Hirdetés

Xperia blog: Megérkezett a 4.2.2-es frissítés

A Sony az Ericsson akvizíciója óta rendkívüli módon rálépett a gázra, aminek az lett az eredménye, hogy a tavalyi évben okostelefon gyártások és eladások számát tekintve felállhatott a képzeletbeli dobogóra. A japán gyártó termékeit új formaterv, saját kezelőfelület jellemzi, ráadásul nem egy esetben a készülékek már vízállóak is, ezzel is tovább vonzva a leendő vásárlókat. Az idei csúcspaletta viszont megjelenéskor még csak az Android 4.1.2-t használta, de a Sony rögtön leszögezte, hogy keményen dolgoznak a további frissítéseken. Ez a momentum a napokban meg is történt, és a zászlóshajókra megérkezett a 4.2.2-es frissítést, mely számos újdonságot és hibajavítást hozott magával.

Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot

Az update eléréséhez mindenképpen számítógéphez kell kötnünk telefonunkat, és a Sony által javasolt PC Companion segítségével pár kattintás alatt frissíthetjük az Xperia Z telefonjainkat. A folyamat függ a gép és az internet sebességétől is, hiszen internetkapcsolat is szükséges az új szoftver letöltéséhez, de átlagban nagyjából 5-10 percre kell számítani, a program mindent magától megcsinál, szóval gondunk egyáltalán nem lesz vele. Ha minden kész, akkor a telefon automatikusan újraindul, majd az alkalmazások optimalizálását követően máris az új felület fogad minket. A 4.2.2-vel megérkezett az új zárolt képernyő, így rögtön ki is kihelyezhetünk widgeteket, de a feloldás ettől maradt a régi, ugyanúgy redőnyszerű effektust láthatunk.Változott egyébként a boot animáció is, gyorsabb és folyamatosabb lett, valamint az értesítési függönynél felül nem csak ikonok, hanem az általuk elért funkciók megnevezései is láthatók.

Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot

Ugyan már egy korábbi frissítés ezt javította, mégis az első két képernyőképen is tökéletesen látszik, hogy az eddig kicsi fakó fekete (és egyébként más) színen szoftveresen milyen sokat változtattak, sokkal sötétebbek lettek ezek a részek, ezáltal valósághűbb lett minden. Fontos finomítás, hogy a kezdőképernyő oldalai között is sokkal gyorsabb válthatunk, akadásmentesebben működik a lépegetés. A frissítési központ is átrajzolt külsőt kapott, ezáltal átláthatóbbak lettek az újdonságok, valamint már láthatjuk, hogy az adott program, illetve szoftver letöltése hány megabájtnyi adatforgalmat vesz igénybe, vagy éppen azt, hogy mi is lett a következő verzió kódneve. Az autós mód is előnyére változott, egy gombnyomással (jobb felső sarok) a Google Mapsen keresztül megnézhetjük helyzetünket, láthatjuk átlagos sebességünket, de azonnal hozzáférhetünk a zenelejátszóhoz is.

Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot Sony Xperia Z Android 4.2.2 update screen shot

A legtöbb változtatás viszont a motorháztető alatti teljesítményt érintette, és ugyan hivatalos lista nincs az újdonságokról, a legfontosabbakat összegyűjtötték a felhasználók és a fejlesztők:

  • folyamatosabb boot animáció
  • hatékonyabb memóriakezelés (RAM)
  • kezdőképernyő lágyabb működése, nem lesznek megadakások
  • frissítési központ új felületet kapott
  • 3G jelek jobb és erősebb fogadása
  • fejlődött az érintőképernyő érzékelése
  • a képernyő gyorsabban kapcsol ki és be
  • rosszabb fényviszonyok között jobb képek készítése
  • autós módban történtek változások
  • HDR-mentes videók esetén nagyfelbontású képek készítése
  • megoldották a képernyővillogás és a téves akkumulátor kijelzés hibáját
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények