Hirdetés

TDK blog: Armatúra a középkategóriában, avagy EB-950 bemutató

A TDK Life on Record nyereményjáték után a blog rendszeres olvasói valószínűleg már kívülről tudják, hogy mit jelent az armatúrás meghajtás, hiszen a BA200-as típusú csúcsfülhallgató kapcsán ez a gyártó egyik legfontosabb pillére a kommunikációnál.

Az armatúrás meghajtás nagyobb helyigényű, de pontosan hangolható, különleges elektroakusztikai átalakító, amellyel különösen élethű hangzás valósítható meg. Használati területe az úgynevezett ”in-ear monitor” (IEM) fülhallgatók, amelyek kis méretük ellenére az elérhető legmagasabb hűségű hangvisszaadást célozzák. „Normál" hangszóróknál nem használatos, mert műszaki kialakítása miatt a helyigénye túlságosan nagy lenne. Műkédési elvének lényege, hogy a névadó armatúra egy olyan „lemezke”, amely „kiegyensúlyozott”, fix mágneses térben van felfüggesztve, és a két oldalán található (szintén fix) tekercsekbe vezetett áram a lemezkét a mágnesek között elfoglalt helyétől ki-ki téríti, rezegteti az elektromos impulzusok függvényében. A lemezkéhez kapcsolódó „rúd” köti ösze a mebránnal, amely a hangot kialakítja. Kiegyensúlyozott armatúrás meghajtók találhatók a hallókészülékekben is, az IEM fejhallgatókban pedig egyre népszerűbbek. Képességeik maximális kiaknázásához szoros és jól záró, a hallójáratba illeszthető szilikon, vagy egyéb anyagú harangra van szükség. A felsőbb kategóriás IEM fülhallgatók gyakran alkalmaznak több armatúrát is, melyekre felosztják a frekvenciatartományt egy passzív keresztváltó segítségével. Precíziós, drága megoldás.

A technikai paramétereket az e soroktól jobbra látható keretes írásban ezúttal is el lehet olvasni, a lényeg most nem is ez, hanem az EB-950 típusú fülhallgató megjelenése, mely már viszonylag elérhető áron, a BA200-nál legalábbis jelentősen olcsóbban kínálja az armatúrás megoldást és még pár olyan funkciót, melyeket a TDK LoR fülhallgatóiban szeretünk.

A csomagolás például nagyon igényes, ráadásul újságírói szempontból is fontos, hogy nagyjából ugyanolyan könnyen össze lehet rakni, mint amilyen könnyen szét lehetett szedni. Tartozékokból jól állunk, gumiharangokból három méretet találunk a pakkban, jár egy ún. TRRS-TRS adapter (mely egyes telefonoknál, lejátszóknál kellhet az eltérő lábkiosztás miatt, viszont elég nagy, ami telefonos használatnál szerencsétlen megoldás), valamint egy csipesz a kábelhez, melyet szerencsére nem applikáltak rá a cuccra gyárilag, akkor rakhatjuk fel, ha tényleg szükségünk is van rá. Ez egy okosabb megoldás, mint amivel általában találkozhatunk, a legtöbb fülhallgatónál ugyanis nekünk kell bajlódnunk a leszedéssel, pedig valószínűleg kevesebben vannak azok, akik használják az efféle kiegészítőt. Mindezt egy stílusos kis szütyőben tudjuk hordani, melynek megléte örvendetes.

A legfontosabb azonban az úgynevezett comply-habból készült szivacs, mely számomra a legkényelmesebb viseletet jelentette, ráadásul a 26 decibeles zajszűrése sem elhanyagolható. Az armatúrás meghajtás mellett szükség is van egy jól záró harangra, a fület kitöltő hab pedig a legjobb partnere az EB-950-nek. A meghajtó mérete egyébként 8,5 milliméter, a BA200-zal ellentétben itt nincs egy második meghajtás, ez az egy juttatja a fülünkbe a hangokat. A frekvenciaátvitelnél a gyártó ezúttal is a 20 Hz - 20 kHz-s tartományt adja meg, az impedancia 16 Ohm, az érzékenység 1 kHz-en 120 +/-4 dBSPL/V. A kábel hossza 1,2 méter, található rajta egy mikrofonnal felvértezett egység, melyen két hangerőszabályzó és egy híváskezelő gomb is található; utóbbival az iEszközöknél a számléptetés is megoldható, a telefonok esetén pedig természetesen beszélgetésre is használható ez a megoldás.

A legjobb hangminőség eléréséhez a TDK LoR szakemberei szerint egy megfelelő lejátszón kell veszteségmentes formátumú zenét hallgatni, de ennél az árkategóriánál nyilván az okostelefonról ordító mp3 jelenti a fő csapásirányt. Az EB-950 nagyon szépen és kiegyensúlyozottan szól, a magas tartományokat nem takarja el, a közepe kiegyensúlyozott, a mélyek pedig tompán, búgósan hallhatók, tehát az elektronikus zene kedvelői számára nem ez a legkívánatosabb termék a piacon. A maximális hangerő hagy némi kívánnivalót maga után, ha csutkára feltekerjük a volumét, akkor egy kicsit fülsértő lesz a hangzás, plusz a mélyek is tompulnak; ez a fülhallgató véleményem szerint nem arra való, hogy szó szerint üvöltessük a zenét, de a zajszűrő habnak köszönhetően erre nincs is szükség, még a metrón utazva is bőven élvezhető a hallásunkat nem sértő szint.

A termék ára jelenleg bruttó 23 622 forint, amiért bizony nem rossz vétel, de a forgalmazó most tetézi az ajánlat vonzóságát azzal, hogy a StarKingnél 12 990-ért haza lehet vinni. Ennyiért más gyártóktól is vannak nagyon vonzó fülhallgatók, melyek bizonyos zenetípusoknál jobban is szólhatnak, mint az EB-950. Aki viszont kicsit finomabb zenét hallgat, fontos számára a zajszűrés és az iPhone/iPod/iPad kompatibilitás, az nyugodtan gondolkozzon el az akción.

Bocha

Azóta történt

Előzmények