Hirdetés

Aktív témák

  • koncsik

    MODERÁTOR

    A COVID hosszú távú agyi hatásai

    Az Egyesült Királyság kutatóinak egy új tanulmánya megállapította, hogy a koronavírus hosszú távú agyvesztést okozhat.

    A tanulmány szerzői szerint a COVID-betegség agyszövet-veszteséghez vezethet, ez lehet az oka annak, hogy egyes COVID-19 betegek elveszítik a szaglásukat és az ízérzésüket, de a szövetvesztésnek hosszú távú következményei lehetnek. A funkciókieséseket a szervezet idővel kompenzálhatja, így az idegrendszeri tünetek tünetei elmúlhatnak, de a vírus által elpusztított szövet soha nem fog újraépülni.
    Az Egyesült Királyság kutatói számára a koronavírus-járvány kezdete előtt végezett mintegy 40 000 agyi képalkotó vizsgálat eredményei álltak rendelkezésükre. 2021-ben több száz embert kértek meg, hogy jöjjenek vissza ismételt agyi képalkotó vizsgálatokra. A 800 válaszoló közül 404-nek volt pozitív a COVID-19-tesztje és 394 olyan személy volt, akinek mind a pandémia előtti, mind az azt követően készített képalkotó eredménye értékelhető volt. A világjárvány előtt és azt követően végzett képalkotók eredményeinek összehasonlítása azt mutatta, hogy a COVID-19 jelentős jelentős agyi szürkeállomány vesztést okozott a szaglással és ízérzéssel összefüggésbe hozható agyterületeken. A jelentős változások a bal agyféltekében találtunk, a szürkeállományra vonatkozó információk (térfogat, vastagság) elsődleges vagy másodlagos ízérzéssel- és szaglással összefüggő kérgi szürkeállományában (térfogat, vastagság) következtek be.
    A COVID-19 fertőzést jellemzője szag- és ízvesztés a kutatások szerint a megfertőződés után akár 5 hónapon át is fennmaradhat. A rossz hír az, hogy ez a tünet valójában a kortikális szövet zsugorodásának következménye.

    Forrás: OTSZonline
    CNBC. "New Covid study hints at long-term loss of brain tissue, Dr. Scott Gottlieb warns."
    MedRxiv. "Brain imaging before and after COVID-19 in UK Biobank

    Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

Aktív témák