Telefongyártásának akár ötödét Indiába költöztetheti a Google

Helyi források szerint a Google a Kína és Vietnam közti ingázás után a Pixel gyártósorok jelentős részét, akár 20%-át tenné át Indiába.

Hirdetés

Az elmúlt években a Google telefonjait Kínában és Vietnamban található összeszerelő-üzemekben gyártatta le, ez hamarosan megváltozhat, írja a 9to5Google a The Information című lap riportja nyomán. A Google Indiával szemez, Kínát azért hagyná el a cég, mert az egyre feszültebb geopolitikai viszonyok és a Covid-19 miatt elrendelt lezárások előre nem kiszámítható módon befolyásolják a gyártást és a beszállítói láncokat, a Kínában gyártató külföldi cégek pedig hatványozottan ki vannak téve az említett veszélyeknek.


Google Pixel 6: Assembled in China. [+]

A lap azt írja, ha a már megtett ajánlatkérést követően sikerül Indiában megfelelő partnert találnia a Google-nek, 500 ezer és 1 millió közötti Pixel okostelefont gyárthatnak Indiában. Ez a Pixel okostelefonok becsült éves termelésének 10 és 20 százalékát jelenti. Egyelőre nincs megállapodás és biztos új gyártópartner, a Google csak ajánlatot kért az említett telefonmennyiség kapcsán.


Pixel 4a: Assembled in Vietnam. [+]

Eddig a Google Kínán kívül a Pixel 4a-t és Pixel 5-öt gyártatta, ezek Vietnamban készültek. A Pixel 6-ok és az új, hamarosan érkező Pixel 7-ek is Kínában kerülnek legyártásra, a riport szerint viszont egyes alkatrészek késnek az országban a Covid-19 miatt elrendelt karanténok és lezárások miatt. Amellett, hogy ezeket elkerülné a Google az indiai gyártással, a helyi eladásait is növelhetné, Indiában ugyanis alacsonyabb adóterheket kell fizetni a helyben gyártott okostelefonok után. A Pixel 6a-val lépett be a Google az indiai piacra hivatalosan, eddig százezer darab körül sikerült értékesíteni a telefonból az egymilliárdnál is több lakosú országban. A Pixel 6 és 6a világszinten egyébként stabil növekedést mutat eladásokban az elődökhöz képest, a siker főleg a Pixel 6-nak köszönhető.

Előzmények

Hirdetés