Hirdetés

Zenfone blog: Ilyen lesz az Android N a Zenfone 3-on

Kétségtelenül emlékezetes fejezetet nyitott az Asus a 2015-ös Zenfone 2 famíliával, és a szerteágazó, méretben, árban és tudásban változatos modellek után még magasabbra tette a lécet a Zenfone 3 sorozattal. Előbb az 5,2 és 5,5 hüvelykes alapmodelleket mutattuk be, amelyek a rendkívül funkciógazdag szoftverfelhozatal mellett jófajta összeszerelést, minőségi kamerákat és a szűkös telephez képest meggyőző üzemidőt hoztak. Aztán a Deluxe modell következett, ami a Zenfone 3 szteroidon, 5,7 hüvelykes AMOLED kijelzővel Snapdragon 820-szal, 6/64 gigabájtos RAM/tárhely kombinációval és valamivel bővebb tudású ZenUI 3.0-val (OptiFlex alkalmazásgyorsítás, mindig aktív kijelző), noha üzemidőben kevésbé volt előnyös a helyzet.


Ilyen lesz a Zenfone 3 Deluxe Android 7.0 Nougaton [+]

Közös a 2016-os családban a most még Android 6.0.1-en alapuló felület, de már készül, sőt: tesztfázisba ért a 7.0 Nougat frissítés, amelyet alkalmunk volt a Deluxe-on kipróbálni. A Google rendszerének alapvető változatairól itt írtunk, úgyhogy ezúttal a ZenUI nugátosított megoldásaira fókuszálunk, persze még kiadás előtti szoftver alapján, úgyhogy a teljesítményről és a stabilitásról fölösleges volna hosszasan értekezni, egyébként nagyjából mindkettő rendben van a bétában. Inkább megvizsgáljuk az üzemidő változását, amelytől pozitív előjelet várunk, ezen a téren lehet ugyanis a legjobban a 6.0.1-es szoftverhez képest előrelépni.

Az 5.0-s Android óta nem hozott a Google olyan fontos változásokat, amelyeket a 7.0 felvonultat, és ezeket az Asus is előszeretettel használja. Elsőre a felület pont olyan, mint régen: az ikonok, a gyakran felugró értesítések, a szolgáltatások szerteágazó rendszere és az egész ZenUI stílusa hű maradt a Marshmallow-n megismert alapokhoz. Ám hamar előbújnak a vizuális változások, elég csak az értesítési- és kapcsolópanelt legördíteni. Az előbbin a notifikációk, a dátum, az idő és a beállítások ikonja mellett megjelent öt kapcsoló, alul pedig az értesítéskezelő.

A notifikációk részletesebbek, mint valaha: a küldő alkalmazás neve és az értesítések részletei is megjelennek egy-egy kártyán, ha pedig egy alkalmazás többet is küldött, a rendszer egy kártyába csoportosítja azokat, amit aztán függőleges ujjhúzással lehet szétnyitni vagy kis méretre visszacsukni. Továbbra is határozott vízszintes simítással lehet egy-egy értesítést eltüntetni, rövid ujjmozdulattal vagy hosszú érintéssel pedig a küldő alkalmazás notifikációs beállításai csalhatók elő. Az öt fenti ikon felől lehúzva az ujjat nougatos animációval rendeződnek el a kapcsolók a táblán, 16 helyett immáron 12, a többi balra simítva érhető el. Felül állítható a fényerő. Fehér helyett immáron sötét ennek a panelnek a háttere, ami jobban is áll neki, maguk az ikonok továbbra is átrendezhetők.

A beállítások menü is részletesebb a korábbiaknál: egy-egy főcím részletezi a kiválasztott opciót, így a használatban lévő WiFi modem nevét, a Bluetooth kapcsolat állapotát vagy a felhasznált mobiladat mennyiséget. Bármely almenüben legyen az ember, a régi, egyszerű beállításlistát balról bármikor elő lehet hívni. Legfelül immáron javaslatok is megjelennek, mint az ujjlenyomat beállítása, ha netán még nem tettük volna meg, vagy mondjuk a háttérkép cseréje, hiszen a ZenUI továbbra is rendkívül széles körben testreszabható. Apró vizuális változást hozott például a nougatos akkumulátorgrafikon. Lehetőségben viszont sok minden nem változott, eddig is Dunát lehetett rekeszteni a sok opcióval, és ebből az Asus Android 7.0-s sem enged. Megmaradt az always-on display, vagyis a mindig aktív kijelző, a Zen alkalmazáspakk, a zárolási és biztonsági megoldások, a ZenMotion gesztusvezérlésről, valamint az egykezes, az Easy és a gyermek mód – ezekről Deluxe tesztünkben tessék olvasni. Új opció a DPI, vagyis a megjelenített méret állításának lehetősége, amivel nem csak a betűméret változik (az külön is szabályozható), hanem minden egyéb sáv, elem és ikon nagysága, három választás szerint, lásd a bekezdés tetejét.

Kétségtelenül az osztott képernyős mód a méretes Asus phablet legelőnyösebb újdonsága – az 5,7 hüvelykes kijelzőn szuper dolog egyszerre két alkalmazást használni. Egy támogatott appon belül csak nyomva kell tartani az alkalmazásváltót, és az alul felugró listából máris kiválasztható, melyik app kerüljön például a Chrome alá. A felső appot újabb hosszú lenyomással vagy a középső elválasztó sáv letolásával lehet ismét teljes képernyőre nyitni, az alsót pedig az elválasztó feltolásával. Bár még nem mindegyik alkalmazás támogatja ezt, és sok Asus program is csak teljes képernyőn fut, lassan, de biztosan növekszik ezen megoldás támogatottsága, a labda a fejlesztők térfelén van.


Jól áll az Android Nougat a Zenfone 3 Deluxe-nak[+]

A kameraszoftver nem változott: a számos mód és beállítás mellett a profi opciók ugyanúgy elérhetők, nem végleges szoftver lévén a tesztelésbe nem fogtunk bele. Az viszont már most látszik, hogy rendben lesz a ZenUI a legmodernebb Androidon is. A részletesebb kártyák és beállítások jól állnak az amúgy is informatív felületnek, az osztott képernyős mód igencsak hasznos 5,7 hüvelyken és nem terheli meg a hardvert, és bár összességében elmondható, hogy alapjaiban radikális változások nem történtek, az Asus ügyesen emelte át csomagját nougatos környezetbe. Ennél is meggyőzőbb az üzemidő előrelépése: egy szűkös napból egy teljes lett intenzív használattal, kora esti töltéssel, háromórás képernyőátlagból pedig négy. Videózni közepes fényerőn, egy töltésről 13 órán át lehet, netezni pedig 7 órán át. Az Asus eddig is serényen frissítette felületét és szoftvereit, a 7.0-n alapuló ZenUI pedig egy jól működő gépezet megolajozását ígéri anélkül, hogy a gyártó egyénisége vagy a felület sokszínűsége csorbulna. A hivatalos start 2017 első negyedévében várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt