Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    válasz tipuka #17443 üzenetére

    Figyu, ha nem olvasod el figyelmesen amit írok, akkor így nehéz lesz. Ez a Swans ez aktív, rajta van a hátulján a bekapcsoló gomb, van rajta 220as csatlakozó, van rajta hangerőszabályzó, és írtam, hogy benne van az erősítő.
    A JBL az passzív volt, ahhoz kéne erősítő külön. M200-hoz nem kell.

    A másik pedig még mindig látom, hogy kavarás van a fejekben azzal kapcsolatban, hogy mit jelent az, hogy aktív meg passzív hangfal. Az aktív és passzív hangfal technikailag abból indult ki, hogy az aktív hangfalnál aktív hangváltás történik a passzívnál pedig passzív hangváltás. Erről linkeltem korábban egy cikket, ahol leírják hogy mi a különbség.
    Röviden és egyszerűsítve a lényeg:

    aktív hangváltás: itt magát a gyenge erősítetlen "hangkártyából kijövő" jelet vágják szét kettő vagy akárhány útra. Az alsó frekvenciás jel és a felső frekvenciás jel külön úton továbbmegy két külön erősítőbe az egyik erősítő hajtja meg a mélyközép hangszóró a másik meg a magas hangszórót. Így működik a BX5 és a stúdió hangfalak. Tehát a BX5nél a két dobozban összesen 4 erősítő dolgozik.

    passzív hangváltás: itt úgymond egyetlen erősítő van ami megkapja a jelet a hangkártyából, majd felerősíti és ezt küldi tovább a hangfalak felé. A hangfalakon belül pedig található egy passzív hangváltó áramkör, ami az erősített jelet szedi szét (nagy tekercsekkel, kondenzátorokkal stb..) és innen megy a mélyközépbe illetve a magas sugárzóba.

    A köznyelvben viszont elterjedt az a megfogalmazás, hogy aktív hangfal az amit csak rákötsz a számítógépre és szól. Passzív meg az amihez külön erősítő kell. Tehát ha a köznyelv szerint nézzük akkor a BX5 egy aktív hangfal aktív hangváltással, míg az M200 egy "aktív hangfal", passzív hangváltással. Remélem így már tiszta az aktív/passzív téma.

    Az pedig, hogy technológiailag modernebb az aktív váltás az igaz, de itt sem mindegy hogy milyen alkatrészekből épül fel az erősítő. Itt is vannak szintek. Az M200 és a BX5 nagyjából ugyanaz a kategória lehet más megvalósításban, viszont az M200 ennyiért egyértelműen jó választás.

    (#17444) Bodz: én ezt tudom, ezért mondom mindig, hogy az én hobbim az nem a hifizés (=technikai kütyüzés), hanem a zenehallgatás. Én nem DAC-okat kábeleket és erősítőket szeretek hallgatni, hanem zenét.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák