Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • RM1

    aktív tag

    válasz Shufny #8001 üzenetére

    Nem haragszom meg, sőt. Az ilyen információ mindig jól jön.
    Viszont nem láttam megemlítve, hogy az 50Hz esetén mekkora a hangnyomásszint esése mondjuk a 2-300Hz-hez képest. A mért adatok valóban jónak mondhatók a 10-15 ezer ft-s kategóriában, de csak abban. Kicsivel kisebb eltérésekért mindjárt jóval többet kell fizetni.

    Kipróbáltam a SineGen programot, de ez szinuszjelet generál, nem sávszűrt jelet. Az 50Hz-n generált jel nem azt jelenti, hogy az kimondottan 50Hz-n szólal meg, sehol máshol. Jóval 100Hz felett van az a tartomány, ahol még hallatszik ez a generált jel. Anélkül, hogy belemennénk az okokba, az én hangfalamon 60Hz-nél van vágás, és mégis erősen hallatszik a búgás 50Hz-s beállítás esetén.
    Én Goldwave-vel szoktam mérni meddig tud lemenni egy hangfal. Megadsz neki egy fv-t az egyeletszerkesztőben, a spektrum analizátoron pedig látszik, hogy frekvenciatartományban merrefele üzemel. Előtte természetesen logaritmikus skálára kell átállítani. Jól látszik, hogy pl. egy sin(50*t) generált jel még 500Hz-nél is kimutatható, igaz -96dB-n jel.
    Amivel ténylegesen le tudod mérni mit tud 50Hz környékén a hangfal, Effect/Filter/Low/Highpass, ott aluláteresztő (azon van alapesetben), és az esést 20-ra, vagyis a maximumra állítod. Ezzel a beállítással 50Hz-re állítva a szűrőt, 100Hz felett nem marad semmi, 70Hz feletti rész pedig az a tartomány, ami már nem hallható, annyira kicsi a hangnyomásszintje. 40Hz-re átállítva elérhető, hogy a 60Hz körüli hangok már ne hallatszódjanak, csak úgy 50-55-ig.

Új hozzászólás Aktív témák