OLED kijelző beépített napelemmel?

A telefonokba integrált napelemek ötlete nem teljesen új gondolat, bár a legtöbb eddigi megoldás a hátlap felületének kiaknázásával próbált szerencsét, mely azonban az esetek zömében nem igazán tűnik optimális megoldásnak. Arman Ahnood, a Londoni Nanotechnológiai Központ (London Centre for Nanotechnology) kutatója az OLED kijelzőkbe integrált energiagyűjtő megoldásokban látja jövőt. A megjelenítő felületének kiaknázása logikus lépésnek tűnik, hiszen egy asztalra tett készülék esetén a hátlap ritkán szokott a fény felé állni, ám a kijelzőréteg alá rejtett megoldás hatásfoka jóval alacsonyabb. Ahnood becslései szerint egy 11 százalékos átlagos és 18 százalékos maximális hatékonyságú 3,7 hüvelykes OLED panel óránként 5 milliwatt energia előállítására képes, mely sajnos a készenléti fogyasztás fedezésére sem elegendő. A kutató ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a jelenlegi szerves kijelzők sem nevezhetőek kiemelkedően jónak, hiszen mindössze a fényük 36 százaléka hagyja el a panel felületét, vagyis óriási a veszteségük. A napelemek fejlődésével persze a rendszer egyre versenyképesebbé válhat, vagyis idővel életképes alternatívát is jelenthet.

Azóta történt

  • BlackBerry Blade: Sajnos csak koncepció

    Méretes érintőkijelzővel és kényelmes QWERTY billentyűzettel kecsegtet a Pixelcarve által tervezett BlackBerry 10 koncepció.

  • Monster Watts – hibrid akkumulátor

    Napelemmel és 2400 mAh kapacitású akkumulátorral érkezik a Monster Watts legújabb iPhone kabátja.

  • Energiagyűjtő chipen dolgozik az MIT

    Fényből, hőből és rázkódásból állít elő elektromos energiát a Massachusettsi Műszaki Egyetem legújabb megoldása.

  • Rejtett szenzorokon dolgozik az Apple

    Szabályozható átlátszóságú PDLC ablakok mögé rejtett ujjlenyomat-olvasó, fény- és közelségmérő szenzorral, kamerával, napelemmel, illetve szivárványhártya-letapogatáson alapuló biztonságos fizetési modellel is rendelkezhet a jövő iPhone-ja.

Előzmények

Hirdetés