Samsung Innov8 blog: első rész

Hirdetés

Folytatódik a Samsung i8510 prototípusát bemutató blogunk, a mostani részben ígéretünkhöz hűen a kamerával fogunk foglalkozni. Az írást azonban egy kis helyreigazítással kezdeném: a készülék típusa i8510, kódneve pedig Innov8 - az előző írásban még Primera néven hivatkoztam a masinára, ez azonban a Samsung kódneve, melyet belső körökben használnak. Elnézést a tévedésért.
A masina tehát 8 megapixeles képérzékelőt kapott, melynek fizikai paraméterei nem ismertek. Természetesen autofókuszos megoldásról van szó, éjszaka LED-es (tehát nem Xenonos!) villanót használhatunk. A legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 3264 x 2448, videóknál pedig 640 x 480 pixel. Utóbbi 30 képkocka/másodperc sebességnél használható, a masina azonban QVGA felbontásban tud lassított felvételt is (120 képkocka/másodperc), az arány 1/4 vagy 1/8 lehet.
Mielőtt rátérnénk a beállítási lehetőségekre, mégegyszer kihangsúlyoznám, hogy a nálam lévő készülék egy prototípus, azaz sem hardveres, sem szoftveres szempontból nem tekinthető véglegesnek, tehát az itt leírtak alapján korai lenne végső konklúziót levonni. A kamerát kezelő program ettől függetlenül nagyon kiforrott, rengeteg beállítási lehetőség van, nézzük ezeket sorban:
  • Felvételi mód: sima, sorozatfelvétel, keret, mozaik, panoráma, mosolyra exponálás
  • Motívumprogramok: portré, tájkép, sport, beltér, tengerpart, napfelkelte/naplemente, őszi színek, havas kép, éjszakai felvétel, ellenfény, tűzijáték, szöveg
  • Effektek: fekete fehér, szépia, túlélesítés, negatív
  • Képméret: 8, 5, 3, 2, 1 megapixel, VGA, QVGA
  • Beállítási lehetőségek: fehéregyensúly, érzékenység (ISO 50 - ISO 1600 (!)), JPEG-tömörítés (3 lépés), fénymérés (spot, mátrix, középre súlyozott), szoftveres képstabilizátor, megnövelt dinamikatartomány, zárhang, kontraszt, élesség, színtelítettség, GPS-bélyeg, önkioldó (3, 5, 10 másodperc), vaku (be, ki, automata)
  • Expozíció-korrekció: +/- 2 fényérték 0,5-es lépésekben

A fényképező és videókamera módok között egy csúszkával tudunk váltani, mely az egyébként igen kellemesen használható exponáló-gombtól nem messze kapott helyet. Videózásnál a normál és MMS-méretű felvétel mellett választhatjuk a már említett lassított felvételt. Effekteket és kereteket mozgókép rögzítésénél is használhatunk. Íme a tesztfotók:

A képeket AUTO módban lőttem, szándékosan, mivel a legtöbben valószínűleg így fogják használni a készüléket. Mivel a tesztpéldány még nem végleges, nem álltam neki méréseknek, a zajosodásra és az érzékenységre majd a végleges tesztben szándékozok kitérni. Első ránézésre az Innov8 képei meggyőzőek, kiváló vonalélesség és széles dinamikatartomány jellemzi őket, zajszűrésnek pedig nyoma sincs. A zajszint viszont nem az igazi, ami főleg azért szomorú, mert az EXIF információi alapján a tesztképek többsége a lehető legalacsonyabb, azaz ISO 50-es érzékenységgel készült - az ISO 1600-as zajszint tehát minden valószínűséggel több, mint kiábrándító, ám a készülék igazolja a mobiltelefonos kamerák létjogosultságát taglaló cikkemben tett "jóslatot", mely szerint az ISO-háború el fogja érni a mobiltelefonokat is. További baj, hogy a képeken nagyon enyhe kromatikus aberráció is látható (5. tesztfotó, a villanyvezetékek körül), holott ez eddig nem volt jellemző a mobiltelefonokra. Konklúziót azért még korai levonni: szinte biztosra veszem, hogy a zajjal kapcsolatos problémák egy enyhe szoftveres szűrés következtében meg fognak oldódni.
A tesztvideókkal kapcsolatban sok dolgot nem tudok mondani, íme a két fájl, a második egy lassított felvétel (mp4 formátum):

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés