- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Sony WF-1000XM6 – ez évi etalon?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vettem egy ilyen Axagon USB-C DisplayPort -> HDMI átalakítót, pöccre megy Linux alatt, végre van 4K 120 Hz 4:4:4 módban, azaz 4:2:0 chroma subsampling nélkül.

Meg közben amúgy működésre bírtam a muxless váltható / hibrid grafikát is, azaz Ryzen 7940HS integráltján jön a kép, de van egy RTX 2000 Ada is, ami az AMD IGP-n keresztül tud képet adni. Ennek beüzemelése is tök egyszerű volt, csak PRIME kell hozzá. És pofonegyszerű a használata is, pusztán a
prime-runcommand line prefix kell, és akkor az adott alkalmazás az Nvidia kártyát használja. -
bambano
titán
válasz
RandomName
üzenetére
Én eleget tudok a windowsról ahhoz, hogy utáljam. Az ms-ről még többet.
Azok után, hogy az ms nem tudta jogilag megfojtani a linuxot, kénytelen volt eltűrni. Igazából az ms nem kernel fejlesztő abban az értelemben, hogy csináljon valami értelmeset a kernellel, hanem a saját szemetjének a drivereit erőlteti bele. Ezért volt, hogy időnként a hyperv driverek meg a többi sokkal több kódsort vitt be a kernelbe, mint más fejlesztők. Kénytelenek eltűrni a békát, hogy az azúrban a guestek több, mint fele linux.
-
RandomName
senior tag
Ez amúgy pont olyan mint a
lopitika.. Izé, politika.... Az együvé tartozók nem ismerik a halmazukon kívül állóakat.
Mindkét halmaz nagy, és senki nem érti miért, hogy miért működik a másik, hiszen az ő környezetében csak az van amit használ. 
Hint: Közben meg az évek alatt a linux kernel egyik(?) legnagyobb fejlesztője az MS lett....
-
Igen, nagyon miminális az idle CPU használat, így végre nem megy annyit a ventilátor.
Közben még sikerült belefutnom egy linuxos problémába: hiába van HDMI 2.1, ennek ellenére a 4K 120 Hz nem megy, csak 4:2:0 chroma subsamplinggel, ami kimossa a színeket. Az oka a legviccesebb: a HDMI Forum egy Gucci gittegylet, licencelési problémák miatt nem elhetséges a HDMI 2.1 nyílt forráskódú támogatása. Az anyjuk szülőcsatornáját már...
-
"iszonyatosan gyors a boot, a login, a sleep, minden. Mintha halkabb is lenne"
Ezt mondom, fluid
Szoktam váltogatni egyazon hardveren OS verziókat, most egy folyékony fémmel megkent i7-10875H van a kezem alatt, semmi sem indokolja, hogy 60+ fokon menjen (volt valami frissítés, így lehet vissza kell lépni 23H2-ra, ami még nem tartalmazza ezt a fantasztikus fícsört) szóval kb ugyanannyi dolgot nyitok, éppúgy böngészek és levelezés, meg pár szokásos kliens notepad++ ilyenek.Win11 - 24H2 - 246 process és 23 GB memória használat 67C° + ugrál 4400 MHz jellemzően. Persze hogy magasabb fordulatra kapcsolja a hűtést. Aztán kilövöm az Edge-et pár fura/buta használaton kívüli dolgot, nvidia container-t megregulázom, explorer reset ilyesmi és nem csak lehül, de taskmgr-t elnézve az adatforgalom ø
Nocsak, ez egy friss rendszer, nincs is vírusom NOD/Defender szerint.
Így most 160 process 16 GB használt ram és 59C°
Ugyanez linuxon valóban felér egy HDD-ről SSD-re ugrással. Sokkal élvezhetőbb, de vannak céleszközök, amik VM-ből még mindig "összeborulnak/tetülassúk" így nálam marad a tapasztalat gyűjtés, nyilván nvidia-t is ki lehet kasztrálni tőből, de az egész sok modern funkciótól is megszabadítja a jövendőbeli usert. Délután megnézem ugyanezt a környezetet i5-13450HX mellett, holnap esélyes egy ryzen7 valami speckó, modern munkaállomás.
-
". Mintha halkabb is lenne a gép, bár ez lehet már placebo."
Kisebb a CPU használat, gondolom, nem olyan meleg.@bambano : 28-36 között volt itt virtuális Fedora, asszonynak tesztrendszernek (a céges gépén is az volt, akkor még használhattak Linuxot). Ami fizikain teljesen jól ment, az virtuálon egyszerűen tetűlassú volt
Nem tudom, miért. Mondjuk már mindegy is. -
Felraktam egy friss Gentoo Linuxot KDE-vel dual bootként. Kicsit szívtam vele, mert hát gentoo, ez a mazochisták linuxa, tehát az a baj, ha nem működik elsőre. Első körben nem jött össze az EFI stub alapú boot (sosem csináltam még ilyet), úgyhogy inkább grub lett. Ezután a grafikus alrendszer nem ment, mert elfelejtettem felrakni a linux-firmware csomagot. Majd megszívattam magam a systemd-vel, mert elsőre az sddm-et nem jól indította, ezért boot után mindig
systemctl restart sddmkellett, hogy végre bejöjjön a grafikus login.
De most végre működik minden bugmentesen. És iszonyatosan gyors a boot, a login, a sleep, minden. Mintha halkabb is lenne a gép, bár ez lehet már placebo.
Még van vele dolgom, de ez eddig meglepően jó, kb olyasmi élmény, mint amikor anno előszőr váltottam HDD-ről SSD-re.Nagyon szomorú, hogy ide jutott a Windows. Nekem az a legnagyobb bajom vele, hogy egyszerűen bűnlassú a grafikus felülete, szinte minden laggol és várni kell egy kicsit.
-
-
Bankautomatákból nemrég még sok konkrét XP-n futott, meg hát ja, zárt háló.
"kötött licensz, port és régebbi szabványok"
Érdemes megpróbálni, mert nem mind veszi észre, hogy nem fizikain fut. De a fizikai gépben pl. egy USB kártya is átadható.
Akkor van gond az ilyen "régi OS régi HW" dolgokkal, amikor megáll a hardver."Mindig akad erős vas. De amíg a beüzemelés nagyjából egy boot idő ssd alól,"
Ja, de van háló, van hardver, csinálsz egy szervert, és mindig elérhető minden
És nem kell fizikai adathordozókkal sem macerálni. -
Ezek olyan szoftverrel és környezetben futnak, mármint a plotter, amit nehéz reprodukálni, kötött licensz, port és régebbi szabványok alapján kizárt a klónozás és igaz nincs 100% ban terhelve, de optimálisan beállt a müködés és üzemelés. Úgy 20+ éve.
Kb mint egy banki pénzautomata, néha felbukkan hogy mi fut alatta, de zárt belső LTS rendszer. Nem lepődnék meg egy xp kernelen sem.
Mindig akad erős vas. De amíg a beüzemelés nagyjából egy boot idő ssd alól, addig semmi jelentősége a hw/sw limitációt vagy fragmentációt komolyan venni (követni, kísérletezni).
-
"Tudok 7-es jól működő plotterekkel."
Az megy virtuálon is, USB-t oda lehet adni. Egy hardveren elmenne sok gép
"ez néhány olyan ISO/image, ami kezdettől alkalmas pl gémre, fejlesztői és grafikai programokra, akár HW bench vagy audit feladatok. És akár a gyerek gépén is használható, azonnal beüzemelem"
Ugyanezt lehet virtuális géppel is. Azaz, ha elég erős HW van otthon, akkor be se kell üzemelni, mert már ott van. (Értsd, fut egymás mellett több gép.) -
2001 xp
2007 Vista
2008 Server
2012 8 és persze 8.1
2016 server build 1709
Végül win10 build 1703-tólNna én ekkor szálltam ki. Azóta max külsős eszközön, asszony vagy gyerek gépén futtatok natívan wint. Elvégzem az előtelepítést, runtime, driver és backup, de nem különösebben fontos pl egy irodai holminál hogy 8/10/11 főleg amíg offline. Tudok 7-es jól működő plotterekkel. Cégvezető esze ágában sincs cserélni. Ha ezek között könnyedén váltogatsz, akkor egy idő után verziókban és nem fix saját gépben gondolkodsz. Mint ahogy Te használod a vm-et, de nálam ez néhány olyan ISO/image, ami kezdettől alkalmas pl gémre, fejlesztői és grafikai programokra, akár HW bench vagy audit feladatok. És akár a gyerek gépén is használható, azonnal beüzemelem pl az asszony vagy műhelygépen és nvme kihúz, megyek tovább dolgozni a következőn. Vagy friss first login screen, mert csekkolnom kell, reprodukálható-e a release-ben megbújó bug, memory leak, driver issue etc. Nameg a crm-et is rögtön szeretem elérni bármiben vagyok. Akár kiemelten ddr4-5-6 ramból. Ha már van erős gpu és kicsi a csomag, miért ne tesztelhetném azt is r/w mindeközben?

Szóval ilyen irány/hozzáférés a cél. Az insiders fordulója jelképezi, hogy 10 éve jobb megoldást próbáltam kialakítani. Volt előtte is próbálkozás, Yuml/E2B/agFM/group de a mostani kezd összeállni. Szóval igen a 8 elég jó volt a mezőnyben és 23 ig lehetett ajánlani régebbi gépekhez is. Azóta a 1809 vette át a helyét (értsd hatékonyság, hogy kötekedők is képben legyenek), az 2029-ig oké supportban.
-
-
" de ilyenek sokszor a mobil és más hw és még sorolhatnám. Inkább ne kockáztass, ne legyél early adopter ha nincs tartalék megbízható vasad"
Legyen tesztrendszered." az user már megunta, dizájnosabbra váltana, gyorsabb tempót, újabb funkciókat igényel, elképesztően fontos számára a legfrissebb trend, insiders szeretne lenni, közben" meg ha ezt megkapja, akkor jön, hogy miért nem működik

"8-as elutasítása tömegek részéről. Pedig a háttérben egy kiforrott, hatékony kernel dobogott"
LOOOOLLL
Mondjuk semmivel nem volt sz@rabb a többi Windowsnál, az igaz
-
"akinek esze van, az semmilyen OS frissítéseit nem engedi ki azonnal, ahogy megjelennek." és ez másra is igaz, lásd WP új verziók, friss adatbázis és más vállalatirányítási rendszerek, de ilyenek sokszor a mobil és más hw és még sorolhatnám. Inkább ne kockáztass, ne legyél early adopter ha nincs tartalék megbízható vasad, hová sietnél ezekkel... Sokszor regresszál, funkciót veszít vagy egyszerűen csak érezhetően elcsesznek valamit hibajavítás során. De van üdítő kivétel is, lásd Karotta legutóbbi feltöltése. Ha ő mondja, neki elhiszem, mert nem csak imádja a témát, de törekszik némi objektív mércéhez.
#197 bambano
Számunkra semennyivel, poweruser/enhusiast liga már 10+ éve is többre jutott a legtöbb szektort tekintve mint amit a mostani integrált app-ok kínálnak a legmodernebb akármiben.Megkockáztatom van ebben némi lelki avulás. Mert az user már megunta, dizájnosabbra váltana, gyorsabb tempót, újabb funkciókat igényel, elképesztően fontos számára a legfrissebb trend, insiders szeretne lenni, közben mini influenszer és tuning világbajnok egyben. Közben ezek régebben is elérhető dolgok voltak, automatizálhattál rá egy jó beállítást és dizájnban is elég jól el voltál engedve, ha már szóba került a mozzila. Ez ugye több termékében tetten érhető volt és nem mondom hogy független, de jobban csípem mint az Edge-et.
Szóval van benne egy ilyen is, hogy majmolják az aktuális trendet, tovább pörgetik a minimalizálást, ami egyébként teljesen rendben van és elérhető a régebbi dolgokban is. Ráadásul kapkodva, összecsapva a kockázat is nő, lásd 8-as elutasítása tömegek részéről. Pedig a háttérben egy kiforrott, hatékony kernel dobogott és egész stabil volt, jobb mint a 10 vagy 7 induláskor.
-
-
bambano
titán
Nekem nem csak az erőforrás pazarlás a bajom, hanem ez a kényszeredett, erőltetett ui fejlesztés is.
Merugye mennyivel jobb az új tb, mint a régiek? Új gnóm, mint a mate?
Ahha...
A windowsban először volt a 3.x-es felület, utána a 95, majd xp, majd 7, majd 10/11. Ugyanez az office-ban, menü meg szalag, meg a franc tudja mi. Ki akar ennyi mindent ilyen kapkodva megtanulni? -
Leírtam
De abban semmi extra.
Nyilván HW kompatibilitás teszteléséhez kell fizikai gép, de ha csak próbálgatni akarsz disztrókat, akkor felesleges. És akkor ott van, hogy virtuálison könnyebb a full backup (és visszaállni, ha valamit elrontasz), meg az se érdekes, milyen HW-n indítod el, stb. Könnyebb költöztetni is, akár menet közben, ha olyan hipervizor vann alatta (KVM esetén ehhez kell külön storage sajnos),Nagyobb cégeknél zárolt...? Inkább az szokott lenni, hogy központi management, és adott verziós imagek, plusz tesztrendszeren tesztelés után megy ki SCCM vagy más management megoldáson az update. Mondjuk az Intune+AAD kombóval ez egyszerűsödik, de akinek esze van, az semmilyen OS frissítéseit nem engedi ki azonnal, ahogy megjelennek.
-
Nálunk ez nem ideológiai kérdés volt, hanem üzemeltetési kényszer. Kellett egy normális rendszer és nem volt a vállatnak akkoriban 25 almára lehetősége, de ez igazából elvi ókokból szerintem máig sok helyen így maradt. Tartós üzleti gépeim már akkor is voltak mennyiségben. Windows Exchange-függőség és az Outlook meg horzsolt: lassú kliens, törékeny profilok, policy-függő viselkedés. Ma ugyanezt lehet látni nagyobb partnereknél: Zárolt Pro távoli eléréssel támogatva és persze korlátozva + LTSC Office, kizárólag azért, hogy elkerüljék az újabb felület és „modernizáció” mellékhatásait. A régi verzión tartás nem stratégia, csak halasztás.
Átlag irodai feladatra is aránytalanul több erőforrást használunk, pedig már 10~15 éve is volt példa fluid működésre, mondjuk 2 magon, pl Linux vagy macOS. Egy régebbi sandy kategóriás Mac Air vagy iMac stabil, kiszámíthatóan működik máig. Ugyanez igaz Linux + normális MUA (Mail User Agent) kombinációra. Ez mérhető. Több éves belakott rendszereken: taskmg, memóriahasználat, IO-mintázat, kliens-reszponzivitás. A gond nem a hardverfragmentáció, hanem az OS-szintű bizonytalanság/erőforrás pazarlás.
Az Outlookkal és 7/10 közötti váltás során mi is bementünk az erdőbe. Végül Thunderbird és egy zárolt 1703 később 19H1 lett racionális: izoláció, sync, kiterjedt plugin- és többféle nyílt formátumú alkalmazás ami biztonságos irodai ökoszisztéma. Heti 1 mentés automatikusan profil-szinten. A 69+ verziótól ráadásul letisztult, stabilabb, nagyságrendekben testre szabhatóbb (a versenytársaknál is) privacy-szempontból kontrollálható. A problémák döntő része nem a kliensből, hanem Microsoft-oldali változtatásokból eredt – ezeket csak izolált környezetben tudtuk megbízhatóan kezelni. Ugyanezt csinálta Adobe programok konfigurációjával... és más beállításokat is resetel a win mai napig, ha főverziót ugrik. Van is ebből baj, elég. De ilyen supporttal nem kell napi szinten foglalkoznom azóta.
Windows + Outlook: folyamatos alkalmazkodás egy változó, üzletileg vezérelt platformhoz. Nálam a döntés nem ízlés kérdése. A rendszernek kell alkalmazkodnia a munkához, legyen az bármilyen desktop, android vagy ios.
#191 hcl-nek nekem is az a véleményem, néha megmozgatod, próbálgatod a releas-eket, tipik műhelygép, alkalmas erre mai napig az enyém is, de ezért kértem, hogy írd le az otthoni infrád, úgy jobban áttekinthető lenne
-
-
-
Én nem tudok kibékülni a Thunderbirdel. Az Outlook... a klasszikus szerintem egészen jó, de az új valami katasztrófa lett. Nem is értem, hogy ezt így, hogy gondolja a Microsoft. Az, hogy alap dolgokat kihagytak, számomra kukázza a cuccot.
A Google megoldása egyébként szimpatikus, de ott is van hova fejlődni.De, az is jó lenne, de ha már itt van a gép a fiókban... legyen használva.
-
-
Pontosan. Az Apple M chipek megjelenésével valódi korszakváltás történt, nem marketing, hanem mérnöki realitás. Ezért került szóba az iMac és ISO egy véletlenszerű Intel platformon. Régebben teszteltem megannyi OS-t és nem nehéz kiszúrni: több megszokott kliens / felület reszponzívabban működött. Egyazon hardver természetesen, csak OS szinten volt más bootolva. Más az optimalizáció, memória használat, lásd egy levelezés vagy felhős dolgok. Kliens és egyéb fontos programok fluid és koherens élményt nyújtottak - összességében hatékonyabban működött a körbe szinkronizálás...úgy az egész ökoszisztéma dolgot érti az ember. Akkoriban ez Éáy nélküli eredmény volt, nyilván tovább fejelték extrákkal.
A folyamatok ismertek, mégis eljutunk oda, hogy ár–érték arányban nincs valódi kihívó az Apple közös címtér módszerén kívül grafika és akkor gondolom llm irányban sem Shííííiiiit.
#188 hcl
Épp ezaz, van időm értetlenkedni a topikban. Tudod, sokmindenvóna - jóvanezígy'#181 total90
Hasonló a tapasztalat. Mindenféle opciót próbáltam és adott célfeladatra a legmegbízhatóbb / kézhez álló kell, ami zökkenőmentes arra a szituációra. Mi is szoktunk gémelni néha a klánnal. Lassan lejár a gari ugye = 4x közeledés, de teljesen jó az alma, mehet sokszor a linux, win, akár mobil vagy akármilyen hw. Csak legyen rajta legalább VM -
-
-
Tényleg impresszív az elmúlt évek során az Apple Mail fejlődése, de elég jól személyre szabható, ráadásul platformok között is hordozható a mozz termékei. Ezzel nem azt mondom, hogy kizárólag Thunderbird, de remek választás, ha normálisan be van configolva. Ezt egy középvállalatban tanította meg az egyik IT-s barátom még 15 környékén... Azóta más szemmel tekintek a dologra, használom ezt is és nagyszerűen le van csupaszítva az egész felület. Az igazi kihívónak az említett szektorban inkább a google one csomagja tekinthető szvsz. Az Outlook meg... egy újabb példa az m$ sikersorozatában.
#182 lezso6
Rádásul az adobe termékek, pl videó és grafika részleg optimalizáltabban fut az almán, egyszerűen jobb élmény sokszor azon dolgozni stúdió dolgokkal, jópár területen csekélyebb hardveren is fluidabb, a topikban felsorolt okokra visszavezethetően az egész. Persze, tudom hogy kevesebb hardverre kell optimalizálni, de szinte egy bármilyen imac ISO és random intel rendszeren is lehet reprodukálni.#180 hcl
Enterprise szemmel megmosolyogtató, pár év hozzáadott energiával meg önálló lábakon állhat ez a projekt. Egyelőre csak annyi a fókusz, hogy más feladataim, meló és két gyerkőc, napi rutin mellett élvezem néha csiszolgatni. -
A Premiere Pro az halál, de szerintem a többi applikáció nem rossz, mármint azok közül, amit én használok. Egyébként szívesen hagynám ott őket néhány dolog miatt, de nincs normális alternatíva az általam legtöbbet használt szoftverre, a Lightroomra. Persze ott van a Luminar ami egészen jó, de még sem az a szint. Talán pár év múlva. Az Affinity mint Photoshop alternatíva is csak egy vicc. Az irány jó, de még messze a cél. DaVinci Resolveban lehet egészen jó animációkat is csinálni, de még is messze van az After Effectstől. Illustrator alternativa meg nincs, közelében nincs semmi, sőt olyan sincs a piacon, ami legalább egy minimális irányt mutatna.
Az Apple Crative Studioban van pár fincsi dolog, de csak papíron. Majd kiderül ha lesz pár teszt.Igazából a média feldolgozás, akármilyen szinten is, de Linuxra ki van lőve teljesen.
-
Lightroom, Photoshop, After Effects, Illustrator és pár más Adobe applikáció, illetve DaVinci Resolve, Gyraflow, Luminar, Foxit, Snagit. Az sem mellékes, hogy az Open- vagy Libreoffice sem különösebben nyerte el a tetszésem és habár a Thunderbird többnyire okés levelező applikáció, az Apple Mail appjához vagy az Outloohoz messze van.
-
Én évekkel ezelőtt váltottam. A macOS-el nagyon jól elvagyok és negyed annyi problémám sincs vele mint a Windowsal. Persze van az is, céges... a munkám, a mindennapjaim része, de egyre jobban utálom. Van egy Windows laptopom is privát, amit 3 havonta egyszer bekapcsolok, amikor a haverokkal ezer éves játékokat akarunk játszani. De mielőtt ez megtörténik, akkor fél nappal előtte be kell kapcsolni, mert jönnek a frissítések és általában azok valamit elcsesznek és rendbe kell hozni. Van egy Linux laptopom is, amit gyakran telepítek újra, különféle disztrókat próbálok ki. De ez csak azért, mert még mindig lüktet bennem némi kockaság. 0-24-ben viszont Linuxot sem használnék, mert a szoftverek, amiket használok, azok nincsenek Linuxra és alternatíva sincs, ami normális.
Így közel a 40-hez nincs kedvem bajlódni a rendszerekkel és ebben per pillanat az Apple jó. Működik, nincs vele gond és megbízható. -
-
Egy open-source launcherből indult, amely gyors keresést, kategorizálást és egységes elérést biztosított külső és belső forrásokhoz. Ebből nőtt ki egy egyedileg újraépített, hordozható CRM/workstation környezet: testreszabott UI, témák, alkalmazás- és plugin-katalógus, automatizált indítás, debloat, CSS és PowerShell, script alapú finomhangolás, némi automatizálással. A kliensek és eszközök egy kompakt, „Start menü 2.0” jellegű dashboardba szervezve várakoznak, amit gyorsgombhoz hasonlóan indítasz bill vagy egér segítségével. A jelenlegi csomag ~2 GB, lefedi a teljes napi működést: kapcsolattartás, weboldal, naptár, határidőkezelés, jogosultság- és jelszómenedzsment, FTP, chat, távoli segítség, fotózáshoz és optimalizáláshoz kötődő eszközök, számlázás és készletnyilvántartás. Magazinon külsős tagokkal is dolgozunk..
A workflow makrókkal, shortcutokkal és izolált, párhuzamosan futtatható alkalmazásokkal optimalizált. Frissítés központilag, manuális kontrollal történik, zárolható verziókkal, többlépcsős védelemmel és automatikus (AES256) mentésekkel, ami moduláris, így ismét integrálható SFX a fő komponensbe. A környezet mobilis, opcionálisan felhőből és memóriából is fut.
/shop 17 óta működő kiskereskedés, 1400+ teljesített rendeléssel és közel hibátlan visszajelzési aránnyal. Ez annak köszönhető, hogy 2008-as magán fiókig nyúlik vissza. Kis és középvállalatokat és magánszemélyeket is ellátunk, többnyire újszerű hardver, de elég változó a paletta, még kiegészítők is akadnak néha. A működés gerincét ez a 100% open-source, SaaS-független megközelítés adja. WP + Woo csak webes front, a logika és az adatok elkülönülnek a tárhelytől, tehát képek, adatbázis saját szerón. A mentések hardvertől függetlenek, gyakori snapshotokkal, így egy wincrash nem okoz fennakadást.
Az automatizmusok támogatják a napi produktív munkát, rendelést, számlázást, futár- és partnerkapcsolatokat, mobil értesítésekkel. Jelenleg x86 workstationön fut, de Google-integrációval mobilról is biztonságosan használható. Középtávon mobil- és analitikus CRM bővítés, hosszú távon teljes operatív irányítási rendszer a cél. -
" egyrészt DOS-ra jelent meg"
Doom95, Microsoft Doom promo. -
válasz
Sidorovich
üzenetére
A Windows a 95 körül lett domináns, amikor mindenkit lemarketingeltek (megvan az az urban legend, amikor megvették olyanok is, akiknek számítógépük se volt?
) . Aztán jött az Internet, és mivel már mindenhol nyomta a MS a Windowst, mindenhol Windows volt, és mivel mindenhol Windows van... érted. Nem volt jobb a 95 se semminél. Marketing.(Tapasztalat, volt 8 bites gépem, DOS-os 286, 486, Win3.1, Win95... borzalom volt.)
Dokumentumot szerkeszteni meg még DOS alatt is lehetett.
-
válasz
eldiablo
üzenetére
Ha jól tudom van köze hozzá a Doom-nak
Annak biztosan nem, egyrészt DOS-ra jelent meg (nem Windowsra), másrészt volt Linuxra is.
Egyébként valami jóképességűnek eszébe jutott, hogy a Doomot és a kill parancsot keresztezze, így született a psDoom, ahol shotgunnal lehetett lelőni a processeket
-
bambano
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
"Valamiért mégis a Windows lett nagyon domináns.": a dokumentumok az oka.
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
"Valamiért mégis a Windows lett nagyon domináns. "
Ha jól tudom van köze hozzá a Doom-nak és Gabe Newell-nek is.
-
Valamiért mégis a Windows lett nagyon domináns. Ha jól tudom, a Linux előtt a UNIX inkább egyetemeken, mérnöki/tudományos munkahelyeken ment nagyot, szóval speciális, gyakran technikai területeken, és fragmentált volt.
Az otthoni számítógépeknél, meg a KKV munkahelyeken a jogászok, pénzügyesek, titkárnők nem UNIX gépek előtt ültek.A Mac pedig fix hardveren futó, a vas mellé adott OS volt, emiatt szintén drágább.
Amennyire én látom (gyors utánanézés kellett, mert a 80-as években még nem is léteztem
) az IBM PC kompatibilitás, a sokféle, relatíve olcsó IBM kompatibilis PC megjelenése, és az, hogy az MS-DOS/Windows ezeken futott, egységes platformot nyújtva, na meg az Office programok is hozzájárultak ehhez.A Linux megjelenésére ez a dolog már szinte eldőlt, onnantól, hogy elég nagy volt a piaci részesedése a Windowsnak, ez már egy öngerjesztő folyamat.
-
Semmi tutorial nem kell ehhez. (De akarok egy bejegyzést az itthoni infráról
)
Sima Debian, Qemu+KVM telepítve egy asztali gépre, SMB-n elérhető, van rajta egy Filebrowser is. Van benne egy rendszermeghajtó (32GB SSD) + 2x4TB HDD ZFS tükörben, azon az adat, egy 512-es SSD virtuálgépeknek. 32GB RAM.
Nem azt jelenti nálam a NAS, amit másnál, hogy 0-24 megy, Wol-on ébreszthető, ha kell. Minek fogyasszon. Ha kell, akkor adattár (archívum igazából), ha kell, virtuálgép fut. Vagy együtt.Virt-managerrel elérem a virtuálgépeket, vagy VNC/RDP/akármi. A hoston nincs monitor, ha kell valami, RDP-n az is megy.
Én az USB-s dolgokról leszoktam, a home szerveren/gatewayen van PXE a belső háló felé. Sokkel egyszerűbb, bár csak telepítéshez. Mondjuk van USB-s Debian is, ha az kéne.
CRM nálad mit takar?
Amúgy szép környezet az is, amit leírtál

@Sidorovich : US piacon az Apple nagyon sokáig népszerűbb volt, főleg grafikai/videós dolgokra. 80-as, 90-es évek.
@bambano : És ugye mire a Windows 3.x megjelent, már sok éve volt X, meg grafikus felületek Unixokra.
-
bambano
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Ha válogatott statisztika kell: [link]
A linux, ami elvileg egy unix, gyakorlatilag egy unix like operációs rendszer, 1992. augusztusában lett publikus. A 3-as windows 1992. áprilisában. A unix 1969-ben. A grafikus felhasználói felület egyik fontos projektje, az MIT Athena projekt 1983-ban indult. Az Alto-t 1973-ban adták ki, ahonnan gyakorlatilag mindenki lopta a grafikus felhasználói felületet. Az X Window 1984-es. A Macintosh 1984-es.
Szerintem semennyivel sem volt előrébb a windows, mint a unixos oldal.
-
Ahogy a többiek is írták, arra gondoltam, hogy már a 80-as években is létezett "Windows", ami technikailag hiába tök más (DOS alapú, nem NT kernel), a brand és a név már épült, terjedt, és ez már hatalmas előnyt jelentett a 90-es években meg a későbbiekben is.

A megmondó emberünk statisztikázáshoz pedig lehet akár még inkább "cherry pickelni": USA piacon (talán nem elhanyagolható piac) még népszerűbb a Mac és a Linux a Windows rovására a globális átlaghoz képest:
- Windows: 60%
- macOS: 25%
- Linux: 5.2%Forrás: https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/united-states-of-america
2024-es StackOverflow 65.000 fős felmérés fejlesztő és egyéb technikai emberek között:
- Windows: 48.01%
- macOS: 30.65%
- Linux: 28.53%
- BSD: 0.50%Forrás: https://survey.stackoverflow.co/2024/technology
Fontos! Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Windows dominanciája reálisan veszélybe kerülne (legfeljebb mérséklődik picit), csak azt, hogy ezzel a random kontextus nélküli, válogatott statisztikákkal nem nehéz nagyot mondani a saját "igazunknak" megfelelően. Egy picit szorosabb verseny és némi piacvesztés pedig valószínűleg a Windows minőségének is jót tenne.
-
Ez a NAS +vm host érdekelne. Ha tudsz adni tutorialt, szívesen átolvasnám hogyan épül fel.
Mobilitás miatt VENTOY-t használok kezdetektől. Szintén változatos, cross-platform iso. Nálam viszonylag gyorsan cserélődik az elsődleges vas, műhelygép az egyetlen fix thinkpad. Verziózva vannak a fontosabb release-k, egy resettel elérem a legfrissebb first login screent vagy Linux és VM/Emu a belakott image-be bootolva. CRM szeparáltan, amit RAM vagy bármely külső tárhelyről elérek. SW kliensek tételes auto backup, aktívan fejlesztem/dolgozom ezekkel 2008-tól, szükséges a napi logisztika miatt. HW diagnosztikához is tárolok egy audit csomagot, azt 17 től frissítem, kb mint egy PE win. Az elérés gyors és bármely mai pc/noteszen feláll a szett pár mp alatt.
CE volt dreamcasten. Mai napig küzdenek vele az emulatorok.
-
A 95 még csak shell volt

Amúgy több virtuálgéped is lehet...
Nekem az egész NAS+virtuálhost gép abból nőtt ki, hogy így gyak. több gépem van (egyszerre általában egy fut, de nem mindig). Ha kell, Windows, ha kell, Mac, ha kell, Linux, ha kell, DOS, retró játékokhoz. A laposomon meg Linux van, azon netezek+elérem róla a virtuálgépeket.@dabadab : Windows Phone
Windows Embedded, ami nem CE volt, de valami teljesen elvadult, beágyazott cumó, sok azonos elemmel az asztaliból.
Meg Windows on ARM. -
ha jól tudom a Windows 95 volt az első nem DOS-ra épülő Windows
A Win95 mélyén még ott lapult a DOS, csak egy kevésbé használta, mint a Win 3.x sorozat.
Viszont ez azért akkor már a userek előtt rejtve volt, szóval konzumer szempontból a Win95 volt az első "igazi" Windows (pedig addigra már két éve volt WinNT), onnantól kezdett el létezni a Windows, mint operációs rendszer.A WinXP meg az első konzumerverzió volt a WinNT-ből, mert akkor hagytak fel a Win9x vonallal.
szóval valójában sosem volt Windows
Ez tulajdonképpen igaz, mivel az a "Windows", amire hajlamosak vagyunk gondolni, valójában legalább három, tök különböző OS (az elso Windows (1-3.x), a Win9x-ek meg a WinNT - és akkor még ott volt legalább a CE is, más vonal most nem jut eszembe).
-
Ha így nézzük, akkor ha jól tudom a Windows 95 volt az első nem DOS-ra épülő Windows. Bár bizonyos szempontból meg a 9x-re (95/98/ME) ráfogható hogy félig DOS, szóval az első igazi Windows-nak valójában az NT tekinthető. De az nem mainstream, tehát a nagyközönség számára az XP volt az első valamire való Windows. De a Windows igazából egy szar, szóval valójában sosem volt Windows. Nincs Windows, a létezése csak illúzió.
-
Egyébként 2014-es telepítés a VM, full friss, stabil, gyors, sose volt vele semmi gondom, sok Windows-t túlélt már.
Szerintem akár a virtuális diszk partaícióit is átklónozhatnám a fizikaira, csak hogy még tovább éljen, sőt a mostani Windows meg mehetne VM alá. De azért nehogy már a guest virtualizálja a hostot... 
-
Akkor meg...
@Sidorovich : Az a baj, hogy az átlag nem Linuxra vált, hanem telefonra, meg okostévére
Ami valahol az, de azért nagyon messze van.Amúgy ja, azért van mindenhol Windows, mert mindenhol Windows van, nem azért, mert jó.
Ipari környezetben baromi sok bajunk volt vele, főleg updatek, stb., mert ugye oda is csak desktop Windows van. -
bambano
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
"majdnem 10 év előnye volt a Linux megjelenéséhez képest.": ???
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Nálam is Bazzite lett a befutó. Eddig nem találtam játékot ami nem menne normálisan. Igazából a Steam Deck billentett Linux irányba. Most ROG AllyX-em van, arra is megy majd a Bazzite (újra).

Ragályos itthon a Linux:
Inteles Fagbook Pro. Apple M-re van Asahi Linux, de egyenlőre jó a MacOS.
BTW, Windowsos gépem továbbra is van, nem is egy.
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Ryzen 7940HS + RTX A2000 Ada, de az AMD IGP-n keresztül megy minden szóval ez nem gond:
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Friss tapasztalat: RTX 4070-en nekem nem működött a HDR Bazzite-al, pedig fontos lenne (gaminghez is), LG OLED TV van HDMI-n a PC-re dugva.
Most januárban cseréltem be egy RX 9070-re, és ezzel simán működik a HDR, jók a színek, tökéletes! Szóval mindenképp AMD vagy Intel grafikát javaslok, még akkor is, ha nem játszol.A statisztikázáshoz: baromi könnyen lehet ezzel hülyíteni a megfelelő embereket, kiválogatni azokat a számokat, amik a saját narratívát erősítik. Pl. Magyarországon aki vonattal közlekedik, majdnem 100%, hogy a MÁV-ot veszi igénybe. Érdemes megnézni az emberek hány %-a van vele megelégedve.

A Windows bár nem ennyire (és nem állami okokból), de lényegében monopol helyzetben volt 30 éve+ éve. A fél világ azt warezolta, azon lehetett játszani, arra írtak mindent, majdnem 10 év előnye volt a Linux megjelenéséhez képest. Most is azt telepítenek előre minden OEM gépre. Ez nem fog egyik évről a másikra változni, attól még sok embernek tele a töke vele, olyanoknak is, akiknek semmi baja nem volt pl. a Windows 7-el vagy a 10-el se egy darabig.
Ami miatt ez nagyobb eséllyel változhat ma, mint 15-20 éve, az az, hogy ma már egy átlagos ember az ügyintézése 90%-át egy bármilyen böngészővel le tudja tudni, játszani a Proton miatt teljesen jól (gyakran jobban) lehet Linux alatt is, és a Steam Deck és Steam Machine megjelenésével egyre szélesebb körben lesznek olyan eszközök kaphatóak otthoni átlag felhasználóknak, amikre Linux van előtelepítve. Ezek egyike se volt adott régen.
A Steam statisztika behozatala pont ezért aljas módon és valószínűleg szándékosan félrevezető, mert pont a gaming volt lábon lőve nagyok sokáig Linuxon. De pont ugyanebben a statisztikában kezdett el a Linux részesedése nőni a béka segge alól az utóbbi pár évben: Egyre népszerűbb a Linux a Steam-felhasználók körében
Kevés a 3,58%? Igen. 3 éve viszont ez 1,5% alatt volt!Itt van egy másik statisztika, globálisan (nem csak a gamerek):
As of March 2025, Windows holds 71.68% of the global desktop OS market share, macOS 15.7%, Linux (excluding ChromeOS) 4.20%
Itt is dominál, de már rögtön nem 90+ % a Windows.
És igen, ahogy bambano is mondja, baromi sokan nem tudják, hogyan kell OS-t telepíteni, kipróbálni, az emberek 90%-a azzal az OS-el fogja a gépét használni, amivel az gyárilag előtelepítve jön.
-
King Unique
titán
Nincs itt semmi elcsúszás, max. szokás szerint félremagyarázol, mert azt a 4 GB RAM állítást is te erőltetted, holott manapság a 8 / 16 GB kb. az alap, de akad szép számmal annál több (32, 64) is. + A sokmagos CPU-k és PCIe NVMe SSD-k korábban nem mintha annyira téma lenne, hogy most melyik rendszer eszik egy gigával többet vagy kevesebbet, az meg a másik. És mielőtt ráfognád fals módon itt is, nem, nem kell a Windows 11-hez sem csúcs hardver, nálam is bőven elfut 8 GB RAM-os, 4 magos CPU-s és SATA SSD-s régebbi laptopom is.
Le lett már írva többször világosan, hogy a pontatlan és téves állítások lettek firtatva, úgyhogy de, állításokra vonatkozik. Abból már csak egy jogos megállapítás volt, hogy az ilyeneket többször leíró felhasználó kevésbé lehet kompetens a témában, ami a saját maga sara, nem másé.
Mármint max. azokra a trollokra célzol, akiknek nem tetszik ha firtatják és cáfolják a leírt sületségeit, meg akiknek írhatsz bármit, csak azért sem ismerik el hogy direkt ellentmondhassanak, mert másokkal érdekes módon nem szokott ilyen lenni, szóval a pökhendi viselkedés mantrádról is ennyit.
A Windows 11 topikkal mi lesz?
Nyilván semmi, ahogyan eddig sem.
Egyébként azt is benézted, mert mindegyik verziónak van külön topikja, + számos egyéb témában is aktív vagyok és nem a 11 a bázis. -
-
King Unique
titán
Mivel nem állítottam hogy azok a statisztikák a rendszer minőségére vonatkoznak, hanem világosan és magyarul lett írva, hogy a használati arányra, mennyire elterjedt egyik-másik verzió, stb. , ezért irreleváns a mostani okfejtésed. Ami ugye már nem újdonság, 10+ éve olvashatjuk itt tőled és azóta sem változott a helyzet, pont ezért nem sok értelme van mi lett volna ha alapon ragozni.
Egyébként ha már előtelepített notebook lett említve, akkor egy ideje akad bőven pl. az árukereső alapján Linuxszal előtelepített is, szóval a mezei felhasználó is találkozhat vele már csak emiatt is, de tudjuk hogy általában mi szokott lenni a vége, Windowst telepítenek / telepíttetnek rá, mert azt akarják használni. 
-
#149 lezso6 #146 Sidorovich +1 Ezek jó megoldások
#151 bambano ilyen kvalitatív és empirikus irány nehezen fog működik azoknál, akik kizárólag a statisztikát és erősebb kutyát veszik figyelembe
#153 King folyamatosan változott a helyzet, szúrtam erről neked hivatkozást, nem is egyszer. Talán most már meg is nézheted.
#145 megint elcsúszol a tárgyon. Klasszikus szalmabáb:
egy kiragadott, leegyszerűsített állítást támadsz, miközben nem az erőforrás-hatékonyságról szóló eredeti érvvel vitázol. Nem kizárólag mobilról volt szó, forrás is van vastagon, itt is. Ott is. A kiforgatás alacsony labda: nem a kapacitás a kérdés, hanem a hatékonyság. Limitált eszközökön – notebookokon, integrált vagy nem bővíthető platformokon – az OS pazarlása szembetűnő. Ez nem elmélet, napi gyakorlat több OS és VM használat mellett. Léteznek helyzetek, ahol az alacsonyabb erőforrás-igény objektíven jobb választás. Ezért relevánsak az LTS rendszerek és ezért életképes a Deck. Kiszámíthatóbbak adott feladatban és nem véletlen, hogy vállalati környezetben is ragaszkodnak hozzájuk. A „fizess még” ha használni akarod az elavult rendszerünket, jellegű hozzáállás nem technikai válasz egy integrált, nem bővíthető eszköznél. Ilyen környezetben a Windows 10-11 már nem versenyelőny, hanem kompromisszum. Másokkal összevetve ez világosan látszik. Végül: ha egy álláspontot következetesen több, egymástól független fórumon is ugyanazokkal az érvekkel utasítanak el, az nem összeesküvés – hanem visszajelzés.A szöveged túlnyomó része már nem állításokat cáfol, hanem kompetenciát próbál támadni. Az mondjuk beszédes, hogy csak ebben a topikban kb egy tucat és további fórumokban még ugyanennyi eltérő rangú nick bizonyítja a pökhendi viselkedésed. Igyekezetedben azd sem veszed észre, hogy nem igazán tudunk már komolyan venni. Látom leesett, hogy már többször is találkoztunk és mindig inkább a szakmai rész érdekel. Így bármikor nyugodtan meglátogathatlak a kedvenc topikjaidban, talán még másoknak is segíthetek. Talán egyszer majd abban is egyetértünk, hogy nincs az az erőforrás, amit ne lehetne elpocsékolni.
-
bambano
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Azt próbáltam érzékeltetni, hogy azért használ windowst, mert rá van kényszerülve / úgy érzi, hogy rá van kényszerülve.
Tehát a piaci részarányokról szóló statisztikák nem támasztják alá a rendszer minőségét. Sem azt, hogy jó-e a frissítési módszere vagy sem.
Ha az iskolákban például nem windowst, hanem linuxot tanítanának, mostanára már lenne egy generáció, amely minőség szerint választana oprendszert, nem a networking hatás miatt. -
bambano
titán
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Nem szempont a gaming. Leginkább munka és házimozi. Utóbbinál lényeges a HDR support, ahhoz meg elvileg Wayland + KDE lenne ideális. A Gentoo pedig az a disztrib, amit rommá lehet optimalizálni, és ezt ismerem a legjobban, így miért ne.

-
BütyökLiza
csendes tag
ugyanaz*
-
King Unique
titán
-
-
King Unique
titán
Már elnézést, de aki itt a nyilvánvaló tényeket és az ismert információkat ignorálja, aki megkérdőjelezi még a hivatkozott forrásokat is úgy hogy nem tud semmit felmutatni azok ellenében, aki az alapokkal sincsen tisztában Windows témában és úgy firtatja a nálánál hozzáértőbb állításait, az ha jól olvastam nem én vagyok, hanem inkább pl. te, akinek már számos pontatlan és téves állítása cáfolva lett eddig, ezért sem világos az újabb hőzöngésed.

Sőt, ahogy nézem a link alapján, már más témánál is előadtál hasonlót, máshol te voltál aki azt akarta bemesélni hogy manapság a PC-knél a 4 GB RAM még az alap, meg hogy a lapozófájl, más néven a virtuális memória nem számít ott semmit, az adatvédelmi beállítási lehetőségeket is külön el kellett magyarázni mert még azokat sem tudtad... Na ezek után pláne nem kérdés, hogy vagy nagyon nem értesz hozzá, vagy csak direkt trollkodsz, vagy mindkettő.
A Steam a "gamer" említésre vonatkozóan lett logikusan linkelve, nem minden egyéb másra, úgyhogy teljesen feleslegesen próbálod ezt is félremagyarázni, csak hogy bizonygasd a nem létező igazadat. Az meg hogy eleve asztali operációs rendszerekről van szó, linkeled a mobil OS és desktop OS statisztikát is, holott a mobil itt most irreleváns, megint nem kicsit izé...
Igen, neked végre ideje ideje lenne normálisan viselkedni és befejezni a trollkodást és a flame-et, meg pláne ha nem párosul mellé megfelelő hozzáértés Windows témában. Sőt, korábban már írtad itt hogy befejezed, de láthatóan csak nem sikerült és provokálod, csinálod tovább.

Mi lenne ha folytatnánk a w11 topikban az elemzést?
Akkor ott majd bizonyára többen nem fognak egyetérteni veled és többen fogják cáfolni a pontatlan és téves állításaidat, hajrá.

Bár ha csak trollkodni és flame-elni mennél oda is, akkor azt inkább hanyagolni kellene, ott a felmerülő szakmai kérdésekre, problémákra szoktak érdemben válaszolni a hozzáértő tagok. -
-
bambano
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Külön igazolnom kellene, hogy a windows userek nagy részének fogalma sincs arról, hogy lehetne másképp is?
Ha pedig elfogadjuk, hogy nem tudnak róla, abból következik, hogy a statisztika csal. -
lol King
Az m$ hozzáállással az általános megítélés is jól láthatóan változott. Ezt mindannyian tapasztaltuk, tele van vele a média. Elbújhatsz egy kő alá: "eleve firtatható vagy kapásból cáfolható" ignorálhatod az érveket / véleményünket. Ebben a topikban 135+ nál tartunk, egy másikban 250+ után sem tudtál meglepetést okozni. Tetszik vagy sem, szembejön a valóság. A témaindító nagyon jól rátapintott és egyáltalán nincs itt hater. ON topikban vagy, amit szétvértrollkodsz, mint mindig.#130 Persze, ez mindannyiunkra elmondható, mármint aki szembe mert menni a titánok titánjával. Azzal a sok éves rutinnal rendelkező támogató társsal, aki nem viselkedik trollként. Jobb ha felhagysz ezzel a kamuzással, rossz fényt vet a rangra.
"dezinformálást, a pontatlan és téves állítások terjesztését" . Milyen szűk látókör aki a Steam alapján mér 26-ban globál piacot. Azt, amiben vállalatok, gigászi ligisztikai részleg, de még csak a win7, irodai, valamint hybrid és mindenféle Enterprise partnerek is számszerűen benne vannak. Ja most már nem kell az LTSC, éértem. Kiismerhető lépés.#107 Talán ideje lenne tisztességesen viselkedni, OFF-ba tenni ami OFF és hanyagold a boomer flegmázást. Vizsgáld meg a referenciákat és gondolatmenetet amiről beszéltünk. Nem olyan nagy ez a fórum és a ph! aktív közösség is jól lát. Ráadásul az m$ látványos és hatékony marketingje miatt olyan marginális szereplők kerültek képbe Desktop vonalon, akik hosszú távon nyújtanak értéket. Gyakran emlegetett LTSC azaz fenti szektorba szánt verzióról pedig itt olvashatsz: #100. Sidorovich jól megtalálta a csücsködet. A piac és üzemeltetési gyakorlat rég továbblépett. Megjátszhatod a szokásos paneleket, lekezelhetsz az elefántcsont tornyodból 1000× naponta. De akkor ez majd szép lassan kimegy a hátadon: #129
#104 valójában az OS mára sokkal szofisztikáltabb képet mutat, lásd #133, amit akármelyik fórumban beszúrhatnak, hisz a statisztikáért, a számokért vagy oda leginkább. Nyilván érdemben ezekre sem reagálsz, nincs következtetés az adatokat illetően, csak a szmájlis díszítés az egyetlen célra vezető út... de majd írok még, a többiek miatt néztem rád egy kv szünetre. Mi lenne ha folytatnánk a w11 topikban az elemzést?
-
bambano
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Minek mutatnék fel bármiféle statisztikát azok után, hogy nyilvánvalóvá tettem, hogy mindegyik hazudik?
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
+1 Az egyoldalú személyeskedés mint reflex és az érvek ignorálása, forráskövetelés nem cáfolat. A frissítési modell, Safeguard Hold bevezetés, workaround-kultúra, korábban már jól működő dolgok regressziója mind fényes indikátor. A vita nem arról szólt, hogy „kinek tetszik”, hanem arról, hogy 2026-ra érdemben fragmentálódik a piac, a Microsoft gyakorlata objektíven hozzájárul ahhoz, hogy alternatívák – különösen Linux-alapú rendszerek is – tömegek számára váljanak fenntartható opcióvá. Ez nem egy pillanatnyi hangulat, hanem üzemeltetési tapasztalat.
A valóságban az OS piac mára sokkal szofisztikáltabb képet mutat
https://gs.statcounter.com/os-market-share
https://youtu.be/29qnXTw0qr0?t=237eldiablo, dabadab, lezso6, HThomas, Sidorovich #97bambano #98UnA
Nem olyan nagy topik ez, jól látjuk egymást máshol is mostanság... LTS disztribúciók és platformok valós választási lehetőséget jelentenek. VM hasonló módon kontrollt és nyugalmat ad. Világos, hogy szándékosan értetlenkednek bel és külföldön az igazi haterek, amikor szóba kerül. Fárasztó ha olyan tagokat próbálnak győzködni, akik nem csupán w11 kiadásokat ismernek, hanem gyakorlottan üzemeltetnek más rendszereket. Az önkényesen moderált "saját" topikban talán valameddig még működhet az ilyesmi, de remélhetőleg a modik is kiszúrják majd, hogy ezt a stílust nem lehet nagyobb közösségben fenntartani. -
King Unique
titán
Nyilván nem feltétlen mindenki szerint, ahogyan ennyi erővel más rendszerek sem, arról meg sokaknak azért legalább hallomás és említés szintjén általában szokott lenni némi fogalma, hogy Windowson kívül macOS és egyéb is létezik.
De ezt megint felesleges ragozni, majd akkor firtasd, ha fel tudsz mutatni ezzel ellentétes eredményű statisztikákat, meg olyanokat, amik a most leírtakat támasztják alá.
-
bambano
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Azért vezet a w11, mert mindenki szerint tökéletes és szuper, és valami másról lemondva is ezt választja, vagy azért, mert a felhasználók zömének halvány fogalma sincs arról, hogy van választási lehetősége?
-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Már bocsi, de aki itt nyilvánvalóan trollkodik és szándékosan provokál bicskanyitogató stílusban újra és újra, az láthatóan te vagy, amire ez a mostani irományod is tökéletes példa, amit jó lenne, ha végre már tényleg befejeznél.
Ahogyan a dezinformálást, a pontatlan és téves állítások terjesztését is, mert pl. ez a mostani "egész IT és gaming világban mostanában nem annyira szimpatikus a Windows 11" állításod megint kapásból cáfolható pl. a StatCounter és a Steam hardver- és szoftverfelmérés statisztikákkal is, ahol mindkettőnél eleve a Windows 11 vezet.

Az meg egyébként nem feltétlen mindig mérvadó, hogy ki hány éve használja, van aki 20 év után is csak a felszínt kapargatja, más meg 5 év alatt leás a mélyére. -
válasz
King Unique
üzenetére
Igen, egy Windows hater topikban valóban erős szokott lenni az ellenszél
Szóval innen fúj a szél...
Ezért kell ennyire nyilvánvalóan, szándékosan provokatív pökhendi stílussal széttrollkodni egy topicot? Nehogy bármi kritika érje szíved csücskét az elmúlt évek irányai miatt.Semmi Windows haterkedés nincs itt, többünk is 20+ évig használt Windowst, vagy használ még ma is mondjuk munkában. Csak sokan osztoznak a cikk írójának benyomásaival, tapasztalataival, meg úgy nemzetközi szaksajtó nagy része, valahogy az egész IT és gaming világban mostanában nem annyira szimpatikus a Windows 11. De persze lehet mindenki hülye, és csak nem értik a gépházat meg az OOBE felületet.
De ha ez téged ennyire zavar, ne add fel a harcod:
A többiek már jóval előttem okosan belátták: "ne etesd a trollt"
Csatlakozom hozzájuk! -
válasz
Sidorovich
üzenetére
Ilyen 3rd party cuccok csak ezen a kettőn vannak szerintem
Androidon most már le lehet szedni, de még pár éve se volt ez alap. Windowson meg le lehet, de amúgy, a másik bajom, hogy feleslegesen foglalja a helyet.
"Esetleg valamelyik frissítés visszahozza, ha nem voltál elég alapos?"
Na az meg az agyhalál
Ugyanez a nem működő driverek visszapakolásával, és ez úgy eladva, hogy gondozásmentes az OS
Ja, Pro erre való, ez így érthető
-
Minden rendszeren van. Vérmérséklet függő, hogy kinek mi számít annak. Tökre megértem, ha a saját ökoszisztémából ott vannak dolgok, de pl. 3rd party cuccok mert azok fizettek érte ne legyenek már előtelepítve.
Na meg az sem mindegy, hogy ezeket mennyire erőszakosan akarja egy adott OS ráderőltetni. Könnyedén letörölheted pont ugyanúgy, mint bármelyik általad feltelepített programot, és soha többé nem látod? Vagy utána kell nézni, mert mélyen a rendszerbe van integrálva? Esetleg valamelyik frissítés visszahozza, ha nem voltál elég alapos?
Nekem pl. a GarageBand meg az iMovie nem kellett Macen, így simán behúztam a kukába 3 éve még az előző gépemen, és ennyi volt. Linuxon meg ugye nem is kérdés.
A Pro valóban nem jellemző otthoni usereknél, de én azt vettem ("dobozos" licenc MS Store-ból) még anno a 11 előtt, mert saját, épített desktopra kellet és a teljes értékű BitLocker nem volt benne a simában akkor, meg néhány egyéb funkció sem, amiket önképzéskor szoftverfejlesztéshez használnék.
-
válasz
Sidorovich
üzenetére
Bloat felesleges appok Androidon is vannak...
De ott is rühelli mindenki 
...Windows bármennyi Pro meg ugye azért nem annyira jellemző az átlagos home usernél, mert egész véletlenül konzumer gépeken Home szokott előtelepítve lenni

-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Igen, én legalább felsoroltam, hogy tiszta legyen a dolog.
Ahol amúgy a Pro kiadás telepítésénél is adott az OOBE menüben kikapcsolni ami nem kell.
Csak a tények lettek leírva az egyes válaszokban lévő pontatlan és téves állításokra reagálva, ami jogos. Az hogy ez neked vagy másnak nem tetszik, már egyéni probléma. Ha firtatja, akkor meg objektíven és érdemi cáfolttal kellene, ellenben ha az nincsen, akkor nem világos mire fel.
Igen, egy Windows hater topikban valóban erős szokott lenni az ellenszél, ha valaki nem fikázza izomból a Windowst, illetve mindig az aktuális verziót (jelenleg Windows 11), ez már mondhatni hagyomány.

Aminek a nagy része objektív szakmai hozzászólás számos egyéb témában is, ami ennyi idő alatt nem sok. 4437 nap (12+ év) alatt meg 1537, az igen...
-
válasz
King Unique
üzenetére
Nem csak Pro kiadás létezik
Ki mondta, hogy csak az létezik? Nagyon ügyes vagy, hogy felsoroltad a többit.Ilyen egoista flegma frázisokat ismételgetsz, mint egy papagáj, nem csak nekem, legalább 3 különböző embernek is címezve:
a Windows témát megfelelő ismeretek és hozzáértés híján inkább ne erőltesd
engem Windows témában ne akarjon olyan okítani, aki láthatóan alapvető dolgokkal nincsen tisztában
alapvető dolgokkal nem vagy tisztában
Csak azt öröm látni, hogy már előttem is erős volt az ellenszél, a PH fórum azért még nem a facebook kommentszekció színvonal, itt nem vevő senki erre a stílusra. Ez a pökhendiség messze alatta van 1-2 trágár szónak.

De hát 5685 nap alatt több mint 40k hozzászólás, úgy látom, ez a hobbid.
-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
A verzió a Windows 11 és azon belül 24H2, 25H2, stb., a Home, Pro és egyéb a kiadások.
Nem csak Pro kiadás létezik, van Education, Pro Education, Enterprise, Enterprise LTSC stb. és nyilván nem mindegyikben vannak benne "azok".
A Home kiadásnál jellemzően a csoportházirendes módszerek nem használhatók, ellenben a többi igen. Ami nem újdonság, mert abban nincsen alapértelmezetten csoportházirend, max. tákolással fabrikálható bele.Mivel kifejezetten Windowsról, Windows 11-ről volt szó az imént, ezért nyilván abban, felesleges ezt is félremagyarázni.
Arról én nem tehetek, hogy láthatón alapvető dolgokkal nem vagy tisztában és még a fáradtságod sem vetted arra hogy legalább rákeress a neten, mielőtt eleve firtatható vagy kapásból cáfolható butaságokat írsz le. Emiatt nem másra kell mutogatni és ráfogni ezt-ezt, ez a saját hibád, hiányosságod.
Ha valami nem működik rendesen adott rendszeren, akkor azon nincs mit ragozni, vagy max akkor, ha van rá valami megoldás. Ellenben amit is trágárkodva előadsz, az minden csak nem ez, ezzel csak magát minősíti az ilyen felhasználó.
Mármint inkább a tiedére nem, te eresztettél meg most olyan sítust amit nem kellene, meg pláne hogy nincs is nagyon mire fel az eddig olvasottak alapján.
Azért ezt az autópályás hasonlatot nem ártana jobban átgondolni, majd akkor írjál ez ügyben, ha nem a #104-ben leírtak lesz a helyzet, addig kb. felesleges.
-
válasz
King Unique
üzenetére
És ez pontosan mit segít a Windows általános megítélésén napjainkban? Melyik korábbi mondanivalómon (vagy akár másén) változtat ez érdemben?

Simogasd meg magad, jól megmondtad.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
+ Az sem igaz, hogy az egyetlen és csak abban vannak a leírtak függvényében "azok", mert ugyanúgy ott van a Windows 10-ben is, szóval ez az állítás megint nem igaz.
-
válasz
King Unique
üzenetére
Ez a szósaláta itt az elején nem érdekel.
Windows-kiadástól is függő a régión kívül, másrészt már a tiszta telepítés OOBE fázisában kikapcsolható a tippek és hirdetések és utólag a gépházban is
Windows 11 Pro verziót raktam fel, mert azt vettem meg, és Magyarországot állítottam be régiónak, mert ott lakom, és így is ott voltak. De gondolom én vagyok a hülye, nem az aki ezt kitalálta (meg te aki rákerestél, hogy kell megkerülni), ti zsenik vagytok.
Egyébként egy csomó funkció meg workaround, amit itt nagyképűen előadsz, a Home verzióban nem elérhetőek.meg engem Windows témában ne akarjon olyan okítani, aki láthatóan alapvető dolgokkal nincsen tisztában
Nem Windows témában vagy okítva. Általánosan az oprendszerekről, meg a flegma stílusodról. Azért vagy elszállva ennyire magadtól, mert rákerestél néhány guide-ra és workaround-ra, hogyan kapcsold ki az eldugott hülyeségeit a Windows 11-nek? Gratulálok! Én ezt megunva egy idő után inkább váltottam más rendszerekre, amik nem ellenem vannak, és dolgozom tovább (szoftverfejlesztés) és játszom tovább rajtuk, ahelyett, hogy ilyesmikkel szarakodjak.egy sokak által használt
Kurva sokan használják, tényleg. Egy < 10 milliós kis ország tákolt, rég nem támogatott Java környezetre épülő kis szarja. Konkrétan egy embert nem ismerek, aki használja. Ez a mércéje, mi a fasza OS, mi?
A kisstílű flegmázásodra, flamelésedre és trollkodásodra nem kíváncsi itt senki szerintem, valószínűleg nem vagyok ezzel a véleményemmel egyedül, elég csak végigolvasni a topicot, bárki számára látszik, ki megy szemben az autópályán.
-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Az eleve ismert információk és tények leírása, azok hivatkozásokkal megerősítése nem ömlengés, hanem tényközlés, amiket ha továbbra sem tudsz érdemlegesen cáfolni hogy nem úgy lenne, akkor nem világos mire fel ez az egész.

Azok az útmutatók pont azt szemléltetik, hogy eleve beállítható pár kattintással könnyen már a gépházban is ha valakinek nem felel meg az alapértelmezett és pont többek kötött a te ezzel ellentétes téves állításaidat is cáfolják. A másik meg, hogy ezek beállítása is csak opcionális és nem állítottam, hogy kötelező lenne, én sem szoktak mindet átállítani, úgyhogy itt megint tévedésben vagy.
Inkább ne, köszi, meg engem Windows témában ne akarjon olyan okítani, aki láthatóan alapvető dolgokkal nincsen tisztában, még a SCOOBE-t sem tudja hogy pár kattintással kikapcsolható a gépházban, sőt már elvileg a telepítésnél is az OOBE fázisban.
Ha pedig egyszer ki van kapcsolva, akkor pedig nem, nem kapcsol vissza, mint ahogyan azt tévesen állítottad, bár ugyye mire fel, mert még a kikapcsolásig sem sikerült eljutni. Az "amin alapból ott van a Netflix, Candy Crush meg régiótól függően ki tudja még mi minden 3rd party reklám a start menüben" állítással csak újabb tanúbizonysággal adtad annak, hogy elég foghíjas ismereteid vannak a témában, mert azok megléte egyrészt Windows-kiadástól is függő a régión kívül, másrészt már a tiszta telepítés OOBE fázisában kikapcsolható a tippek és hirdetések és utólag a gépházban is.
Tehát nem működik normálisan egy sokak által használt, használni kívánt program a kedvenc kis MacOS-en, amire csak annyi a válasz, hogy "ki nem szarja le".
Hát bocsi, ezt ennyi erővel én is írhatnám a kéretlen írományaidra, meg engem ilyen fals érvékkel és pontatlan, téves álításokkal ne akarj győzködni, köszi.
-
King Unique
titán
Az megvan, hogy amit alább kiemeltél, az a friss cikk alapján a GPO-s módszerre vonatkozik és nem arra, hogy pl. a gépházban vagy egyyéb helyen lehet-e uninstallálni?
Szóval nem támaszt alá semmit és megint kevered a dolgokat, + le lett írva többször, hogy a Windows témát megfelelő ismeretek és hozzáértés híján inkább ne erőltesd.
-
válasz
King Unique
üzenetére
Bocsi, de ezzel a Mac, macOS ömlengéssel nem tudok mit kezdeni,
Itt egyedül te ömlengesz, a saját "szakértelmedről". Ez egy minden ami nem Windows 11 meg amit mostanában az MS képvisel "ömlengés" volt, ha nem tűnt volna fel. A Linuxot (Bazzite, SteamOS) ugyanolyan jó, egyenértékű alternatívaként hoztam fel a Mac mellett, ahogy a korábbi Windowsokról is pozitív nosztalgiával emlékeztem meg.Az, hogy idelinkeled a 48. guide-ot arról, hogy hogyan kerüljük meg a Microsoft legújabb ránkerőltetett faszságát, csak azt bizonyítja, amit itt mindenki próbált megértetni veled.
De szerintem szándékosan nem akarod megérteni. Pontosan tudod miről van szó, csak nehogy már ne neked legyen igazad. Egy utolsó próbát azért teszek, had segítsek, figyelj, mert ez a lényeg:
Egy normális operációs rendszernél az ember azért megy a beállításokba (gépház), hogy beállítsa esetleg a hálózatot, a felbontást, megváltoztassa a jelszavát vagy a képernyőzár időzítését, vagy lefrissítse a rendszert akkor, amikor ő akarja. Nem azért, hogy az alapértelmezett böngésző átállításánál visszakérdezzen a rendszer, hogy de tuti biztos? És nem is azért, hogy abban gyönyörködjön, mit gyűjt össze róla a rendszer, vagy kikapcsolja, hogy havonta újra megkérdezzék tőle ugyanazokat a dolgokat (SCOOBE), meg azért könyörögjön, hogy a következő 35 napban ne rúgják már ki alóla a rendszert.
Ha szerinted ez nem így kéne, hogy legyen, meg az MS csinálja jól, akkor csak idézni tudlak:mese, amit másnak, máskor, máshol.
A "Fejezzük be az eszköz beállítását", vagyis a SCOOBE egyébként pár kattintással kikapcsolható a gépházban.
Az, hogy ez a havonta előjövő felület és az a checkbox kapcsolata tök nem egyértelmű (a SCOOBE felületen miért nincs rá rögtön egy ne baszogass többé gomb? csak az van, hogy 3 nap múlva emlékeztess...), és rá kell keresni, meg valakinek guide-ot írni róla, kurva gáz! Ezt hiába magyarázod! Erről van szó!ÁNYK-t sem sikerült beüzemelni rajta
Ezt meg, már ne haragudj, de ki nem szarja le? Ez csak a NAV-ot meg az államigazgatásunkat minősíti, hogy 2026-ra nem jutottak el még oda, hogy beszántsák azt a szart és áttereljék az embereket normális, korszerű webes felületekre.Arra meg persze semmit nem mondasz, hogy továbbra is a Windows 11 az egyetlen rendszer, amin alapból ott van a Netflix, Candy Crush meg régiótól függően ki tudja még mi minden 3rd party reklám a start menüben amiért fizetnek az MS-nek. De légyszi, linkelj egy debloat Windows 11 guide-ot erről is, és akkor ugye nincs is semmi probléma?

-
válasz
King Unique
üzenetére
A Copilot a Windows 11-nél szükség esetén eddig is uninstallálható
Ez a linkelt cikk önmagában alátámasztja mindazt, amit eddig elmondtunk.
Csak hogy kiemeljem:
Starting with Windows 11 build 26220.7535
enabling a new policy titled RemoveMicrosoftCopilotApp
apply for devices/users that meet the below conditions:
This policy is available on Enterprise, Pro, and EDU SKUs
-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
A Copilot a Windows 11-nél szükség esetén eddig is uninstallálható és egyéb módon is eltávolítható volt, az Edge-nél külön is. A linkelt cikk max. azt taglalja, hogy GPO szinten is bekerült erre beállítás.
Szóval ez megint nem cáfolata az általam ott leírtaknak.
-
King Unique
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Meg lehet tekinteni a diagnosztikai adatokat, link javítva.
-
King Unique
titán
válasz
Sidorovich
üzenetére
Ezt inkább én kérdezhetném, mert ha tényleg végigolvastad rendesen, akkor láthattad hogy jobbára csak ismert információk és tények lettek leírva, logikusan levezetve és több helyütt hivatkozásokkal ellátva, amit esetedben sem nagyon látni hogy érdemlegesen cáfolva lennének ha már annyira firtatod, ezért sem világos a mostani miértje. Illetve de, nyilvánvaló.

A rendszer szerves részét, alapvető beállítási felületét képező gépház használata nem fordítva ülés a lovon, hanem kb alap, meg többek között pl. a Windows Update konfiguráláshoz is, szóval felesleges bemagyarázni fals módon az ellenkezőjét. Az hogy egy újraindítás ütemezéséhez ne kelljen már registry és csoportházirend, az még érthető, de hogy a gépházat se, az már mese, amit másnak, máskor, máshol.
A "Fejezzük be az eszköz beállítását", vagyis a SCOOBE egyébként pár kattintással kikapcsolható a gépházban.
Igen, szintén a gépházban meg lehet tekinteni a diagnosztikai adatokat, sőt még törölni is, + a Microsoft-fióknál még külön webes felület is van erre, nem a WS-t kell bámulni, ami csak a hálózati aktivitást mutatja és arra gyártják egyesek a konteókat konkrétumok nélkül.

Bocsi, de ezzel a Mac, macOS ömlengéssel nem tudok mit kezdeni, próbáltam már többször is, de eddig nem igazán jött be. Nemrég még egy ÁNYK-t sem sikerült beüzemelni rajta, holott pontosan a leírtak szerint lett telepítve és minden egyéb csinálva, ennyire szuper.
Windowson meg kapásból és gond nélkül működött, szóval nekem aztán megint felesleges itt előadni, hogy így + meg úgy a macOS.Hajrá, használd akkor megelégedve a Mac ököszisztémát, én és a felhasználók többsége pedig maradunk a Windowsnál, vagy amikor nem Windows akkor személy szerint inkább valamilyen Linux mint macOS (vagy pláne ChromeOS), meg ha nem kell Windows és macOS only spéci programokat használni.
-
BTW én azt se értem, akinek most lett elege a Microsoftból. Szóval olyan nagyon a 11 nem tér el a 10-től, főleg lényeges dolgokban.
Most hogy a jobb kattos menü, az csak a jéghegy csúcsa. -
válasz
King Unique
üzenetére
a Copilot nem is minden régióban működik + EU/EGT függő is lehet az elérhetősége, a Recall eleve csak NPU-s Copilot+ PC.ken működik, szükség esetén mindkettő eleve kikapcsolható és akár uninstallható
Persze majd biztos hozol valami szofisztikált workaround-ot, amit havonta karban is kell tartani, hogy de kikapcsolható. Mindeközben Macen behúzom a kukába a Garage Band-et, mert nekem nem kell, és kész: volt, nincs. 3 éve, 3 főverzió frissítés és számos kisebb frissítés óta nem mászott magától vissza.

-
válasz
King Unique
üzenetére
Ahogy végigolvastam ezt az egészet, egyszerűen nem értem neked mi bajod van. Szerinted ez így rendben van ami most megy Windows Update meg egyéb fronton?
Az én gépem magától soha ne induljon újra, csak akkor, amikor én akarom, vagy ha erre előzetesen felhatalmaztam. De ne ez legyen az alap felállás, ne nekem kelljen már a gépházban vagy a group policy-ben turkálni ezért, remélve, hogy a következő frissítéssel is úgy marad majd. WTF ember... Elképesztő, hogy a Microsoft és te is mennyire fordítva ültök a lovon.

Arról nem is beszélve, hogy 1-2 havonta feljön a képernyő az update után, hogy "Fejezzük be az eszköz beállítását". WTF??? Be volt fejezve, ez csak reklám, hogy fizessek elő Office 365-re, GamePass-ra, meg ugyan kössem már össze az Android-os telefonommal (ami nincs) a Windowst, nekik nem elég az a telemetria, amit a gépről gyűjtenek be. Azt is megnézheted, mennyi telemetria megy a saját gépeden, a fizetős OS által (Microsoft Store-ban vettem, 80.000-ért a Pro verziót anno) egy friss telepítés után: https://youtu.be/IT4vDfA_4NI
Egyszerre fizetsz kurva sokat, és közben meg a facebook-ot megszégyenítő adatgyűjtés megy rólad, amit aztán eladnak bárkinek. Meg persze a Netflix és Candy Crush ott van a start menüben a friss telepítéssel. Érted, az OS-ben amiért én pénzt adtam, adatgyűjtés rólam és reklám!!!
Ezt a cikket akár én is írhattam volna. Vettem egy Macet, a gamer PC-re pedig ment a Bazzite. Ég és föld a különbség. Az van, amit én akarok. Nyugodtan nyitva hagyhatok 40 ablakot, appot, stb., elindíthatok akármilyen hosszú folyamatot éjszakára, minden mindig ugyanott lesz és semmi nem fog félbeszakadni, mert soha magától nem fog update-t telepíteni és újraindulni a gép, még éjszaka se. Legfeljebb egy piros kis pötty jelzi a beállítások sarkában, hogy ideje volna.
Szüleimhez egy Mac Minit raktam netezős gépnek, azóta semmi gondjuk nincsen. 2 havonta amikor arra járok, lefrissítem ha eszembe jut, és ennyi. Nem indul újra magától nekik, nem dobja fel, hogy "Fejezzük be az eszköz beállítását", semmi. Elképesztő, hogy ezt mindenféle külön beállítgatások nélkül, "out of the box" tudja a Macem, a Steam Deck-em, a Bazzite, minden is, csak a Windows 11 gondolja úgy, hogy egy hülyegyerek vagyok és majd ő megmondja mi lesz itt meg hogy, az én gépemen, az én házamban. És akkor te is meg akarod magyarázni, hogy a felhasználó a hülye...

Pedig amúgy rohadt nagy MS bérenc voltam régen, imádtam a Windows 7-et és a 10-et is, Xbox-ot, Windows Phone-om is volt, de ezeknek mindent ki kell nyírni. Szóval 25 év Windows PC és MS ökoszisztéma használat után szintén otthagytam őket: Xbox-ot is eladtam, Office 365-öt is lemondtam és átköltöztem iCloud-ba, és rohadt jól elvagyok nélkülük meg ezek a hülyeségek nélkül.
-
-
King Unique
titán
Ha válasz, akkor legyen válasz, ha nem, akkor meg pláne kímélj a pontatlanságoktól és téves állításoktól hemzsegő kéretlen irományoktól, köszi.
Azzal megint tévedésben vagy, mert én is csak a tényeket linkeltem és írtam le a bejegyzés témájához kapcsolódóan, ami eleve mérvadó és az elmúlt évek is azt igazolják, eddig mindig úgy volt és elég nagy valószínűséggel most is úgy lesz.
-
-
Könnyen árnyalható a kép, ma már többféle kategória, pl hybrid is létezik. Sőt, De ki a rejtélyes ismeretlen? A feltörekvő? Talán egy újabb Linux?
King
Majd eldöntöm, hogy mit és kinek írok. Neked semmi sem világos és folyamatosan megy a relativizálás. Szögnek nézés. Érdekes módon minden pontosan betalál. Beszúr fórumtárs/ak tényeket és rögtön kapcsolod a villanyt. Nincs itt semmi látnivaló. Ettől többet várnék, de van jobb elfoglaltság is, így további jó maszatolást. -
King Unique
titán
válasz
eldiablo
üzenetére
Ami mint tudjuk az eddigi tapasztalatok alapján, nem sokat jelent, mert a többség úgyis Windowson fog maradni, váltani Windows 11-re vagy akár Windows 12-re ha lesz, ahogyan pl. a Windows 7 támogatásának megszűnése után is váltottak Windows 10-re. A nagyobb mintával dolgozó StatCounter szerint is maradt a szokásos felállás, a Windows-verziókon belül pedig már a Windows 11-et használják a legtöbben.
A Windows 10-nek meg ugye csak az általános támogatása szűnt meg, ellenben van még + 3 év kiterjesztett támogatás (ESU) szervezeteknek díjfizetés ellenében, amiből 1 évet ingyen kapnak az otthoni felhasználók is, vagy némi trükközéssel akár ők is 3 évet, sőt akár még többet is össze lehet ollózni. -
Csámcsogni való:
Már akartam posztolni a decemberi szavazás eredményét, erre mára cikk is született:TechPowerUp Readers Willing to Move Away from Windows after Windows 10 EOL: Frontpage Poll

#70Donki Hóte,
Köszi!
Szerintem nem olyan tragikus a helyzet.
Meg vannak a maga "keretei", azon bellül szerintem kifejezetten jól használható. Mondhatni, kifejezetten készséges a kisasszony ha olyat akarok amit Ő is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
3shae
senior tag
Ó B+!
Ezt jól megettem.. De örülök hogy csak erről van szó
-
King Unique
titán
Az mondjuk köztudott információként lett leírva, meg hogy korábban is volt olyan, de dicséretes, hogy ezt is megpróbálod kiforgatni és félremagyarázni, csak hogy ellentmondhass.
Amúgy meg kb. egy értelmetlen katyvasz az egész, amire már jóformán válaszolni sem érdemes annyira ellentmondásos, több helyütt pontatlanságokkal és tévedésekkel megspékelve.Ha ez is válasz akart lenni, akkor nem világos miért teljesen külön hsz-be lett írva, ha külön, akkor meg nem adott tagnak kellene válaszként és célozgatni meg miegymás. Úgy meg hogy láthatóan az alapokkal is gond van az eddig olvasottak alapján és nekem kellett ezeket is pontosítani és külön elmagyarázni, pláne szkippelni kellene a témát.

Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Assetto Corsa EVO
- Arc Raiders
- Milyen okostelefont vegyek?
- SSD kibeszélő
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EAFC 26
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- ELADÓ: 8GB SKHynix 2400MHz DDR4 SODIMM (laptop) memória (+gari/számlás)
- GAINWARD PYTHON III RTX 5070 12GB GDDR7! 3 VENTIS! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- 15.gen! Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) +hűtött VRM-es Z890 lap! GAR/SZÁMLA (Te nevedre kiállítva)!
- MSI GF63 Thin 9SCX
- R2-d2 c3po STAR WARS (80cm x 100 cm) olajefstmény
- Apple iPhone 16 Pro-Desert Titanium-128GB-Akku:100%-Megkímélt Újszerű állapot!Jótállás:2028.04-ig
- Macbook Air M3 15" 16GB 256GB 100%
- iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4065, 90% Akkumulátor
- Cudy LT500D Dual Band 4G/LTE Wi-Fi router / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H610M i3 13100 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB XIGMATEK Cooler Master 700W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Mindkét halmaz nagy, és senki nem érti miért, hogy miért működik a másik, hiszen az ő környezetében csak az van amit használ.
Nem tudom, miért. Mondjuk már mindegy is.
Még van vele dolgom, de ez eddig meglepően jó, kb olyasmi élmény, mint amikor anno előszőr váltottam HDD-ről SSD-re.

Inteles Fagbook Pro. Apple M-re van