Újra feltalálták a butatelefont, ami csinos, de drága

A divat állandóan ismétli önmagát, ami negyven éve menő volt, az újra azzá válik, hogy később ismét ciki legyen. Nincs ez másként a techvilágban sem, bár a trendek itt talán még gyorsabban követik egymást.

Hirdetés

Május tizenharmadikán indult közösségi finanszírozásban megvalósuló útjára az amerikai dizájnercsoport ötlete, a Light Phone. Ez a bankkártya méretű telefon arra hivatott, hogy az apró kijelzőkre tapadt emberek újra a valóságban éljenek, ne pedig az interneten. Gyakorlatilag újra feltalálták a butatelefont, annak is egy alap variánsát, amelyikkel még SMS-t sem lehet írni, viszont legalább jól néz ki.

A pontmátrix LED kijelzővel szerelt téglalap elméletileg húsz napig is bírhatja majd egy feltöltéssel, és tényleg semmi másra nem jó, mint telefonálásra. Van rajta hangerő szabályozó, bekapcsológomb, meg számbillentyűk, ezeken túl csak a SIM kártyafoglalat, egy Micro USB port a töltéshez, illetve a hangszóró-mikrofon páros került rá. A 85,6 mm magas, 53,98 mm széles és mindössze 4 vastag készülék 38,5 grammot nyom majd a tervezők szerint, Mini SIM kártyával etethető és a GSM 850/900/1800/1900-as frekvenciatartományokon képes üzemelni. A lelkét az MTK 6250-es, 2012-ben megjelent processzor adja, amit jellemzően önálló telefonhívásra is alkalmas okosórákba szereltek néhány éve.

Így működik - katt a képre!
Így működik - katt a képre! [+]

Ami a projektet érdekessé teszi, az egyrészt az eszköz horror ára, ami 100 dollártól indul a Kickstarter kampány keretében, másrészt pedig a termék idővonala. Eszerint a májusi startra még csak a dizájn véglegesítésénél tartanak, az első prototípust július környékére várják, míg a végleges próbadarabok december-január között érkezhetnek. Ehhez képest ambiciózus a terv, hogy jövő májusra akár már szállítható állapotba kerüljön a végleges, sorozatgyártott termék.

Láthatóan ez sem zavarja a közönséget, amelyik alig több mint egy hét alatt 180 ezer dollárt gyűjtött össze, nem kérdéses, hogy a június végén záródó kampány során össze fog gyűlni a kitűzött kétszázezres célösszeg.

Egyszerű és drága
Egyszerű és drága [+]

Azért halkan megjegyeznénk, hogy a vékony és egyszerű telefonok témakörében bár nem ennyire letisztult külsővel rendelkező, ám lényegesen olcsóbb darabok megtalálhatóak bármelyik véletlenszerűen kiválasztott kínai webshopban, álljon itt néhány példa az aliexpress kínálatából, 13 és 30 dollár közötti összegekért. Ezek között ugyan nem találni olyat, amelyik húsz napos üzemidőt ígér, de ezek a filléres készülékek jellemzően nem is arra kellenek, hogy hetekig működjenek, hanem egy-egy olyan eseményre, ahova nem kívánjuk magunkkal vinni a több tíz-, vagy akár százezer forintos okostelefonjainkat.

Tervezési fázis
Tervezési fázis [+]

A Light Phone egyik ütőkártyája az alkotók szerint az androidos alkalmazás, amivel át lehet irányítani a hívásokat a készülékre, bár alapvetően ezt külön app nélkül is meg lehet tenni, akár a szolgáltatói oldalról megközelítve is. Kíváncsian várjuk, mi lesz a projekt végkimenetele, igyekszünk nyomon követni az eseményeket.

Azóta történt

  • Ubik Uno: irány a Kickstarter!

    A készüléket közösségi támogatásból szeretnék finanszírozni. A masina oldalkeret nélküli, 5,5 hüvelykes kijelzővel, MediaTek MT6795 chipsettel és 20 megapixeles kamerával kerül forgalomba.

Hirdetés