Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    válasz Vegha #9038 üzenetére

    Komplexust az önigazolók körében kell keresni, akik azért, mert ők maguk valamilyen helyzetben vannak, vagy valamit valahogyan csinálnak, ahhoz igazítják, hogy épp mi a véleményük egy dologról. És ugye általában elnézőbbek a saját dolgaikkal kapcsolatban. Én ettől próbálom magam függetleníteni. Hint: nem írtam, hogy nem katázok/katáztam, hogy nem voltam/vagyok EV. Nem tartozik senkire, de a piactól én sem tudom függetleníteni magam.

    1, általánosításba pont belefér, hogy a többség IT vállalkozó nem olyan, akiket írsz. Nem 99%-ot írtam amúgy, akkor talán jogos lenne. De legyen 80% vagy 70%, nekem tök mindegy. Senkinek nincs erről pontos statisztikája, nekem sincs. Van 100+ fős mintám, ennek kb. fele beszámlázik, jellemzően a magasabb fizetésűek, és elenyésző, ha valaki több cégnek teszi. Ha van valami fusi alkalmankénti mellékes, azt inkább megoldják feketén.
    Pont azért van így, amiket fentebb is írtam, írtak, hogy a cégek kvázi elvárják ugyanazt, mint egy alkalmazottnál (kézivezérelhetőség, szabik egyeztetése, ott üljön az irodában, törzsidő, a cégtől kapott feladatra koncentráljon munkaidőben, ne másik ügyféllel telefonálgasson pl.) csak a pénzügyi konstrukció más.

    2, Nem az egy iroda a lényeg, hanem az ugyanolyan fejlesztő, nem említve, de implikálva, hogy kívülről nem látszik, hogy egyik felük vállalkozó, de ugyanúgy kapják a melót, ugyanúgy végzik stbstb - amiket már leírtam korábban. És azért kell magyarázni, mert a jogszabályok meghatározzák, hogy mik a munkaviszony és mik egy vállalkozói viszony ismérvei, és a kettő ismérvei nem ugyanazok.
    Én is feltehetném, miért kell kimagyarázni? Nem kellene, hanem kell. Láttam már ilyen ellenőrzést, és hazugságra kényszerült a cég és a dolgozó egyaránt, mert ha az igazat mondta volna, akkor visszamenőleg átminősítik a vállalkozói jogviszonyt munkaviszonnyá és megállapítanának "némi" adóhátralékot. A cégek miért félnek ettől mint a tűztől? A komoly cégek miért nem szerződnek le számlásra a teljes állománnyal? Valaki tud ilyenről?

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák