Hirdetés

SE blog: Gyári játékok az Xperia PLAY-en

A következő bejegyzésekben a játékos kedvű olvasóinknak fogunk kedveskedni, ugyanis a Sony Ericsson Xperia PLAY-jel fogunk foglalkozni. A sokak által "PSP-telefonként" emlegetett androidos masina egy igazi kuriózum, hardveres szempontból több és kevesebb is társainál; nincs benne kétmagos processzor és kijelzője sem a legfeljettebb a piacon, ugyanakkor kialakítása miatt elvileg és gyakorlatilag is sokkal jobban használható játékra, mint konkurensei. Ebben a bejegyzésben azt fogjuk megnézni, hogy gyárilag milyen játékok kerültek rá és azok milyen élményt nyújtanak.

Bruce Lee

Minden játékkonzol elmaradhatatlan kelléke egy verekdős játék, mely a Mortal Kombat és Street Fighter sorozatokon felnőtteket ugyanúgy szórakoztathatja, mint a Tekkenen edződött suhancokat. Itt ilyen nevekkel nem találkozhatunk, de Bruce Lee-vel igen, ő is valaki azért, na. Az első benyomás a programról az, hogy marha jól néz ki, a főszereplő nagyon szikla és egyben nagyon flegma is, a történeti mód eleje arról szól, hogy a mi Bruce-unk nagy mellénnyel kiáll, aztán rögtön a második pályán a mester jól elkeni a száját.

Viszont maga a program nem a legjobb, legalábbis nekem, aki általános iskolában a Mortal Kombattal játszott, egyáltalán nem jött be. Ugyanis nincsenek normális kombók, nincs le - előre - kis ütés, még csak gugolni vagy ugrani sem lehet, csak gyengét és erőset ütni meg rúgni. Elvileg ugyan vannak kombók, de azokat akárhogy próbáltam, nem tudtam előcsalogatni, azt pedig nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy én lennék ennyire béna. Ettől függetlenül kellemes kis játék, de inkább tűnik egyfajta tech-demónak, ami a grafika és mozgás lemodellezése mellett azt szemlélteti, hogy bizony vannak olyan műfajok, melyeket nem lehet kizárólag érintőkijelzővel kezelni. Ez pont ilyen, a Bruce Lee ebből adódóan a legjobb verekedős játékok egyike okostelefonokra, de lehetne jobb is. A multiplayer hiánya egyenesen fájó.

FIFA 10

Talán nem kell különösebben bemutatni az Electronic Arts játékát, amely évtizedes múltra tekint vissza, bár nyilván nem mobiltelefonon. Az Xperia PLAY-en való játék sok szempontból különbözik, hiszen rengeteg extra cselet és mozdulatot tudunk megvalósítani a hátsó két gomb nyomkodásával. Lehet a képernyő tapicskolásával is játszani, de nem azért van ennyi spéci gombunk, hogy erre kényszerüljünk. A vezérléshez használható a középre tolt érintésérzékeny felület is - bevallom, az ezzel való próbálkozás nálam rendre kudarcba fulladt.

A játék egyébként egyáltalán nem könnyű - vagy csak megkoptak a reflexeim, pedig a 94-es verzió óta az összes FIFA átment a kezeim között. Nyilván a legbénább szinten azért verhető a gép, de csak egy picit kell föntebb állítani a nehézséget ahhoz, hogy megizzadjunk. Hosszas munkaórák során nekem sikerült odáig eljutnom, hogy a magyarokkal elgyepáltam a svédeket 3:2 arányban, amely okozott némi elégtételt. A FIFA előnyéhez szokták írni, hogy az összes licensz megvan, azaz a játékosok nevei és az összeállítások a normálisabb csapatoknál hellyel-közzel stimmelnek, a válogatottban azonban még Torghelle Sándor próbál helyzetbe kerülni. Természetesen megvannak mindazok a játékmódok, amik más platformokon is, játszahtunk kupát, van manager mód, így igen hosszú ideig tud szórakoztatni a játék akkor, ha valaki nem adja fel rögtön az elején.

Star Batallion

Gameloft alkotás, a gyári kínálat talán egyik leggyengébb grafikájú, de nagyon szórakoztató darabja. Egy űrhajós-lövöldözős alkotásról van szó, melynek legnagyobb erénye egyértelműen az irányítás, hiszen az Xperia Play minden extra gombját kihasználja, így biztosítva nagyobb mozgásteret a játékosnak. A kampány mód szórakoztató, a hangok kiválók, a történet kellemes, aki pedig már megunta, hogy egyedül játszadozik, WiFi segítségével másokkal is lövöldözhet egy kicsit.

Tetris

Az EA által készített játék kiváló példája annak, hogy melyek azok a műfajok, melyekhez nincs szükség billentyűzetre. A Tetris ettől függetlenül egy jó játék, hiszen nagyon látványos és a 15-ös skálán mozgó szintek mindenkinek kihívást jelentenek, a legutolsón olyan gyorsan esnek le az elemek, ahogy egy normális játékban a lefelé gomb nyomásával sem tudnak. Én mondjuk a többi játék mellett halálra untam magam Tetrisezés közben, de biztos sokan vannak, akik velem ellentétben a mai napig szeretik ezt az időtlen alkotást.

Sims 3

Hogy őszinte legyek, sosem értettem, hogy mire ez a nagy felhajtás a Sims sorozat közül, ezért nem meglepő, hogy Will Wright multimilliomos, én meg az ő játékairól írok cikkeket. Bár a Sims 3 mobilos változatához nem tudom, hogy mennyi köze van, de ránézésre akad valamennyi, a szoftver ugyanis nagyon hasonlít a PC-s változatra. Az irányítással és a grafikával nincs probléma, a cél pedig ugyanaz: élj, dolgozz, egyél, zuhanyozz, gyűjts barátokat, csajozz. Ugyanazt, amit az emberek többsége igaziból is csinál, de egy 4 hüvelykes érintőkijelzőn ez csak izgalmasabb, nem?

Crash Bandicoot

Igazi különlegesség, hiszen itt egy teljes értékű konzolos játékról van szó, mely a Sony PlayStation nevű játékgépét 1996-ban érte el. Az Xperia PLAY-re portolták, azaz nem egy "sima" androidos játékról van szó, ami a grafikán abszolút látszik, kisebb a felbontása, mint a kijelzőnek, viszont reccenésmentesen fut.

Egy háromdimenziós platformjátékról van szó, melyben viszonylag kevés extra mozgást tudhat magának a játék címével megegyező nevű főhősünk. Tud ugrani és pörögni, amivel kinyíthatjuk a gaz ellenfeleket és széttörhetjük a ládákat, de a lényeg a pályákban keresendő, melyekből rengeteg van és nagyon izgalmasak, jól összerakottak is. Nem véletlen, hogy Japánban félmilliónál is több példányszámban adták el az eredeti alkotást; mi a gyári kínálatból ezt szerettük a legjobban az Xperián.

Apshalt 6

A Gameloft autóversenyes játéksorozatát valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen aki játszott már bármilyen okostelefonon efféle műfajjal, az találkozott vele. A sorozat hatodik része az Xperia PLAY-en debütált, a Gameloft pedig mindent megtett, hogy kihozzák a legtöbbet az extra gombokból. Az eredmény a korábbiaknál jobb kezelhetőség lett, a többi dolog maradt; arcade játékmenet, hatalmas sebesség, nitro és nagy ütközések, sok pályán, sok járgánnyal. Kellemes darab, gyárilag viszont nincs fent, de a PLAY tulajdonsok ingyenesen letölthetik.

Bocha

Azóta történt

Előzmények