Hirdetés
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Tényleg nem változik semmit a Samsung Galaxy S26+?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabi®
veterán
Azt hol tudnám beállítani, hogy alváskor a külső ssd ne kapcsoljon ki ?
-
Krethx
aktív tag
Megjelent a Game Porting Toolkit 3.0 (Már nem Beta.)
CrossOver Preview (20251106) + GPTK3.0
-
Meg akar jo is lehet egy mini, ha normalisan mukodik rajta a plex szerver.
Ne hülyéskedj, most rektem össze egy RPi CM5-ös kütyüt PLEX-szervernek, és akadozás nékül viszi a PLEX-et. Érted, egy Rspberry Pi!!!
Többszáz filmes adatbázisom van jelenleg egy 2017-es i5-ös iMac-en, azon is gond mélkül fut a PLEX (plusz a Roon is, ami hardverigényesebb).,
Egy M2-es Mini félkézzel és fogatlanul is megeszi vacsorára a PLEX-et transzkódolásostól. Sőt, overkill a PLEX-nek.
Egyébként van külön PLEX topik, ami pörög is rendesen, érdemes oda átkukkantani sztem.
Ahogy az előttem levő írta: maradjon meg a NAS háttértárnak, a PLEX pedig vidáman el fog futni még 10 év múlva is egy teljesen alap M2-es minin. Az nagyon bika gép, még kicsit megalázó is neki csal PLEX-re használni
-
zacci
aktív tag
válasz
smallmer
üzenetére
Attol fugg mi a cel. Nehany film plex-en keresztul nezes, vagy esetleg halmozol es egyre tobb filmet tartasz meg jo lesz meg egyszer megnezni alapon ?
Meg akar jo is lehet egy mini, ha normalisan mukodik rajta a plex szerver.
Az biztos, en ugy hasznalnam h amig be van kapcsolva, addig no sleep. Akkor minimalisra redukalhatok az ebbol adodo problemak. -
Ear001
addikt
válasz
smallmer
üzenetére
Szerintem nagyon sokáig. Ha megnézed, az M1 és M4 között minimális a difi az erőtől eltekintve, nem kell másik kódot, oprendszert fejelszetni rá. Ráadásul az Apple kezében van a hardver is.
Viszont NAS feladatra nem biztos, hogy ideális egy Mini meg egy külső tároló. Kérdés, minden esetben jól fel tudja-e ébreszteni a tárat, kompatibilis-e, stb.
Nem tudom mekkora tárhely kell, de én egy BeeLink MeMinit fogtam be erre a célra. Akkora, mint két Mini egymás tetején, csendes, nem külső, hanem beépített tápegysége van. Ami hátrány, hogy csak SSD-t fogad, és ahogy felmentek ezek árai az utóbbi időben... Én felraktam rá egy Zima OS-t, és gyakorlatilag mindent tud, amit írtál, csendben, gyorsan, áramot alig fogyasztva.
-
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Az alábbiban szeretném kérni a tanácsotokat:
Ezidáig Synology NAS-t használtam a képeim szinkronizálására és Plex servernek.
Egyre több bajom van a Synologyval (HDD mizéria, hardveres transzkódolás kikapcsolása, stb..) és nem szeretnék mókolni vele.
Itt jutott eszembe, hogy mi lenne, ha beszereznék egy M2 Mac Mini-t és ahhoz valami külső tárolót és ezt használnám a feladatokra. Meddig számíthatok arra, hogy a MAC mini megkapja a frissítéseket? Van egy M4-esem is és nagyon szeretem, ezért is gondolkodom még egyben. -
jerry311
nagyúr
Ev vegi nagytakaritas van a ceges raktarban. Talaltam egy ilyet:
Power Mac G4
Dual Power PC G4
2 GB RAM
Mac OS 10.5.8
Mukodik
UK-ben vanSzeretne valaki megmenteni vagy tehetem a e-hulladek kukaba?
-
Szabi®
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Amit láttam a saját it-s környezetemben egy darabig nem is fog. Kevés az arm alapú hardver/szoftver, és csak win 11-től van, az userek java pedig még a 10-es rendszert használja. Ezt odaát nehezebb lesz lenyomni a felhasználók torkán. Jelenleg a legtöbb user még nem látja ennek feltétlenül az előnyét. Ott ez hosszabb idő alatt megy majd végbe.
-
Szabi®
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Erre amott azért volt szükség, mert az userek ragaszkodtak ahhoz, amit anno megvettek, hogy az működjön, amíg csak lehet, sőt a freeware progik készítőinek is-. Ezért van az, hogy 25-30 éves programok játékok is futnak még. Egyszerűbb volt hardveresen engedélyezni mai hardvereken a futtatásukat+os kompatibilátst adni, mint újraírni minden programot/játékot 64bitre, amiknek a számuk milliós nagyságrendű.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
consono
üzenetére
Hjah. De 2004 környékén dolgoztam egy cégnél, ami COBOL-ban kellett írja a programot. Na. Annak volt VisualCobol verziója csak mert pár biztosító meg bank a amcsiban nem akarta újraíratni a szoftvereit más nyelven, inkább támogatta a nyelv modernizálását. Ilyen ez vagy kuka, vagy a tömeg.
-
consono
nagyúr
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Mert az Apple fordítva csinálta: kikukázta amit akart, a userek meg nem tudtak mit csinálni és együtt éltek vele...
-
Friczy
senior tag
Ebben egy zavaró dolog van, főleg, ha valaki párhuzamosan használ Microsoft kiosztást (Windowson, LInuxon) és Apple-t: Mac-en nincs AltGr, csak alt/cmd van jobb oldalon is. Emiatt én is sokszor zártam be ablakot a linuxos beidegződés miatt. Én úgy oldottam meg, hogy nálam az Altgr helyén is Ctrl van

-
Cyberbeni
addikt
Engem csak az zavar, hogy 1-2 éve mostmár a macOS sem tudja felismerni a billentyűzetem. Megnyomom az í-t, azt írja hogy a gyári billentyűzeten nyomtam. Ha skippelem és utána kiválasztom, hogy iso (vagy bármi mást), akkor is ugyanúgy a 0 és í fel lesz cserélve. iPadOS már akkor ezt csinálta, amikor először próbáltam. (Szerencsére vannak külön profilok a billentyűzeten, de azt állandóan váltogatni kell, amikor a gépek között váltok)
-
Szabi®
veterán
Nekem feltűnt, viszont ha valaki olvassa, és netán apple gépre rakott windowst, akkor jó ha tudja mi merre. Mac userek nem nagyon vágják azokat a kombinációkat, és ez fordítva is igaz.
Nekem Magic keyboardon a dollár és egyéb szimbólumok kissé borsot törtek az orrom alá, mivel ezek tényleg nincsenek jelölve. Viszont a "q"-n lévő kukaccal semmi bajom, mivel ezt a fajta kilépést nem használom. -
vadkörte
addikt
válasz
Angelland13
üzenetére
-
válasz
Szabi®
üzenetére
Nem tudom, hogy feltunt-e, hogy a poszt erosen ironikus akar lenni. Arra utal, hogy pont annyira keverheto ossze az altgr+V es a ctrl+V, mint az alt+Q es a command+Q. Ha az egyiket nem kevered ossze, akkor a masikat sem. A pelda utal arra is, hogy az MS masik kiosztast valasztott alapnak, amikor megalkotta a magyar kiosztast, mint amit korabban az Apple valasztott a magyar kiosztas alapjanak.
Latod, az is egy kulso tool (amihez anno XP-re meg .net-et is rakni kellett, azota nem is hasznaltam). Cserebe, Macen nem feltetlen kell kulso tool sem, mert a keyboard layout az "csak" nehany, mezei, szoveges XML allomany, amit akar kezzel is meg lehet irni, ha valakinek arra van ingerenciaja.
-
válasz
Angelland13
üzenetére
Tekintve, hogy az Apple billentyűzeten a szimbólumok egy része eleve nincs felfestve (például &$£‹›{[]}\~^©*÷<>), sokat nem zavarhat egy PC-s kiosztás.
-
vadkörte
addikt
válasz
Angelland13
üzenetére
De zavaró. Egészen addig, amíg nem telepíted a Neked szimpatikus keyboard layout-ot. Onnantól kezdve minden a megszokott helyén van.
-
ddsteel
aktív tag
válasz
Angelland13
üzenetére
Nekem nem, 10+ éve megszoktam már.
-
Angelland13
tag
Nem zavaró nem apple billentyűzeten, hogy az írásjelek, @, stb nem ott vannak, ahol működnek Mac-en?
-
SharpSA
veterán
válasz
Angelland13
üzenetére
Van gyári az ujjlenyomatolvasó miatt (így nem kell mindig beírom a jelszót adott helyeken), de annak billentyűinek nyomása nekem olyan fapados, merev, de jól használható. Van logitech mx keys mini, amin ugyan nincs ujjlenyomatolvasó, viszont nagyon jó vele gépelni. Aztán meg van egy nemrég vásárolt Keychron K1 V6, ami meg más világ: nagyon tetszik, jó gépelni is rajta, de azért szokni kell.
-
vadkörte
addikt
válasz
Angelland13
üzenetére
Billentyűzet:
SPC Gear GK630K HU brown Kailh
Egér:
DeLux M618 Plus -
Dehogy, csak abbol a szekbol nezve.
Annyira rossz rendszer ez a Windows, kepzeljetek, 30 eve magyar billentyuzetet hasznalok Apple gepeken, most vettem egy PC-t, mert mindenki csak dicseri es ezek az orultek ossze-vissza cserebereltek a betuket. Ha mgnyomod az altgr+q-t, akkor nem a @, hanem a \ kerul beirasra, ami raadasul totalisan rossz helyen van, mert az osszes ilyen szimbolumnak jobb oldalon kellene lennie... De ami rosszabb, valami orult otlettol vezerelve, a V-re raktak. Igen, a V-re. Most mindig bepastezom a jelszavamat az email fieldbe, amikor meg akarom nyomni a @ gombot. Hogy lehetett ennyire utodott aki ezt kitalalta? Raadasul nincs is beepitett tool, hogy rendbe lehessen rakni a billentyuzetet. Ennyire egy hasznalhatatlan, semmire se jo rendszert....
-
ddsteel
aktív tag
Igen ott van. Angol kiosztásnál. Az előbb szerintem rosszul fogalmaztam: természetesen magyar kiosztáson használom a billentyűzetet, csak felmatricázva nincs a magyar nyelvre (tehát a billentyűzet "látványra" angol), de tudom, melyik ékezetes magyar karakter melyik billentyű. Néha ide-oda váltok a kiosztások között, mivel általában magyaron használom, az ALT+Q nálam a nyerő. Bizonyos esetekben váltok át angolra a CTRL+ALT+Space lenyomásával, de már benne van az ujjamban, észre se veszem.
-
Windowson melyik beepitett toollal tudod atalakitani a keyboard kiosztast?
Mar ezerszer le lett irva, hogy az Apple magyar kiosztasa hamarabb jelent meg idoben, mint a Microsoft kiosztasa. Az is, hogy a magyar Apple kiosztas a nemet billentyuzetkiosztason alapul. A Windowsba es DOS-ba bekerult magyar kiosztas viszont, nem a nemeten alapul (ugyanis a nemet Microsoft fele kiosztason is Alt+Q a @), hanem ugy nez ki, mint a szlovak, vagy a szloven, vagy a cseh.
-
ddsteel
aktív tag
Mi a fontos szempont? Hogy mindkettő kombinációban szerepel a Q? Mivel ez egy rendszerbeállítás, nem értem, mit befolyásol az, hogy ezt közölted vele. Akármilyen billentyűt vesz, a kiosztástól függ, milyen gomb mi, nem? Nekem a linken láthatod, nem gyári apple van, aztán mégis mindkettőre Q-t (is) kell nyomkorászni.
-
Friczy
senior tag
válasz
Angelland13
üzenetére
Logitech Ergo K860 (Bluetooth) Ebből csak angol kiosztás létezik, én magyar kiosztással használom. A gyári Apple magyar kiosztás nem tetszett/tetszik, Ukelele segítségével gyártottam egy Microsoft-kiosztással megegyező kiosztást. Igaz, ezzel kicsit dolgozni kell, nem elég nyafogni, hogy nem jó
-
zacci
aktív tag
válasz
ddsteel
üzenetére
De ez fontos szempont lehet a valasztasnal. Bennem fel sem merult, hogy igy elbaxxak a kiosztast es "vakon" megvettem. Azota szivok vele... Csak hogy valami pozitivat is mondjak, szerintem kenyelmes

Az akksija meg sokaig birja. Elobb fog eloregedni, mint a toltes miatt elhasznalodni. -
ddsteel
aktív tag
válasz
Angelland13
üzenetére
-
zacci
aktív tag
En ilyen laposat, teli gombokkal
Gyari apple bellentyut hasznalok, amin a programbol valo kilepes es a kukac is a Q gombon van
Hogy szulne sunt, aki ezt igy kitalalta. -
Angelland13
tag
Ki milyen billentyűzetet használ a Mac Minihez?
-
scdlsc
senior tag
válasz
Szabi®
üzenetére
Senki nem tartott fegyvert a fejedhez, hogy egy újabb oprendszert telepíts. Nem volt kötelező. Egy korábbi játék nem kompatibilis az újabb oprendszerrel, ráadásul előre szóltak, hogy nem lesz vele kompatibilis. A játék kiadójának lenne a dolga kiadni frissítést a játékához. Sokan meg is tették. Például a Double Fine kiadó. Mások meg nem. Tehát az állításod továbbra sem igaz, mert fontos információkat elhallgatsz a kommentedben. Miért?
-
Mr.Markus
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Annyi lenne a kérdésem hogy a munkatársamnak van egy iMac 27” 2010 i7 Procival és 32gb rammal. Ér még valamennyit vagy felesleges meg is hirdetni? -
titi12
senior tag
2 boot-partíciót tartasz a gépen, és kész.
-
PROHARDVER!
Kértem, hogy a flame-nek legyen vége. Legyetek szívesek flame és személyeskedés nélkül fórumozni.
-
válasz
Szabi®
üzenetére
Senki sem tartott fegyvert a fejlesztok fejehez, hogy ne 64 bites appokat adjanak ki...
Szerk: Nem azert nem megy. Azert nem megy, mert az OS dobta a 32 bites alkalmazasok kompatibilitasat, fuggetlenul attol, hogy milyen CPU van a gepben. 2011 ota NINCS 32 bites rendszeren mukodo macOS, mert azota kotelezo a 64 bites CPU. Akar 1-2 evvel a Lion megjelenese utan is dobhattak volna a 32 bites tamogatast. Tudod, ez egy olyan platform, ahol NINCS kenyszer a vegtelen ideig nyulo kompatibilitasra. Ez ilyen volt 5 eve, ilyen volt 10 eve, ilyen volt 20 es 30 eve is. Par eves idoablakban tudsz mozogni. Ez ilyen.
-
Szabi®
veterán
válasz
Krethx
üzenetére
Tökéletesen tisztában vagyok, mivel az összes 32bites játék még intelre íródott, mivel a
silicon csak 2020-ba jelent meg. Vagy a játékkészítők elmentek a jövőben és siliconra is megírták, ami kétséges . . . tehát az állításom igaz, az inteles mac-ek alól kihúzták az inteles játékokat.
Magyarán egy 2019-es inteles gépnek még kompatiblisnek kellene lennie azzal, amivel működött, és megvehető volt rá, függetlenül attól, hogy a silicon MA mit támogat. -
Krethx
aktív tag
válasz
Szabi®
üzenetére
"Inteles Mac-ek alól is kivették az inteles játékokat."
Nem jól fogalmazol. (Ha tisztában vagy a dolgokkal.) Mint ahogy írták 32Bit-es támogatást vették el.
Pl. Mojave (10.14) alatt még futtathatom a GRID-et. Mert támogatja a 32Bit-et is.
Catalina (
10.15) alatt már csak 64Bit-et támogat. Így nem mennek a 32Bit-es programok. De nem az Intel-es játékokat vették el. -
válasz
Szabi®
üzenetére
Ez egy dontes, hogy ezek az elavult technologiak ne legyenek jelen. A gepet hasznalok 99%-nak nem faj, eszre se vette, hogy nem megy a 32 bites app. Hogyan kenyszerit az ARM-ra valtasban, hogy nem mukodnek a tizenhusz eves regi appok? Nekem peldaul, ebban az idopillanatban, amikor megalltak a 32 bites appok, egyetlen egy 32 bites appom volt telepitve, az Eye TV 32 bites verzioja, amir akkor, mar legalabb 4-5 eve nem inditottam el.
Vissza kell kerni a penzt, ha szemetet adtak el. A High Sierraban megjelent warning ota tudhato volt, hogy a 32 bitnek vege van.
-
Szabi®
veterán
válasz
scdlsc
üzenetére
Nem pont ilyen játékokra gondoltam. AAA gamekre, amiket 15-20 ezerért vettem.
#46946 Czo Egy 2019-es gépen nem lehet elavult a 32bit. Ezt az usernek kellene eldönteni, hamár hardveresen adott a 32 bit támogatása, és a vásárlás is ezen a hardveren történt. Sztem ez inkább arról szól, hogy így kényszerítsen váltásra az apple a siliconra. A 27 címből a könyvtáramban csak 2 működik, abból is az egyik crashel.
-
válasz
Szabi®
üzenetére
Biztos, hogy nem lehet az igaz, hogy mindegyik 32 bites volt. Windows alatt, megvettem steamen tobb jatekot, most megneztem ezeket Macen. Az F1 2016 es 2017 pl 64 bites, most is engedi felrakni az ARM-os gepre, de pont ilyen a listaban a Dirt Rally es a Dirt 4 is (igaz, ez mar azutan jelent meg, hogy ki lett volna dobva a 32 bit). Ha megnezem a listamat, ezen kivul ketto cim van meg, aminel irja, hogy lenne Mac support, de 32 bites, az a Dirt 3 (Mac verzio 2015) es F1 2013 (Mac verzio 2014).
Egyebkent, ha nem kell szallitani az Inteles libeket, akkor csokken az OS merete (hiszen eleve nem kell azokat szallitani sem). 32 bites lib csak 32 bites libhez linkelhet, tehat a komplett OS-nek ott kell lennie 32 bites es 64 bites allapotban is. A 32 bit kidobasa volt az elso lepes az ARM fele vezeto uton, mert azzal, hogy deprecatedde tette a 32 bitet, eleve nem kell mar a 32 bites libeket szallitania es nem is kell benne lennie a 32 bites emulacionak az ARM-os verzioban. Pl ha belenezel a "/System/Volumes/Preboot/Cryptexes/OS/System/Library/dyld"-be, akkor a macOS 28-val onnan valoszinuleg repulni fog az osszes x86-64-es file, hiszen ha nincs teljes rendszer szintu Intel emulacio, akkor nem kell szallitani az Inteles libeket sem.
-
Szabi®
veterán
Számomra ez egy és ugyanaz. Mivel a Maces intelekre ezek a játékok 32 bitesek voltak egészen 2019-ig. Nem voltak a stúdiók felkészülve arra, hogy az apple a Venturával már only 64bitet futtat. A jtáékok 85%-a nagy stúdioóktól 32 bitesek.
Az meg hogy egy 32 bites utasításkészeletet vastagon támogató sokszálas intel proci miért nem futtathat 32bitet rejtély.
Az én teljes könyvtáramat működésképtelenné tette az apple, úgy hogy hardveresen 32bit volt az egész életútja a hardvernek. -
válasz
Szabi®
üzenetére
Ez nem amiatt van mert jatek. Ez amiatt van, mert elauvlt, 32 bites app. 2011 ota be van kapcsolva az Xcodeban a 64 bites build, es szerintem valamikor 2014-2015 korultol defualtban ki van kapcsolva a 32 bites build. Ha, ez, 32 biteskent jelent meg, 2016ban, akkor meg sem kellett volna jelennie ebben az allapotaban. A High Sierra alatt kezdett el warningolni a rendszer a 32 bites appok miatt, az elso warningnal vissza kellett volna kerned a penzt.
-
cigam
titán
válasz
Szabi®
üzenetére
Nono... A macOS Catalina alól _nem_vették ki az inteles játékokat, hanem megszüntette a 32 bites alkalmazások támogatását. A kettő nem ugyanaz, mégha Te úgy is látod/értelmezed.
A Homeworld: Deserts of Kharak-ból nincs 64bites adás? [link]
Itt azt írják, hogy hibásan jelölik 32bitesnek, mert (már?)64bites, fut M1-en is. -
-
A Mac hasznalok 99%-a szerintem, tokeletesen megvan Wine nelkul, ha valami niche software miatt kellene Windows, azt szerintem, tokeletesen megoldja a Windows ARM verzioja (amiben raadasul jobban mennek a dolgok, mint Wineval, sott, ha fel kell keresni a szoftver vendort, Wine eseten elhajt a pcsba, mig Vmware eseten legalabb nem zarjak le rogton a bugreportot). Probaltam mindenfele vad dolgot, pl. eeprom programozot, cpld programozot, mindegyik mukodott. Meg az USB-s TV tunerem is. Ezereves Office verzio, vagy 1998-as Delphi 5 szinten. Egyetlen egy dolog nem megy (es nem is fog menni, de az Wine eseten se mukodne), az, amihez driver kell, es nincs ARM64 driver (pl a TV-be dughato CAM-modul programozom). Ezekhez lehet tartani egy QEMU-s x86 Windowst (abban mukodik, probaltam). Szerintem, a Crossover es a Wine sokkal retegebb termek, mint egy Vmware vagy Parallels. Egyszeruen, nem szamit.
A PPC-Intel atallasnal 2006-ban jelent meg az Inteles macOS, es a 2009-ben erkezo verzio nem futott mar PPC-n (es default fel se rakta a Rosettat), es a 2011-ben erkezo verzio pedig, mar nem tartalmazott egyaltalan Rosettat, telepitheto formaban sem. A regi appjaidat ennyi ido alatt, mar reges-regen lecserelted, most sincs ez maskepp.
-
zacci
aktív tag
Ha megszunik mukodni a wine es vele egyutt a crossover, akkor az apple egy idiota.
Mivel nincsenek számottevo gamek macos-re, de egeszen jol futtathatoak a pc-s gamek, vagy akar olyan programok amik soha a budos eletbe nem lesznek portolva mac-re, ezt nagy hiba lenne kigyomlalni a rendszerbol. Miert ne maradhatna az x86 support, ha mar egyszer idot, penzt oltek bele a fejlesztesebe. Csak mert alapon ?
Az arm-es windoz-t inkabb hagyjuk. Vele is csak tobben vagyunk. -
Ebben semmi uj nincs, ezt az infot tudtuk eddig is.
Miert lennenek idiotak? A Wine csapat barmikor beepithet egy x86 emualtort, ha akarjak, de ezt 20 eve, a PowerPC idokben sem akartak. Viszont, az ARM-os Windows exek viszont mukodhetnek majd Wine-vel a jovoben is.
En egyebkent, azt tippelem, hogy nem fogunk ugy jarni, mint a Rosetta 1-nel, ahol az kulso cegtol liszenszelt technologia volt. Szerintem, az x86 emulator marad az OS-ben meg jo ideig, viszont ki fogja dobni a macOS libekbol az x86-os kodot. Igy ha valami pl linkel a CoreFoundation-hoz, akkor ahhoz nem lesz meg az x86-os CoreFoundation verzio, igy hiaba van emulator, nem fog futni az adott app. Viszont, pl. a statikusan linkelt appok siman mukodhetnek az emulatorral. Pl. egy Tahoe alatt, statikusra forditott Wine mukodhet. Illetve, lehet majd abban bizni, hogy vissaz hackolhato lesz valahogyan. Pl. lehet eleg lesz valahogy kiszedni a binarisokat a dyld cachebol (mert 5-6 eve nincsenek mar dylib-ek a rendszerben sajnos), vagy lehet az egesz x86-os dyld cache "visszahelyezese" valahogy/valahova is megoldas lehet majd. Nem tudjuk,. meg kell varni az elso betat majd.
-
Krethx
aktív tag
Igen elírtam 28-tól. A CrossOver szinte teljes mértékben Rosetta 2-re és a Game Porting Toolkit-re támaszkodik. Amí változott hogy Universal-is lett az App. Tehát futtatható lett AArch64-en is. Mivel eddig csak a macOS-re írt Intel-es code futott Rosetta 2-n.
De meg kell várni a WWDC. Most úgy néz ki hogy a CrossOver-nek vége lesz ha nincs saját megoldásuk. -
zacci
aktív tag
Kozben talaltam infot a rosetta kivezeteserol.
"Phased removal: Apple has announced that the full version of Rosetta 2 will be available through macOS 27.macOS 28: Starting with macOS 28, a limited subset of Rosetta 2 will remain to support older, unmaintained games that rely on Intel frameworks.Impact on WINE: Since WINE is an x86 application and relies on Rosetta to run on Apple silicon, its functionality could be impacted as Rosetta is phased out"
Tehat kb. 2 ev es az egesz crossover cuccnak annyi wine-el egyutt.
Ha ezt meglepi az apple, akkor netto idiotak.
-
Krethx
aktív tag
"woow, ha jol ertem 18.50usd es 1 evig megy ra a support"
Igen."Czo emlitette, hogy lehet megszunik az x86 support"
Ezt már régebben tárgyaltuk itt.
A macOS-re írt Intel-es programokat nem fogod tudni futtatni. (macOS 27-től.) Mivel kiveszik (részben?) a Rosetta 2-t.Azt írja az Apple hogy a csak a régebbi nem karbantartott játékokat fogják támogatni.
Meg kell várni a WWDC-t. -
cigam
titán
Találtam egy Safari bug-ot? A https://gnd.bme.hu/ham.php oldalon ha rákattintok a Tovább a Web SDR-re szövegre, nem nyílik mega link, mert a http://localhost:8073/upgrade.html oldalt próbálná megnyitni. Ami azért fura, mert az oldal forráskódjában http://eteto.bme.hu:8073/ cím szerepel. A https hiánya miatt bolondul meg? Vagy?
-
zacci
aktív tag
válasz
Krethx
üzenetére
woow, ha jol ertem 18.50usd es 1 evig megy ra a support, de utana is hasznalhato marad ?
Czo emlitette, hogy lehet megszunik az x86 support. Akkor mi lesz a crossoverrel, ha nem megy majd a whisky ? Feleslegesen nem dobnek ki penzt azert, hogy utana hasznalhatatlan legyen a progi.
-
Krethx
aktív tag
CrossOver most jó akcióban van. Nekem most járt le az egy év. Nem akartam megújítani mivel a jelenlegi verzió továbbra is használható. (Csak a frissítéseket nem kapjuk meg.)

-
zacci
aktív tag
Tegnap volt idom tesztelni a crossovert. Piszok eros ez az M4
Meglepoen jol viszi a pc-s gamek egy reszet. pl. az Ori szepen fut, bar vannak benne fura akadasok. Mivel nincs hozza crossover "profil" igy lehet kell meg picit optimalizalni rajta. -
titi12
senior tag
(Itt is mi van?)
-
vadkörte
addikt
válasz
Szabi®
üzenetére
A
Sztem
-et nyugodtan vedd ki. Sztem...
Már számtalanszor írtam, hogy komolyabban 2000-től foglalkozok valamilyen szinten informatikával. A Dos6.22-től kezdve a Win3.1-en át a Win11-ig (a WinNT és ME kivételével) mindegyik Windows-hoz volt szerencsém. Ez alatt az idő alatt 3 alkalommal adtam esélyt linux-nak, mindegyik alkalommal elvérzett. A Mac szóba sem került, ostoba sznobok drága játékszerének tekintettem.
Aztán úgy adódott, hogy az akkori laptopomnak a W7 is kompromisszumos volt már, a W10-en elvérzett. Kapott egy linux-ot. Erősen anyázós időszak volt, de aztán ráéreztem és megszerettem. Az a laptop minden előjel nélkül átment zebrába, majd sötétbe - megmakkant az alaplap - az "újat" már eleve linux-ra vettem. Aztán egyszer hirtelen Mac-es lettem. ÉN aki a Mac-eket világ életében "ostoba sznobok drága játékszerének tekintettem"...
Ma a munkahelyemen Windows-t használok. Otthon macOS-t, a laptopomon - amin most is írok - Manjaro linux-ot KDE-vel (MacVentura Dark témával
) egyikre sem mondom, hogy szeretem, de azt sem, hogy utálom. Eszközök csupán!
A kreatív, dolgozós programjaim a munkahelyi és az otthoni gépen is ugyanazok így a munkakörnyezet is lényegében ugyanaz. -
titi12
senior tag
? -
zacci
aktív tag
válasz
(ex)Cat
üzenetére
Termeszetesen van akinek bejon a macos. Alapvetoen nekem is tetszik, csak bosszant az apple idiotizmusa, h egy jonak igerkezo rendszert tobb ponton szandekosan elbaxxa, csak mert alapon. En nem egy xt-s gephez hasonlitom a mai macos-t, hanem a mai windoz-hoz. Persze ott is van visszalepes, de hagyjuk a multat, amikor a macos meg multitaskot sem tudott mikozben egy Amiga korbe rohogte nemcsak valos multitaskban, hanem mindenben is.
Mondjuk a unix like rendszerek sose nem tudtak normalis, kulturalt ablakkezelest megvalositani es ez a macos-nel sem sikerult. -
zacci
aktív tag
válasz
Szabi®
üzenetére
Ahhoz kepest, h elony, valahogy pont az apple az aki keptelen a keves hardverere normalisan optimalizaltan megirni az OS-t. Lasd az OS26 fiaskot, amikor a 26-ost fel se lehetett telepiteni az m-es studiora. Ahova meg felment abbol sem volt sok koszonet. Ma mar nem azon mulik egy sw jo optimalizaltsaga h keves hardverre kell megirni, hanem azon h mennyire troger a ceg. A win11 eseteben meg ra lehetne fogni az iszonyat sok fajta hardver elemre, de nem lattam kulonbseget az os26 es a win11 elso megjelenese kozott. Mind2 halal bugos volt. Azota az os26 javult, mint ahogy a win11 is.
-
titi12
senior tag
-
válasz
titi12
üzenetére
Sott, ezt nem is ertem. A PC-s nemet keyboardon is AltGr+Q a kukac ([link], [link]). Sott, ahogy latom, a spanyoloknal megnagyobb a kaosz
Mert letezik fizikai keyboardbol olyan, ahol a Q-ra es olyan is, ahol a 2-esre van printelve a @
. Igy viszont, nem ertem, hogy a magyar keyboardon, miert a V-n van. Ha pl beirom a Google kepkeresobe, hogy szlovak billzetet akarok latni, akkor azokon, ugyonugy a V-n van.Szerk: Vajon, lehet, hogy kozepeuropa miatt dobta be az MS azt, hogy itt is az a keyboard legyen, annak ellenere, hogy ez egy elegge nem szlav nyelv, igy folosleges osszemosni a tobbi szlav nyelvvel?
-
PROHARDVER!
A flame-et ezt követően moderálni fogom, kérek szépen mindenkit, hogy fejezze be.
Új hozzászólás Aktív témák
- Esport Gaming PC (Intel i5-9400F, 32GB RAM, RTX 2060, 500GB SSD) Eredeti Windows11 Pro
- Gamer PC - AMD RYZEN 7 7800X3D/RTX 5070 Ti 16GB/32GB RAM/1TB NVMe/850W
- ÚJ! Intel NUC Kit NUC5i3RY,16GB RAM,Bontott de ÚJ NUC5i3RY,Bontott de ÚJ NUC Kit NUC7i5BNK
- Kezdő Gamer PC - RTX 2060, Ryzen 5 3600, 16gb RAM
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 4500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 500GB Nvme
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA A-Data 650W
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 10400 / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 512GB SSD
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Hogy szulne sunt, aki ezt igy kitalalta.
10.15) alatt már csak 64Bit-et támogat. Így nem mennek a 32Bit-es programok. De nem az Intel-es játékokat vették el.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az utolsó 32bites proci a Pentium4 volt. ~2006 óta mindegyik proci 64bites.

?
TigerCat