- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
GD
őstag
tud az szépen fagyni, elég ha a hálózatban kezdesz matatni vele.. bár ez inkább win+tc hiba mint csak tc..
a wine-t majd egyszer tüzetesebben szemreveszem, főleg ha induláshoz lesz vmi jó doksi hozzá.. mindenre nekem sincs időm..talán a kedvenc ide3 szekresztő progim-hoz szükség lesz rá, mert a linuxos ide3 cuccok nem értek el nagy tetszést..
amúgy win-hez a tc gyakorlatilag nélkülözhetetlen, sose értettem azokat akik intézőbe bóklásznak.. de egy win+tc ára már egy fél új pc..
ja, nem azért ez a sok hsz mert addikt! nak gyúrok, csak ha már úgyis a gép előtt vagyok.. -
GD
őstag
''hogy ha meg annyira windows-t akarsz csinálni a linuxodból, nem egyszerübb ha wint használsz?''
távol álljon tőlem, én azt szereném ha linux alól hasonló kényelemmel mindent kitudnék váltani amit win-el tudok
kösz a felhomályosítást az emulációról tc ügyben, bár én nem biztos hogy rábíznám egy emulált filekezelőre egy emulált filerendszerrel ami nemaz de mégis és naplózó filerendszer is meg nemis a fontos adataimat.. (bár nincs belőle sok, ami fontos az dvd-re kiírva)
''tc meg csak pluginnal és csak olvasásra tud ext3-at ha jól tudom'' ezt win alól értettem, bár nem írtam oda
a wine konfigolása tc-re már kicsit nyakatekert számomra, annyira nem pótolhatatlan a tc.. ha nem is minden funkcióját egyben, de 1-2-3 programból megoldható
szólj ha megvetted a tc-t 8E ft-ért, megnézem a számlát, ugye be scanneled?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #3520 üzenetére
'':\>necflash -dump C:\OldFirmware.bin 1.0.0''
hm, ennyi lett volna? ezt csak a nec tudja vagy más meghajtónál is megy?
nállad hogy nézett ki a parancs pontosan?
''az elején írtakat ne vedd teljesen komolyan, úgy látom, nem vagy sötét a témákban''
köszi, de most itt az a módi hogy én tévedek mindenben..bár javamra legyen írva hogy ha ígyvan akkor hajlamos vagyok beismerni és tudásom gyarapítására felhasználni az új infót
uptime-ra gyúrás.. hehe.. van egy szervert üzemeltető haver akinek szintén ez a mániája -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3517 üzenetére
hm, megnézem ha van a lapjukon screenshot és tetszik.. minden jó megoldásra nyitott vagyok
-
GD
őstag
sajnos a gnome commander csak egy ablak history-t vezet, hogy az adott ablakban milyen könyvtárváltásokat csináltam, mindezt egy legördülő menüben lehet kiválasztani.. de nem tudja párhuzamosan a másik ablakra is szinkronizálni, ott is csak akkor van ilyen gyors elérés ha már abban az ablakban is végigjártam az útvonalat..
tuxcommander.. yeah! switch the light/left panel to the same directory..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
ott a pirospont nállad
mondjuk ha már warez, akkor egy hónap után ha nem unistallod akkora tc is az, hiába nem crack-eled meg hanem csak nyomod neki az 1-2-3at..
tc meg csak pluginnal és csak olvasásra tud ext3-at ha jól tudom
max fat32-re lenne értelme linux alóli emulált használathoz -
GD
őstag
nem erre gondolok, de nemtudom máshogy körbeírni azért megpróbálom:
tegyük fel x mélységbe állsz egyik ablakba és ott szeretnél egy kvtárat létrehozni, beledobni a vele azonos szinten álló file-t
namost az áthelyezéshez a másik ablakban, ahol mondjuk épp / szinten állsz, bele kell merülni nyócvan mélységig a kvtárakba /hogy bele tudd dobni a frissen létrehozott kvtárba a file-t/
ha nem használod, de sztem biztos valaha igen, a total cmd ezt úgy oldja meg hogy az inaktív ablak u.az meghajtójára kattintva, egyből u.ott találod magad mint az aktív ablakbanagyon zavaros? levezessem példával?
hozzárendelés: mplayer esetén utánna már csak ugye egy F bill, szal inkább az mint hogy nyissak egy nautilust mert épp bele akarok kukkantani hogy mi is az a file..
gnome commander..hm, a krushadert már próbáltam 1-2X, de belefutottam némi problembe meg elijesztett a sok beállítás.. mc meg azé szimpibb mert ugye egy ctrl+o és parancssor kéznél.. akár rögtön abba a kvtárba ahol épp mc-be álltam
[Szerkesztve] -
GD
őstag
van benne jogos rész, mert télleg nem vagyok biztos benne mi az a qemu, de nevéből az emulátor ugrott be, a vmware-nak nem kell utánna néznem mert használom, szal a fél házi feladat készsorry csak kevésbé volt érthető a problémád és nekem triviálisnak tünt a megoldás.. elb@sztam
valószínűnek tartom hogy linux tudásban felettem állsz
vérnyomásra meg vigyázzál, ez ''csak'' egy fórum
házifeladat másik része, egy gyors pillantás a qemu oldalára,vmi különböző szgép architektúra emulátornak tűnik, procikat meg hasonlókat lehet vele kamuzni, nyert?
mondjuk megnéztem előtte is már csak mire kiderült hogy tévedésbe vagyok már nem lehetett módoítani a hsz-tgondoltam átsiklasz felette hogy ''naezisegyláma''
okítani meg végkép nem akarok senkit, max megpróbálok választ adni ha úgy gondolom tudok..aminek ellenpéldája a legutóbbi
szal, re5pect -
GD
őstag
érthető
ezért nem is magánpénzből veszem hanem cég-re a lapot ..megbosszúllak
A. mc kérdések:
- hogy lehet a másik nem aktív ablakba u.oda ugrani, mint az aktívba?
totalcommanderbe ugye a meghajtó ábrákon rápöttyintek a szomszéd ablak u.az meghajtójára és kész..
biztos tudja az mc is vmi bill. kombinációval.. már megőrülök a sok ki-be mappa stb.. láma vagyok tudom
- hogy lehet megmondani mc-nek ha enterezek egy file-ra, hogy pl avikat mplayer nyissa meg, jpg-t gtumbs stb.. (ismét a tc példa a file /-hozzárendelés módszer)
B. gnome kérdés
gthumbs-ba a könyvjelzőket le lehet csalni látható helyre? hogy ne kelljen menübe mászni? -
GD
őstag
live cd futtatása emulátorral? miért nem virtuális gépen? vmware fut linuxon is vígan.. két számmal ezelőtti linuxvilágba cikk van a linux alól virtuális gépekről
nomeg.. live cd az cd-ről boot és fut, nemde? minden ahoz hdd-ről oprendszer? pont ez a lényege..
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
GD
őstag
utólag körülményesebb de a grafikus csomagkezelőben susénál asszem vmi yast vagy miarák (ezt s suse9.3 topikban jobban tudják de asszem a suse is rpm csomagokkal dolgozik) ki kell választani az összes magyar nyelv csomagot.. szvsz.. újratelepíteném és figyelnék mikor megy a nyelv választás.. kezdőnek talán ez a legegyszerűbb megoldás.. max 1 óra jobb gépeken.. ha ez nem szimpi akkor vmi howto change language suse linux szavakkal google.. ha megy az angol
-
GD
őstag
ha elmentettem tar-ba a repositorykat tartalmazó állomány (repository cache-t)
[link]
és új telepítéskor vissza tar-olom a leírás szerint, akkor ami ott megvan, az apt nem fogja újra netről lehúzni hanem helyből megoldja? függőségeket is?
mert valahogy így lenne értelme számomra..
több ilyen mentés, ha esetleg autoclean -al kilett pucolva a cache,egymásra másolható?
úgy értem különböző állapotok amik részben fedhetik egymást.. -
GD
őstag
informatika jellegű diploma?
hm, azén kis városomba is van informatikus képzés főiskolai szinten ahol a linux B vagy C tárgy, és általában el sem indítják.. szvsz informatikus képzés linux/unix ismeretek nélkül.. mit ér egy olyan diploma? vicc..bezzeg a matekot nyomják.. sok gyakorlati haszna van..
talán ami ér vmit az a C nyelv..
egy intenzív linux tanfolyam többet ér gyakorlati tudásban mint az ott megszerezhető diploma.. csak ugye a papír... bár, hálisten egyre több helyen a tudás számít nem a papír..vagy nemcsak az.. -
GD
őstag
1.0.7 hozott más megoldást.. pl biztonsági résekre
-
GD
őstag
válasz
Vilmoskorte #3422 üzenetére
1.0.7 rókabőr
+ java, flash -
GD
őstag
már van felíratom jeah, de kicsi!
usr/local/share/mplayer/font/ és a
/home/user/.mplayer/fonts/ -ba gyári mplayer 28as arial fileok benne vannak
(annak már elég szép nagynak kellene lennie, nem?)
a home/user/.mplayer/config-ba beraktam, kivettem a következő sorokat, semmi eredménye nemvolt
subfont-osd-scale=3,4,5 stb.. (egyszerre csak egy számot)
subfont-text-scale=3,4,5,6.. -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3397 üzenetére
megoldás: /home/user/.mplayer/config file-ba beleírtam hogy zoom=yes
/home/user/.mplayer/fonts mappába bemásoltam a mplayer fontok arial típus 24-es méretéhez tartozó összes file-t, és nem megy!
truetype fontok-al
próbáltam a config file-t szerkeszteni hogy megadtam neki:
font=/usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts/Arial.ttf
ez is kóma.. semmi felírat.. -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3394 üzenetére
értem hogy mit és hová.. de hogy ''szerkeszd ahogy tetszik'' az nekem nem megy mert annyira nem vagyok advanced..
gondolom a vo= akármi sor a titok kulcsa, de hogy mi lesz a jó meg hogyan, innen elakadok..help -
GD
őstag
Üdv!
már 1X volt ilyen bajom de akkor se sikerült megoldani jól,tehát:
forrásból felment a legújabb stabil mplayer Ubuntu 5.10-re
codec-ek a helyükön
a gondom: csak kicsi képet ad, hiába fullscreen-elek vagy növelem az ablak szélességét..
nVidia kártyám van, de a gyári driver nincs fent..
/etc/mplayer/mplayer.conf lehetséges hogy nincs? mert ott nem találom..
rákerestem, sehol nincs a / alatt..
mplayer -vo -ra lök egy halom ismert kimenetet, gyanítom az kellene átrakni vmi másra..
hol, mit keressek, mit mire írjak át? -
GD
őstag
amik már benne vannak a főmappában, rendesen viselkednek ahogy szeretném..
root+user mindenre okos, mások csak kukucskláni..
de: most másoltam bele egy új mappát, és a usernek nem ad semmit.. szal.. hogy lehetne mindenkit aki ide bekerül örökíteni a már bentlévők jogosultságára?
az ciki ha root-ként másoltam bele a mappába? akkor ő a tulajdonos?
mivel gyakran root-ként szaladok konzolban és mc-ben, azért nem szeretnék mindíg felhasználót váltani mikor file-kat kezelek.. -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3376 üzenetére
a ''chown -R user mappa'' -formátum úgytűnik sikeresen váltotta a tulajdonost minden allmappa és file esetében
bár a tulajdonos a user a csoport a root maradt.. ennek mi a jelentősége?
mostmár csak a joogsultságot kellene belőni, ötlet?
774?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
tehátmegpróbálom érthetően:
-egy parancsból a mappa és minden ami benne, alatta van átrakni user tulajdonába
(nekem végül is az is jó ha marad root tulajodnba de egy user mindent tudjon csinálni az össze mappa összes file-jával, ami most van, meg ami belekerül később)
-jogosultságot neki mindenre (neki + rootnak) többieknek csak olvasásra, és ez vonatkozzon az összes almappa összes file-ra
a mappa helye a /media/ext3 jelenleg -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3368 üzenetére
tanx, nagyon jó kis linkek..
kérdés: mappára és minden alatta lévő almappa és file-ra akarok usernek mindenre jogot adni + ugyebár rootnak.. ami gondolom amúgy is alap..
tehát:
hol kell álljak mikor kiadom a parancsot?
chmod -R 775 könyvtárnév
-de ez nem teljesen jó mer csak a usernek akarok, nem mindenkinek
innentől minden file aki belekerül ebbe a mappába az örökli a jogosultságot? -
GD
őstag
egyik jelölt:
http://www.gwhere.org/screenshots/screenshot02.png
másik:
http://linux.softpedia.com/progScreenshots/CDCollect-Screenshot-3889.html
az első okosabbnak tűnik.. -
GD
őstag
a ''szabadulj meg a wintől és találd meg minden feladatra a linuxot'' házi projectembe kellene egy jó kis lemez katalogizáló progi linux alá, valaki használ ilyet?
ui: tudom, google, közbe keresem is -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3362 üzenetére
csak ext2-höz írja hogy jó amit találtam..
megeszi az ext3-at is?
Bővebben: link
bocsi, itt van egy 1.3-as verzió ami ext3 is
http://www.ghisler.com/plugins.htm#filesys
[Szerkesztve] -
GD
őstag
szal a következő a story-ja a adatok vesztésének, mások okulására:
1. töredezett volt a fat32 (mer az már csak olyan x@r)
2. átnyomtam az adatot egy ntfs-re, mert mire megcsinálta volna a töredezettségmentesítés, sok idő.. meg nem is haladt vele.
3. leformáztam a fat32, nosza vissza az adatokat hogy majd szépen egybe lesznek, mivel az írás folyamatosan megy és egy menetben
4. látom szépen fogy a hely.. remek
5. viszont egy darab file nem jelenik meg..
6 pech, de áthelyez és nem másol-t kértem a tc-be..
7 recovery vackok ezerrel... de pl avikat amit visszahozott mind sérült..
8 innentől eldurrant az agyam és leformáztam..
9 talán az ntfs-ről amiről áthelyeztem még elő tudom csalni, ha azóta nem írtam mást arra a részre..
total commander-hez van olyan plugin ami olvassa az ext3-at, jóltudom?
read only elég lenne, ha filekezelés kell akkor linux powa.. -
GD
őstag
linux alá, file tároláshoz nagy partíciónak mi a legjobb és biztonságosabb filerendszer?
lényege hogy ne legyen buta, javítható ha megsérül, de főleg ne sérüljön,ne mint pl a winfos hogy most is elvarázsolt nekem egy fat32-es 90 gigás partíciót..
a zixpé elég vacakul kezeli a fat32-őt, lévén nem naplózó filerendszer,képes akár egy scandisk-el is mégjobban széjjelverni mint amekkora gány már van benne..
mást meg linux alól aminek köze van a winhez nemtudok írni..
szal.. megvonom a wintől a nagy adataim kezelésére kiadott bizalmat...
akkor lesz ciki ha hoznak egy vinyót amin csak ntfs van és arra kellene másolnom..
ti ezt hogy oldjátok meg okosan?
eccer már kitalálhatnának egy univerzális filerendszert amit mindenki kezel
.. a fat32 kicsit már ósdi..
persze a ms ilyesmire nem hajlandó nyitni.. -
GD
őstag
nem felbújtás, de ha nem csinálsz figyelemfelkeltő dolgokat, otthon nyugodtan megpróbálhatsz egy windowst.. még ha a cd-re az is van írva hogy Verbatim.. / itt megjegyzem én kiadtam egy oem home xp-re 22E kemény magyar ft-ot/ magánszemélyeket még!! nem b@sztatnak, hacsak nem elkövet mindent hogy felhívja magára a figyelmet.. max nem lesz valódi előny szolgáltatásod.. naéss??
-
GD
őstag
ie6 linux alá?
egyrészt mi értelme van?
másrészt az ie nemcsak egy böngésző, csomó közös cuccot használ a win-el az ablakkezelések+ filekezelések miatt is.. ergo, szanaszét vannak a fileok a rendszerben meg a registryben, nem hiszem hogy csak úgy össze lehet gyűjteni és benyomni vmi emlátorba.. -
GD
őstag
köszi, időközben egy állapotot visszaghostoltam.. mivel az össze apt-get man-ba leírt clear, check stb.. opciót kipróbáltam és nem segített..
remélem nem futok többet bele ilyesmibe.. ha mégis majd kipróbálom a javaslatod..
aktuális bajom, vnc viewer nem látja az xp vnc serverét.. tűzfal nem blokkolja mivel belső hálón nincs tűzfalam.. csak a routerben..
x4vncviewer kliens és win-es sima vnc server
fordítva megy, az xp alóli viewer látja az ubuntu vnc server-t
no és még hátra van az mplayer... már előre parázok a gcc4 miatt.. -
GD
őstag
üdv!
befagyott egy apt-get..
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
lefuttatom ezt a parancsot és csak áll... hogy lehet megszabadulni a problemtől?
sürgős lenne, mert emiatt állok itt a rendszerfaragással!
tnx!
a apt cache-ből töröltem manuálisan azt a csomagot amitől fagyott, restart.. és u.ott vagyok..
HELP -
GD
őstag
ismerkedés szinten felraktam a kde-t, csomagkezelővel grafikusan, mint bővítés..
nagy kérdésem: mér angol? -
GD
őstag
ivman opciói? vmi példasorral alázzá má le, lécci
amúgy, vettem egy 20in1 kártyaolvasót, most van sda-z-ig minden, de legalább feltudom csatolni.. kérdés hogy lehet e a disk-et vmi label alapján azonosítani hogy a kártyával nem terhelt sd* meghajtók ami mögött nincs semmi.. ne kelljen mindet végigtapogatni..
és ezt lehet e vmi ls - akármi kapcsolóval kiíratni.. avagy csak a win label-ezi a partíciókat, meghajtókat?
amúgy meg ami épp valós, az szépen az asztalra becsatolja egy ikonnal mint cserélhető lemezt.. ügyes..
továbbá is vágyom a pendrive automountra..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
a rendszereszközök / konfigurációszerkesztő/ desktop/gnome/volume manager
kulcs alatt lehetne hozzáadni dolgokat... pl itt van a cd automunt, meg hogy mit nyisson meg ha pl üres cd, dvd video ..stb.. mint a zixpébe..
de itt kb meg is akadt a tudásom, szal hogy lesz ebből nekem auto usb becsatolásom?
HELP -
GD
őstag
[root@main ~]# rpm -qa | grep udev
udev-058-1.0.FC4.1
[root@main ~]# rpm -qa | grep hal
hal-0.5.2-2
hal-cups-utils-0.5.3-3
[root@main ~]# rpm -qa | grep dbus
dbus-devel-0.33-3.fc4.1
dbus-0.33-3.fc4.1
dbus-glib-0.33-3.fc4.1
dbus-python-0.33-3.fc4.1
dbus-x11-0.33-3.fc4.1
[root@main ~]#
a csomagok tuti fent vannak..
a gnome menüjébe csak olyat látok hogy logical volume managment???
[root@main ~]# rpm -qa | grep gnome-volume*
gnome-volume-manager-1.3.1-1
[root@main ~]#
pedig ez is fentvan... nemtom honnét indítom..parancssorból nem indul..
futtatásból sem..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nekem talán, mert ezzel kezdtem, a Fedora bejön, a yum meg a rpm csomagkezelés teccik, könnyű rábeszélni hogy épp webről,hdd-ről, nfs-ről frissítse magát, sikerélményeim ehez a disztribhez fűződnek..nem kevés kutató munkával mint kezdő
közel járok hogy minden feladatot amit win-el tudok itt is megoldjam
próbálkoztam UHU-val, Suse-val, Ubuntuval, az utóbbi se rossz,de legutóbb keresztbe állt benne a gnome mint Katiba a gyerek, oszt besértődtem rá
Debianhoz kicsi vagyok még, de az Ubuntu farvizén talán beevezek oda is egyszer
szokásom hogy van egy fix linux a főgépen akit óvok és csak tutira működő dolgokat próbálok ki rajta, a másik csicska gépen fut a próbálkozós linux u.e. a disztribre, + az aktuális kísérletező disztrib.. -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #3254 üzenetére
köszi, talán beírom a konfigomhoz hogy 1értelműbb legyen máskor
végül is a linux szorosan nem mondható desktop vagy szervernek, mivel minden disztrib csomagokkal, forrásal, faragással ugye képessé tehető arra amit a másik alapból tud..
inkább a kattingatós és GUI dolgok miatt mondhatni hogy ''desktop''
továbbá vannak ilyen identitások amik megszokottak egyes disztribekhez
pl : debian az szervernek jó.. de lásd.. GUI + média dolgok, faragás, és jó ''desktop''nak is..
ez most nem disztrib kérdés,nehogy vki vitába szálljon, itt inkább a felhasználási mód
desktop avagy szerver .. avagy erre-is arra-is jó
gyakorlatilag a linux igény szerint feladatra szabható.. ezé szeressük -
GD
őstag
ööö kb értem amit mondasz
gnome-val nyomulok, megnézem otthon majd mit lép
gondolom google barátom meg elmeséli hogy kell pótolni az esetleges csomag hiányosságokat.. vagy majd Önök, kedves kollégák
(mivel redhat: gondolom: yum info udev, hal,dbus) és feltehetően nem árt ha futnak ezek a démonok induláskor? -
GD
őstag
válasz
ngabor2 #3250 üzenetére
köszi
azért a mai desktop linux-nál kicsit kultúráltabb usb kezelést várnék, főleg hogy elég ismert chipset-em van (via kt880)
talán a Suse ebben jobb, de én Fedórával nyomulok..
azért vannak még dolgok ami miatt néha az ember a grubnál nyom egy entert az xp-re..
bár ne lenne.. -
GD
őstag
Üdv!
legújabb fantáziámat izgató kérdések:
A kérdés:
valós kernelforgatás nélkül honnét tudok infót kinyerni hogy mit tud, mi van benne az adott kernelembe? vmi reporter dologra gondolok,grafikusan, web alapú vagy hasonló, létezik ilyesmi?
ha nincs, mi a legegyszerűbb módszer?
B kérdés:
-pendrive auto mountja megoldódik ha beírom az fstab-ba?
- gond ha másik usb portba rakom? akkor is lesz auto mount?
- másik eszköz u.ebbe az usb portba berakva bezavarhat?
C kérdés:
all in one usb kártyaolvasókat mennyire szereti a linux?
köszi előre is
GD -
GD
őstag
[root@main ~]# ls /dev/sd*
/dev/sda /dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda5 /dev/sda6
/dev/sdb /dev/sdb1 -- ő a fényképező kártyája
[root@main ~]# mount -t vfat /dev/sdb1 /media/usb/
mount: /dev/sdb1: can't read superblock
[root@main ~]#
ha - t nélkül írom akkor gondolxik és áll... nem történik semmi
help, ötlet,stb.. -
GD
őstag
köszi a kielégítő válaszokat, ha megszabadulok a nyűgös dolgoktól és gépközelbe jutok, kipórbálom..
A kérdés: a dma-t alapból illene egy okosabb oprendszernek bekapcsolni olyan hardware-hoz ami tudja,minden vinyó műveletre, nemde? ha már egy nyomi xp is tudja..
ha gyanusan alacsony sebességek jönnek ki, nekem kell kézzel állítani a dma-t?
ezt hol és mi módon tudom?
B kérdés: nvidia logo letiltása boot-kor? gondolom vmit ki kell #-ezni a xorg.conf-ba.. -
GD
őstag
korrekt! működik! tnx!
tizedes jeggyel elfogad értékeket?
subfont-osd-scale = 3,5 ??
ps: betű szín állításra van lehetőség? vagy ez már extrém kérés?
teljesen más táma: a trust 910z digi gépemet hogy tudom láthatóvá tenni mint ''cserélehtő lemezt''
mount gondolom és sda,b,c.. mivel van egy sata vinyó gondolom bé..
vmi különleges kapcsolók a mount-nak?
hogy tudom kilistázni milyen sata drivek-etlát a gépem?
? | grep sd*
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3167 üzenetére
hm.. forrásból tettem fel, az még megy...
ok megnézem amit írtál..
tudom a linux nem windóz hogy újra rakjuk minden hiba miatt.. de soxor annyira belekavarodok a sok faragásba hogy nemtudom nem e a javításból lett e az újabb hiba.. -
GD
őstag
nakérem, megy az mplayer gui nélkül.. de nem ad full képet fullscreenen
alapból hol tárolódik a conf-ja? széjjelforgácsolom ebadta médiagecója!
ha file-roller jobb klikk mplayer.. így indítom, van fullscreen jobb ugyan, de még keretes..
ha konzolból mplayer x.avi akkoris hasonló, csak nem lehet fullscreenből kilépni, se q-val kilépni, kicsit fagy..aztán visszajön a gnome
[Szerkesztve] -
GD
őstag
''Lesz olyan sor, ahol ilyesmi lesz, hogy checking for Xv..., ha ott azt írja, No, akkor control c és leállítod''
''Az mplayer könyvtárában lesz egy config.log file, ebben elvileg benne van, hogy miért nem találta meg az xv extensiont.'' a telepítési file-ok és stb kvtárba? ami a ki-tar kor keletkezik?
ott semmi log nincs..
Checking for Xv ... no
Checking for XvMC ... no
CTRL+c= no log
make
CTRL +C = no log..
bocsmá a fárasztásért, biztos úgy érzed magad mint a Bill Murray a mormota fesztiválon...
[Szerkesztve] -
GD
őstag
oké, akkor lemondok a gui-ról, de cserébe kérek egy varázslást hogy hogyan tudom vertiálisan pozícionálni a felíratot? nomeg, bötűméret (tudom, lekell szedni más méretű font készletet.. de hogyan mondom meg hogy héééé empléjer szájbesrááác,ezzel a fontal jáccá kicsikééét?)
-
GD
őstag
enable_audio_equ = ''no''
vo_driver = ''x11''
vo_panscan = ''0,000000''
vo_doublebuffering = ''yes''
vo_direct_render = ''no''
v_framedrop = ''0''
v_flip = ''0''
v_ni = ''no''
v_idx = ''-1''
vf_pp = ''no''
vf_autoq = ''0''
vf_lavc = ''no''
ao_volnorm = ''no''
softvol = ''no''
ao_surround = ''no''
ao_extra_stereo = ''no''
ao_extra_stereo_coefficient = ''1,000000''
dvd_device = ''/dev/dvd''
cdrom_device = ''/dev/cdrom''
osd_level = ''1''
sub_auto_load = ''yes''
sub_unicode = ''no''
sub_pos = ''92''
sub_overlap = ''no''
font_factor = ''0,750000''
font_name = ''/usr/local/share/mplayer/font/font.desc''
cache = ''no''
cache_size = ''2048''
playbar = ''yes''
load_fullscreen = ''no''
show_videowin = ''yes''
stopxscreensaver = ''no''
autosync = ''no''
autosync_size = ''0''
gui_skin = ''default''
gui_save_pos = ''yes''
gui_main_pos_x = ''406''
gui_main_pos_y = ''766''
gui_video_out_pos_x = ''0''
gui_video_out_pos_y = ''0''
így néz ki az mplayer gui.conf-om
milyen X ? gnome van.. nem vagyok tisztába vele mi is az X azonkívül hogy egy alap grafikus környezet ami szinte csupasz..
alkalmazás futtatása : xterm.. na így má történt vmi..xvinfo.. szépen löki a rengeteg sort, semmi hibaüzi
[Szerkesztve] -
GD
őstag
az baj hogy a 7es konzolon ugye fut a grafikus rendszer?
-
GD
őstag
na ne fárassz má
ubuntu annyira óvatos hogy még a 6 konzolt is letiltotta grafikus alól..
csak ilyen terminál ablakban tudok dógozni.. init3 talán segít..
nah.. mégis van graf melett konzol..
szal root..passwd stb.. konzol
startx ..unable to connect x server errorno3
annyira nem vagyok advanced.. mit b@am el?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
a glx a driver... szvsz
az xorg.conf-ot maga állítgatja azért is van a leírásba elsőnek a cp._bacup ...hogy legyen róla másolat..
elég elegánsan megy fel rá a driver a többi disztribhez képest..
az xorg.conf_backup tartalma
Section ''Device''
Identifier ''NVIDIA Corporation NV31 [GeForce FX 5600]''
Driver ''nv''
új xorg.conf..
Section ''Device''
Identifier ''NVIDIA Corporation NV31 [GeForce FX 5600]''
Driver ''nvidia'' -
GD
őstag
és ha jólutánna gondolok azon nincs fent nVidia driver.. hmm
ezek alapján raktam fel a drivert:
$ sudo apt-get install nvidia-glx
$ sudo apt-get install nvidia-settings
$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
$ sudo nvidia-glx-config enable
$ sudo gedit /usr/share/applications/NVIDIA-Settings.desktop
* Illeszd be a következő sorokat:
[Desktop Entry]
Name=NVIDIA beállítások
Comment=NVIDIA Settings
Exec=nvidia-settings
Icon=
Terminal=false
Type=Application
Categories=Application;System;
ennyivel már el is szumózta az mplayert? -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3130 üzenetére
összehasonlítva a másik gépemmel ahol megy rendesen az mplayer
mplayer -vo help
xv X11/Xv --- ebben a sorban tér el!!! a betegbe ez nincs benne! -
GD
őstag
válasz
Jolly667 #3144 üzenetére
valahol ott akad meg a történet hogy a gép meg a dhcp (amit nemtom mi oszt nállad) nincs beszélő viszonyba vagy a gép nem üvölt ki broadcasting kérést a dhcp felé vagy a dhcp nem válaszol rá..
pingeld meg a dhcp-t.. jön rá válasz?
ezt úgy értem pl nállam router esetében 192.168.2.1 a dhcp ezen fut.. -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3137 üzenetére
pedig ha itt válatoztattam akkor az mplayer indításkor a rendszer keresztbeállt.. vmilyen szinten biztos van köze...szvsz
-
GD
őstag
válasz
dr_strange #3130 üzenetére
Dear Dr!
ezt löki rá:
x11 X11 ( XImage/Shm )
xover General X11 driver for overlay capable video output drivers
vesa VESA VBE 2.0 video output
xvidix X11 (VIDIX)
cvidix console VIDIX
null Null video output
mpegpes Mpeg-PES to DVB card
yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools
png PNG file
tga Targa output
pnm PPM/PGM/PGMYUV file
md5sum md5sum of each frame
gmplayer pedig
x11 X11 ( XImage/Shm )
xover General X11 driver for overlay capable video output drivers
vesa VESA VBE 2.0 video output
xvidix X11 (VIDIX)
cvidix console VIDIX
null Null video output
mpegpes Mpeg-PES to DVB card
yuv4mpeg yuv4mpeg output for mjpegtools
png PNG file
tga Targa output
pnm PPM/PGM/PGMYUV file
md5sum md5sum of each frame
ha jól látom egyforma...
Sipi, nem konzolból akarok videót indítani, kattingatós rulez! .-)
Ubuntu alól van vmi Rendszer->Beállítások->Multimédia rendszer választó /Video fül.. itt lehet 4-5 félét válogatni.. van amitől szép fagyás is lesz... -
GD
őstag
ja és a xine-val még az a bajom hogy nem bírom rávenni hogy kicsit feljebb tegye a subtitle-t..vki ismeri a problemet? szinte a képernyő legalkára teszi.. a keyword-öt átnéztem de nem találtom olyat hogy pl subtitle horizontal position..vagy ilyesmi..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
dr_strange #3110 üzenetére
köszi, de mérgemben felraktam egy új distrib-et
a panel törlése és új berakása nem segített, közben más hüjeségek is előjöttek..
mostani gondom Ubuntu alól
mplayer gui-val szépen felment
a bajom az hogy mikor fullscreenre rakom, a kép marad kicsi, a nagy sötét feketeség közepén.. panscan gombok e és w nem segítenek.. ratio állítás sem.. ötlet?
xine-val ugyan azok a filmek szépen mennek fullképen
másik: mc-ből ráenterezve egy avi-ra a xine elkezdi karakterekkel lejátszani a filmet konzolba.. pl a képet betűkkel rakja ki.. elsőre vicces, de jobban szeretném ha ez helyet megtudnám mondani mi legyen az alapértelmezett lejátszó és az nyíljon meg..
köszi előre is!
[Szerkesztve] -
GD
őstag
üdv!
olyan bajom van, ha a gnome panelhez hozzá akarok bármilyen elemet adni (jobb klikk hozzáadás a panelhez) ezt kapom változatos formákban:
A(z) ''OAFIID:GNOME_WindowMenuApplet'' betöltése közben a panel hibát érzékelt.
vmi ötlet? végső megoldás a gnome újrahúzása?
az hogy is megy?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
válasz
Tsunami #2887 üzenetére
ha a többi win-es gép dhcp-től kapja a netet (pl egy router), a suse-ba is dhcp-t állítasz...
de valamivel kicsit többi infó kellene hogy milyen hálózatról van szó..
sztem a suse alapból felkellene ismerje, hacsak nem proxy, fix ip-kre engedélyezett tűzfal.. ,stb..van a hálózaton -
GD
őstag
wakeUP!
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Villámgyors internet, egyetlen kártyával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest