Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • S ha már itt vagyunk, leírom akusztikai tapasztalataim. :)

    Új albérletbe költöztem. Új szoba, új akusztika. Ráadásul elég kicsi. Elkezdtem olvasgatni, használni a REW Room Simulatort hogy elméletben mi lenne jó. Sajnos mikrofonom nincsen, amivel mérhetnék is, így a fülemre hagyatkoztam, ahogy eddig.

    A szoba tméretei: 4.35 x 2.35 x 2.60 méter (hosszúság x szélesség x magasság). Tehát az alap módusok rendre ~40 Hz, ~75 Hz, ~65 Hz. Elsőre hosszanti pozícióba rendeztem magam, hangfalakat ~30 cm-re a falaktól (kevés a hely), magamat pedig a hangfalakhoz közelebbi 38%-ba.

    A 40 Hz brutális, a szobában hosszában középre kellett tenni a mélyládát, így minimalizáltam a kiemelést és döngést, bár utóbbiból még maradt sajnos, de már nem zavaró. Ja és a szekrény tetején van, a korábbi képem nem kamu, a földön egyszerűen nem jó. :D

    A 80 Hz-nél nincs semmi, viszont a 120 Hz az valami elviselhetetlenül durva. A többi kiemelés annyira nem gáz, hogy zavaró legyen. Ezeket a magasabb basszusokat csak úgy tudtam kicsit lejjebb nyomni, hogy az hallgatói pozícióm pont a szoba hosszanti felénél van. Ez elvileg rossz kéne, hogy legyen, de a 38%-nál egyszerűen sokkal rosszabb. Próbáltam a hangfalak faltól való távolságával is variálni, de nem lett jobb 50-60 cm-re se a faltól, sőt ütközésig tolva meg nem romlott. Ezért betoltam őket teljesen, hogy jobb legyen a tér, az hallgatási pozíció pedig 50%-nál van. Valószínűleg a bútorozás miatt jó így, azok rengeteg számítanak.

    A padló és a szoba falai kaptak csillapítást. Van egy 1 cm vastag szőnyeg (280x200 cm), ami szinte az egész padlót beteríti. Előttem függönyönként két vszonylag vastag, nehéz pléd (200x140 cm) függőlegesen. Oldalsó falakra elől szintén 1-1 ilyen pléd van vízszintesen felfüggesztve. Illetve a magam mögött lévő falra is, amögé még pluszban kerül egy használaton kívüli rég paplan, így vastagabb.

    Ez DIY csillapítás biztos nem a legjobb, de ingyen volt, nagyon hallható, kb olyasmi érzésem van, mint egy moziteremben. Tapsteszt elég vicces, mert magában a szobában semmi visszahang nincs, de a szomszéd szoba zengése már hallható. :D Ha kimegyek a szobából nagyon fura érzésem van, minden visszahangzik, mint a fene. Maga szoba nagyon nyugis lett így.

    Ugye a lényeg: a zene hangja. Nagyon komoly a hatás, a tér sokkal pontosabb. Visszaverődések nélkül, kicsit már fejhallgatószerű, de a jó értelemben: gyors a lecsengés. Na nem annyira mint egy zárt fejhallgatónál (kvázi nulla), de azért elég jó, sose volt még ilyen. :)

    Tanulságok:

    1. A szimulátor csak irányt ad, a gyakorlatot kell nézni.
    2. A 38%-os szabály nem mindig nyer.
    3. A hangfalakat nyugodtan lehet a sarokba rakni, valamikor ott is jó.
    4. Bizonyos esetekben csak a hallgatási pozíció változtatása segít.
    5. A bútorok helye rengeteget számít, érdemes tudatosan rendezni.
    6. Sokat kell próbálkozni.
    +1. Használjatok DIY csillapítást, olcsó és sokat dob. :)

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák