Viszlát vaku, jön az SMDP!

Hirdetés

Mindegy hogy "rendes" digitális fényképezőgépről, vagy telefonba integrált kameráról van szó: ha kevés a fény az elkészült képeken más nem nagyon lesz látható csak zaj. Ezen segít a vaku, de ez jó esetben is maximum 3-4 méterig hatásos, ráadásul mesterséges fényével "elrontja" a fény-árnyékok összhatását. Telefonok esetén a helyzet sokkal rosszabb, mivel a bennük lévő aprócska képérzékelő és a gyenge villanófény - már ha egyáltalán van - még normál beltéri fényviszonyok mellett is csak igen gyenge eredményekre képes, nem hogy sötétben.

Az SMPD (Single Carrier Modulation Photo Detector) nem valami divatos kamutechnológia, mely a képzaj elnyomására törekszik, hanem a nanotechnika legújabb vívmányait felvonultató képérzékelő, mely 2000-szer érzékenyebb a fényre, mint a manapság alkalmazott CMOS vagy CCD érzékelők, melyek csak fotonok százezreiből tudnak elegendő információt kinyerni. Az új érzékelő már egyetlen foton esetén is elektronok ezreit szabadítja fel, mely azt jelenti, hogy az ember számára vaksötétben is képes a fény érzékelésére. Fotós viszonylatokban ez akár ISO 50.000-et is meghaladó érzékenységet jelent, vagyis mindenféle optikai képstabilizátorok és villanófény nélkül is tökéletes képek készülhetnek szinte vaksötetében.

A CES alkalmával bemutatott prototípus csak VGA (640 x 480 képpont) felbontású szürkeárnyalatos képek és videofelvételek készítésére volt alkalmas, ez utóbbit a mai elvárásoknak megfelelően 30 kép/mp sebesség mellett. A gyártó állítása szerint már az idén piacra kerülhetnek az első megapixeles felbontású színes modulok is, melyek elsőként mobiltelefonokban és videokamerákban lesznek elérhetőek. De persze mindennek ára van, ennek is. Méghozzá a jelenleg alkalmazott CCD érzékelők gyártási költségének százada! A jelenlegi CMOS érzékelőket gyártó eszközök könnyen átállíthatók az új technológiára, mely mérföldkő lehet a digitális képalkotás és kameratelefonok történetében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés