Hirdetés

Windows a Nokiákon - tényleg megtörténik

Steve Ballmer és Stephen Elop közös nyilatkozatot adott ki Londonban. Ha valaki nem tudná, a két "István" viszonylag ismert figurának számít mobilos és IT berkekben, előbbi a Microsoft elnöke, utóbbi a Nokiát kormányozza. Nos, a jövőben a két cég szoros együttműködésben fog dolgozni, amelynek természetesen rengeteg - a végfelhasználót is érintő - következménye lesz.

A legfontosabb, hogy igen, jönnek a Windows Phone alapú Nokia modellek. Nem holnap, nyilván, de nagyon hamarosan várhatjuk, hogy felbukkannak ilyen készülékek, ráadásul a csúcskategóriát tervezik ezzel erősíteni, főleg a Nokia multimédiás képességeinek kiaknázása a cél.

A másik nagyon fontos hozadéka az együttműködésnek a Bing és a Nokia Maps összekeveredése lesz. A Nokia készülékeken a Bing lesz az alapértelmezett kereső, míg a Nokia Maps beépül a Windows Phone 7-be is. A két vezető egyelőre nem konkretizálta, hogy a Nokia által nyújtott, jelenleg ingyenes, korlátlan ideig használható navigációs szolgáltatás vajon milyen formában él majd tovább, ám mivel a Google is ingyenesen nyújta ezt az Egyesült Államokban, az európai piacon a Microsoft lépéselőnyre tehet szert.

A harmadik fontos következmény a szoftverboltot érinti. A Nokia és a Microsoft a most ismertté vált információk alapján itt is komolyan összeborul. A Nokia által alkalmazatott, a mobilszolgáltatók bevonásával kidoglozott számlázási rendszert a Microsoft örömmel implementálja (ez azt jelenti, hogy azokon a piacokon, ahol a hitelkártyás fizetés nem jött össze, a Nokia megoldásával fog menni a Marketplace), ráadásul a Nokia programok bekerülnek majd a Microsoft Marketplace-be, ami akár azt is jelentheti, hogy az Ovi a távolabbi jövőben megszűnik, de legalábbis veszít a jelentőségéből.

Ez a nyilatkozat természetesen nem szól a Symbianról, nem szól a MeeGoról, csak a Microsoft és a Nokia együttműködését jelenti be. A két vezető ígéretet tesz arra, hogy mindkét oldalról maximális elkötelezettség és gyorsaság várható annak érdekében, hogy az okostelefonok piacán versenyképesek lehessenek. Nem lehet megjósolni, hogy ez az együttműködés mivel jár majd, az viszont biztos, hogy a Nokia részvények emelkedésnek indulnak. Azzal viszont, hogy Microsoft maga mellett tudja a Nokiát, igen kemény ellenféllé vált nem csak a Google (Android), hanem az Apple (iOS) szempontjából.

A Nokia ugyanakkor bejelentette azt is, hogy a Symbian megmarad ugyan, de franchise lesz belőle, ám a finn cég a következő években még további 150 millió darab Symbian készülék eladását tervezi. Hogy lesz-e a rendszerben komolyabb fejlesztés, azt még nem tudni. A MeeGo jövőjét is meghatározta a Nokia, az Intellel közös platform nem kerül a süllyesztőbe, még az idén lesz elérhető MeeGo alapokra építkező okostelefon a kínálatban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés