Újra európai kézen a Vertu

A Nokia által alapított prémium márka bejárta a világot, most pedig 50 millió angol fontért visszatért az öreg kontinensre.

Hirdetés

A Godin Holdings kezében sem sokáig maradt meg a Nokia egykori prémium márkája, a Vertu. Az 1998-as megalapítást követően 2012-ig a finnek sáfárkodtak a drágakövekkel kirakott, nemesfém borítással rendelkező készülékeket gyártó céggel, majd továbbpasszolták az EQT VI magántőke befektető társaságnak, a pletykák szerint 175 millió angol font körüli összegért.

Ilyen is volt
Ilyen is volt (forrás: Mobilarena)

Az EQT 2015-ben vált meg a Vertutól, a vevő a hongkongi Godin Holdings ennyi ideig sem vacakolt vele, 18 hónap után adott túl a vastagon veszteséges cégtől. A mostani vevő az a Hakan Uzan, aki korábban hitelt vett fel a Nokiától és a Motorolától egy mobilszolgáltató létrehozására, aztán jóízűt pereskedtek azon, hogy a hitelezők szerint nem éppen arra költötték a pénzt, amire adták.

Akárhogy is, az Uzan család 50 millió fontot, 17,8 milliárd forintot adott a Vertuért. Arról egyelőre nem beszélnek, hogyan virágoztatják fel újra a márkát. Ha a trend folytatódik, év végére megint eladósorba kerülhet a szebb napokat is látott Vertu.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Vertu

Előzmények

  • Csúcshardverre frissült a megfizethetetlen luxustelefon

    A Vertu Constellation Snapdragon 820-at kapott és QHD felbontáson jelenít meg tartalmakat, ám aligha emiatt kell érte otthagyni egy kisebb vagyont.

  • Ezt is megértük: ázsiai kézben a Nokia telefongyártása

    A Microsoft csak az alsó kategóriát adta le – de azt szőröstül-bőröstül. A felső kategóriás okostelefonok fejlesztését folytatják.

  • Vertu Ti - ti tán erre vágytok?

    Android alapokra építkező, kőkemény luxustelefon érkezett hozzánk. Többe kerül, mint egy autó, de közel sem olyan gyors.