Hirdetés

Tartozékblog: A világ második legolcsóbb Bluetooth headsetje

Mikor a Bluetooth-t 1994-ben feltalálták, mindenki abban reménykedett, hogy a technológiáa pár éven belül mindenki számára elérhető lesz. Bár ez nem jött össze maradéktalanul, 16 évvel a vezeték nélküli adatátviteli szabvány születése után kijelenthetjük, hogy a Bluetooth már valóban mindenkié. Tízből kilenc telefonban megtalálható, a segítségével működő headsetek között pedig olyan olcsó modellek is találhatók, melyek árából nem biztos, hogy egy ebéd kijönne. A Speedshop kínálatába most két új noname headset került be, az egyik 990, a másik 1990 forintba kerül. Ez utóbbit teszteltük le.

A csomagolás meglepő módon abszolút nem gáz, az áttetsző plasztikhengerben igényesen van elhelyezve az igencsak apró headset. Pontos mérete sajnos nem ismert, a mindössze 11 oldalas felhasználói füzetecske nem említi, úgyhogy magam mértem le: 4 centiméteres hossz, 19 milliméteres szélesség és 12 milliméteres vastagság, körülbelül 10 grammos tömeg, elég impresszív. A fülbe cuppanó részhez három méretben kapunk fülpárnákat, plusz van egy kampó is, mely a fül tetejére ül; a külsővel kapcsolatban gyakorlatilag csak itt lehet érezni az olcsóságot, olyan a cucc, mint egy kihajtogatott gémkapocs, de a dolgát végülis teszi, úgyhogy nincs nagy gond. Maga a headset egyébként meglepően szép, a világ felé néző arca egy szépen megmunkált aluminiumlap, melyen egy szintén fémből készült felvevőgomb, egy Bluetooth felirat, valamint egy kétszínű visszajelzőfény kapott helyet. Ez utóbbi nagyon erős fénnyel villog, sötétben telefonálva furcsa volt, hogy a fal időről időre láthatóvá vált. Nagyon örvendetes, hogy alulra került két hangerőszabályzó gomb, az olcsóbb headsetekről az ilyeneket a nagyobb gyártók le szokták felejteni. A töltés vékony csatlakozós Nokia töltővel lehetséges, gyárilag viszont csak egy USB-kábelt kapunk hozzá, tehát az akkumulátor felpumpálása kizárólag számítógép segítségével lehetséges. A gyári adatok szerint a beszélgetési idő 6 óra, ami a valóságban inkább a 4 óra felé közelít, de ezért az árért úgy gondolom, hogy ez is rendben van.

A párosítási folyamat igen egyszerű, ha az előlapon lévő gombot sokáig nyomjuk, a cucc párosító üzemmódba kerül, rákeresün a telefonunkkal és megnyomjuk az okét, még kódot sem kell beírnunk. Fülbe helyezve a BH08R fantázianevű kiegészítő abszolút nem kényelmetlen, igaz, a kifejezetten komfortos headseteknél azért rosszabb, egy nagyon picit belülről nyomta a fülem. Az viszont mindenképp örvendetes, hogy bombabiztosan ült, akármilyen fejmozdulatot csináltam, meg sem rezzent. Beszélgetés közben a hangminőség közepes, beszélgetőpartnerünket korrektül lehet hallani, ők viszont a halk hangokat nem fogják észlelni, tehát ha suttogni akarunk valakinek, akkor számítsunk rá, hogy "mit mondtál?" jellegű mondatokat fogunk viszonzásul kapni. A széllel sem tud mit kezdeni az apróság, ha direktben kapjuk az arcunkba, a vonal másik lévén ülő fél semmit nem fog hallani abból, amit mondunk. Összességében viszont akkor is azt mondhatom, hogy az 1990 forintos bruttó végfelhasználói árért cserébe nagyon jó vételnek mondható a noname Bluetooth headset; komolyan mondom, kérek egyet a 990 forintos változatból is, mert marhára érdekel, hogy mit tud. Ez pedig elsősorban azoknak ajánlott, akik nem akarják napi 10 órát a fülükben lógatni, de bizonyos helyzetekben (például autóban ülve) használnák, pénztárcájukat pedig így karácsony előtt megkímélnék a fölösleges kiadásoktól.

Bocha

Azóta történt

Előzmények