Távoznak a cég éléről a Google alapítói

A vállalat irányításában marad a meghatározó szerepük, de a tényleges munkát most már a régi-új vezérigazgató végzi immár hivatalosan is.

Az internetes világot és gazdaságot – hogy a többiről ne is beszéljünk – mára kiemelten meghatározó Google – pontosabban a néhány évvel ezelőtti átszervezés után már Alphabet Inc. néven működő vállalat – kitalálói, alapítói, majd sokáig irányítói, Larry Page és Sergey Brin tegnap bejelentették, hogy távoznak a felső vezetésből, és a teljes operatív irányítást átadják a már több éve a Google-nál vezérigazgatói posztot betöltő Sundar Pichainak.

Habár a gyakorlatban az alapítók már jó ideje alig folytak bele a cég napi munkájába (az Alphabet 2015-ös megalakulása alapjaiban változtatta meg a működést), ez a hivatalos bejelentés mindenképp egy korszak végét jelenti, hiszen a Bill Gateshez és Steve Jobshoz mérhető jelentőségű páros egybeforrt a Google nevével – olyan vállalatvezetőkről van szó, akiknek tevékenysége a mai napig meghatározza a Szilícium-völgy technológiai vállalkozásainak működését.

A korszakváltás abban is tetten érhető, hogy az Alphabetnek (a Google-nak) már évek óta új kihívásokkal kell szembenéznie – ezek lényege abból fakad, hogy a vállalat túlságosan naggyá és korábban szinte elképzelhetetlen mértékben befolyásossá vált. Az ezredforduló táján az egyik legkedveltebb cég mára hatalmas mamuttá nőtt, monopolszerepét mind az internetes gazdaságban, mind a társadalmi befolyását illetően egyre több támadás éri – Sundar Pichai roppant nehéz helyzetbe kerülhet, ha ez a trend marad, neki és a menedzsmentjének kell az új válaszokat megfogalmaznia.

Page és Brin (mindketten 46 évesek) természetesen nem tűnnek el teljesen a vezetésből, sőt. Tagjai maradnak az Alphabet igazgatótanácsának, méghozzá a két legnagyobb egyéni részvénytulajdonosként, ráadásul a speciális részvényminősítések miatt ketten birtokolják a szavazattöbbséget is, vagyis nélkülük nem lehet továbbra sem stratégiai döntéseket hozni. Az igazi változás az lesz, hogy megszűnik Pichai beszámolási kötelezettsége az eddig formálisan a céget vezető elöljáróknak, ő maga lesz a teljhatalmú CEO mind a Google-nál, mind az Alphabetnél.

Nagy valószínűséggel megjósolható, hogy Page és Brin folytatja azt a tevékenységet, melyet már sok éve: a cégirányítás már rég nem érdekli őket, mindketten „magánmániáikkal”, különféle tudományos projektekkel fognak foglalkoznak – az ehhez szükséges anyagi bázis bőségesen rendelkezésükre áll: a világ hatodik és hetedik leggazdagabb embereiként csak a hozzájuk köthető személyes vagyont kb. 60 milliárd dollárra becsülik mindkettőjüknél a Forbes magazinnál.

Azóta történt

Előzmények