Hirdetés
- Akciófigyelő: Egész hónapos Black Friday a mi.com-on
- Örömhír: nem spórol Európán a OnePlus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Olyan lesz a Google Térkép, mint a segítőkész haver az anyósülésen
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Érdekes. Máj mellé nem gondoltam volna a szerecsendióra, pedig nem is rossz ötlet.
A cukkinit meg én is szeretem, akár magában, akár bármivel. Mondjuk a főzögetés valószínűleg tényleg csak csirkemájjal menne, a többi kevésbé tolerálja. Sertés, marha, vagy borjúmáj mellé külön lepirítanám előtte a cukkinit és a végén tenném hozzá. -
válasz
Geri Bátyó
#7
üzenetére
Bocsánat, kicsit megkéstem a válasszal...
Sokakkal beszéltem, ez is olyan, mint a tyúkhúsleves: mindenki tudja a tutit, de ahány ház...
Csirkemájat szoktam, alapból inkább csirkés vagyok mindenben (vagy hal, de sztem májnál az fura lenne...).
Sok hagymát pirítunk, olaj + zsír, ez szerintem is kell bele. Hagymát inkább kockázom, de csíkokra is jó, ki hogyan szereti. A májat is kicsit összevágom, egységesebb, nekem a nagy "kockák" nem olyan finomak. Ilynkor is mehet már bors, majoranna, bazsalikom és vegeta is, de a só miatt ebből szerényen. Olvastam az oregánót, azt nem használok ide. Szeretem a bazsalikomot (meg a tárkonyt, kurkumát is), abból dobok azé' bőven, meg fehér borsból is. Paprikát sem erőltetjük, paradicsomot is -ha van itthon- akkor frisset rakok bele, sűrítményt nem. Szerecsendió is alapfűszer, mindenbe teszek egy kicsit, ebbe is, bár ez sehol nincs írva...
Éééés... jön a csavar: cukkíni. Ez ilyen mindenbe jó növény. hamar kész van, mint a virsli. Nem sokat egy kisebb darabot meghámozok, összekockázom és be a máj mellé.
Víz, fedő, fokhagyma, még bors, jöhet a só a vége felé.
Szaftos, jóleszazmá', még kicsi sót, stb...
Fiam a kóstoló, neki minden is finom (ami nem főzelék, de sokszor az is), kamaszodik.
Nem tudom mennyi idő a vízzel felöntés után, 10 perc? És kész.
Petrezselyem zöld, meg általában ami van itthon zöldség, azt dobok bele itt a vége felé.
Chilli, igen, írtad, az jó. Mi szeretjük a csípőset, de érdekes módon tányéronként "csípősítünk". Lehet köze ahhoz, hogy én a paprikát (pirosat, chillit, curry port, de néha még a borsot is) túltolom... pedig érzem az erős/csípős ízeket jól...
Graphics: ecetes májat nem ismerem, ecetes hal az Győr környékén olyan, mint máshol a főttkrumpli, népeleség
Pácolt, füstölt fürjtojást készítettünk régebben, ebből is van savanyú tojás "pickled quali eggs" néven. Próbálok Neked egy pickled liver-t keresni... hááát, nem tudom
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Geri Bátyó
#18
üzenetére
A disznóvágás már csak extra társasági esemény.
-
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Geri Bátyó
#16
üzenetére
Jöhet.
Közben én is kértem a receptet és hogy legyen egy disznóvágás ahol ez lesz a kaja.
-
Már körvonalazódott bennem egy recept, amit legközelebb kipróbálok.
Húsos szalonnát zsíron elkezdem pirítani. Amikor már félig jó, jöhet a csíkokra vágott máj és azzal pirítom tovább. Utána hagyma és fokhagyma és bőven borsozom. Amikor majdnem kész egy jó nagy löttyintésnyi száraz sherryecet, majd egy nagy adag magos mustár, néhány csipet tárkony és a legvégén natúr joghurt. De akár meg lehetne bolondítani egy kevés erdei gombával és akár savanyú, vagy kovászos uborkával is (Kicsit ilyen hentestokány jellegű lenne).
Simán lehet, hogy a napokban ezt megcsinálom!
szerk: Uborka helyett a kapribogyó is jól működne!
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Geri Bátyó
#13
üzenetére
Amit én láttam, de lehet nem teljes a recept.
Julienne-re vágva van a hagyma, a máj ( ez nehéz, sertésmáj volt), húsos szalonna) és pörköltes-szerű az alapja.
Emlékeim szerint kerül bele ecet is, de ennek ízéből nem érezni semmit, szóval biztos megvan a főzési oka, amiért belekerül.
Ahh, kora reggel megint megéheztem rá, esküszöm megkérdezem a receptet.

-
-
-
Hát... így délben ezt olvasni... gyilkos.
Merthogy én csak akkor tudok májat enni, ha valakinél marad, vagy rokonoktól kapok. Pedig nagyon szeretem.
Kis családunkban négyen nem szeretik a májat, így egyedül maradok ebben. Igény sincs arra, hogy egymagamnak csiáljak; pedig pont agglegénykonyhán készül.
-
Graphics
Jómunkásember
Ha már máj , én egyszer ettem életemben savanyú májat, vagy van ahol ecetes májnak nevezik, életem legfinomabb kajája volt.
Nem ehhez hasonlít, de isteni volt.
Azóta is vágyakozok utána, sehol nem találtam ilyet az étlapon.
Egy disznóvágáson készítették el. -
válasz
Geri Bátyó
#6
üzenetére
Logikus.
Ha a só koncentráció nagyobb a sejten kívül, mint a sejten belül, akkor só megbontja a sejt burkolatát. (ozmotikus nyomás a tudományos neve) A gyümölcsök esetében cukorral érjük el ugyan ezt a hatást.A grillezett és sütött húsokat csak akkor érdemes sütés előtt sózni, ha a cipőtalp keménység az elérendő cél.
Ha a kívül (ropogósra) sült és belül puha hús a cél, akkor csak sütés végén/után érdemes sózni.Kivétel a rántott szelet. Ott a tojás réteg zárja le a hús felületét kiszáradástól. A bécsi szelet szintű rántott szelet elkészítése némi felkészültséget igényel.
-
-
totron
addikt
Imádom a májlevest, de a készültekor tanácsos több helyrajzi számmal odébb tartózkodni...
-
-
válasz
Hieronymus
#4
üzenetére
Legtöbbször a só azért gyorsít az elkészítésen, mert az adott alapanyag só hatására kiengedi a levét és így gyorsabban megpárolódik (mindezt hozzáadott víz nélkül), de ha pirításról van szó, akkor ez nagyon kontraproduktív. Májat így csak kiszárítani lehet. Már persze ha nem párolni, hanem pirítani is akarod.
-
Szeretem, de én csirkemájból készítem, kicsit máshogyan. Ahány ház...
..fain, most éhes lettem és még egy órát dolgozom.
-
Csak némi kiegészítés a sóval kapcsolatban.
A tükörtojás esetében a korai sózás optikai problémát generál. Ahol só éri a sárga részt, ott azonnal elszíneződik a sárgája. Szóval jobb utólag sózni.Bab, borsó, ..., máj.
Valóban, A só megkeményíti ezeket az ételeket. De ez nem a só hibája.
Maradok a májnál, de minden alapanyagra igaz.
Ha sütés vagy főzés elején sózod a májat, akkor csökken az elkészítési idő.
Legyen sózás nélkül 3 perc a sütés,só nélkül, akkor sóval maximum kettő perc.
A máj kemény lesz, 3 perc után. Ez nem a só vagy a máj hibája. A sózás gyorsítja a sütést és főzést. Ezt minden alapanyag esetében figyelembe kell venni.
A legextrémebb eset a cukorborsó, Nem főzzük csak melegítjük. már a 60 fokos víz is elegendő a benne lévő méreganyag közömbösítésére. Merítés után már fogyasztható. A zöldborsónak legalább 30 másodperc kell, de nem több.
-
válasz
Krugszvele
#2
üzenetére
Ennél nagyobb elismerés nem kell! Köszönöm!
Majd írd meg, hogy milyen lett! -
Krugszvele
senior tag
Olyan kedvet csináltál hozzá, hogy megyek és veszek májat és megsütöm még ma! Köszönöm!
-
Szerintem ezzel a recepttel az is tehet egy próbát, aki eddig nem szerette a májat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Ettől lesz más a tévézés? Teszten a OneTV SoundBox
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Apple asztali gépek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PlayStation 5
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3496, 90% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3340
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- NJOY Szünetmentes + AVR Horus Plus 2000, 2000VA, 1200W, Line-Interactice, LCD Touch displa PWUP-LI20
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3283
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Fiam a kóstoló, neki minden is finom (ami nem főzelék, de sokszor az is), kamaszodik.



