920 3675Mhz, 6GB ram, 4890). Hol itt a bibi? Hogy az akkor 2-3 éves gamer vasakon "csak" mediumon ment?
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16612 üzenetére
Ahogy mondod. A GTA4-nek erősen kell a proci, még az 1GB-s 4850 mellett is lehetett érezni, hogy az I7-em alapon, 2,8Ghz-en, 3,2Ghz-en, vagy 3800-on megy....
Ezt továbbra is úgy gondolom, hogy nem helytálló kijelenteni, hogy az élmény kisebb a gépigénynél... Gyengébb konfigon is viszonlyag jól elfut, ha leveszed a grafikát.... Ja, hogy ragaszkodsz a fullhoz? Ez meg nem a játék hibája.
A Crysis-es érveléseddel nem értek egyet, nekem a 3870 is elég volt hozzá anno, hogy szép, és élvezhető grafikát kapjak, és sima High-on tökéletesen elment. Épp a napokban játszottam végig az 5850-el, hát úgy ment maxra húzva, mint a szélvész, egy röccenés nélkül 4XMSAA-val...
Én sokkal jobban szeretem azokat a játékokat, amik nem futnak el az adott kor hardverein full maxon, hanem amikben olyan effektek vannak, amik a mai rendszereket bár lefektetik, de ha egy-két év múlva lekapom a polcomról, mert kedvem van újra játszani, akkor nem egy csúnya pixelhalmazt látok, hanem hogy hú, a srácok aztán kitettek magukért, mert a játékuk még ma is szép, és nem fogja rontani az élményt a csúnyácska grafika(#16613) kasa85: "Mivel a kedves játék kiadó nem volt képes vagy nem akart annyi erőforrást rá szánni a játékra ezért maradt egy konzol fos port."
Mutass olyan játékot, amiben csak felennyire komplex jelentek vannak, akár csak felennyi szereplővel... Azért, mert valaki nem képes maxról egy picit lejjebb húzni a csúszkákat, még nem a játék készítői a hibásak....Azért kell neki bika erős proci, mert nagyságrendekkel nagyobb a belátható tér PC-n. A fejem teszem rá, még életedben nem láttad konzolon, de jólesik beállni a divatfikázók hosszú sorába.
A GTA4 szvsz pont, hogy az igényesebb konzolportok közé tartozik, mert sokkal többet ad PC-n, pont hogy jó sok munka kell, hogy álljon mögötte.
Azt nem szabad elfelejteni, hogy minél több dolgot sűrítenek bele egy adott jelentbe, annál több lesz a gépigény, és ezt nem tudod optimalizálással javítani, csak ha optimalizálás címén a minőségből veszel el.(#16614) Dj Dekko!: Azért jópofa vagy, 3-4 éves csúcsprocesszorral még jó, hogy ma is versenyképes vagy.
A Q6600 még ma is bőven versenyképes proci, volt olyanom, jó lapban, jó rammal, kicsit meghúzva nagyon megy. Kíváncsi lennék, hogy egy E6300-al és 965-el is ugyanez lenne-e a véleményed, az is 3-4 éves cucc....
(#16620) kasa85: Egyetértek, hogy sok játék igénytelen lehúzás, de a GTA4 egy nagyon komoly produktum, bőven van benne annyi munka, mint amennyiért árulták. Nem akarok más játékokat szidni, de nekem jóval több kellemes játékórát nyújtott, mint 3 legjobb játék összesen, amivel az elmúlt 5 éveben játszottam.... Sajnos abban is egyetértek, hogy tök felesleges túl erős gépet építeni, mert egy vagyon, és sosem térül meg, semmiben sem. Nem véletlen van "csak" egy 5850-em, ami még jóideig maradni is fog. Ha egy játék nem fut maxon, játszom vele médiumon. A gép van értem, és nem fordítva.
(#16622) kasa85: Én már rég megtanultam, ha az ember nem akarja ingét, gatyáját rákölteni a gépre, akkor kell, hogy jókor vásároljon, megfelelő ár/értékű felső-középkategóriás motyót venni, amit utána addig használni, amíg nem muszáj cserélni... Barátom is a 3 éves P35-E6550-3870 rendszerét most fogja cserélni, nekem ugyanolyan gépem volt 3 éve, nekem egy fél vagyonban van ahhoz képest a jelenlegi, neki lesz +2GB ram olyan 12K ráfizetés, 4-magos proci +15K-20K és egy 6850 +30K, és van egy majdnem olyan jó gépe, mint nekem, az elköltött pénz kevesebb, mint a harmadából....
(Igaz, nekem közben nagyobb volt az élmény faktor az utolsó 1 évben, de utólag visszagondolva bőven megérte volna a spórolást...)
-
HSM
félisten
válasz
Dj Dekko! #16609 üzenetére
Hát nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de én anno az 512-es 4850-emmel is 100% élvezhetően tudtam a játékkal játszani, igaz, szűk medium-on. Szerintem az, aki azt mondja, hogy csak azért, mert nem tud minden csúszkát maxra húzni, ezért nem élvezhető a játék, az semmi mást nem csinál, mint szőrszálhasogat és fikázik, mert az ma nagy divat.
Ha nem tetszik a játék, ne vedd meg és kész.
(#16608) CptMisi: A patch-ek nagyon kellenek, mondjuk én az 1.02-est ajánlom, nekem az vált be a legjobban, azzal is toltam végig az alapjátékot, az 1.06 nálam picit rosszabb sebességgel ment, de a képminőségen nem vettem észre javulást, tehát ment vissza az 1.02.
Az EFLC-vel sincs semmi bajom, medium/high kombón tolom, 85-ös látótávval, és 25-40FPS, szépen megy, nem is laggol jelentősen. (Ha nem kimondottan azt figyelem, fel se tűnik, nem zavaró mértékben van jelen). -
HSM
félisten
Nálam az alapórajeles 5850 1680*1050-ben abszolút full maxon hibátlanul, reccenésmentesen ment az adatlapon látható konfigommal (proci volt csak húzva 3675-re, ram 1400@CL7). Egyedül az utolsó pályán esett le 15 FPS környékére, mikor már nem fért ki a képernyőre, akkora zerg rusht kaptam.....
Viszont én driverből nem kényszerítettem rá semmilyen élsimítást, az tud még meglepiket okozni sebességben... -
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #16561 üzenetére
Áhh, az 560 nekem felejtős... Az a 460 feljavított verziója, az nekem nem alternatíva az 5850-re.
Erről a vonatról már lecsúsztam, úgyhogy marad az 5850. Na nem mintha bánnám a dolgot...
Jóárasított 570-580 még alternatíva lenne.
-
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16558 üzenetére
Biztos van ilyen játék... A metro2033 max beállításhoz full-hd-n pl. tuti nem elég, ha végig 30+FPS-t szeretnél....
Amúgy az 5850-re is igaz, hogy mindent elvisz a hátán. Az Nv-s mikrolagg egy nagy mese.... Többször is cáfolatra került a dolog. Volt/van pár játék, ami folyamatosabbnak hat Nv-n de ezek szoftveres jellegű dolgok. Pl. a Dirt1 (a játék motorja), vagy a GTA4, amíg a driver CPU-limiteit nem javították ki.
Én megmondom a frankót, többször is elgondolkoztam anno, hogy mit vegyek, 5850, 470 vagy 480... Ha nem lett volna az NV részéről hatalmas energiafogyasztás és zaj, némi driver unszimpátiával fűszerezve, akkor tuti 470-et vettem volna.... Mert több bennük a tartalék. Most ezen legnagyobb gondok kerültek jelentős mértékben javításra, ha nem is maradéktalanul. Úgyhogy az 580 igenis vitális alternatíva, és nem is adják rossz áron... (5870+20%)
És kíváncsian várom, lesz-e GTX570 az új GF110-ből.... -
HSM
félisten
Hát nem tudom... Én eddig a túl gyakori cserélgetéssel csak szívtam... (Mármint főleg anyagilag, nem keveset) Mikor a 3870 helyett kis ráfizetéssel vettem egy refi 4850-et. Olyan 10K ráfizetés volt,+6K volt a hűtés rá muszájból, aztán úgy se lett az igazi, eladtam, vettem egy GW GS-t, az jó volt, de kevés volt az 512 ram, elcseréltem gigásra, de azt meg visszafogta a DDR3 memória, abból lett egy GTX260, az se vált be (fos bughalmaz driver) majd egy 4890. Gondolom, nem kell ecsetelni, hogy így bő 2 havonta váltogatva mennyibe fájt ez a kis móka...
Kedves barátom, akinek én raktam össze gépét (C2D, P35, 2GB ram, 3870) épp a napokban keresett meg, hogy lehet venne már valami erősebbet.... És ha jobban belegondolok, én is simán ellettem volna azzal a karival legalább a GTX260-4890-emig, de még talán az 5850-ig is.... Anyagilag rengeteg maradt volna a zsebemben, minimális lemondás mellett. A 4890 nagyon megérte, 60K-ért vettem, egy év múlva is 40K-t kaptam érte. Az 5850-em 57K volt, bő fél éve, 1 hónaposan, a jelenlegi felhozatalt és árakat elnézve nem hiszem, hogy fél éven belül 50K alá esne az ára....
Arról nem beszélve, hogy cserénél nagyon résen kell lenni, mert nagyon könnyen megszívhatja az ember, ha kifog egy betegesebb vagy zajos vagy melegedős konstrukciót.... Sajnos a neten olvasható tesztek sem garanciák semmire. Nekem az rengeteget ér az 5850-emben, hogy teljesen kifogástalanul működik, és semmilyen kompromisszumra nem kényszerít rá. (Hang, hűtés, energiatakarékosság, melegedés terén) Jelenleg a teljesítménye is bőven elegendő az igényeimhez... (1680*1050 max grafika, minimális AA-val)
De szerintem ez nem fog jelentősen változni, a játékkiadóknak sem érdekük olyan játékot kiadni, ami felső középkategóriás karikon ne futna frankón közel maxon.... Majd ha eljön a 28nm-es karik ideje, akkor lesz értelme elgondolkozni a váltáson.U.I: Az nekem nem működés, ha a kari dönti el, milyen játékban, meddig hajlandó működni....
Engem ez a fajta hiba tud a legjobban felidegesíteni....
-
HSM
félisten
válasz
TeeBee73 #16554 üzenetére
Áh, tök felesleges lenne mellé mégegy... Pláne, hogy hányok a multi-GPU gondolatától is....
(#16555) Dj Dekko!: A GTX580 egy igen jól sikerült kártya. Jó hűtés, jó architektúra, szerintem igen jól megcsinálták. Ok, nem veri az 5970-t, de sokak szemében nem opció a több GPU, azok szemében pedig az 580-as az egyetlen igazi alternatíva, ha az 5870 már nem elég.
Nem tudom, mi bajod amúgy az NV-vel, az 580-as GTX, a 470-es GTX meg a 460-as is igen jól sikerült, versenyképes termék. Asszem ennyit nem tilos leírni Ati-s topicban, remélem nemcsak fanboy-ok vannak itt....
-
HSM
félisten
Miért, szerintem minőségi előrelépés lenne egy működő kártya, még ha csak egy 6850 is...
Az 580 jóárasításához kéne egy pofátlan olcsó és gyors 6970...Meglássuk majd. Piszok jó lett az 580 is, kíváncsi leszek, az Ati mit tud felmutatni a Cayman-el vele szemben.... Mondjuk kétlem, hogy bármelyik gyártó fel tudjon mutatni olyan VGA-t a közeljövőben, amire lecseréljem a jó kis refi 5850-em... Halk, hűvös, gyors, tuningolható is pofa nélkül ha kell, barátságos 150W-os TDP-jű, alig eszik üresben, mi kell még?
-
HSM
félisten
Akkor miért nem váltasz vissza valami 5850-félére? Megmondom a frankót, nekem elég sok rossz tapasztalatom van a nem refi karikkal, vagy jó, vagy nem, és sajnos több a nem....
A sapphire saját cuccai közt is akadnak igen jók, meg nem annyira jól sikerültek is, hogy úgy mondjam. A Sapphire nagy rákfenéje, hogy olcsóbb alkatrészekből építkezik, ami könnyen a minőség rovására megy.
Vagy itt vannak a friss 6850/6870-ek, elég sok refi is, talán azok is megérnének egy próbát, és még pénzed is maradna.Vagy vmi használt refi 5850, talán mind közül az a legjobb mindent összevetve....
(#16542) tom_tol: Nekem 10.10 van fenn megjelenése óta, nem volt vele bajom, a 10.11 is szimpi nekem....
(#16543) yodamastah: Amíg nincs stabilitás, addig nincs honnan elindulni tuningolni...
(#16544) Dj Dekko!:Semmi értelmét nem látom ennek az új PCI-nak. Elég memória kell a VGA-ra, és olyan beállítást kell belőni a játékban, ami nem tölti ezt a memóriát túl. Ilyenkor még az 1.0-s 16-os slot is bőven túl sok.... Ha meg kevés a VRAM, akkor a 32 sávos PCI 5.0-d is fújhatod, mert be fog szaggatni, mint a huzat.....
-
HSM
félisten
Ok, semmi gáz.
Sajnálom amúgy, hogy nálad ilyen gondok vannak.
Amúgy írtad, hogy volt sima 5870 és 5850 is... Azokkal semmi gond nem volt?
(#16536) tom_tol: Szerintem az AMD oldalán elérhető drivert használd, az Asus oldala 2-3 hónappal is le szokott maradni. (Legalábbis a 4890-emnél ez volt)
Amúgy bizononyos módokban a kiterjesztett asztalok közötti videóablak áthúzás nem működik, még anno egy 3650-el ökörködtem ezzel, és ott ha áthúztad, csak egy üres keret ment át, ha visszahúztad, visszamászott bele a kép is. Vicces volt.(#16537) Dj Dekko!: Szerintem senkinek sem lenne érdeke, hogy a PCI-E 3.0 ne legyen kompatibilis a 2-vel... Azért nem sűrűn játszanak be ilyesmiket... Meg akkor szvsz nem PCIe-nek hívnák az új foglalatot.
Mondjuk PCIe 3.0-as gépet még nem láttam, a SATA3-nak az értelme közelíti a 0-t jelenleg, az USB 3 pedig hasznos, de nem nélkülözhetetlen, és kevés hozzá még a motyó is.(#16539) Baryka007: Nemsoká jönnek a Sandy Bridge 1155-ös procik, azokat mindenképp érdemes lenne megvárnod...
Meg a karácsonyi szezont elkerülni....
-
HSM
félisten
Ezt mér nekem írod? Láttam a Te problémád is, nem volt rá ötletem, kussban is maradtam, ahogy kell.
Ellenben yodamastah problémája esetén lenne értelme a dolognak, ezt a szürkehalált elvileg a PCI-e vezérlő nem megfelelő működése illetve energiatakarékossága okozza. Ezért írtam, amit írtam. Ha akrja, kipróbálja, ha meg annyira pro user vagy már nézte, akkor meg úgyse. A hozzászólások közt elfér, nem tudom, mi a probléma.
-
HSM
félisten
válasz
yodamastah #16527 üzenetére
Én azért próbálkoznék tuningolatlan procival/rammal/VGA-val is.... Illetve az energiatakarékos funkciók (alaplapiak) kikapcsolásával....
-
HSM
félisten
válasz
Laraxior #16416 üzenetére
A Crysis-t és a WH-t is simán végig lehetett tolni 1680*1050-ben, high-on, AA nélkül a megjelenésükkör kapható középkategóriás VGA-kkal is.... A simát 3870-el, a WH-t 4850-el toltam végig, és 1-2 szopatósabb/szaggatósabb pályát leszámítva teljesen jól ment...
Persze, nem 60+FPS, meg hasonlók, de a 25-30 megvolt, és teljesen játszható volt, célzásnál sem kellett szétverni az egeret a szaggatás miatt.
Ezt csak azért írtam le, hogy tényleg a várakozás az egyetlen biztos megoldás... Én mondjuk nem tartok attól, hogy az egyetlen 5850-em kevés lesz a Crysis2-höz magas képminőséghez....
Max 1-2 dolgot visszábbveszek Ultra-ról mondjuk High-ra...
(#16436) pincehely: Épp most írtam a másik topicban az MLAA-ról. Asszem ennél jobb példa nem is kell... [link] Nagyon para... De a játékod is így elszúrja....
-
HSM
félisten
válasz
Robi BALBOA #16199 üzenetére
Maximálisan egyetértek veled. Bár ha lenne egy erőltetett mód, ami tényleg ki tudná elemezni az éleket, és csak azt kisimogatni, amit kell, az tetszene.
A dián nem néztem olyan nagyon meg a képet, csak a technikai leírást... -
HSM
félisten
válasz
front3r #16188 üzenetére
Hát hallod, amekkora hévvel be lett ez reklámozva ez a MLAA, mint iszonyat HD6800 feature, ez egy akkora kalap sz*r... Egy nagy homályos szürkésebb árnyalatú maszatot gyárt a képből, így nem nehéz az éleket kis teljesítményigénnyel bárhonnan eltüntetni....
Itt csak az a bosszantó, ha valaki véletlen ezért vesz HD6800-at, hogy fú, dejó, mindenhol lesz AA-m, és meglátja az eredményt... Én tuti gondolkozás nélkül vágnám az apróba a karit egy ilyen poén után.... -
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #15842 üzenetére
Inkább a 3GB ram érdekelne, hogy jött össze...
A fesz adagolásához az egyetlen jó út, ha refi nyákos a karid, hogy GPU-Z-vel nézed a VRM-et, mennyire izzad. Nem refi karinál marad az infra hőmérő meg tapicskolás... A GPU nem tudom mennyit bír, de 1,2V még tuti nem para, ha bírja a tápkör.
Én úgy szoktam belőni a max OC-t 24/7, hogy furmark-ban ne melegedjen 100 fok fölé a VRM, akkor játék alatt olyan max 70-80, de biztonságban érzem magam, hogy sose fog tudni megfőni, aminek nem kéne. Ja, és ez a digit PWM, sima VRM-nél nem szabad hagyni, hogy ennyire átmelegedjen, ott olyan max 80 fok, ami még elfogadható, de inkább max 70 köré kéne belőni szvsz. Nálam ennyit bír így a refi 5850-em: [link] -
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #15839 üzenetére
Ki lehet iktatni a limitet, a konfig file-ban kell átírni valami "unofficial OC" vagy mi a tököm kapcsolót, van leírás itt a topicban is. Viszont utána 1Mhz OC is megszüntet minden más órajelmódot.
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #15835 üzenetére
Hát ez már keményebb dió... Én anno a 4890-nek ATT-vel tudtam tetszőleges 2D-3D profilt és automata váltogatást csinálni, működött is frankón.
(#15826) Teasüti: De azt írtad, nem jegyzi meg, hol így van hol úgy, arra gondoltam... ár csak tipp volt, a fene tudja hogy van... Nálam nem kellett sufnizni, működött.
OSD-t a monitoring fülön tudod bekapcsolni, mit monitorozzon, majd elindít valami OSD szervert, ott lehetne még finomhangolni, de nekem még nem kellett, jó volt, ahogy ő magának kitalálta. -
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #15825 üzenetére
Sajnos nincs 2D órajel állítási lehetőség. Én ezt úgy oldottam meg, hogy van két profilom, egy full alap, ahol visszaveszi az órajeleket 157/300-ra, és van egy "unofficial" módos 850/1150-em, ahol ugye teljesen kikapcsol minden energiatakarékoskodás. Így kettő kattintás váltani, és nincs semmi para. Ha nagyon sokat nyúznám, lehetne hotkey-ezni is, de annyira nem érdekelt a dolog. Amúgy az Ati driver tiltja le a legkisebb órajellépcsőt tuningolva, mert sok karinál instabilitást okozott a tuning és a legkisebb órajel együtt.
Filmezésnél ha be van kapcsolva a VGA-s gyorsítás, vagy képjavítás, akkor felkapcsol valami köztes órajelre, ez normális.Amúgy 157/300 alá nincs sok értelme menni, nem sokat tudsz már nyerni, és instabil is lehet a cucc.... Így is csak 27W Idle 157/300-on, az szinte semmi....
-
HSM
félisten
válasz
Teasüti #15821 üzenetére
Nem lehet, hogy valami biztonsági progi homokozóba dugta az Afterburnert?
A monitorozást be tudod kapcsolni az OSD-n, és akkor nem ér meglepetés... Nekem mindig ott van a felső sarokban, ilyen jellegű "szoftveres tuningnál" sosem lehet tudni, az a biztos, és legalább mindig látom hány FPS... -
HSM
félisten
válasz
kasa85 #15818 üzenetére
Sokszor ki lett már tárgyalva, hogy a problémát az okozza, hogyha kettő olyan progi fut, ami monitorozza (igen, monitorozza, semmi többet!!!) a tápfeszét a karinak. Tökmindegy, melyik 2 program, bármelyik össze tud akadni, a kari I2C interfészének működéséből adódik a dolog, amin keresztül ez az adat elérhető.
-
HSM
félisten
válasz
Motion_Blur #15813 üzenetére
Ja, többet eszik, mivel a memók is gyorsabban mennek. +20-50W lehet nagyságrendileg a difi.
Az Afterburner nem egy bonyolult valami, mihez kéne leírás?
Vagyis mire lennél kiváncsi? Ha leírd, lehet könnyeben tudnánk segíteni.
-
HSM
félisten
válasz
Tommas #15744 üzenetére
Energiatakarékos opciók kikapcsolása, vagy a HT kikapcsolása nem segít? Nekem 10.9-es cata+ refi 5850 + win7 64bit + I7 920 HT OFF, és max S3-as energiatakarékossággal semmi mikroszaggatás nincs. Ja, és mindenről le kéne venni az OC-t a tesztre. (Ramokról, 1333@CL9 max, proci alapon, VGA 725/1000-en).
-
HSM
félisten
Igen, a CCC-ben ha leveszed, és úgy felejted, akkor könnyen megsülhet a kari... Sokkal jobb Afterburnerben készíteni hozzá egy profilt, meg azzal tudsz OSD is kapcsolni, és akkor a kép felső sarkában látszik, hány fok, és milyen venti mellett megy.
Nálam a refi 5850 így van beállítva: [link]
Némileg hangosabb, mint gyárilag terhelés alatt, de nem 85 fok, hanem 70, üresben meg némileg halkabb így, és nem is melegebb.... Ez így a tuti módszer.Amúgy nem csoda, hogy ilyen játékoknál vetted észre, ugyanis ott a legidegesítőbb, mikor sok a világos/sötét váltás a játékban. Én éppen TDU-ztam, mikor először próbáltam ezt a cuccot még a 20-as LG-men, egy darabig nem is volt gond, de mikor átmentem egy-két fa árnyékában is fel-le kezdett ugrálni a fényerő, hát hülyét kaptam, kapcsoltam is ki... Az új Samsungom még gázabb, ott is kipróbáltam a movie módot, hát az első sötétebb jelenetnél úgy lekapcsolta a fényerőt mozinál, hogy a fehér feliratot alig bírtam elolvasni a film alatt, és a filmből is alig látszott valami...
Na, mondom, ezen is marad kikapcsolva...
-
HSM
félisten
Szerintem ne erőltesd ezeket a módokat, elsőre pofásabbak, de hamar rá lehet jönni, hogy többet árt, mint használ... Amúgy valszeg a "dinamikus kontraszt" opciója ökörködik veled a monitornak, mert emlékeim szerint mint a régi LG monitorom, mind a mostani Samsung csinálja game/movie módban. Ez annyit variál, hogy sötétebb képen leveszi a fényerőt, világosabb részeken meg feljebb, így éri el a magasabb kontrasztot, de közben a képet néhol élvezhetetlenül elrontja.
Próbáld ki normál módján a monitornak, vagy kikapcsolni a dinamikus kontrasztot. -
-
HSM
félisten
válasz
SzlobiG #15582 üzenetére
Szerintem kár reménykedni, hogy az 5850-re is megjelenjen, ugyanis az 5870-en kettő VT1165 csip van, míg az 5850-en csak egy.
Tehát van egy kapcsolgatható fesz az 5870-en, ami az 5850-en fix. Techpowerupon meg lehet nézni a karik review-jában a nagyonnagyfelbontású képeket a refi karik csupasz NYÁK-járól...
-
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15578 üzenetére
Itt van kép furmark 850/1200-ről a hozzászólásban: [link]
Amúgy kis feszemelés, 1,08V-ról 1,15V-ra, és már 930/1200-on is megy, furmark is, de már nagyon meleg úgy...Meg nem is nagyon van rá szükség, 850/1150-re húztam anno, de csak a Metro2033-hoz kellett.... Így pont jó volt VH DX11 Tess ON-ban...
Végre sikerült amúgy egy jó tuningos VGA-t kifognom, alapon halk, hűvös, de bele lehet kergetni a kisördögöt...Ja, és full refi...
Eddig toronymagasan a legjobb VGA-m a Radeon 9700-am óta, pedig volt jónéhány mostanában...
-
HSM
félisten
Ó, jajj, ez így már több minden is lehet... De sanszos, hogy vagy az alaplap, vagy a ram, vagy a proci, esetleg a táp. De nekem a lap a leggyanúsabb. De sajnos ezt nagyon nehéz így leszűrni...
Külön-külön kéne tesztelni az alkatrészeket egy másik, jól működő gépben vagy tesztpadon.
-
HSM
félisten
válasz
jegenye77 #15539 üzenetére
Nem akarnak olyan drivert írni, mert tuningolva sok gépen fagyásokat okozott a 157/300-as órajel, ezért letiltották tuning mellett ugyanúgy, mint többmonitoros gépeknél.
BIOS-ban lehet átírni a 400/1000-es órajeles beállítást, vagy én pl. Afterburner-ben használok egy 2D/alap profilt, minden defaultson, meg egy tuningolt profilt, 850/1150, és ha valamihez kevés az alap gyári profil, arra játék előtt rákapcsolom a tuningot, utána meg vissza. De hotkey-t is berakhatnék, ha akarnék, de szerencsére tuningolni még csak a metro-hoz kellett... -
-
HSM
félisten
válasz
Razermazer #15487 üzenetére
Bőven elég.
-
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15483 üzenetére
Pedig azt a játékot vétek DX11 Very High alatt tolni...
Olyan szép a látványterv néhány helyen, hogy beszarás.
Engem nem érdekelt, hogy néha akár 15-20FPS-re is beesett, de az állam néha koppant egyet a padlón, hogy hú, waze, ez de faszán nézett ki, ezt becsülettel megcsinálták.
-
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15480 üzenetére
Hát nem tudom, nekem olyan 38-40%-on pont nem zavaró még a hangja egyáltalán, és így bőven 75 fok alatt marad bármilyen játékban alapon, de inkább 68-72 fok. Tuningolni még egyedül a Metro2033-hoz kellett. Ott meg elviseltem, hogy picit hangosabb, de oda kellett a kraft.
-
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15475 üzenetére
Nekem 5850-em van, de épp eleget tudok ezekről a karikról, hogy lássam, kb mi a pálya az 5970-nél....
A hűtésről itt találsz infót, épp eleget: [link]
Oké, nekem a full venti felejtős, sajnos nem vagyok se hallássérült, se kőkemény mazohista....
De azért a 45-50%-os ventivel is éppoly hamar meleg lesz télen...
-
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15472 üzenetére
Nekem is ez egyedi ventifordulattal volt.
A gyári beállítás 85 fok mellett kezdené emelgetni a ventit, ami nekem kicsit túl meleg... Ha megnézed, alapon 50%-on ment a venti, tuningolva 60%-on. Nekem ez már 24/7-re elfogadhatatlanul hangos, de tesztelni belefér. De hiába emelném feljebb, a VRM nem lenne hűvösebb (próbáltam), a magok meg így is vígan elvannak 81 fokon, ami abszolút vállalható. Viszont az alap értékekhez képest azért igencsak jóval melegebb. Jóval gyorsabb venti dacára +15 fok a VRM-nek alapfeszen azért nem semmi.... De ahogy látom neked 5870-ed van, amin azért egy jóval komolyabb hűtő és jóval komolyabb VRM is van.... Az 5970-en a dupla GPU-hoz képest nincs olyan komoly hűtés, mint az 5870-en, és a tápkör is csak az 5850-esével ér fel (3db 40A-es digit motyó)... [link][link]
-
HSM
félisten
válasz
mandju #15464 üzenetére
Tedd fel az Afterburnert-t, a config file-ában írd át az unofficial overclocking opció értékét 0-ról 1-re, és onnantól kezdve, ha 1Mhz-et is tuningolsz a karin, máris fixen azon marad.
Így talán még 2D-s profilt is tudsz csinálni, bár nem emlékszem, meddig lehet így visszavenni az órajelet.
(#15467) mandju: Nekem mikor GTX260-am volt, akkor pont olyan driverek jöttek ki, amiben nem működött az energiatakarékosság... -
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15459 üzenetére
Én erre nem tenném a fejem a gyári hűtővel... Vízzel oké, hogy lazán megfutja a 900 feletti magórajelet 24/7, de a gyári hűtővel még alapon is forró a cucc.... Ráhúzol egy ~20%-os OC-t, ott vége lesz a cuccnak. Még a szutyok 5850-em is megérzi a 850/1200-as órajelet alapfeszen, alapon pedig full hűvös, így pedig már azért szenved a hűtő rendesen, és a hőfokok is az egekbe szállnak... [link].
Gondolj bele, mit művelne ugyanígy egy nagyobb GPU-val szerelt kari, ami már gyárilag is SOKKAL forróbb.... -
HSM
félisten
válasz
Cybertrone #15457 üzenetére
Nem lett volna egyszerűbb úgy, hogy 5850 órajelek fullos RV870-el, mint az 5870 esetében?
Mert sajnos a mag is "csak" 5850 órajeleken fut, ami majdnem 20%-os mínusz. Ezt sajnos sokkal nagyobb mínusz az 5870-hez képest, mint amekkora plussz az az alig több, mint 10% előny az 5850-hez képest.... -
HSM
félisten
válasz
BaziJoe00 #14695 üzenetére
Rendesen ki van tesztelve a tuning? Én először megpróbálnám alapon, 1066-os ramokkal és 2133-as uncore-al. Ha akkor is csinálja, akkor más a baj... Én igaz csak SC2-zök, de az egyetlen csatajelenetnél akadt csak, de akkor kb. 3 képernyőnyi egység ütötte egymást a zerg inváziós protoss misszió csúcspontján....
-
HSM
félisten
Hát az fura, nálad miért hal le... Igaz, én nem próbáltam azt a játékot (próbáltam, de már a legelején nagyon nem jött be) de eddig akármilyen játékban próbáltam, alig esett vissza az FPS akár 8X élsimítás mellett, igaz, csak 1680*1050-es felbontásban próbáltam, ahol használom... Konkrétan Dirt2-ben észre se lehetett venni a különbséget, se STALKER COP-ban...
Szerk.: most nézem, a játékban be se lehet kapcsolni... Ha meg ilyen utólagos, rákényszerített AA, akkor persze, hogy brutálisan lassítja.
-
HSM
félisten
válasz
tom_tol #14614 üzenetére
Azért ne várj csodát, nem rossz játék, de azért messze nem egy telitalálat. Viszont jónéhány nagyon látványos, egyedi helyszín/jelenet van benne.
Ha nem lett volna ez a nagy felhajtás a VGA-igénye miatt, lehet ki se próbálom... Lehet pont ezért csinálták ilyenre?Jó kis ingyenreklám, hmmm....
Ja, és mindenképp Very High DX11-ben nyomd, tesszelálva, Advanced DOF viszont nem kell. (Utóbbi a nagyon közeli és távoli dolgokat mosná el, mint egy kameránál, nagy faszság, nekem nem tetszett, és nagyon beleharap a sebességbe) -
HSM
félisten
A sima Crysis-t a régi 4890-em is félkézzel elvitte röcögésmentesen, full maxon, de a Warhead-ot is....
(Tehát az 1GB-s 4870 is vitte volna, ami már kb. 2 éves konstrukció) Sőt, a régi Crysis-t a 3870-emen játszottam anno végig, és teljesen jól vitte 1680*1050-ben, igaz, AA nélkül, egyetlen jelenteben esett le a végén az FPS 25-30 alá....
Ami meg a Metro-t illeti.... Oké, hogy megeszi a VGA-t, de magadalá hugyozol egy-két helyen, olyan látványosan meg van csinálva.... Az 5850-en vígan, élvezhetően elment 1680*1050 DX11-en Very High, Tess ON, AAA-val, Advanced DOF nélkül. Egy-két jelenetben esett csak le 20 alá, de a játékélményt egyáltalán nem rontotta, ahol így leesett, ott a látvány épp elég volt...A jövőbe meg senki nem lát, meddig lesz jó egy adott VGA-generáció....
-
HSM
félisten
Jelenleg is működik a dolog, van az MSI-nek egy nagyon hasznos progija, az Afterburner, én azt használom. Elvileg a rivatuner-re van "építve", elég könnyen használható. Hátránya, hogy csak DX10-ig működik a kijelzés, DX11-ben nálam egyenlőre nem. (Igaz, elég régi verzióját használom)
-
-
HSM
félisten
válasz
Sárpac #14596 üzenetére
"Kb. egy éve jár előtte, de ne zavarjon, hogy az azt megelőző 10-évben csak törölgetett az nv után!
"
Azért finoman az ilyen kijelentésekkel... Én még emlékszem kb 2000-ből a 8500-as radeonra, vagy 2002-ből a 9700-asra, amire az NV évekig csak pislogni tudott... Az X1800-asok is elég ütősek lettek, meg az X800-asok is bőven versenyképesek voltak. Az Ati az R600-ast szúrta el úgy elég rendesen sajnos, de utána az RV670-ek már versenyképesek voltak, az RV770-ről nem is beszélve...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO videókártya, garanciával eladó
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3090 24GB GDDR6X
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ 4060Ti 5060Ti 16GB 4070 Super 5070 videokártya 3 év garancia 27% áfa akár részletre
- Nvidia RTX 4070 Gainward ghost Video Kártya
- ZOTAC GAMING GeForce RTX 3090 Trinity OC 24GB GDDR6X (6 Hónap Garancia)
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station (kb. 20 szett)
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB WIN
- iKing.Hu - Honor Magic V2 - Black - Használt, karmentes
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest