Rene Obermann a Deutsche Telekom új vezére

A Deutsche Telekom AG (DT) német távközlési vállalat élén Rene Obermann váltja az eddigi vezérigazgatót, Kai-Uwe Rickét – jelentette be a társaság. Ricke távozásáról még vasárnap született döntés, és bár akkor még nem volt hivatalos az utód személye, a sajtóban már szinte biztosra vették, hogy Obermann lesz a következő vezérigazgató. Ricke azért hagyta el a céget, mert egyértelművé vált, hogy nem élvezi a DT legnagyobb részvényeseinek, illetve a felügyelőbizottság elnökének, Klaus Zumwinkelnek a bizalmát.

A piac kedvezően fogadta a vezércserét, a DT részvényárfolyama csaknem 2 százalékot erősödött tegnap délután a frankfurti börzén. Szkeptikusabb elemzők mindeközben figyelmeztetnek, korántsem biztos, hogy a személyi változás jelentős stratégiai váltást hoz az árbevétel alapján legnagyobb európai távközlési szolgáltatónál, a 43 éves Obermannt ugyanis sokan a leköszönő Ricke bizalmasának tartják. Abban azonban szinte teljes az egyetértés, hogy az eddig a DT mobilszolgáltatóját, a T-Mobile-t vezető Obermann nehéz feladatra vállalkozott, amikor igent mondott a vezérigazgatói felkérésre. Az új DT-vezérnek úgy kell ugyanis a vállalat hatékonyságát növelnie, hogy közben nem haragítja magára az igen jelentős jogosítványokkal rendelkező szakszervezeteket, sőt a német kormány sokrétű igényeinek is megfelel.

Berlinnel azért lesz igen nehéz közös hangot találnia Obermann-nak, mert az államnak egyrészről 30 százalékos tulajdonosként az az érdeke, hogy a vállalat minél többet érjen, de politikai okok miatt mindeközben azt sem engedheti meg magának, hogy számottevően visszaszoruljon az amúgy igen drága német munkaerő vállalati alkalmazása. A DT Ma-gyarországon a Magyar Telekom többségi tulajdonosa.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés