Vékony készülékekbe szánt kameraszenzort mutatott be a Samsung

Hirdetés

Komoly ellentmondás okoz a nagy mobilgyártóknak fejtörést: a felhasználók vékony mobilokat akarnak jó üzemidővel és kamerával. Míg a megjelenítők és a rendszerchipek fogyasztása folyamatosan csökken, a fény fizikai törvényeit nem lehet csak úgy felülírni, márpedig a fényképek minőségének az egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a mai napig a szenzorméret. Nagyobb felületű szenzorhoz nagyobb lencse tartozik, az pedig a vékony készülékházakból jó eséllyel kiemelkedik, lásd a Galaxy S6 esetét.

Az új ISOCELL szenzort vékony készülékekbe szánja a Samsung
Az új, 16 megapixeles ISOCELL szenzort vékony készülékekbe szánja a Samsung

Az S5-tel bemutatkozó ISOCELL és az S6-ban található Sony (és Samsung) szenzorok is a mobilos átlagnál nagyobb méretűek, és a képminőséggel nem is lenne gond, ám sokaknak nem tetszik a "kamerapúp", ami a dologgal jár. Nekik lehet jó hír a Samsung új, kompaktabb méretű ISOCELL fényérzékelőjének bemutatkozása, amely lehetővé teszi, hogy 20%-kal keskenyebb, legfeljebb 5 milliméteres magas kameraegységeket készítsenek (alighanem szenzorral, elektronikával és a lencsével együttvéve). A kisebb szenzorméret ugyanakkora, 16 megapixeles felbontáson persze kisebb szenzorpixeleket jelent (az S5 1,12 mikronjához képest 1 mikronosat), ami kevesebb foton befogását teszi lehetővé. A Samsung mindenesetre bízik az ISOCELL technológia előnyeiben, és abban, hogy a méretcsökkenés nem fog a képminőség rovására menni. Az egyelőre nem világos, hogy mikor és melyik készülékekben bukkan majd fel először a szenzor (talán még nem a Note 5-ben, amely amúgy is vastagabbnak ígérkezik az S6-nál), mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy mire lesz képes az új, kevesebb fényt befogó, ám kompaktabb méretű szenzor.

 

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S6 - a technológia sava-borsa

    A dél-koreai gyártó csúcsmodellje hardveresen szinte minden eddigi okostelefont felülmúl, elképesztően jó lett a kijelző és a kamera, ám az üzemidő sajnos nem túl hosszú.

  • Samsung Galaxy S6 edge - felívelés, gól

    Az S6 edge szemrevaló külseje senkit ne tévesszen meg: az ívelt kijelző alatt őserő dolgozik. A Samsung ezúttal tényleg mindent beleadott, de vajon az akkumulátor tudja-e tartani a lépést?

  • Samsung Galaxy S5 LTE-A - hozd a mikroszkópot!

    Leteszteltük a Galaxy S5 felturbózott változatát, kíváncsian várva, hogy a Samsung és a Qualcomm megoldása hogy birkózik meg az extra pixelekkel.

  • Samsung Galaxy S5 kamerateszt

    A koreaiak új zászlóshajójában debütált ISOCELL technológiát elemeztük. Vajon fel tudja venni a versenyt a konkurensekkel és a digitális kompaktokkal?

Hirdetés